m

Aperture 2 inom kort?

Bättre RAW-stöd på gång

Mac / Rykten

Ryktena florerar sedan Joe Schorr, en av cheferna för Apples foto-program, skrev följande i Apples diskutionsforum:

As I'm sure many of you know, it's not Apple's policy to provide a public "ETA" on future releases, so I can't post anything like a timetable for when support for the newest RAW camera formats will become available.

But I can tell you this. We at Apple are ACUTELY aware of the pressing need to get support for the newest round of camera into your hands as soon as possible. This is a top priority. We have members of our own team using these cameras, so you can imagine how interested we are in seeing this support integrated into the Mac OS and our photo applications!

We fully intent to give our customers what they need in this regard.

Om det här tyder på en ny version av fotoprogramet Aperture eller andra uppdateringar är oklart men bättre stöd för nya RAW-kameror är på gång och lär troligen dyka upp snart!

via Macrumors
RSS 11 kommentarer till artikeln
dala
Tokion: Man kan säga till Aperture att inte röra originalfilerna utan bara referera till originalen.

Just hanteringen av filerna är Apertures styrka gentemot Adobe Lightroom. Dessutom är användargränssnittet väldigt väl genomtänkt och programet är mycket välintegrerat med iLife-programen och OS X i stort. Till nackdelarna hör att vissa funktioner saknas (t.ex. kompensation för vinjettering).

Till Lightrooms fördelar kan man räkna att det även finns till PC och att det (kanske delvis därför) har en större användarbas. Lightroom har även bättre integration med Photoshop.

Både Aperture och Lightroom har en relativt hög inlärningströskel eftersom de inte är "konsumentprogram", men det finns mycket material på nätet för att komma igång med båda programmen.
av dala, måndag 04 februari 2008 kl 16:51
Daniel
Tokion:

Du kan välja helt själv hur du vill att Aperture ska spara dina bilder. Antingen kan du välja att låta Aperture spara alla dina bilder direkt i Aperture-biblioteket (där egentligen enda fördelen är att du kan använda Apertures backup-funktion), eller så kan du bara låta Aperture hämta dina bilder från en eller flera mappar som kan befinna sig var som helst (externa hårdiskar, DVD-skivor, nätverksservrar e.t.c). Aperture ändrar inte om något i dina ursprungliga mappar utan sparar all information i sitt eget bibliotek. Du ser även alla undermappar som finns i den ursprungliga mappen, direkt i Aperture. En annan sak som är ganska fräck är att ifall du kopplar ur t ex hårdisken där bilderna ligger på, så kan du fortfarande se en s.k genererad preview av bilden i Aperture, så du behöver egentligen bara ha hårdisken ikopplad när du behöver redigera bilderna.

Personligen så tycker jag att Aperture fungerar ganska bra, det enda skulle väl vara att man behöver en riktig dundermaskin för att kunna köra programmet.
av Daniel, måndag 04 februari 2008 kl 16:55
moniker
Raw-stödet ligger inte i Aperture utan i operativsystemet så det handlar nog om en uppdatering typ 10.5.2 och inte om någon ny version av Aperture.

Jag gillar Aperture benhårt. Jag körde tidigare med iView Multimedia och processade raw-filer i Capture One. Provade också Lightroom men gillade det inte riktigt. Jag har slängt ut iView nu men använder fortfarande Capture One ibland eftersom det programmet har några funktioner som Aperture inte har och ger en någon annan look på bilderna. Lite som att byta mellan att framkalla diafilmen i Kodak- eller Fuji-kemi.


av moniker, måndag 04 februari 2008 kl 17:23
Beatnutz
Aperture är bra, dock inte speciellt snabbt. När jag bytte till Lightroom så kändes det ljusår snabbare. Återstår att se om 2:an klarar tunga filer bättre.
av Beatnutz, måndag 04 februari 2008 kl 17:37
nisse
Aperture tycker jag framkallar snyggare än Lightroom. Arbetsflödet är med mera proffsigt. Speciellt i jämförelse med Lightroom.

Aperture säger många är segt, jag håller inte med. Det handlar mer om att hur man optimerar sin maskin. Visst ett bra grafikkort sitter aldrig fel.

Att Aperture snart kommer i en ny version tror jag inte är allt för otänkbart med tanke på att teamet jobbat på sedan några månader tillbaka.
av nisse, måndag 04 februari 2008 kl 19:00
Stoneage
Som sagt det är Mac OSX som hanterar Raw-konvertering åt Apples program t ex Aperture, iPhoto, Förhandsvisning mm. Och att det snart kommer nya konverterare är väl ingn hemlighet. Betan till 10.5.2 innehåller ju bl a stöd för Nikon D300. Så uttalande säger absolut inget om att det snart kommer en ny version av Aperture (även om det säker gör det så småningom).
av Stoneage, måndag 04 februari 2008 kl 21:43
Kn Bölja
Aperture är kung! Modern IntelMac med bra grafikkort rekommenderas (iMac funkar bra, MacBook mindre bra). Tycker det är bästa att importera alla bilder (RAW, JPEG) till Apertures eget bibliotek; då vet man var man har dem och kan backa upp allt enkelt på tex en extern disk. Saknar dock restitueringsfunktion och ett bättre kloningsverktyg.
av Kn Bölja, måndag 04 februari 2008 kl 23:14
Molgamus
Lightroom gillar jag, jag tyckte det var lätt att lära sig... Jag körde det redan som beta när jag hade PC så jag fortsätter nu på macen...

$0,02
av Molgamus, tisdag 05 februari 2008 kl 00:02
[DER LEIERMANN]
Både Lightroom och Aperture kostar 3000 kr/st. Så om det finns för och nackdelar med båda så kanske det kan vara värt att äga dem två också. eller?
av [DER LEIERMANN], tisdag 05 februari 2008 kl 11:18
Yngve
Jag tycker det är synd att Apple inte verkar bry sig särskilt mycket om Aperture. Det känns mest som om Apple har haft detta som ännu en hobbysyssla (läs AppleTV). Köpte programmet när det kom ut på marknaden och hade höga förväntningar på programmet. Efter det så har Aperture knappt uppdaterats. Sen kom Adobe med sitt Lightroom och det kändes mer seriöst och kvickare. Jag har därför sadlat om och kör nu Lightroom fullt ut. Jag hoppas att Apple bryr sig mer om Aperture i framtiden, då jag gillar Apertures ui mer än Lightrooms. Men om man ska dra till sig proffsen så måste man också anstränga sig fullt ut och släppa uppdateringar oftare. Adobe gör detta i större utsträckning och jag har ett större förtroende för just Adobe vad gäller dessa program.
av Yngve, tisdag 05 februari 2008 kl 11:19
moniker
Enligt ryktet var/är Aperture 1.x inte sådär jättebra kodat. Gänget som har utvecklat något av Apples videoprogram har tydligen fått ta över och sägs, återigen enligt ryktet, koda om Aperture från grunden. Med lite tur kanske vi får se Aperture 2 senare under året.
av moniker, tisdag 05 februari 2008 kl 14:32
Kommentera artikelnVirvelringar som kolliderar
Vackert och tidsödande 
42.4°
+
Roger Åberg
0
Videofrossa: Nya Volvo S60
Se den på vägen, syna den och se den i fabriken 
42.4°
+
Roger Åberg
0
Lite gameplay från Mutant Year Zero: Road to Eden
Ser bra ut! 
41.8°
+
André Stray
0
Det här är nya Volvo S60!
Första Volvon som tillverkas i USA 
52.2°
+
Bobby Green
0
Matt Damon kommer att spela Carroll Shelby
Ny film om Fords Ferrari-fight på gång 
41.3°
+
Bobby Green
0
Nu kan du beställa Nokia 8110
Banantelefonen i ny version 
47.4°
+
Roger Åberg
0
Snubbe kör båt över grusväg
Alla sätt är bra utom de dåliga 
44.8°
+
Bobby Green
0
Utvecklare får egna profilsidor på Steam
Få en bättre överblick över spelkatalog 
45.2°
+
André Stray
0
Instagram verkar släppa IGTV idag
Dags att slå hårt mot Youtube? 
32.6°
+
André Stray
0
Escape from Monkey Island finns nu på GOG.com
Samla hela spelserien! 
41.4°
+
André Stray
0
Patentritningar visar BMW 8-serie Gran Coupe och cab
Fler versioner är på väg 
33.4°
+
Bobby Green
0
Star Trek: Discovery-skaparen jobbar på fyra Star Trek-serier
Picard kan återvända! 
44.8°
+
André Stray
0
EU-utskott röstade ja till skärpt nätupphovsrätt
Omröstning i EU-parlamentet sker i september 
-37.4°
+
André Stray
0
Nu finns ett första ramverk för självkörande bilar i EU
Tomas Eneroth har styrt upp 
46.4°
+
Roger Åberg
0
Porsche köper in sig i Rimac
Intressant! 
46.8°
+
Roger Åberg
0
Så här ska man bete sig i naturen
Allemansrätten rockar! 
45.3°
+
Roger Åberg
0
Japanska fans städar efter sig
Även Senegal-fans har stil 
70.6°
+
Roger Åberg
0
Snart kan du köra frågesport live på Facebook
Som vi har längtat? 
31.9°
+
Roger Åberg
0
Nästan 300 dansscener i ett klipp
Det svänger! 
41.8°
+
Roger Åberg
0
Amazon kritiseras av aktieägare för AI-systemet Rekognition
Vill inte att Amazon ska pyssla med övervakning 
41.7°
+
Wille Wilhelmsson
0
Före detta CIA-anställd åtalas för läcka till WikiLeaks
Ska ha läckt Vault 7-dokumenten 
29.8°
+
Wille Wilhelmsson
0
Uber testar lägre priser
För de som kan tänka sig att vänta lite 
44.8°
+
Wille Wilhelmsson
0