RC-plan som flyger i 727 km/h
Hej! Hej då! Hej! Hej då! 
42.0°
+
Roger Åberg
0
Spotify större än Bonnier
Största mediabolaget i Sverige 
44.4°
+
Roger Åberg
0
En lite vuxnare chokladkalender
Från Chokladfabriken 
91kg
+
Roger Åberg

Ljuset är framtiden

I alla fall om Intel och Apple får bestämma

Visa inte Mac-artiklar
Mac / Hårdvara

USB är en riktigt trevlig standard. USB är nog faktiskt den första standarden som fått riktigt genomslag och som ingen ogillar. USB 1 och 1.1 var ok men jobbigt långsama, ni som hade mediaspelare med USB 1 på den tiden det begav sig vet vad jag menar. Då regerade Firewire och iPod stort, men sedan kom USB 2 och tog över.

Nu är USB 3 på gång och det är efterlängtat, de 480 Mbit som USB 2 klarar av är helt enkelt inte tillräckligt. Med USB 3 kan man komma upp i hastigheter som 4.8 Gbit per sekund vilket man kan tycka räcka.

Njae, det tycker i alla fall inte Intel och Apple som har tagit fram en ny teknik kallad Light Peak. Intel visade upp tekniken i förra veckan och tekniken ska ha sitt ursprung hos Apple.

Som namnet antyder så handlar det om överföring med ljus via fiberoptik och frågan är om man har löst problem som känsliga (och dyra) kablar. Fördelen med ljus är att det går snabbt. Den nuvarande, ej produktionsdugliga, versionen av LightPeak når 10 Gbit per sekund, alltså dubbelt så snabbt som USB 3. Målet är att inom inte allt för lång tid komma upp i 100 Gbit per sekund.

Men varför vill man ha sådana farter? Anledningen är ganska enkel - för att kunna ha en typ av sladd till allting, oberoende av om det är en skärm, en hårddisk eller vad det nu kan vara. I videon ovan visar man hur man för över data samtidigt som man driver en stor skärm - allt över en kabel.

Ryktet säger att Apple kommer att leverera datorer med LightPeak redan nästa höst. Om det stämmer återstår att se.

via Youtube