m
r

Nougat växer mest på Android-fronten

Oreo-användarna uppe i en halv procent

Visa inte Mobil-artiklar
Mobil / Google

Ny månad, ny Android-statistik från Developer Dashboards! Oreo fortsätter klättra och har växt med 0,2 procentenheter och har nått 0,5 procent av Android-användarna. Nougat är den Android-version som växer mest för tillfället med 2,7 procentenheter och ligger på 23,3 procent. Marshmallow-användarna är fortfarande störst användarandel med 29,7 procent.

Gingerbread lever kvar men har dippat med 0,1 procentenheter och ligger nu på 0,4, vilket är mindre än vad Oreo har. Förhoppningsvis kommer fler enheter uppdateras till Oreo inom en snar framtid så det blir lite fart på statistiken. För övrigt så verkar mobiltillverkarna vara snabbare med att få ut Oreo än vad de var när Nougat släpptes förra året. I december 2016 låg Nougat på 0,4 procent.

Snap och Spotify ska ha varit intresserade av Shazam

Hade inte råd

Visa inte Mobil-artiklar
Mobil / Övrigt

I går blev det officiellt att Apple köper Shazam. Köpesumman är inte bekräftad men enligt uppgifter ska de ha betalat 400 miljoner dollar för bolaget. Både Snap och Spotify ska ha visat intresse för bolaget men helt inte haft råd.

Samtalen med Spotify ska tidsmässigt ha skett tidigast men avslutats på grund av prislappen. Spotify är på gång att börsintroduceras och även om man hade lyckats skrapa ihop pengarna hade det sett dåligt ut i räkenskaperna och varit en belastning.

Samtalen med Snap ska ha varit lite senare i tid men deras klart svajiga tid på börsen och deras rätt dåliga intäkter satte nog stopp för de samtalen. Enligt uppgifter har samtalen med Apple varit mer eller mindre exklusiva de senaste två månaderna.

Apple har köpt Shazam

För 400 miljoner dollar

Visa inte Mobil-artiklar
Mobil / Apple

Det var i lördags som vi rapporterade att Apple troligen skulle köpa Shazam - och nu är det officiellt. Prislappen blev långt ifrån det som Shazam värderades till 2015, istället för en miljard dollar får Apple betala 400 miljoner dollar. Fortfarande rejält mycket pengar för ett bolag som "bara" hade 54 miljoner dollar i omsättning förra året.

“We are thrilled that Shazam and its talented team will be joining Apple,” säger Apple i ett uttalande. "Apple Music and Shazam are a natural fit, sharing a passion for music discovery and delivering great music experiences to our users. We have exciting plans in store, and we look forward to combining with Shazam upon approval of today’s agreement."

“We are excited to announce that Shazam has entered into an agreement to become part of Apple,” säger Shazam i ett uttalande. “Shazam is one of the highest rated apps in the world and loved by hundreds of millions of users and we can’t imagine a better home for Shazam to enable us to continue innovating and delivering magic for our users.”

Exakt hur man ska använda tjänsten är inte klart, men den lär blir närmare integrerad med Apple Music. Shazam ger Spotify och Apple Music en miljon klick om dagen.

Andy Rubin tillbaka på Essential

Lämnade han någonsin företaget?

Andy Rubin
Visa inte Mobil-artiklar
Mobil / Hårdvara

Androids skapare Andy Rubin verkar vara tillbaka på mobiltillverkaren Essential efter det att han utan förvarning meddelade att han skulle lämna företaget för cirka två veckor sedan.

Exakt varför Rubin valde att lämna Essential finns det inga uppgifter om men det hela skedde i samband med att det uppdagades att han hade haft ett "olämpligt" förhållande till en av sina medarbetare under den tiden Rubin arbetade för Google. Kvinnan som Rubin ansågs ha haft ett olämpligt förhållande till ska ha klagat hos Googles HR-avdelning på Rubins beteende och detta ska även ha utretts. Kort efter den utredningen lämnade Rubin Google 2014 och han har sedan dess pysslat med lite olika saker innan han drog igång Essential tidigare i år.

När nu Rubin är tillbaka på Essential så undrar de flesta om han egentligen någonsin lämnade företaget. Enligt Engadget så ska Rubin under sin korta "frånvaro" från Essential fortsatt arbeta med sitt riskkapitalbolag Playground Global som har sitt kontor i samma lokaler som Essential.

Skicka julkort med Swish

Eller någon annan bildhälsning

Visa inte Mobil-artiklar
Mobil / Appar

Idag uppdaterades bankernas betaltjänst Swish med en ny funktion vilket innebär att man nu även kan skicka med bilder samtidigt som man betalar någon via tjänsten.

Det handlar om förvalda bilder där många för tillfället har julmotiv men det finns även lite mer generella hälsningar som till exempel "förlåt", "unna dig", "tack!" och "grattis på födelsedagen!" skriver Swedroid.

Bildfunktionen i Swish verkar än så länge bara fungera i android-appen. Huruvida funktionen även kommer att dyka upp på iOS framöver har vi för tillfället inga uppgifter om. Illustrationen nedan visas hur det ser ut hos mottagaren när denna får en bildbetalning.

Glen bygger fantastiska motorcykelmodeller
I skala 1:4 
102kg
+
Bobby Green
Snubbe satte biltuta på sin cykel
Tröttnade på folk som drällde i cykelfilen 
245kg
+
Bobby Green
Vox tar sig en titt på J Dillas favoritverktyg
Samplern Akai MPC3000 
101kg
+
Bobby Green
iPhone X är den bästa telefonen just nu!
Trots dyr prislapp vinner den 
34.7°
+
Roger Åberg
0