Köp en oöppnad Paradis-ask
Den med trillingnöt 
47.7°
+
Roger Åberg
0
Kakadua skäller på hundar
Voof! 
56.6°
+
Roger Åberg
0
Härlig cover på Smells Like Teen Spirit
Framförd av The Voice-vinnare 
86kg
+
Bobby Green

Hur inlåst kommer Apples tablet att vara?

I värsta fall alldeles för inlåst

Visa inte Mac-artiklar
Mac / Rykten

Aftonbladets prylbloggare Peter Pettersson skriver i dag att han inte tror att det Apple lanserar nästa vecka kommer att komma till Sverige förrän tidigaste i höst. Och i värsta fall har han rätt. Kanske kommer det att ta ännu längre tid.

Anledningen enligt Peter är att det Apple kommer att släppa till väldigt stor del handlar om konsumtion av media. Jag har ju tidigare sagt att plattan, förhoppningsvis, kommer att tillfredställa många av våra mediabehov som film, tv, böcker, magasin och så vidare. Och vi vet ju redan att de pratat med både bok- och magasinförlag i USA och tidigare har det också gått rykten om att de pratat med TV-bolag.

Det som talar emot en tidig lansering i Sverige är också att vi fortfarande, sjuttifem år senare, inte kan hyra och köpa film och TV via iTunes och därför är Apple TV värdelös i Sverige. Hade däremot Apple TV haft en browser och Flash-stöd hade man kunnat hyra via Headweb och se alla de Play-kanaler som finns. Hade Apple byggt en App Store för Apple TV hade man tjänat 30% på alla transaktioner utan att betala en enda advokat arvode. Och sålt en herrans massa Apple TV's.

Det som talar för en lansering rätt snabbt i hela världen är bland annat at det har gått rykten om att det pratats med australiensiska förlag och en fågel har viskat i mitt öra att svenska bokförlag är kontaktade (inte Bonnier i det fallet, hur fallet är med Bonnier vet jag inte då de som i sånt fall skulle veta något har vett att inte prata med mig om det...).

Det som också talar för en bred lansering är att Apple har sett vilken otrolig skillnad det gör i försäljning att finnas på flera marknader än den amerikanska. Det var först när iPhone på riktigt flyttade ut i världen som försäljningen tog fart. Det var först när flera operatörer började sälja iPhone som det verkligen tog fart bland annat i Sverige. Man har även alla de kanalerna (återförsäljare/operatörer) upparbetade redan och i princip är det bara att köra på.

Men, den som tror att det kommer att gå att beställa en platta på onsdag hoppas på för mycket. Jag tror att Apple gör samma sak som med iPhone, berättar om den nu och släpper den i sommar. På så sätt har utvecklare och mediahus tid på sig att göra om sitt material så att det finns redo till lanseringen.

I värsta fall så kommer det att krävas drösvis med avtal till höger och vänster för att få det som är bra med tableten att verkligen bli bra. I bästa fall gör man som med App Store, skapar en plattform för mängder av olika typer av innehåll och låter de som bidrar med innehållet sätta priset. 7, 15 eller 75 spänn spelar ju ingen roll för Apple, de får ju 30% ändå.

Det fungerar ju ypperligt med spel i App Store. Om Apple skulle trott mer på spel innan lanseringen av iPhone och framförallt iPod touch hade man troligen haft en annan deal med spelbolagen än man har i dag, så vi ska vara glada att Apple inte hoppades. Vi får dock hoppas att Apple lärt sig och kan lära innehållsägarna att det är den bästa vägen. För när allt kommer omkring så vill nog inte Apple hålla på och förhandla med mediakoncerner världen över. Det är nämligen ett omöjligt uppdrag som man har genomlidit när det gäller musik och misslyckats med när det kommer till film.

En platta utan innehåll, rätt innehåll, allt innehåll är bara värdelöst. Låt oss hoppas att Apples platta inte blir värdelös.

Köp en oöppnad Paradis-ask
Den med trillingnöt 
47.7°
+
Roger Åberg
0
Kakadua skäller på hundar
Voof! 
56.6°
+
Roger Åberg
0
Bygg ditt eget Nerf-gevär
För mindre än en hundring 
33.9°
+
Roger Åberg
0
Så här tar man bort en kran
I Photoshop alltså 
41.9°
+
Roger Åberg
0
Snubbe bygger egen Switch-klon
Emulerar flera system 
45.2°
+
Emmy Zettergren
0
Lejonhona gillar att fånga pinnar
En lejonhund? 
41.8°
+
Emmy Zettergren
0
Kylo Ren "kväver" snubbe på New York Comic Con
Snyggt skämt 
60.3°
+
Emmy Zettergren
0
Windows 10 Creators Update gör det svårare att fuska i spel
Microsoft smyger ut funktionen TruePlay 
50.9°
+
Emmy Zettergren
0
Seven-Eleven börjar med ellastbilar
Från Mitsubishi Fuso 
53.2°
+
Wille Wilhelmsson
0
400 okända forntida monument hittade i Saudiarabien
Tusentals år gamla 
52.1°
+
Emmy Zettergren
0
Microsoft nu värt över 600 miljarder dollar igen
Som på den gamla goda tiden! 
51.8°
+
Wille Wilhelmsson
0
Vi har fått vår första artikel raderad från Googles sökindex
Därför skriver vi om den igen 
57.5°
+
Wille Wilhelmsson
0
Man i Pikachu-kostym klättrade in till Vita huset
För att han ville bli YouTube-stjärna 
34.8°
+
Frode Wikesjö
0
FAA vill ha förbud mot datorer i incheckat bagage på flyg
"No laptop for you!" 
27.4°
+
Wille Wilhelmsson
0
Polestar 1 kan kosta upp till 1,5 miljon kronor!
Ingen svensson-kärra det här inte 
20.9°
+
Roger Åberg
0