m
r
Vi har sett Star Wars: The Last Jedi
Luke Skywalker går och fiskar 
41.3°
+
Wille Wilhelmsson
0
Svensken Johan Eriksson visar sin bil för Jay Leno
En klassisk Dodge Charger med Viper-motor 
41.4°
+
Bobby Green
0
Spoiler!
Vi har sett Star Wars: The Last Jedi
Luke Skywalker går och fiskar 
41.3°
+
Wille Wilhelmsson
0
Gräddlikör med smak av Cognac
Den första på svenska marknaden 
91kg
+
Bobby Green

Hur inlåst kommer Apples tablet att vara?

I värsta fall alldeles för inlåst

Visa inte Mac-artiklar
Mac / Rykten

Aftonbladets prylbloggare Peter Pettersson skriver i dag att han inte tror att det Apple lanserar nästa vecka kommer att komma till Sverige förrän tidigaste i höst. Och i värsta fall har han rätt. Kanske kommer det att ta ännu längre tid.

Anledningen enligt Peter är att det Apple kommer att släppa till väldigt stor del handlar om konsumtion av media. Jag har ju tidigare sagt att plattan, förhoppningsvis, kommer att tillfredställa många av våra mediabehov som film, tv, böcker, magasin och så vidare. Och vi vet ju redan att de pratat med både bok- och magasinförlag i USA och tidigare har det också gått rykten om att de pratat med TV-bolag.

Det som talar emot en tidig lansering i Sverige är också att vi fortfarande, sjuttifem år senare, inte kan hyra och köpa film och TV via iTunes och därför är Apple TV värdelös i Sverige. Hade däremot Apple TV haft en browser och Flash-stöd hade man kunnat hyra via Headweb och se alla de Play-kanaler som finns. Hade Apple byggt en App Store för Apple TV hade man tjänat 30% på alla transaktioner utan att betala en enda advokat arvode. Och sålt en herrans massa Apple TV's.

Det som talar för en lansering rätt snabbt i hela världen är bland annat at det har gått rykten om att det pratats med australiensiska förlag och en fågel har viskat i mitt öra att svenska bokförlag är kontaktade (inte Bonnier i det fallet, hur fallet är med Bonnier vet jag inte då de som i sånt fall skulle veta något har vett att inte prata med mig om det...).

Det som också talar för en bred lansering är att Apple har sett vilken otrolig skillnad det gör i försäljning att finnas på flera marknader än den amerikanska. Det var först när iPhone på riktigt flyttade ut i världen som försäljningen tog fart. Det var först när flera operatörer började sälja iPhone som det verkligen tog fart bland annat i Sverige. Man har även alla de kanalerna (återförsäljare/operatörer) upparbetade redan och i princip är det bara att köra på.

Men, den som tror att det kommer att gå att beställa en platta på onsdag hoppas på för mycket. Jag tror att Apple gör samma sak som med iPhone, berättar om den nu och släpper den i sommar. På så sätt har utvecklare och mediahus tid på sig att göra om sitt material så att det finns redo till lanseringen.

I värsta fall så kommer det att krävas drösvis med avtal till höger och vänster för att få det som är bra med tableten att verkligen bli bra. I bästa fall gör man som med App Store, skapar en plattform för mängder av olika typer av innehåll och låter de som bidrar med innehållet sätta priset. 7, 15 eller 75 spänn spelar ju ingen roll för Apple, de får ju 30% ändå.

Det fungerar ju ypperligt med spel i App Store. Om Apple skulle trott mer på spel innan lanseringen av iPhone och framförallt iPod touch hade man troligen haft en annan deal med spelbolagen än man har i dag, så vi ska vara glada att Apple inte hoppades. Vi får dock hoppas att Apple lärt sig och kan lära innehållsägarna att det är den bästa vägen. För när allt kommer omkring så vill nog inte Apple hålla på och förhandla med mediakoncerner världen över. Det är nämligen ett omöjligt uppdrag som man har genomlidit när det gäller musik och misslyckats med när det kommer till film.

En platta utan innehåll, rätt innehåll, allt innehåll är bara värdelöst. Låt oss hoppas att Apples platta inte blir värdelös.

Svensken Johan Eriksson visar sin bil för Jay Leno
En klassisk Dodge Charger med Viper-motor 
41.4°
+
Bobby Green
0
Snubbe är på bilutställning och dissar allt
Många sjuka bilar här 
33.1°
+
Bobby Green
0
Spoiler!
Vi har sett Star Wars: The Last Jedi
Luke Skywalker går och fiskar 
41.3°
+
Wille Wilhelmsson
0
Grim Fandango Remastered gratis på GOG.com
Ett av världens bästa spel för noll pengar! 
46.4°
+
André Stray
0
Så här är det att flyga första klass med eget rum
Hmm, duger för mig! 
34.2°
+
Roger Åberg
0
Kod förhindrar rattsurfande
Ger sajter en fartspärr 
47.9°
+
Bobby Green
0
Nintendo har krängt 10 miljoner Switch
Bra där! 
46.9°
+
André Stray
0
Trump vill sätta människor på månen
Som ska bygga en bas där 
48.0°
+
Roger Åberg
0
Utrotningshotad Goeldisapa född
Både föräldrar och unge mår bra 
49.6°
+
Bobby Green
0
Pepsi har beställt 100 stycken Tesla Semi
Kommer att frakta både läsk OCH chips 
53.7°
+
Bobby Green
0
Volvo XC60 årets bil i Japan
Honda N-box tog kei car-klassen 
54.4°
+
Roger Åberg
0
Snart kommer man kunna förköpa appar i App Store
Äntligen! 
28.7°
+
Roger Åberg
0
Synaptics massproducerar Clear ID FS9500
Kan läsa fingeravtryck bakom display 
47.8°
+
André Stray
0
Så snabbt brinner en uttorkad julgran
Se till att vattna! 
45.6°
+
Roger Åberg
0
Nästa Battlefield-spel ryktas bli Bad Company 3
Bästa EA-nyheten på år! 
53.7°
+
André Stray
0
iPhone X är den bästa telefonen just nu!
Trots dyr prislapp vinner den 
34.8°
+
Roger Åberg