Här är tablettoppen bland Feber-besökarna

Mobil / Business

Jag blev lite inspirerad av den här artikeln att kolla vilka tablets som används på Feber. Inte oväntat är iPad i ledningen men att ledningen skulle vara så total var jag nog inte beredd på.

iPad står för 94.61% av besöken på Feber som kommer från tablets under förra veckan. Jag har kollat topp 100-listan med mobila enheter och på den fanns det 13 stycken olika tablets - iPad och 11 olika Android-tablets och Operas webbläsare för Android-tablets som bråkar till statistiken en smula.

Tvåa efter Apple är Samsung som med fem olika modeller kommer upp i 3.1% och som följs av Asus (1.28%), Sony (0.41%) och Motorola (0.23%). Som jag sa förstör Opera lite, men eftersom det är 0.14% av totala trafiken blir skillnaderna minimala.

Vänstra kolumnen ovan visar antal besök från respektive device, nästa procentandel och sedan visas uppskattat unika personer per vecka. Detta är en uppskattning, i snitt besöker varje unika besökare oss 3.22 gånger per vecka och det är det som vi har räknat med här. Ingen exakt vetenskap men ett hum ger det i alla fall.

Om vi fortsätter att uppskatta och förutsätter att Feber-besökarna är precis som övriga invånare i Sverige (vilket ju inte är fallet) kan vi få ut en uppskattad försäljningssiffra per modell. Återigen: en stor nypa salt men en fingervisning i skillnaderna mellan modellernas försäljning.

Om vi tar antalet uppskattade besökare av en modell och säger att Feber är 1.76% av befolkningen har Apple sålt knappt en halv miljon iPads som används. Vilket stämmer ganska så bra med den undersökning som Sifo gjorde i slutet av 2011 - innan iPad 3 började säljas.

Om kalkylen stämmer (vi är ute på hal is här, men återigen - en fingervisning) har Samsung sålt drygt 16000 Tabbar som används, Asus nästan 7000, Sony drygt 2000 och Motorola runt 1500. Totalt antal Android-tablets blir då 28000.

Eftersom webbstatistik bara visar saker som faktiskt används kan det ju ha sålts fler tablets som ligger i lådorna. Samsung har ju kört ett antal kampanjer där man fått en Tab i samband med TV-köp till exempel.

Topp 100-listan ligger som bilder till artikeln - har jag missat någon tablet skrik till så lägger jag in den!

Jag vill verkligen igen säga att detta är en grov fingervisning och ingen exakt vetenskap. Samsung, Asus, Sony och Motorola får väldigt gärna dela med sig av sina officiella försäljningssiffror om de vill...

Uppdatering
För att få lite perspektiv tog vi kontakt med DN som trots sen lördagkväll (tack!) kunde rapportera att även hos dem är siffran för iPad minst 95%.

ESPN satsar hårt på esport

Spel / Esport

Esporten håller på att kliva in i det sportsliga finrummet på allvar. Vi har redan sett en utveckling där professionella spelare får visum i USA för att utöva esport samtidigt som dedikerade arenor byggs på flera ställen.

Ett annat tydligt tecken är att ESPN, som är världens största varumärke för sportjournalistik, nu söker en dedikerad esportsredaktör. Redaktören ska ha över fem års erfarenhet av medierapportering och vara expert på de största esporterna liksom League of Legends, Dota 2, Hearthstone, CS:GO, StarCraft 2 med flera.

Nyligen publicerade också ESPN ett stort reportage om League of Legends-spelaren Faker liksom ett story om vår svenska Youtubestjärna PewDiePie i en upplaga av ESPN the Magazine.

kotaku.com +

IFA 2015 Onkyo W800BT är trådlösa in-earhörlurar utan sladd

Pryl / Hörlurar

Onkyo visade upp ett par rätt balla in-earhörlurar på årets IFA-mässa som är lite speciella då de består av två stycken öronsnäckor som inte är sammankopplade med en sladd, något som andra trådlösa in-earlurar på marknaden har varit fram tills nu enligt Onkyo.

De bägge snäckorna som Onkyo W800BT består av kommunicerar med varandra och tillhörande mobiltelefon helt trådlöst via Bluetooth och den högra snäckan har även en inbyggd mikrofon så att man kan använda dem till handsfree-samtal. Hörlurarna levereras i ett fodral i vilket de även laddas och batterierna ska räcka i upp till tolv timmar.

Onkyo W800BT släpps på den europeiska marknaden i november och kommer att kosta cirka 300 euro. Nedan hittas en kort video från What Hi-Fi där de snabbtestar lurarna och där kan ni även kolla in fodralet som laddar hörlurarnas batterier.

www.whathifi.com +

Totalförlamad man går med hjälp av exoskelett

Pryl / Robotar

För första gången någonsin har en totalförlamad patient kunnat återfå så mycket kontroll över sina kroppsfunktioner att han har kunnat gå flera tusen steg med hjälp av ett exoskelett från Ekso Bionics och ett par kryckor.

Innan patienten började gå med exoskelettet genomgick han en ryggradbehandling som inte ska ha krävt någon operation utan istället förlitade man sig på elektrisk stimulans av patientens ryggrad. Som synes i slutet av videon så ska patienten efter att ha tränat med exoskelettet i fem dagar även kunnat böja sitt knä efter det att man stimulerat hans ryggrad med elektricitet. Patienten själv kommenterade experimentet med:
"In the last few weeks of the trial, my heart rate hit 138 beats per minute. This is an aerobic training zone, a rate I haven’t even come close to since being paralyzed while walking in the robot alone, without these interventions. That was a very exciting, emotional moment for me, having spent my whole adult life before breaking my back as an athlete."
En av läkarna bakom försöken säger att han tror att det kan dröja flera år innan den här tekniken kommer att bli allmänt tillgänglig för hel- eller delvis förlamade patienter men att han tror att detta kan förbättra livskvaliteten för patienter med svåra ryggradsskador i framtiden.

newsroom.ucla.edu +

IFA 2015 Withthings Aura - wake up light med stöd för Spotify

Pryl / Klockor

Withthings har visat upp en rätt avancerad internetuppkopplad väckarklocka på IFA-mässan som man hoppas både ska hjälpa användaren att somna och vakna med ljus och ljud.

Det handlar om en så kallad wake up light-väckarklocka som simulerar en soluppgång med blått ljus när det är dags att vakna och annat ljus när det är dags att sova. Till detta kan man välja att spela upp musik från Spotify, runt 20.000 webbradiostationer eller ljud anpassat för att somna in. Det finns även en tillhörande app som håller koll på vissa variabler gällande sömnen som man kan kontrollera och det går även att köpa till en sensor som placeras under sängens madrass och som ska kunna känna av hur bra eller dåligt man sover.

En Withthings Aura kommer att kosta cirka 190 dollar och vill man ha en Aura och sovsensortillbehöret går ett sådant paket på 300 dollar.

www2.withings.com +

Ny design i Skype 6.0 för iOS och Android

Mobil / Mjukvara

Microsoft har släppt Skype 6.0 till iOS och Android och nu ska de båda versionerna ha blivit något mer strömlinjeformade och likna varandra mer än vad som tidigare var fallet.

Androidversionen ska ha fått en design som tagit en del inspiration från Googles designspråk Material och även försetts med en "flytande" actionknapp som gör att man snabbt ska kunna komma åt viktiga funktioner. Även sökfunktionen och meddelandefunktionen ska vara omgjord så att dessa blir enklare att hantera.

Även iOS-versionerna av Skype ska ha fått en bättre sökfunktion och man har lagt en hel del krut på att förbättra iPad-versionen så att denna mer ska efterlikna Skype på iPhone.

Ni hittar Skype 6.0 till Android på Google Play här och till iPad respektive iPhone i App Store här och här. Microsoft säger även att man håller på att ta fram en uppdaterad version av Skype till Windows 10 men det är oklart när den släpps.

blogs.skype.com +
Redaktionen Annonsera Cookies
bloggportalen