Regeringen vill bygga nio nya städer och stadsdelar
Hotar biologiska mångfalden enligt kritiker 
28.2°
+
Emmy Zettergren
0
Män berättar om sextrakasserier under hashtaggen #ihave
Systerkampanj till #metoo 
32.5°
+
Frode Wikesjö
0
En lite vuxnare chokladkalender
Från Chokladfabriken 
87kg
+
Roger Åberg

Magsafe 2 är ett halv steg bakåt

Jag vill att det ska vara som förr, men inte som förrförr

Visa inte Mac-artiklar
Mac / MacBook

En av nyheterna med MacBook Pro är MagSafe 2, version två (eller tre egentligen) av Apple geniala strömkontakt. Apple är närmast galet beskyddande om sin kära kontakt och låter inte ens tillbehörstillverkare göra saker med den. Jag älskar den i vilket fall, och alla som har ungar som har sprungit förbi ett bord och dragit ut MagSafe-kontakten, men inte dragit ner datorn i golvet, älskar den nog också.

Generation ett var riktigt bra, men vi är nog många som har slitit ut både en och tre kontakter och fått köpa nya, dyra. Generation 1.5 kom först med Apples LED-skärm och sedan MacBook Air, den var till skillnad mot originalet vinklad och det var briljant. Dels så slets den mindre eftersom det aldrig blev något tryck på den, dels så blev det naturligt att sladden var ur vägen.

Generation 2 är här med nya generationens MacBook Pro och Air och det är inte något upplyft för oss användare. Anledningen till att man byter är enligt Apple att den gamla inte får plats längre, vilket är underligt eftersom det går alldeles utmärkt på min gamla Air som inte är någon tjockis. Av någon konstig anledning är den nya kontakten av samma form som den första. Nu är den i och för sig av aluminium men jag fattar faktiskt inte varför man bytt tillbaka.

Och så kan man inte dela kontakter med andra som sitter med äldre datorer. Om man inte köper en adapter för 100 spänn. Kasst.

Nej, MagSafe är fortfarande världens i särklass bästa kontakt men 2:an är inte ett steg framåt för oss användare, snarare tvärtom.