OnePlus 5T är en förvånansvärt trevlig uppgradering
Svårt att motivera köp av annan Android 
47.8°
+
André Stray
0
Filma olycksplatsen och bli duschad med vatten
Utryckningspersonalen har fått nog 
57.5°
+
Bobby Green
0
Nu börjar Volvo XC40 tillverkas!
I fabriken i Gent, Belgien 
45.2°
+
Roger Åberg
0
Så ritade Art Spiegelman serietidningen Maus
Nerdwriter1 berättar om sin favoritsida 
81kg
+
Bobby Green

Det här är nya MacBook Pro!

Med Touch Bar

Visa inte Mac-artiklar
Mac / MacBook

Apple släppte i kväll inte oväntat helt nya MacBook Pro. Den nya versionen kommer som förut i två storlekar med tretton och femton tum stor skärm men båda modellerna har blivit rejält mycket smalare. 13-tummaren har gått från att vara 18 millimeter tjock till nätta 14,9 millimeter. 15-tummaren har gått från 18 till 15,5 millimeter. Vikten har gått ner till 1,37 respektive 1,83 kilo. Två färger kommer, rymdgrå och silver.

Tangentbordet är uppdaterat och styrplattan har blivit större. För att inte säga gigantisk. Men den stora nyheten är så klart att man har ersatt funktionstangenterna med en multitouchskärm som man kallar för Touch Bar.

Touch Bar förändras beroende på vilken app man använder. Och som väntat finns även Touch ID så att man kan logga in på sin dator och göra köp i de länder som använder Apple Pay. Om man verkligen vill ha fn-knapparna så dyker de upp om man trycker på fn-knappen.Touch Bar verkar från demonstrationen var rätt färänderlig. Den ändras inte bara beroende på vilken app man använder utan även vad man gör i den appen. Om man till exempel läser mail eller skapar ett mail så ser den olika ut. För folk som gillar att arbeta i fullskärmsläge är detta en dröm eftersom man kan köra fullskärm och ändå ha access till kommandon. Man kan själv förändra vad som finns i Touch Bar, ungefär på samma sätt som man förändrar knapparna i verktygsraden i många appar i dag. Är man flera användare så räcker det med att lägga fingret på Touch ID-delen och så växlar man användare.

Apples appar har så klart stöd för Touch Bar från start men man visade även upp Photoshop (kommer innan årets slut), Microsoft Office och DJ Pro som nu har stöd för den lilla raden. Fler lär komma, men de flesta utvecklare har inte fått access till detta förrän nu så det lär dröja en stund innan det är utbrett.

Skärmarna i nya MacBook Pro är enligt Apple 67% ljusare, har 67% bättre kontrast och kan visa 25% fler färger. Radeon Pro 450 eller 455 står för grafiken i 15-tummaren när man behöver mycket grafikkraft, Intel Iris Graphics 540 eller 550 i 13-tummaren. SSD-diskarna ska vara snabbare och processorerna är så klart nya även de. 15-tummaren har bara i7-processorer att välja på, 13-tummaren har både i5 och i7 att välja mellan. Kylningen ska vara bättre vilket ger en tystare dator.

Båda modellerna har fyra stycken thunderbolt-portar. Dessa kan sedan dubblera som DisplayPort, HDMI eller gammal vanlig USB-port. Thunderbolt och USB C använder samma typ av kontakt så USB C-prylar kan användas direkt. Exakt hur man använder dessa portar återstår att se, men jag luktar adaptrar... Man kan använda alla portarna för att ladda, vilket är trevligt.

3,5 mm-porten finns fortfarande kvar men någon SD-kortläsare finns inte.Batteritiden ska ligga på tio timmar på båda storlekarna.

Förutom de två "vanliga" versionerna på 13 och 15 tum har man gjort en budget-version av 13-tummaren som inte har Touch Bar.

Priserna börjar på 16 995 kronor för "budget"-versionen, 20 595 kronor för 13-tummaren med Touch Bar och 26 995 kronor för 15-tummaren (med Touch Bar). Priserna är ett rejält kliv uppåt jämfört med de gamla modellerna. Priserna för 15-tummaren matchar vad en Surface Book i7 kostar.

Alla versioner går att beställa nu men bara budgetversionen skeppas direkt, vill man ha en med Touch Bar får man vänta tre till fyra veckor.

Läs mer
Filma olycksplatsen och bli duschad med vatten
Utryckningspersonalen har fått nog 
57.4°
+
Bobby Green
0
Nu börjar Volvo XC40 tillverkas!
I fabriken i Gent, Belgien 
45.2°
+
Roger Åberg
0
Cassinis sista bild på Saturnus
Vacker så att det förslår 
45.6°
+
Wille Wilhelmsson
0
Amerikanska kalkoner har fördubblat sin genomsnittsvikt sedan 1960
Men det kanske amerikanerna har gjort med? 
32.5°
+
Wille Wilhelmsson
0
Säkerhetslucka hittad i Intels processorer
Miljontals datorer kan kapas via bugg i processorns firmware 
30.9°
+
Wille Wilhelmsson
0
ABBA-påskägg hittat i Unix systemdokumentation
Gimme, gimme, gimme a MAN after midnight 
52.2°
+
Wille Wilhelmsson
0
Snart ska man kunna få psykologhjälp hos nätdoktor
Digitala vårdcentralen Kry breddar verksamheten 
45.1°
+
Wille Wilhelmsson
0
Startup vill skapa marknad för 3D-printade noshörningshorn
För att stoppa tjuvjakten 
53.6°
+
Emmy Zettergren
0
iPhone X är den bästa telefonen just nu!
Trots dyr prislapp vinner den 
37.5°
+
Roger Åberg
0