m
r
Vi har sett Star Wars: The Last Jedi
Luke Skywalker går och fiskar 
46.7°
+
Wille Wilhelmsson
0
Uppdaterat Kolla in historiskt SpaceX-lyft
Tänt vare här! 
46.9°
+
Wille Wilhelmsson
0
Facebook lanserar snooze-funktion
Tysta dina vänner i en månad 
43.9°
+
Wille Wilhelmsson
0
Tyler, The Creator kör kontorskonsert
Det svänger ju 
87kg
+
Bobby Green

Vad får vi se på kvällens keynote?

Visa inte Mac-artiklar
Mac / Rykten

I afton är det ju Apple-keynote och vi kommer att köra ett FeberLive-special och sitta och snacka skit under och strax innan/efter keynoten. Men vad kommer att hända?

Apple själva har ju gått ut och berättat att fokus kommer att ligga på iOS 5, Mac OS X Lion och nya iCloud - men vad betyder det då?

Vi börjar med Mac OS X Lion eftersom vi vet mest där - och det intressantaste som vi kommer att få se där i kväll är ett releasedatum. Ryktet på stan gör gällande att det skulle kunna vara 14 juni som är det magiska datumet, alltså om mindre än två veckor. Det verkar som att Lion kommer att kunna shoppas via AppStore, och så även tillägget som gör att Lion blir till en serverversion.

Det som inte har läckt ut från utvecklarversionerna av Lion är hur iCloud kommer att fungera ihop med Lion, något som så klart är mycket intressant.

Vilket osökt leder oss in på just iCloud. Vi vet att det kommer och att dealar med alla stora skivbolag ska vara skrivna - men vad betyder det och vad mer kommer? Musiksidan kan både bli en överraskning och en besvikelse, i bästa fall har Apple skapat en Spotifykonkurrent och i värsta fall så har man gjort en tjänst i stil med Google Music och den som Amazon skapat. Bra att ha, men inte så värst mycket future - vi såg ju trots allt samma sak i MP3.com för över tio år sedan.

Det bästa ryktet är att iCloud blir det nya iTunes så att man just kan slänga ut iTunes och istället synka sin iOS-enhet (och sin dator också för den delen) med molnet. Apparna behöver man ju inte ha lokalt, inte musiken eller filmerna heller om de är köpta genom iTunes. Kvar är inställningar, dokument och så vidare och det vore riktigt gött att ha detta i molnet - bara en sån enkel sak att synka Angry Bird-resultatet mellan olika enheter.

Eftersom Dropbox är inbyggt i varenda iOS-app av rang så får vi hoppas att Apple tänkt till och gjort något som fungerar lika smidigt. Att automatiskt ha alla sina dokument redo på alla sina Apple-prylar och slippa backup vore inte dumt. Här har det dykt upp rykten om att Airport Extreme och framförallt TimeCapsule kommer att få iOS inbyggt (som AppleTV) och vara en del av iCloud.

Priset då? Här hoppas jag att Apple gör som man gör med iLife - att det följer med gratis när man köper ny Mac men att man också förlänger det gratis så länge man fortsätter köpa Mac OS X-uppdateringar. För att det ska bli stort behöver grunddelen där man synkar sin iOS-enhet vara gratis och ska man ta betalt behöver funktioner vs pris vara betydligt bättre än det är i dag med MobileMe.

iOS 5 då? Här vet vi inte mycket men mycket av förändringarna borde vara kopplade till iCloud. Det som det snackas mest om annars är notifieringarna som i iOS 4 stinker - minst sagt. Apple ska nyligen ha anställt en kille som heter Peter Hajas som utvecklat jalbreakhacket MobileNotifier som gör just notifieringarna mycket bättre.

Det snackas om tightare Twitter-stöd i hela systemet men jag hoppas att man här har knutit både Twitter och Facebook närmare OS:et och framförallt löst notifieringarna.

AppleTV uppdateras ju över nätet utan att man kopplar in den till iTunes och detta kommer med största sannolikhet att också bli verklighet på iPad, iPhones och iPod touch.

Apple ska ha gjort en deal med ett företag som heter Nuance som är riktigt, riktigt grymma på röstigenkänning och talsyntes - och som också kan svenska! Att kunna snacka in SMS eller mata in adresser i Navigon när man sitter i bilen vore inte helt fel.

Annars har det varit locket på från Apple, minst sagt. Många hoppas på widgets men här ska man nog inte hoppas på för mycket. Möjligen att man gör söksidan till en Dashboard-sida, men ha inte för höga förhoppningar.

Förhoppningar ska man nog heller inte ha på ny hårdvara som nya Macar och ny iPhone. Hoppas du speciellt på en ny MacBook Air blir du nog ledsen, min gissning är att man redan hade presenterat dessa om de var på gång - kvällens keynote kommer att vara fokuserad på iOS, Mac OS och iCloud.

Klockan 19.00 börjar keynoten, men vi kommer nog att börja sända och snacka skit med varandra och er tidigare än så!

Uppdaterat Kolla in historiskt SpaceX-lyft
Tänt vare här! 
46.8°
+
Wille Wilhelmsson
0
Facebook lanserar snooze-funktion
Tysta dina vänner i en månad 
43.9°
+
Wille Wilhelmsson
0
Fler badhus inför mobilförbud
Skärmfritt i Uddevalla 
43.6°
+
Wille Wilhelmsson
0
Simon Stålenhags bok Passagen blir film
Svensk scifi-konstnär åker till Hollywood 
61.0°
+
Wille Wilhelmsson
0
18-åring döms för överbelastningsattacker
DDoS:ade Nordea och Swedbank 2015 
45.9°
+
Wille Wilhelmsson
0
Square Enix-chef vill inte ha mikrotransaktioner i konsolspel
Mikrotransaktioner passar bättre i mobilspel 
51.3°
+
André Stray
0
Formationsflygning med över tusen drönare
Precision i Kina 
43.2°
+
Wille Wilhelmsson
0
Samsungs Bixby-högtalare ryktas släppas tidigt nästa år
Någon gång under första halvåret 
34.2°
+
André Stray
0
Grid girls kan vara på väg bort från Formel 1
Utdaterat koncept 
49.7°
+
Bobby Green
0
iPhone X är den bästa telefonen just nu!
Trots dyr prislapp vinner den 
32.1°
+
Roger Åberg
0