m

Första recensionerna av iPhone 3G

Mac / Hårdvara

Apples favoritjournalister David Pouge och Walt Mossberg har båda fått sina exemplar av iPhone 3G.

Herrarna är riktigt nöjda, men som väntat har de inte så stor användning av själva 3G-mottagningen där i staterna på grund av den extremt dåliga utbyggnaden.

Rent generellt kan man dock säga att mottagningen är bättre, ljudet är klarare (och högre om man använder högtalaren), till och med greppet runt telefonen känns mer gediget. Företagsanvändarna har heller inget att klaga på då Apples utlovade Exchange-stöd fungerar utan större anmärkningar.

David Pouge tar dock upp det tråkiga faktum att GPS-antennen i iPhone är för dålig för att klara av den form av navigering som en äkta GPS-navigator är till för. Den klarar helt enkelt inte att hålla koll på exakt hur man kör.

Det lär finnas anledning att återkomma exakt vad som menas med det, precis som många andra funktioner i iPhone 3G


WSJ

RSS 23 kommentarer till artikeln
DrDip
Vi får hoppas GPS-kritiken rör Google Maps som mest är ett 'här är du'-progam. När trafik-GPS-program släpps får vi se hur själva AGPS-tekniken fungerar på iPhone. Är det någon som vet via SDK om man kan tvinga AGPS:en i iPhonen till ett eventuellt GPS-program till att bara använda GPS-sateliterna. GPS-assistansen (A:et i AGPS), wifi- och gsm-triangulering visar ju bara positionen, inte riktning eller hur man kör.
av DrDip, onsdag 09 juli 2008 kl 08:54
burrito
Förstod aldrig uppståndelsen tt just A-GPS skulle vara bra för iPhone, det är ju den sämsta av alla GPS-versioner? Finns det ens någon som är sämre?
Kommer ihåg på Tre-tiden när man fick en Motorola kastad över sig med A-GPS och den var inte mycket att hurra över trots diverse hack när det kommer till navigering.
Det kommer definitivt inte gå att köra bil med den oavsett om TomTom eller någon annan utvecklar program för den.
Det är största missen med iPhone 3G faktiskt.
av burrito, onsdag 09 juli 2008 kl 09:06
Henkis
Ska bli mycket intressant att äntligen få testa den på fredag, är lite orolig över 3G-delen, den verkar dra en hel del batterier. Som det är idag så tycker jag nuvarande iPhone precis har den batteritid som krävs, blir det sämre så blir det dåligt. Ingen bättre kamera fick vi heller så om GPS:en inte är bra så är det ju klart ett bottenapp.

De borde ha en option att bara köra data över 3G, som det är nu får man ju manuellt slå av och på hela 3G-delen. Det är väl bara 3 som tvingar en att dra ur alla sina batterier på 3G när man pratar i storstäderna?
av Henkis, onsdag 09 juli 2008 kl 09:32
en annan Martin
Precis som Henkis är Walt väldigt kritisk angående batteritiden. Att det inte skulle räcka en hel (arbets)dag är riktigt riktigt illa och inget som skulle accepteras om någon annan tillverkare än Apple släppte en telefon med så dålig batteritid.
av en annan Martin, onsdag 09 juli 2008 kl 09:44
irrbloss
Som jag har fattat det innebär AGPS att det finns en vanlig GPS-mottagare, men att man får GPS-satelliternas position skickad via 3G/GSM-nätet. Det är just satelliternas positionstabeller som gör att en vanlig GPS är lite seg vid kallstart.
av irrbloss, onsdag 09 juli 2008 kl 09:53
Jolle
Det finns ingen annan tillverkare vad jag vet som levererar en smartphone med (specad) 5h taltid för 3G än Apple. Smartphones med stora skärmar drar mycket batteri. iPhone är inget undantag. Om en telefon används frekvent, med push email, skärmen tänd ofta etc etc kommer man få ladda telefonen dagligen oavsett fabrikat.

Nokia N96:
Taltid: upp till 150/220 minuter (WCDMA/GSM)
Passningstid: upp till 200/220 timmar (WCDMA/GSM)
Videouppspelning: upp till 5 timmar (offlineläge)
Musikuppspelning: upp till 14 timmar (offlineläge)
TV-uppspelning: upp till 4 timmar (DVB-H)

SE P1i:
Taltid: 3,5h/10h (UMTS/GSM)
Passningstid: 350h

iPhone 3G:
Taltid: 5h/10h (UMTS/GSM)
Musik: 24h
Video: 7h
Internetanvändning: 5h/6h (3G/WLAN)

av Jolle, onsdag 09 juli 2008 kl 09:59
CaptainTom
Antar att GPS:en är lika dålig som i N95:an...
av CaptainTom, onsdag 09 juli 2008 kl 10:30
Randig Ruta
burrito et al: AGPS är inte "den sämsta formen av GPS". Tvärtom är det en helt vanlig GPS som dessutom har möjlighet att söka efter vilka mobilbasstationer som telefonen använder för att få en ungefärlig position. Vinsten är att den då kan söka efter ett mer begränsat antal satelliter, varvid sökningen går snabbare än med traditionell GPS.
av Randig Ruta, onsdag 09 juli 2008 kl 10:33
Jolle
Gemensamt för alla mobiler med inbyggd GPS är väl att de fungerar hyffsat dåligt "under tak" - t.ex. i en bil eller inomhus?
av Jolle, onsdag 09 juli 2008 kl 10:46
aladdin
Det kan ju vara så att de är oroliga över batteritiden ur ett rent användarperspektiv, dvs klarar den en arbetsdag?

Det är ganska ointressant hur den är jäntemot konkurrenterna om ingen är användbar..

av aladdin, onsdag 09 juli 2008 kl 10:49
batman
aladdin, självklart är det intressant att titta gentemot konkurrenterna. Hade alla klarat av en sådan batteritid men inte iPhone bevisar bara att Apple är lata. Nu bevisar det egentligen att det är väldigt svårt att tillverka en smartphone med stor skärm och "feta" egenskaper med grym batteritid.

Och jag förstår inte vad de menar med en hel arbetsdag. Folk som pratar mer än 5h i telefonen skall väl isf inte ha en iPhone, dessa lär ha den i fickan och köra bluetooth headset. Surfa 5h per dag på iPhone, well - 5 timmar. En arbetsdag är 9 timmar. Har svårt förstå mig på folk som surfar mer än halva sin arbetsdag på sin iPhone.

Jolle, tack för infon angående batteritiderna. Gjorde mig övertygad om att Apple är mänskliga :-)
av batman, onsdag 09 juli 2008 kl 10:57
aladdin
På ett sätt är det ju intressant hur konkurrenterna är om man vill peka på andra och säga att "de klarar inte heller av det".

Men att säga att 5 timmar är acceptabelt på en arbetstelefon är väl att ljuga för sig själv? Och vill man prata mer än 5 timmar ska man inte ha en iPhone? Jag trodde det var en telefon..


av aladdin, onsdag 09 juli 2008 kl 11:12
Jolle
Aladdin - Om du vill prata mycket mer än 5 timmar i 3G-nätet så finns det ingen telefon att köpa på marknaden - smartphone eller inte. Vi (som i mänskligheten) har tyvärr inte bättre batterier idag. Kanske blir till att vänta på bränsleceller då? ;-)


av Jolle, onsdag 09 juli 2008 kl 11:32
batman
Jolle, word! Precis det jag menar.

Vad jag menar aladdin är om man skall prata hela dagarna kanske man ska köpa en Nokia 1112 med svartvit skärm och 518 timmars taltid (ta ironin med en nypa salt för de jänkare som inte förstår humorn). Inte en iPhone där "onödiga" funktioner som GPS, 3G, stor display är helt onödiga.

5 timmar för mig är klart godkänt. Det är klart att även jag skulle vilja ha 200 timmar och behöva ladda den en gång i månaden. Men vi lever inte där ännu.

För er som inte har M3, köp senaste tidningen. Ganska intressant artikel om framtiden, med lite insikt om bränsleceller.
av batman, onsdag 09 juli 2008 kl 12:41
kendoka
>Precis som Henkis är Walt väldigt kritisk angående batteritiden.
>Att det inte skulle räcka en hel (arbets)dag är riktigt riktigt illa...

Vadå inte räcka en arbetsdag?
Om du syftar på:
"With 3G enabled, the iPhone 3G's battery drained much more quickly in a typical day of use than the battery on the original iPhone."
- så föreslår jag att du läser noggrannare.
av kendoka, onsdag 09 juli 2008 kl 12:48
Apstefan
Vänta nu... betyder detta att GPS:en använder sig av datanätet konstant? Alltså kommer man få helt astronomiska räkningar när man använder den utomlands?
av Apstefan, onsdag 09 juli 2008 kl 12:51
kainen.se
iPhone använder datanätet nästan konstant när den skall uppdatera mm... så åker du utomlands så stäng av alla edge/3gsurf/gprs funktioner.
av kainen.se, onsdag 09 juli 2008 kl 15:28
Cure
kendoka: Vad snackar du om?

"More important, in daily use, I found the battery indicator on the new 3G model slipping below 20% by early afternoon or midafternoon on some days, and it entirely ran out of juice on one day. I overcame this problem by learning to use Wi-Fi instead of 3G whenever possible, turning down the screen brightness and even turning off 3G altogether, which the phone permits."

Haha. Vafan. Min 3G-lur laddar jag var 3dje dag. Och då wap:ar jag en hel del och snackar i telefon. I värsta fall kan man byta batterier om man är borta en vecka.

Skall man verkligen behöva stänga ner bakgrundsbelysningen och stänga av 3G för att klara sig en dag? Då har man ju den gamla luren i handen.

20% kvar efter lunch. Nice.
av Cure, onsdag 09 juli 2008 kl 17:26
Jolle
Cure - Vad har du för modell? Jag tvivlar på att du använder den särskilt mycket om du kan använda den 72h utan att ladda . Det finns ingen lur på marknaden som har specad taltid för UMTS särskilt mycket längre än 3-5h - och det i gynnsamma förhållanden, dvs maximal täckning.

Gemensamt för alla lurar med stor skärm är tyvärr att batteritiden dippar om man använder den mycket (t.ex. N96, W960i, Viewty m.fl.). Standbytiden är ofta tillfredsställande och använder man den inte alls kan de flesta lurar ligga åtminstone en vecka utan laddning.
av Jolle, onsdag 09 juli 2008 kl 18:49
Cure
Jolle:

När Walt skriver att batterierna tar slut på eftermiddagen efter vanligt användande, så tror jag inte att han har pratat i telefonen 6 timmar straight.

Jag använder min telefonen väldigt mycket. Både i jobbet och hemma. Och jag behöver ladda den väldigt sällan. Inte direkt efter lunch. Jag behöver inte heller stänga av 3G eller låta den köra utan bakgrundsbelysning för att den skall klara sig hela dagen. Dessutom kan jag ha ett extrabatteri i nödfall ;)
av Cure, onsdag 09 juli 2008 kl 19:46
cmlewan
Om jag var intresserad av en iPhone skulle jag inte bekymra mig så mycket över rapporter om dålig GPS. Det sa man om N95:an i början också, men det största felet var mjukvaran. Det är inga stora skillnader idag mellan olika GPS-kretsar. Det går utmärkt att köra bil med hjälp av en N95 (i alla fall vad beträffar gps:en - den lilla skärmen är det värre med!) och det kommer det att göra med iPhone också.

Beträffande batteritiden så har det blivit en fråga som Apple byggt upp som jätteviktig och en stor fördel med 1:a generationens iPhone mot konkurrenterna. Men en sådan fråga nämns inte i diskussionen om vilken som är bäst bland andra smartphones. Nu, med 3G, är Apple i ungefär samma träsk som övriga och då är det inte kul att man gjort det till så stor grej. Men i själva verket är det inget större problem. Man kommer som användare snart in i trallen att man ska ladda oftare och så är det inget man tänker på. Så jag skulle inte bekymra mig om detta heller så mycket för iPhone 3G:s räkning.

Det är lite amerikanskt - de har en ganska rudimentär uppfattning om vad det här med mobiler/smartphones handlar om: battertid, bra ljud när man pratar telefon och bra "mottagning"! Låter som en diskussion om NMT-telefoner på 90-talet.
av cmlewan, torsdag 10 juli 2008 kl 02:28
Cure
cwlewan: Batteritid och täckning är väl ingenting man diskuterar så länge det faktiskt finns i telefonen.

Jag brukar inte prata om att min bil har en duglig bensintank. Det räknar folk med. Men om volvo plötsligt släpper en bil med 3dl utrymme för bränsle. Då spelar det ingen roll att den är skitflashig på vägarna. Man kommer ju ändå inte kunna köra ut från parkeringen.

Och då hade det ju inte varit så konstigt att man diskuterade bensintanken.
av Cure, torsdag 10 juli 2008 kl 07:50
cmlewan
Cure, det är ju det som är min poäng. Vi i Europa (Sverige åtminstone) har inte diskuterat mottagningen och röstkvaliteten särskilt mycket på länge just eftersom telefonerna har blivit så pass lika på området. Beträffande batteritiden så närmar sig också mobilerna varandra, nu senast iPhone som blir mer som övriga med sin 3G.

Men i USA hänger tydligen kvar en gammal debatt där man skärskådar t ex röstkvaliteten på samma sätt som var tvungen att göra i mobiltelefonernas barndom. Jag säger inte att det inte finns skillnader i dagens telefoner, men det brukar inte vara där man har fokus om man recenserar en ny mobil.
av cmlewan, torsdag 10 juli 2008 kl 13:33
Kommentera artikelnSkogsbrand gör så att radiosändningar i Jämtland avbryts
Även SVT:s sändningar drabbade 
32.2°
+
Wille Wilhelmsson
0
Okej att lägga ut 3D-ritningar på pistoler i USA
3D-skrivarföretag vinner tvist 
31.1°
+
Wille Wilhelmsson
0
Simone Giertz är tillbaka!
Lite update efter operation 
56.2°
+
André Stray
0
Ubisoft sätter ner foten för dåligt språk i Rainbow Six Siege
Hatfullt språk leder till bann 
44.7°
+
André Stray
0
Ny trailer för Bohemian Rhapsody
Filmen om Queen 
42.0°
+
André Stray
0
Adidas ska bara använda återanvänd plast i sina produkter
Slutar med nytillverkad plast 2024 
59.4°
+
Wille Wilhelmsson
0
Netflix släpper teaser för Stranger Things säsong 3
80-talet! 
52.4°
+
Roger Åberg
0
I dag är det emoji-dagen!
Hurra? 
20.7°
+
Roger Åberg
0
Kille bygger gammal dator av nya komponenter
Eller ny dator av gamla komponenter? 
57.0°
+
Roger Åberg
0
RRS Sir David Attenborough är nu sjösatt
David tryckte på knappen 
45.8°
+
Bobby Green
0
Nathan Fillion är Nathan Drake i fangjord Uncharted-film
Äntligen! 
56.4°
+
André Stray
0
Eldrivna Polestar 2 får 56 mils räckvidd
Och upp till 400 hästar 
54.1°
+
Bobby Green
0