m
r
Vi har sett Star Wars: The Last Jedi
Luke Skywalker går och fiskar 
44.0°
+
Wille Wilhelmsson
0
Bio.se samlar Sveriges oberoende biografer
Om man vill ha ett alternativ till SF 
55.4°
+
Wille Wilhelmsson
0
En ordentlig trailer för Annihilation
Ny film från skaparen av Ex Machina 
43.5°
+
André Stray
0
Prylarna som matchar din Lamborghini Urus
Ett måste! 
78kg
+
Bobby Green

iTunes nu näst störst på musik i USA

Bara Wal-Mart större

Visa inte Mac-artiklar
Mac / Hårdvara

Idag presenterade Apple glatt att iTunes Store är näst störst på att sälja musik i USA. Bara billighetskedjan Wal-Mart säljer mer musik nu.

Enligt Apple så har iTunes Store över 50 miljoner kunder. Över fyra miljarder låtar har sålts sedan onlinebutiken öppnade sina portar den 28 April 2003. Dessutom har de världens största utbud av musik - mer än sex miljoner låtar.

Om bara priserna på musik blev lite vettigare också...


RSS 16 kommentarer till artikeln
Kamelbulle
Om de skulle sluta vara så giriga och börja tänka lite mer på kunderna kunde de börja sänka priserna vid det här laget, hoppas wal-mart startar en sida man kan köpa musik från.
av Kamelbulle, tisdag 26 februari 2008 kl 18:09
Wille Wilhelmsson
Precis som det var smart av Microsoft att sälja windows med Internet Explorer är det smart av Apple att integrera sin musikaffär i sitt musikprogram. Frågan är dock om konkurrensverket och andra kan se mellan fingrarna på det mycket längre. Kan personligen tycka att det är ganska bisarrt.

Hade Microsoft haft en musikaffär kopplad till Windows så tror jag nog inte att det hade passerat utan protester.
av Wille Wilhelmsson, tisdag 26 februari 2008 kl 18:15
lausse
Om bara artisterna kunde få ut lite mer snarare... det är nästan viktigare än sänkt pris tycker jag.

Sen är ju inte iTunes kopplat till Apple datorer allena, men de borde utveckla en verra för linux med. De flesta vekar använda Amarok - men SongBird var ju bra likt annars.
av lausse, tisdag 26 februari 2008 kl 18:59
Börje
Wille: iTunes store är ju inte kopplat til varken mac eller mac os x. Den DRM-fria musiken går ju dessutom spela på vilket sätt man vill.

MS gör redan precis samma sak med sin Zunestore.
av Börje, tisdag 26 februari 2008 kl 19:01
simulacra
Sänka priset?
90kr per album är lägre än vad en skiva kostat i butik på många år, när jag köpte CD's i slutet av 90talet och tidigt 00tal så kostade de nästan alltid 149kr st...
av simulacra, tisdag 26 februari 2008 kl 19:14
Wille Wilhelmsson
Jag sa inte att iTMS det var kopplat till mac el. os x Börje. Jag sa att det var kopplat till iTunes. Ett program som jag antar(?) att närmare 100% macanvändare och närmare 100% av alla ipod-användare kör. Plus då en hel del Windows-användare. Det är ju ett bra program.

Att musiken går att spelas upp var som helst hör väl knappast hit utan är väl snarare en självklarhet...
av Wille Wilhelmsson, tisdag 26 februari 2008 kl 19:17
Wille Wilhelmsson
simulacra, ja, men i och med att all materialkostnad, distributionskostnad, lokalhyra etc. blir hyfsat obefintlig i och med att vi snackar digital musik så kan du knappast jämföra med vad en cd-skiva kostade.

Det är lite som att jämföra kostnaden på ett kylskåp och en isbit...
av Wille Wilhelmsson, tisdag 26 februari 2008 kl 19:20
ag_the_king
Jag tror inte skivbolagen vill sänka priserna. Dom tjänar redan sämre än förr nu då man inte behöver köpa en hel skiva för att få låtarna man gillar.
av ag_the_king, tisdag 26 februari 2008 kl 19:40
oskar
priserna är det nog skivbolagen som håller uppe. Jag tror inte apple har så jätte mycket att säga till om där.

Det jag tror både film och musik bolag ofta missar när de gör online tjänster för att konkurrera med piratkopiering (eller iaf ge ett alternativ) är att de inte inser att de måste erbjuda något som är bättre. Det måste vara enklare, bättre kvalite, mer attraktivt för kunderna om man skall betala för det. Även om man sätter priserna "lågt" så kommer folk säkert köpa för större summor totalt eftersom det då inte känns så dyrt per köp.

Skulle de tex erbjuda hyrfilm via Internet i hd kvalite via ett smidigt och attraktivt program och sedan prissätta det så att det ändå var "kaffepengar" säg 20-30 kr, vem skulle orka ladda ned då?
av oskar, tisdag 26 februari 2008 kl 19:48
jonasn
Wille: å andra sidan så gör MS samma sak med sin butik (vilket redan nämnts i tråden). Handlar du låtar på nån fristående download-butik (eller för den delen om du rippar dina cd-skivor) så kan du spela den i vilken spelare du vill.

Det hade varit en helt annan femma om iTunes bara spelade musik från iTunes Store, men då skulle aldrig iPoden ha slagit.

av jonasn, tisdag 26 februari 2008 kl 20:03
mmmikael
Distributionskostnaden försvinner iofs inte. Vår fysiska distributör tar 25%, iTunes mfl ca 35%. Däremot försvinner ju ytterliggare ett påslag (butikens) men det speglas ju i priset som är åtminstone 50 kr billigare än att köpa en fysisk skiva. Pressning står för max 13 kr per skiva, och då talar jag i egenskap av indie som inte pressar mer än 1000 ex åt gången.

Vad folk missar är att det finns flera kostnader som inte försvinner eller minskar bara för att distributionen byter form.

NCB-avgifter kvarstår. Marknadsföring. Inspelning. Mastering. Pressutskick. Radioutskick. Royalties. Moms. Skatt. osv osv...

Däremot kan jag hålla med om att det finns en psykologisk aspekt, 90 kr för något som bara finns i digital form och som man dessutom lätt kan få tag på illegalt är för mkt pengar. Vi tar 72 kr för våra skivor och även det kan i vissa fall vara för mkt.

Personligen hade jag hellre sett en modell där man prenumererar på möjligheten att ladda hem musik, film och tv-serier till en fast kostnad. Inte i obegränsad omfattning men säg att man t ex får 1000 poäng för 300 kr/mån och dessa kan man sen använda fritt. TV-avsnitt 3p, senaste skivorna 6p, äldre skivor 3p - samma princip för film...av mmmikael, tisdag 26 februari 2008 kl 20:08
Bearwolf
Jag tycker det är jättekul att Dave Brubbecks Take Five (Quadromania, 4CD) kostar 360 spänn på itunes och 159 på cdon, vad sa du? billigare med frakt och inte en tiondel av kvaliten? smart.
av Bearwolf, tisdag 26 februari 2008 kl 20:12
Wille Wilhelmsson
Jag är inte riktigt säker på att jag förstår vad du menar med ditt första stycke, andra meningen, jonasn... Har det ens med saken att göra? :)
av Wille Wilhelmsson, tisdag 26 februari 2008 kl 20:13
jonasn
Wille: ja, det är relevant. Köper du en iPod "måste" du använda iTunes. Hade Apple låst iTunes och iPod så du bara kan spela musik från deras egen butik hade det varit ett fall för konkurrensdomstolarna, men då hade å andra sidan inte iPoden slagit.

Vad jag menar är att du inte är låst till iTunes store eftersom det finns fristående aktörer som säljer musik i MP3-format, plus att du fortfarande kan köpa cd-skivor och rippa själv, och båda dessa metoder fungerar utmärkt på iPoden.

Att de inkluderar iTunes Store i iTunes är alltså inte en inlåsning, det är en extra möjlighet. Ännu ett sätt att lägga in musik på din iPod.

Sen att gnälla över att du inte kan spela iTunes Store-musik på din Zune och vice versa.. då är man bara dum. Det är som att köpa en "miljöbil" från Ford och sen stämma dem för att den inte går på biogas, för att göra bil/IT-liknelser. Man får fan ta sitt ansvar som konsument och läsa på lite innan man handlar.
av jonasn, onsdag 27 februari 2008 kl 07:57
jonasn
(Ford använder Etanol som drivmedel i sina "miljöbilar", för de som inte hängde med i liknelsen)
av jonasn, onsdag 27 februari 2008 kl 07:58
jonasn
(Wille - jag menar alltså inte att du har gnällt över Zune/iPod-inkompatibilitet, men det finns säkert nån träskalle som är jättesur över det)

Men som sagt, jag tror inte konkurrensverket har något att komma med.
av jonasn, onsdag 27 februari 2008 kl 08:01
Kommentera artikelnNästa år får Minis modeller den nya loggan
Tog bara tre år 
35.0°
+
Bobby Green
0
Bio.se samlar Sveriges oberoende biografer
Om man vill ha ett alternativ till SF 
55.4°
+
Wille Wilhelmsson
0
En ordentlig trailer för Annihilation
Ny film från skaparen av Ex Machina 
43.5°
+
André Stray
0
NSFW!
AI fixar in kändisar i porrfilmer
Är det här framtiden? 
45.3°
+
Wille Wilhelmsson
0
Glad lucia!
Önskar vi på redaktionen! 
41.7°
+
Roger Åberg
0
PewDiePie inte längre bäst betald på YouTube
DanTDM tar över ledarflaggan 
33.6°
+
Wille Wilhelmsson
0
Robotar börjar jaga hemlösa i San Francisco
Vill inte att de ska tälta på parkeringen 
33.6°
+
Wille Wilhelmsson
0
Fiat Punto får 0 stjärnor i Euro NCAP
Första bilen med betyget 
26.2°
+
Bobby Green
0
Straffrabatt kan komma att tas bort för unga brottslingar
18-åringar kan få livstid 
83.4°
+
Wille Wilhelmsson
0
Fler bilder på den nederländska Tesla-kombin
Ser inte så dum ut 
41.6°
+
Bobby Green
0
Nu har granen även passerat Feber HQ
Mäktigt! 
56.1°
+
Bobby Green
0
iPhone X är den bästa telefonen just nu!
Trots dyr prislapp vinner den 
34.4°
+
Roger Åberg
0