m

iTunes 8 - något mer blandade känslor

Mac / Hårdvara

Nya iTunes 8 presenterades hastigt och lustigt igår. Inte lustigt på det sättet att vi inte hade förväntat oss det, utan på grund av att Steve Jobs aldrig tillbringat så lite tid att visa ett iProgram sedan han dödsförklarade iDVD för något år sedan.

Det (relativt) bra
De nya funktioner som utmärker sig är givetvis Genius och det modifierade gränssnittet. Genius var en oerhört positiv överraskning och det fungerar riktigt riktigt bra. Vi pratar alltså i kategoring sjukt och galet bra a`la Roger Åberg.

Gränssnittet är en annan sak som förbättrats markant, även om vi allt tycker att Apple borde gjort grafik för fler genrer. Vi finner det dessutom lite irriterande att vi inte själva kan välja om vi vill ha med den meningslösa Kompositörer-fliken eller inte.

De nya visuella effekterna är inte på något sätt fula men kanske inte så fräcka som vi hade förväntat oss, om de nu var en del av det som skulle rättfärdiga en så stor uppdatering av versionnumret. Men är det någon som använt de där effekterna någon gång ändå?

Det mindre bra
Ända sedan iTunes möjliggjorde delning mellan datorer av sitt innehåll så har den funktionen varit handikappad då iTunes av någon outgrundlig anledning inte låter oss välja vilken vy innehållet skall visas i. Här har det inte skett någon förändring i den nya versionen. Samma gamla oöverskådliga listvy och vi kan inte heller separera musik från filmer och tv-serier om vi samtidigt vill behålla möjligheten att bläddra efter genre, artist och album. Helt absurt.

Inte heller har de löst problemet med att ID-taggarna för musik och filmer ligger blandat, vissa film- och tv-programtaggar ligger under samma flik som musik och vissa ligger i en egen flik, oerhört opedagogiskt.

Slutligen är iTunes Store lika oinspirerat och opedagogiskt som förr, även om det inte har så mycket med själva iTunes-programmet att göra kunde de trots allt passat på att uppdatera den på samma gång. Vi drömmer om den dagen då vi kan välja att köra Coverflow på hela iTunes Store, då blir det som att vara tillbaka i den gamla skivhandeln åter igen.

Kända problem
Vissa användare rapporterar om problem med att skicka musik till AirTunes, detta verkar ha med brandväggar och firmware att göra. Se till att brandväggen släpper igenom all iTunes-trafik och att firmwaren i din AirPort express.

RSS 51 kommentarer till artikeln
juha
Okej, nu har jag inte riktigt fattat hur den här "genius"-funktionen fungerar men jag har förstått det som att den lär sig mer och mer ju fler som skickar upp sitt bibliotek.
När jag har testat med internationella artister har det fungerat riktigt bra, men försöker man med lite okända svenska artister så hittas ingenting.
Kommer detta ändras i och med att fler svenskar delar med sig av sin biblioteksdata eller är det apple som måste lägga till en viss artist?
Hur fungerar det egentligen?
av juha, torsdag 11 september 2008 kl 00:52
CaptainTom
Det är nog exakt det som kommer att hända juha. Mer jet jag inte... Nånting med algorythms och moln =).

Såg att det kom en uppdatering till Front Row också. Någon som vet vad den handlade om?
av CaptainTom, torsdag 11 september 2008 kl 01:34
vision
genius funktionen fungerar faktiskt relativt bra, fungerar mindre bra på oetablerade band & det är ju dom man vill bli tipsad om ;)
av vision, torsdag 11 september 2008 kl 02:27
der Nederlanden
första punkten under "Mindre Bra" är taget ur det blå. command-B/ctrl-B aktiverar browsing i det läget och böjliggör urval i "genre", "artist" och "album"
av der Nederlanden, torsdag 11 september 2008 kl 02:34
Kirtap
"..och att firmwaren i din AirPort express." What?
av Kirtap, torsdag 11 september 2008 kl 06:30
Peter
Minde bra är att de där förbannade pilarna efter artist, låt, genre o.s.v. som länkar vidare till iTunes inte går att stänga av längre. Tycker jag.

Har även märkt att när jag maximerar från minimerat läge (från liten spelare till hela fönstret) så lägger sig fönstret INTE överst längre, utan jag måste klicka på det en gång till. Är det så hos alla?

Genius fungerar på två sätt. Det första sättet skapar spellistor i ditt bibliotek. Du markerar en låt och väljer Genius och iTunes skapar en spellista med liknande låtar. Det andra sättet är att du markerar en låt och ta fram Genius "sidebar", där du tipsas om låtar som du kan köpa i iTunes Store. Hur det fungerar får någon annan förklara...
av Peter, torsdag 11 september 2008 kl 06:58
tobbehj
Vadå meningslöst med kompositörer!!?
Lyssnar man mycket på klassiskt så vill man absolut kunna sortera och söka efter kompositörer.
av tobbehj, torsdag 11 september 2008 kl 07:16
Spandex
En bra grej är att talböcker numera sorteras under mappar för varje talbok istället för att alla filer ligger rakt under talboksmappen.
av Spandex, torsdag 11 september 2008 kl 07:18
ShrimpCracker
Min Airtunes har slutat fungera, riktigt jävla störande...
av ShrimpCracker, torsdag 11 september 2008 kl 07:29
Pantera
Ska vi alla som har iTunes bestämma vilka knappar som ska gå att ta fram och bort nu? Det låter rimligt..
av Pantera, torsdag 11 september 2008 kl 07:36
ma.t.s.
Det stör mig att den inte kan sortera artister i alfabetisk ordning på efternamn, som vilken skivbutik som helst. Så har jag alla mina 1000 CD i skivhyllan. Du letar ju efter Frank Zappa på Z, inte på F. Hur löser man det?
av ma.t.s., torsdag 11 september 2008 kl 07:44
Jonatan
"...sedan han dödsförklarade iDVD för något år sedan."

Har jag missat nått?
iDVD 08 känns inte så dött!
av Jonatan, torsdag 11 september 2008 kl 07:47
Atari130XE
ma.t.s: Det finns ju massa nya (?) sortera-fält under info. Kanske har med saken att göra? Ingen aning hur de fungerar dock (här är det faktiskt väldigt otydligt och krångligt om vi ska vara kritiska..)
av Atari130XE, torsdag 11 september 2008 kl 08:30
oLjud
var mer nöjd med 7an, bara massa onödiga funktioner i 8an... använd last.fm för musiktips istället, mycket bättre!
segare och inte lika snyggt!
av oLjud, torsdag 11 september 2008 kl 08:30
tssfulk
There is nothing "meningslös" with the composers tab. I just wonder if we'll be able to add separate art for each tab instead of just the album art.
av tssfulk, torsdag 11 september 2008 kl 09:07
Marcus Hansson
Man får inte glömma bort att Apples överlägset största andel iPod-kunder sitter med Windows, inte med Mac OS. Därför vill jag en gång för alla ha ett iTunes som inte är så förbannat segt. Jag vill också ha ett iTunes där album art inte oförklarligt tappas bort vid synkningar av låtar.

Genius är ett skämt jämfört med Last.fm (men då är man ju å andra sidan inte begränsad till utbudet i iTunes-affären).
av Marcus Hansson, torsdag 11 september 2008 kl 09:16
MeMyselfAndI
har han dödsförklarat iDVD???
av MeMyselfAndI, torsdag 11 september 2008 kl 09:23
J.R.
Gillar att de äntligen gjort så att man kan ändra mediatyp på filerna, så nu man lägga till mp3-ljudböcker under "Ljudböcker" och slippa att ha dem i Musik biblioteket.
av J.R., torsdag 11 september 2008 kl 09:28
Jezper
Det stör mig att de tog bort en view och lade till en. De kunde väl behållt den gamla viewn också? Den var min favorit.
av Jezper, torsdag 11 september 2008 kl 10:03
Peter
Jezper: Vad har de tagit bort? Du kan gömma omslagen med den lilla pilen, så du får en lång lista med bara text istället.
av Peter, torsdag 11 september 2008 kl 10:08
Jezper
Peter: Du missförstår mig nog.
av Jezper, torsdag 11 september 2008 kl 10:32
enohPi
är det ingen annan som upplever ljudet som dyker upp tex varje gång man byter låt med genius aktiverat? verkar ha ett samband med när itunes synkar med nätet. har inte hittat hur eller var man kan stänga av det, hjälp!
av enohPi, torsdag 11 september 2008 kl 10:44
Peter
Jezper: Vad är det för vy som är borta då?
av Peter, torsdag 11 september 2008 kl 10:49
Jezper
Den som fanns där grid view finns nu.
av Jezper, torsdag 11 september 2008 kl 10:56
Slowmove
Saknar den vyn också !
av Slowmove, torsdag 11 september 2008 kl 10:57
Peter
Alla vyerna finns kvar, de finns bara inte snabbknappar till dem. Gamla vy 1 och 2 är samlat under knapp 1 numera, och du växlar mellan dem med den lilla pilen till vänster om rubriken bildmaterial (eller kringla-G).
av Peter, torsdag 11 september 2008 kl 10:58
Jezper
Oooh, stort tack Peter! Helt missat :)
av Jezper, torsdag 11 september 2008 kl 11:01
Tobias
Mycket nöjd, för mig med 100gb+ på extern disk startar det mycket snabbare (brukade låsa sig nån minut...) och om man tex shufflar är segheten borta. Genius spellistorna funkar också bra
av Tobias, torsdag 11 september 2008 kl 11:01
Cidden
Stör mig på att den numera visar genre per default i listvyn. Jag är nog inte den enda som inte delar upp mitt musiklyssnande i genrer.

Samma sak gäller pilarna till iTunes Store som nån tidigare nämnt.

Varför tar man bort funktioner som funnits tidigare?
av Cidden, torsdag 11 september 2008 kl 11:13
ShrimpCracker
Är det någon som får iTunes att funka med airtunes (externa högtalare)? Några tips? Slutatde fungera när jag uppdaterade.
av ShrimpCracker, torsdag 11 september 2008 kl 11:14
andreasw
Värt att notera är att iTunes 8 drar mindre från CPU:n
av andreasw, torsdag 11 september 2008 kl 11:24
Cidden
Det verkar som inställningarna finns kvar, endast GUI:t som är borttaget:

Dessa oumbärliga kommandon i Terminalen gör susen:
defaults write com.apple.itunes show-genre-when-browsing -bool FALSE
defaults write com.apple.itunes show-store-arrow-links -bool FALSE

av Cidden, torsdag 11 september 2008 kl 11:46
black
Peter
"Minde bra är att de där förbannade pilarna efter artist, låt, genre o.s.v. som länkar vidare till iTunes inte går att stänga av längre. Tycker jag."

jooo det går väl..dom har inte jag??
av black, torsdag 11 september 2008 kl 12:02
Zakay
Har själv testat på mitt bibliotek och känner att Genius fungerar hyfsat.
Ibland resulterat till väldigt dåligt resultat, även på väl etablerade artister.
Känns som de kopplar ihop låtar via genre/album/artist men glömt att hantera enstaka låtar. Ibland innehåller ett album lugna och poppiga låtar. Så när jag trycker på genius på en lugn låt i ett annars poppigt album så får jag massa pop låtar som absolut inte är i samma takt.

Känns som det tappar rätt så mycket om Genius inte känner till själva låten.

Känns som deras grymma algoritm kan förenklas till shuffle på en o samma genre.

För mina test skulle de ge samma resultat.
av Zakay, torsdag 11 september 2008 kl 12:10
black
eller jo det har jag visst men bara på det som spelas ja..inte kul.
av black, torsdag 11 september 2008 kl 12:21
måns
Bara jag som känner en enorm prestandaförbättring i windowsversionen?
av måns, torsdag 11 september 2008 kl 12:32
antonee
Cidden: Tack!
av antonee, torsdag 11 september 2008 kl 12:33
black
och alla låtar som är markerade.jag tar tillbaka allt och hävdar motsatsen : )
av black, torsdag 11 september 2008 kl 12:34
andreasw
måns: det stämmer bra, jag har för mig att den drar 50 % mindre från CPUn.
av andreasw, torsdag 11 september 2008 kl 12:46
Peter
Cidden: Tack. Underbart. Med pilarna alltså.
av Peter, torsdag 11 september 2008 kl 13:00
Alllll
Man kan få bort pilarna genom att avaktivera iTunes Store i föräldrakontrollen. Då slipper man även länken dit i vänstermenyn.
av Alllll, torsdag 11 september 2008 kl 13:22
Carl Ericsson
Man kan även få bort pilarna genom terminalen.
av Carl Ericsson, torsdag 11 september 2008 kl 13:58
andreasw
Man kan även få pilarna att visa alla låtar från just den artisten du klickat på, alla låtar från de albumet du klickat på osv.
av andreasw, torsdag 11 september 2008 kl 14:09
Ambassadeur
ShrimpCracker:
Airtunes funkar finfint för mig.
av Ambassadeur, torsdag 11 september 2008 kl 14:20
Peter
Andreasw: Hur får man pilarna att fungera så?
av Peter, torsdag 11 september 2008 kl 15:33
Beerflavoredwater
Fixade airtunes med denna uppdatering.
Annars kolla brandväggen.
av Beerflavoredwater, torsdag 11 september 2008 kl 16:03
MeMyselfAndI
nu tycker jag vi kom ifrån det viktigaste...
är iDVD dödförklarat...?
jag har redan börjat längta till nästa version ju
av MeMyselfAndI, torsdag 11 september 2008 kl 16:17
RaXha
För er med AIrtunes problem: Skulle tro att ni behöver updatera firmware på airport basstationen. Borde dyka up i software update eller airport verktyget :) (har dock inte provat på min där hemma, bara en gissning)
av RaXha, torsdag 11 september 2008 kl 17:11
jonasn
Airtunes har aldrig funkat speciellt bra för mig, den slutar att spela efter ett tag och dyker ibland inte ens upp i iTunes/Airfoil. :/ Borde ha lämnat in min airport express medan den hade garanti kvar, men jag har funderat på om det kan ha med dåligt elnät (störningar) att göra. Eller överhettningar.

Har första versionen.
av jonasn, torsdag 11 september 2008 kl 18:19
Converge
AirTunes har fungerat för mig utan problem, däremot har iTunes hängt sig säkert 6-7 gånger för mig sedan igår, främst i samband med importering av skivor. Uppdaterade mitt i en 'importera skivor'-frenzy och 8'an hänger sig titt som tätt när man lägger till nya skivor. Ljudet spelas inte upp, och status-fönstret fryser sig... skumt... antar att det kommer en uppdatering snart. Eller ja, jag HOPPAS att de fixar till detta snart.
av Converge, torsdag 11 september 2008 kl 21:05
MacGyver
Enkel lösning på Airtunes problemet

Mac OS:
SystemInst - Säkerhet - Brandvägg -
Ändra till "Tillåt alla inkommande anslutningar"

Reparera behörigheterna isf efteråt om detta inte funkar
av MacGyver, torsdag 11 september 2008 kl 22:42
Kommentera artikelnJapanska fans städar efter sig
Även Senegal-fans har stil 
45.3°
+
Roger Åberg
0
Före detta CIA-anställd åtalas för läcka till WikiLeaks
Ska ha läckt Vault 7-dokumenten 
32.2°
+
Wille Wilhelmsson
0
Uber testar lägre priser
För de som kan tänka sig att vänta lite 
41.9°
+
Wille Wilhelmsson
0
Amazon köpte Amazon.se för 6 miljoner kronor
Enmansföretag verkar ha gjort en bra deal 
53.2°
+
Wille Wilhelmsson
0
Google släpper egen podcast-app för Android
På tiden! 
43.3°
+
André Stray
0
Islands målvakt har regisserat reklamfilm för Coca-Cola
Stiligt! 
46.8°
+
Roger Åberg
0
Sverige fick 16.000 nya dollarmiljonärer förra året
Nu finns det 132.000 svenskar som är goda för över en miljon dollar 
42.8°
+
Wille Wilhelmsson
0
Nvidia använder AI för slow motion-videor
Kan göra slow mo-video av vanlig video 
50.6°
+
André Stray
0
Philips TV börjar samarbeta med Bowers & Wilkins
Förhoppningsvis bättre ljud i framtidens tv 
41.5°
+
Roger Åberg
0
Svenskarna är de största piraterna i Norden
En av fem har laddat hem tv och film illegalt 
57.9°
+
Wille Wilhelmsson
0
Incredibles 2 slår intäktsrekord för animerad film
Stort sug efter animerade superhjältar 
45.4°
+
Wille Wilhelmsson
0
Napoleons hatt såld på auktion
För nästan 3 miljoner kronor 
41.5°
+
Wille Wilhelmsson
0
ASMR-videor bannas i Kina
För "vulgärt och pornografiskt innehåll" 
32.4°
+
André Stray
0
Domstol ska undersöka om App Store är ett monopol
Gör det appar dyrare? 
48.1°
+
Wille Wilhelmsson
0
Kanada ett steg närmare att legalisera cannabis
Snart blir det lagligt att röka på i Kanada 
52.3°
+
Wille Wilhelmsson
0
Norge testar elflygplan
Siktar på att alla inrikesplan ska vara eldrivna 2040 
48.1°
+
Wille Wilhelmsson
0
USA ska bygga rymdförsvar
Donald Trump vill skapa US Space Force 
27.4°
+
Wille Wilhelmsson
0
Suzuki visar ett par bilder på nya Jimny
Ser trevlig ut 
41.3°
+
Bobby Green
0
Will Ferrell gör Eurovision-film för Netflix
Kan väl bara bli bra! 
43.9°
+
André Stray
0
WHO klassar spelande som hälsorisk
Får kritik från experter 
29.4°
+
André Stray
0
Nu flyttar Android Messages till webben
Får lite sköna nyheter 
43.2°
+
Roger Åberg
0
Så här fiskar man med fåglar
En konst som lär dö ut snart 
53.2°
+
Roger Åberg
0