Google lanserar SOS Alerts
Få information om katastrofer snabbt 
42.1°
+
Wille Wilhelmsson
0
Nu säger Adobe hejdå till Flash
2020 är dess saga all 
56.1°
+
Wille Wilhelmsson
0
Tänk om du var den sista människan på jorden?
Vad är det första du skulle göra? 
81kg
+
Bobby Green

Voddler delar ständigt data från din dator

Och kan vara en säkerhetsrisk på Mac

Visa inte Mac-artiklar
Mac / Mjukvara

Vi har testat filmtjänsten Voddler ett tag nu och en av kommentarerna till artikeln (tack eimermusic) vi skrev om Voddler på Mac påpekade att Voddler gör lite dumma saker med din Mac, och det verkar helt enkelt inte vara bättre än att man nog ska avinstallera Voddler.

Voddler bygger på att du som användare delar med dig av filmer du ha sett till andra användare med hjälp av peer to peer, på samma sätt som Spotify arbetar. Och det är väl helt ok, man får ju trots allt film gratis.

Skillnaderna mellan Spotify och Voddler för Mac är dock två - dels körs Voddler-delningen hela tiden och inte bara när Voddler-klienten är igång, och dels körs den som root.

Att den körs hela tiden betyder att du delar data hela tiden. Vilket ju inte är någon höjdare om man är uppkopplad med mobilt bredband till exempel - speciellt om man är utomlands.

Det andra betyder att Voddler-servern (som heter "vnet") som ligger på din Mac körs som superanvändaren root som har tillgång till och kan göra mer än din vanliga administratörsanvändare. Så, om Voddler-servern blir hackad (glöm inte bort att det är en alpha-version...) betyder det att hackarna i sånt fall kan ta sig in i och få kontroll över din dator på ett sätt som du verkligen inte vill att de ska kunna göra.

Tyvärr går det inte att slå av och på servern utan det är installerad eller inte installerad som gäller. Och avinstallerar du servern går inte klientprogrammet igång. Så känner du dig osäker får du nog hoppa att se gratis film.

Ta bort Voddler på Mac
Om du vill avinstallera gör du det genom att öppna Terminal-programmet (ligger i Applications/Utilities), sedan går du till Library-mappen direkt på din hårddisk. Där finns en fil som heter "uninstallVoddler.sh". Dra denna till Terminal-fönstret och tryck enter och sedan ditt lösenord. Nu säger den att den inte hittar några filer, men det är ok.

Servern rullar även under Windows
På Windows rullar servern också hela tiden, vad vi har erfarit så rullar tjänsten VoddlerNet hela tiden, samt ett program som heter VNetManager.exe. Den senare ska ligga i task tray:en och med den kan man manuellt starta och stoppa servern, något som alltså inte går på Mac. Kör du Windows kan det vara vettigt att stänga av servern när du inte kör klienten.

Läs mer