m

Vi har testat Samsung Galaxy S8+

Samsung är tillbaka!

Mobil / Samsung

Samsung försökte lansera Note 7 i höstas och efter att ha testat enheten i ett par veckor så var jag ypperligt imponerad av enheten. I recensionen av enheten, som för övrigt aldrig publicerades på grund av explosivitet, skrev jag att Note 7 var den bästa telefonen Samsung levererat på länge. Detta tack vare en sjukt härlig design som gjorde att enheten låg riktigt bra i handen och fullproppad med bra hårdvara som gjorde att telefonen presterade minst lika bra i benchmarkprogram som konkurrenterna. Note 7 imponerade så pass mycket att jag funderade på att börja köra den som dagliga enhet i stället för OnePlus 3.

Den stora frågan jag ställt mig med S8+ är om Samsungs nya flaggskepp kan få mig att lägga OnePlus 3T på hyllan. Det korta svaret är ja. Det långa hittar ni efter hoppet.

Lång och smal
Telefonen har en aningen annorlunda design jämfört med både föregående enheter i S-serien och konkurrerande enheter. S8+ har, precis som Note 7, glas med lätt rundade kanter på fram- och baksidan. Detta gör att enheten ligger riktigt bra i handen och den har inte några jobbiga kanter eller sådant. Glaset och metallramen lever i symbios och det är nästan lite svårt att säga var metallen börjar och glaset slutar. Nästan. De rundade kanterna är betydligt mindre aggressiva än de som kördes på S7 Edge. Under min tid med Edge-telefonen hände det ofta att jag råkade klicka på skärmen med tummuskeln, men det har inte hände med S8+.

Skärmstorleken på Plus-versionen ligger på 6,2 tum. Det låter väldigt mycket, men det nya bildformatet gör att enheten är lika smal som en telefon med en skärm på 5 tum men är någon centimeter längre. Känner du att en telefon med 5,5 tum stor skärm är för stort för dig så är S8+ definitivt för stor för dig och du kanske borde köra på den vanliga S8 med 5,8 tum stor display.

Skärmen är för övrigt fantastisk. AMOLED-displayen är fortfarande svårslagen och åter igen visar Samsung att företaget ligger på toppen när det kommer till skärmar. Färger hoppar ut från skärmen och oavsett om du tittar på bilder eller video så kommer det vara en riktigt härlig upplevelse. Som vanligt när det kommer till Samsung är skärmen dock förinställd på att köra rätt mättade färger, men detta går att justera ganska enkelt via inställningsmenyn.

Något som är aningen irriterande är det nya bildförhållandet. Eller mer specifikt; appar som inte kan hantera det nya bildförhållandet. S8+ kör som sagt 18,5:9-format, vilket gör enheten väldigt lång och smal. Större delen av apparna justerar sig efter detta och Facebook och Youtube använder hela ytan för att visa innehåll. Appar som endast kör 16:9-format får en svart ram ovan och under själva appen, vilket inte ser jättebra ut. Tack vare AMOLED-skärmens trevliga svärta är detta inte ett allt för jobbigt problem då den svarta ytan på displayen nästan inte går att urskilja från telefonens haka och panna. Förhoppningsvis kommer fler apputvecklare vara lite mer flexibla när det kommer till bildförhållanden i framtiden så att detta inte blir något kvarstående problem.

Jämfört med föregående enheter är S8+ inte utrustad med någon hemknapp och fingeravtrycksläsaren har flyttat till baksidan. I stället används skärmens nedre del som en mjukvaruknapp, men Samsung har petat in en tryckkänslig yta som gör att då får lite haptisk feedback när du trycker ner skärmen. Detta kan du göra när skärmen är släckt eller om du är inne i någon fullskärmsapp. Skärmens nederkant är det enda stället denna 3D Touch-liknande funktion existerar. Hemknappen funkar bra och är responsiv.

Som sagt har fingeravtrycksläsaren flyttat till baksidan, men Samsung har levererat fler inloggningsmöjligheter än någonsin förr för att kompensera. Utöver fingeravtrycksläsaren så kan du låsa upp telefonen med Iris-scanner eller ansiktsigenkänning. Ansiktsigenkänningen är tveklöst det smidigaste sättet att låsa upp enheten. Efter att du klickat igång skärmen med antingen hemknappen eller powerknappen så stirrar du bara på skärmen i max en sekund och sedan är du inne. Beroende på ljus så kan ansiktsigenkänningen prestera lite olika, men om du inte kan logga in med ansiktet så kan du plita in din kod, grafiska lösenord eller leta rätt på fingeravtrycksläsaren på telefonens baksida.Exynos 8895 ger dig relativt hög prestanda
Det finns två versioner av S8-enheterna. Ena kör Samsungs egna Exynos 8895 och den andra kör Snapdragon 835. Vi i Sverige, och typ alla länder förutom USA, får versionen med Exynos 8895. Det är den första enheten på marknaden med 10nm-processor som i teorin ska vara mer kraftfull och mer strömsnål jämfört med 14nm-processorer. Tyvärr har jag inte märkt någon större skillnad i varken benchmarktest eller när det kommer till batteritid. I Antutu får S8+ drygt 172 000 poäng, vilket är betydligt mer än vad S7 presterar och ungefär 10 000 mer poäng än vad enheter med Snapdragon 821 får. Det är dock fortfarande mindre än vad iPhone 7 presterar.

När det kommer till batteritid så räcker batteriet i ungefär ett dygn. Så om du förväntar dig att slippa ladda telefonen på natten så är detta förstås dåliga nyheter. Du har dock möjlighet att göra ett gäng justeringar för att maximera batteritiden. Bland annat kan du dra ner upplösningen från 1440p till 1080p eller ner till 720p, vilket gör att du kan använda enheten någon timme längre. Sedan kan du stänga av Always On Display-funktionen för att få ytterligare några timmar. Behöver du betydligt mer batteritid så kan du dra igång den ordentliga batterisparfunktionen Max Power Saving Mode som sänker ljusstyrka, upplösning, sänker klockhastigheten på processorn och stänger av appars tillgång till nätverk i bakgrunden. Detta ger dig batteri som räcker i ett par dygn, beroende på hur mycket du använder telefonen.

Spelar ovanstående någon roll egentligen? Nej. Du kommer kunna leka med telefonen precis lika mycket, eller lite, som vanligt. Telefonen är riktigt rapp oavsett om du spelar spel, kastar dig runt i appar eller avnjuter valfri media.

Tar rackarns fina bilder
På pappret är skillnaderna mellan kameran i S7 och S8 rätt få. Båda enheterna kör en sensor med 12 megapixel, f/1.7 och optisk bildstabilisering. Den stora nyheten är vad Samsung kallar för Multi Frame Image Processing, vilket i folkmun betyder att telefonen tar tre bilder i ett svep och plockar data från två av dessa som används i den tredje. På detta viset ska bilderna från S8 bli skarpare, ljusare och trevligare i allmänhet. Efter att ha plåtat sporadiskt under helgen så känner jag att telefonen plåtar bättre bilder än föregångaren. Skillnaden är inte allt för stor och du kommer inte märka någon större skillnad om du inte jämför bilder sida vid sida, men skillnaden finns där. S8-bilderna är snäppet skarpare och har bättre färger.

Bixby < Google Assistant
En av de största nyheterna i S8 är den smarta assistenten Bixby som ska göra det lättare för dig att hålla reda på innehållet på din telefon. Bixby kommer du åt genom att klicka på den dedikerade Bixby-knappen som placerats under volymknapparna eller svepa till höger på hemskärmen. Bixby levererar nyheter, schema, väder, Samsung Health-information, musik från musikspelare samt genvägar till appar du ofta använder. I skrivande stund känns det väldigt mycket som en funktion som kommer bli betydligt bättre i framtiden, men för tillfället är det inte en allt för imponerande assistent. Det känns mer som en snyggare variant av Google Now utan sökfunktion. Då kör jag hellre Google Now. Men som sagt: Förhoppningsvis blir Bixby bättre inom kort.Mjuka varor
Det finns en hel del smidig mjukvara som gör livet lite bättre i S8. Bland annat har Samsung slängt in filter för blått ljus som du kan aktivera när du vill eller schemalägga efter specifika tider eller synka med solnedgången. Sedan är S8 och S8+ de första enheterna på marknaden som skeppas med Bluetooth 5.0 som kan hantera högre överföringshastighet och betydligt längre avstånd än Bluetooth 4.2, men det är inte allt. Du har möjlighet att koppla telefonen till två bluetoothhögtalare, eller hörlurar, och spela upp ljud i båda enheterna samtidigt, vilket är sjukt trevligt om du och en vän ska titta på film eller lyssna på musik tillsammans.

Precis som tidigare Samsung-enheter kör S8+ den senaste versionen av Touchwiz. Jag har aldrig varit ett stort fan Samsungs hemskärm, men i och med "releasen" av Note 7 har jag känt att Samsung har skärpt till sig en hel del. Mängden bloatware har minskat och de appar som följer med har du möjlighet att inaktivera. Själva hemskärmen är också rätt trevlig och du har som vanligt möjlighet att ladda ner egna teman, bakgrundsbilder och ikoner Galaxy Apps för att sätta en mer personlig prägel. Som jag nämnde tidigare så är Bixby lättillgänglig direkt på hemskärmen genom att svepa till höger. Sveper du upp eller ner kommer du till dina applikationer och om du är en dåre som känner att appbibliotek inte är någonting för dig så kan du välja att köra alla appar direkt på hemskärmen.

Så, är det värt att köpa S8+? Ja. Definitivt. Mos def. Det är den vassaste telefonen jag testat på ett bra tag med ruskigt bra kamera och om priset på 8 990 kronor är hanterbart för dig, eller dryga 400 pix i månaden i 24 månader om du kör via abonnemang, så är det ett givet köp. Personligen tycker jag det är lite väl mycket då du kan få två stycken OnePlus 3T för ungefär samma pris, men det är så branschen ser ut just nu och det är väl bara att acceptera.

Samsung Galaxy S8+, och S8, kommer finnas tillgänglig i butik från och med 28 april. Förbokar du så kan du få enheten redan i veckan. Oavsett om du köper i butik eller förbokar så kommer du inte bli besviken. S8+ är det bästa Samsung har producerat på flera år.

Om ni har någon fråga eller om det är någonting ni undrar över så kan ni skriva en rad eller två i kommentarerna så svarar jag under kvällen. Om inte någon av våra kalasfina läsare hinner före.

Läs mer
Om Sveriges trafiksäkerhet
Bloomberg snackar 
43.3°
+
Bobby Green
0
Synskadade F1-entusiasten Charaf får åka med i Formel 1-bil
Lökhackarvarning 
42.7°
+
Bobby Green
0
SP38 - ny specialare från Ferrari
En 488 GTB med nytt utseende 
45.7°
+
Bobby Green
0
Han designade Volvo P1800
Intervju med Pelle Pettersson 
41.5°
+
Roger Åberg
0
EU:s utfrågning av Mark Zuckerberg var rätt värdelös
Facebooks VD svarade på det han ville svara på 
22.0°
+
Wille Wilhelmsson
0
BadLipReading tolkar det kungliga bröllopet
Lite morgontrams 
44.2°
+
André Stray
0
Xiaomi kommer presentera Xiaomi Mi 8 nästa vecka
Har fingeravtrycksläsare i skärmen 
46.2°
+
Wille Wilhelmsson
0
USA vill börja ta betalt för information från Landsat-satelliterna
Har varit öppet och gratis de senaste tio åren 
23.3°
+
Wille Wilhelmsson
0
Sverige har sagt upp avtalet med vetenskapsförlaget Elsevier
Förlaget anses vara dåliga på öppen tillgång 
50.1°
+
Wille Wilhelmsson
0
Hitta rabattkortet och få gratis kläder resten av livet
Ge dig ut på skattjakt! 
44.0°
+
Bobby Green
0
Helsingfors Universitet ger gratis onlineutbildning i AI
Lär dig vad artificiell intelligens är 
47.8°
+
Wille Wilhelmsson
0
Avalanche öppnar studio i Malmö
Ännu en svensk spelutvecklare har fått upp ögonen för staden 
49.4°
+
Wille Wilhelmsson
0
Sveriges enda Lexus LFA är nu servad
Tekniker flygs in från Tyskland 
45.9°
+
Bobby Green
0
Läcka Google Pixel 3 kan bli bara skärm
Bild läckt i Android P 
48.8°
+
Wille Wilhelmsson
0
Consumer Reports rekommenderar inte Tesla Model 3
Har hittat stora brister 
43.0°
+
Bobby Green
0
Den här reklamen ska sitta där i 12 år
Långt projekt... 
55.2°
+
Roger Åberg
0
Boeings vikbara flygplansvingar godkända i USA
Gör att flygplanet får plats på fler flygplatser 
42.1°
+
Wille Wilhelmsson
0
GDPR kostar EU-företag 2.000 miljarder kronor
Integritet kostar 
43.0°
+
Roger Åberg
0
Razer släpper billigare GPU-låda
Som dessutom fungerar med MacBook Pro! 
44.4°
+
Roger Åberg
0
Nu lanserar vi Feber Premium(beta)!
Slipp reklam, tjäna karma, få oändlig scroll 
53.6°
+
Roger Åberg
0