m
r
Vi har sett Star Wars: The Last Jedi
Luke Skywalker går och fiskar 
41.3°
+
Wille Wilhelmsson
0
Svensken Johan Eriksson visar sin bil för Jay Leno
En klassisk Dodge Charger med Viper-motor 
41.8°
+
Bobby Green
0
Snubbe är på bilutställning och dissar allt
Många sjuka bilar här 
32.9°
+
Bobby Green
0
Gräddlikör med smak av Cognac
Den första på svenska marknaden 
91kg
+
Bobby Green

Apple släpper Time Capsule

Ny kompis till Time Machine med trådlös backup

Visa inte Mac-artiklar
Mac / Hårdvara

Keynoten på Macworld är i full gång och Steve Jobs annonserade precis en ny produkt vid namn Time Capsule.

Time Capsule är en Airport Extreme basstation med upp till 1 terabyte intern hårddisk. Den klarar trådlös backup via 802.11n Extreme och är förstås specialdesignad för att fungera utmärkt med Apples backup-program Time Machine.

Man kan göra säkerhetskopior från alla sina Mac-datorer till samma Time Capsule.

Time Capsule kommer säljas i två versioner: 500 GB för $299 och 1 TB för $499.

RSS 25 kommentarer till artikeln
nisse
Hoppas den har USB kontakt! Så man kan bygga ut den.
av nisse, tisdag 15 januari 2008 kl 18:25
chicken george
Kan den användas som en vanlig hårddisk också eller är den bara till för backup?
av chicken george, tisdag 15 januari 2008 kl 18:27
Stylers
hrm... firewire? :)
av Stylers, tisdag 15 januari 2008 kl 18:27
Jakob
du väljer väl hur stor del av hårddisken du vill använda åt time machine?
av Jakob, tisdag 15 januari 2008 kl 18:30
chicken george
OK. Jag har inte riktigt koll på vad timemachine är för jag har inte nya OSX. Det vore ju skönt om man kunde ha alla filmer och musik på en trådlös disk.
av chicken george, tisdag 15 januari 2008 kl 18:33
Strongest fiddler
Man gräver ner den i trädgården, så är man säker om kåken brinner upp!
Antennen får ju sticka upp, kanske...
av Strongest fiddler, tisdag 15 januari 2008 kl 18:33
DiscoBoy
Rofl Fiddler ;-)

Jag som hoppade på en airport-uppgradering. Får se om de kan fixa det...
av DiscoBoy, tisdag 15 januari 2008 kl 18:42
DiscoBoy
Airportens disk-funktion är verkligen en besvikelse. Den klipper ju nätverket och startar om routern vid hög last under en längre tid.
Har felanmält och inte orkat bry mig efter all telefonkö hos Apple.

Men den e snygg, så jag använder den ändå ;-)

Sitter o hoppas på en firmwarefix till den nu bara i och med timecapsule...
av DiscoBoy, tisdag 15 januari 2008 kl 20:16
James Hunt
Men den funkar alltså som en vanlig disk egentligen? Finns inget som hindrar att använda den som en extern hårddisk i princip? Den är alltså inte bunden till time machine? Verkar som den mest klockrena produkten som visades upp idag.
av James Hunt, tisdag 15 januari 2008 kl 21:44
Tiny
Stevan,
Du menar att köpa en extern hårddisk för 600 dollar? Ja, det låter ju klockrent...

Är det inte lite fult av Apple att inte tillåta andra NAS-enheter att köra Time Machine över nätverket, men sedan själv släppa en som klarar det? Vore jag en konkurrent så skulle jag nog tycka det.
av Tiny, tisdag 15 januari 2008 kl 22:40
Jack Daniel
Tiny: 600 dollar? Är du drucken? 500 gigarn går på 2800 kr. Då är det en NAS plus en router.

Jag stod precis och vägde om jag skulle köpa en nätverksdisk, eller en Airport Extreme plus en vanlig extern disk. (min router skulle behöva uppgraderas). Nu känns nog valet ganska klart.
av Jack Daniel, tisdag 15 januari 2008 kl 23:21
Mr. Apple
Tiny har alltid råkoll på Apple. Han är så duktig så.
av Mr. Apple, tisdag 15 januari 2008 kl 23:27
Mr. Apple
Jack Daniel: "Är du drucken?". HAHAHAHAHA. Funny way of saying it. :D
av Mr. Apple, tisdag 15 januari 2008 kl 23:31
Sander
Jag håller med - detta var det vettigaste apple släppte ikväll - ett självklart val! med CSN får jag en ny router och trådlös hårddisk på 500gb för 2600 kr. Och kontinuerlig backup trådlöst, så jag garanterat inte missart (när jag är hemma). Kommer blir grymt!
av Sander, onsdag 16 januari 2008 kl 00:55
Mr. Apple
ag har kollat upp för alla som undrar: Time Capsule går att använda som trådlös lagringsenhet också, samt att det går att bygga ut den genom USB-uttaget.
av Mr. Apple, onsdag 16 januari 2008 kl 00:59
Mr. Apple
Men vad fan är det här? Ska vi som inte köper en Time Capsule behöva betala för att kunna använda den???
av Mr. Apple, onsdag 16 januari 2008 kl 01:12
Sander
Men snälla Mr. Apple! Någon måtta får det vara! Läs vad som står. Det där är en uppdatering för att låsa upp 802.11n på en del av Apples datorer som hade ett n-kort inbyggt innan Extreme var lanserat. Efter lanseringen kan du betala för att låsa upp det. Men om du ändå köper en Airport Extreme bjuder Apple på uppdatering (av det mycket hemska priset av hela 17.95 kr). En ytterligare sak som kanske bör nämnas är att både Airport Extreme och Time Capsule kan köras i två lägen. Ena med 802.11a/b/g - på 2.4GHz bandet, och det adnra i 802.11n på 5GHz-bandet. Om du kör på senare kan (uppenbarligen) inte "vanliga" trådlösa nätverk koppa upp sig på det, utan du får i sådana fall köra på det långsammare.

När du kör i "långsamma"- läget kan alla datorer med trådlöst nätverkskort ansluta sig till den externa hårddisken som Time Capsule fungerar som (andra Wi-fi prylar också för den delen). Time Machine är mac-exklusivt (såklart...).
av Sander, onsdag 16 januari 2008 kl 02:50
Tiny
Jack D,
Aj då, 500 dollar skulle det stå. Eller är den bara prisvärd med 500 GB-disken?

Mr. Apple,
Vi fattar att du blev ledsen när du fick mothugg från en ruskig massa folk på feber förut och att du känner att du därför känner att du måste gnälla på mig så fort du kan numera (som nu när jag skrev en 5:a i stället för en 6:a), men det börjar bli rätt tröttsamt.

Och fyra av fem gjorda inlägg på raken? Leta upp 8800GS-tråden och förklara dina konstiga uttalanden där om du har så mycket skrivklåda.
av Tiny, onsdag 16 januari 2008 kl 03:12
Wilson
Ja det här var bästa produkten som presenterades igår för min del. Nu kan jag alltså koppla den här till min PS3 med USB och få tillgång till allt jag har på macen (filmer och musik). Lite stabilare och snabbare än det trådlösa alternativet skulle jag gissa. Tyvärr så spelar PS3an inte filer större än 2 Gb än så länge. Ett litet steg i rätt riktning. Men varför inte en variant på AppleTV och Airport Time Capsule ihopbyggda. Det blir för mycket prylar. Den ultimata lösningen som jag vill ha... Se länk.... (Eller är det så att alla vill ha så många olika prylar som möjligt?)
av Wilson, onsdag 16 januari 2008 kl 07:54
cloudvii
Tiny, du missar poängen med Time Capsule tror jag. Det är en wireless-router också (samt trådad router om man så vill det). Tror du backup är något som average joe's och medelsvensson gör idag eller? Nej. Det är extremt få människor som backupar sina saker, kanske för att de inte vet hur eller helt enkelt inte orkar. Och ändå så finns det folk som blir av med filer efter strul med deras datorer. Nu blir det superenkelt att göra det, nästan automatiserat, och det kan ske wireless, genom samma apparat, till samma apparat... genom en busenkel applikation. Folk drägglar mest över MacBook Air (som är riktigt najs!) men jag tycker nog att funktionen som finns i Time Capsule påverkar hemanvändarna mycket mer än en ny tunn laptop.... hur tunn och bra den än är.....
av cloudvii, onsdag 16 januari 2008 kl 09:18
cloudvii
Now... om man fick AppleTV, Time Capsule och Airport All-in-one ja då hade jag sannerligen svimmat av glädje.
av cloudvii, onsdag 16 januari 2008 kl 09:19
Tiny
Shuriken,
Jo - min reaktion var nog lite förhastad även om en del av ditt sales-pitch mer handlar om Time Machine än Time Capsule? Eller fattar jag fortfarande fel? (Mr. Apple får inte svara på den)
av Tiny, onsdag 16 januari 2008 kl 13:41
cloudvii
Tiny, Time Machine är grymt i sig också, fast jag tror att det går hand i hand, även om jag inte försökte pitcha för Time Machine :). Dock behövde ju Time Machine kommunicera direkt med en extern hårddisk inkopplad genom USB eller Firewire. Stationär som Bärbar dator. Om man hade velat överföra Wi-Fi så hade man varit tvungen att koppla in hårddisken till någon annan enhet som kan ta emot filerna av Time Machine genom Wi-Fi och skicka vidare till hårddisken. Nu får man den funktionen, (och även med kabel om man vill ha det), och allt i en produkt dessutom, som även fungerar som router i ditt hem.
av cloudvii, onsdag 16 januari 2008 kl 21:30
cloudvii
Och priset är bra för en grym router + de lagringsalternativen. Skadar ju inte att produkten är snygg och kompakt också...

Och ta ett exempel... min lägenhet. Jag kör ADSL, min telefonidosa är i hallen, i hallen har jag en liten klädkammare. Jag har två datorer hemma, en bärbar och en stationär, och jag vill köra Wi-fi på dem båda, och jag vill kunna överföra filer med varann hela tiden. Jag letar även efter en extern hårddisk så jag kan backupa mina viktiga dokument samt spara mediafiler och sedan kunna nå dem enkelt när jag vill det. Jag placerar modemet i klädkammaren, kopplad till Time Capsul.. voilá, klart. Och om jag vill kan jag även använda en MediaCenter (Som t.ex DViCO TViX att strömma filmer från den wireless). Eller någon dag när PS3 kan fungera som en bättre mediacenter utan tredjepartsprogram (som t.ex Medialink: www.nullriver.com ... då kan man använda den på så sätt också. Förstår du nu? (:
av cloudvii, onsdag 16 januari 2008 kl 21:35
cloudvii
Alltså, det var enkelt med Time Machine, nu blev det ännu enklare! Så enkelt att varje person med Mac borde lägga ut 2800 kr för att backupa. Det är värt varenda öre.
av cloudvii, onsdag 16 januari 2008 kl 21:42
Kommentera artikelnSvensken Johan Eriksson visar sin bil för Jay Leno
En klassisk Dodge Charger med Viper-motor 
41.8°
+
Bobby Green
0
Snubbe är på bilutställning och dissar allt
Många sjuka bilar här 
32.9°
+
Bobby Green
0
Spoiler!
Vi har sett Star Wars: The Last Jedi
Luke Skywalker går och fiskar 
41.3°
+
Wille Wilhelmsson
0
Grim Fandango Remastered gratis på GOG.com
Ett av världens bästa spel för noll pengar! 
46.5°
+
André Stray
0
Så här är det att flyga första klass med eget rum
Hmm, duger för mig! 
34.2°
+
Roger Åberg
0
Kod förhindrar rattsurfande
Ger sajter en fartspärr 
47.9°
+
Bobby Green
0
Nintendo har krängt 10 miljoner Switch
Bra där! 
47.0°
+
André Stray
0
Trump vill sätta människor på månen
Som ska bygga en bas där 
48.0°
+
Roger Åberg
0
Utrotningshotad Goeldisapa född
Både föräldrar och unge mår bra 
49.8°
+
Bobby Green
0
Pepsi har beställt 100 stycken Tesla Semi
Kommer att frakta både läsk OCH chips 
53.9°
+
Bobby Green
0
Volvo XC60 årets bil i Japan
Honda N-box tog kei car-klassen 
54.5°
+
Roger Åberg
0
Snart kommer man kunna förköpa appar i App Store
Äntligen! 
28.6°
+
Roger Åberg
0
Synaptics massproducerar Clear ID FS9500
Kan läsa fingeravtryck bakom display 
47.8°
+
André Stray
0
Så snabbt brinner en uttorkad julgran
Se till att vattna! 
45.6°
+
Roger Åberg
0
Nästa Battlefield-spel ryktas bli Bad Company 3
Bästa EA-nyheten på år! 
53.7°
+
André Stray
0
iPhone X är den bästa telefonen just nu!
Trots dyr prislapp vinner den 
34.8°
+
Roger Åberg
0