m
Foto: André Stray

Vi har pillat på Samsung Galaxy Note 9

Finjustering!

Mobil / Feature

Samsung drog med oss till New York, även känt som det stora äpplet, för att ta en tidig titt på den kommande mobiltelefonen Galaxy Note 9. Och trots få stora nyheter verkar enheten vara ett måste för Note-fans.

Designmässigt är det inga större skillnader mellan Note 8 och Note 9. Den sistnämnda har en lite större display, 0,1 tum större för att vara exakt, och aluminiumramen har fått en lite diamantslipning som ska göra att Note 9 ser lite mer slimmad ut än föregångaren. Skillnaderna märker man egentligen inte av förrän man har båda enheterna i hand och detaljstuderar båda. Hur som helst så är det lite tråkigt att det inte skett några större ändringar och helt ärligt föredrar jag de mer rundade kanterna på S9 än den fyrkantiga designen som Note 9 kör på. Men om du gillar Note 8-designen så kommer du uppskatta Note 9.

Den största nyheten med Note 9 är den uppgraderade S-Pen som utrustats med Bluetooth-chip. Pekpennan låter dig inte bara rita och skriva precis som tidigare, utan du kan använda knappen för att ta dig framåt i presentationer, pausa och starta musik och kontrollera kameran. Dessa funktioner kommer vara tillgängliga vid release och kommer byggas ut då Samsung kommer släppa SDK till pennan som låter utvecklare utnyttja de nya pennmöjligheterna.

S-Pen har en batteritid på 30 minuter, eller 200 klick, och troligtvis kommer det räcka för nästan alla ändamål. Men behöver du mer kräm så är det bara att peta in pennan i telefonen och den blir fulladdad på 40 sekunder. Riktigt smidigt!

Kameran i Note 9 är en vidareutveckling av kameran i S9+. På baksidan sitter det dubbla uppsättningar sensorer med optisk bildstabilisering varav ena är utrustad med telefoto-objektiv och den andra kör Dual Aperture och kan skifta mellan f/1.5 och f2.4 vid behov.

Utöver det har kameramjukvaran blivit lite smartare och kan, likt Huawei P20 Pro, identifiera olika scener och justerar automagiskt färgtemperatur, mättnad och lite annat för att leverera en bra bild oavsett om du tar kort på folk, mat eller solnedgångar. Jag fick testa funktionerna lite snabbt och jag blev imponerad av hur snabb kameran är på att identifiera miljöer. För att jämföra med P20 Pro, som kör en liknande lösning, så är Note 9 betydligt vassare på att känna igen miljöer och kan fixa alla inställningar direkt när den fokuserar på ett objekt, medan P20 Pro behöver en kort stund för att fatta vad den ska göra.

Precis som Tab S4 kan DeX-läget i Note 9 aktiveras utan att du behöver köra dockningsstationen. Det du behöver är en USB-C till HDMI och sedan är det bara att använda telefonen typ som en dator. Du får givetvis inte tillgång till diverse USB-portar om du inte kör DeX-dockan, men om du bara ska köra en snabb presentation så är det rätt gött att slippa bära med DeX-stationen, eller en dator för den delen.

DeX-funktionerna har även blivit fler med Note 9 och enheten slocknar inte när DeX-läget aktiveras. Detta betyder att du kan använda telefonen precis som vanligt även när du har den kopplad till en skärm, vilket är trevligt då alla appar inte är optimerade för DeX-läget.

Precis som årets tidigare Galaxy-enheter är Note 9 utrustad med topphårdvara, men då vi inte fått testa luren ordentligt är det svårt att säga vad den går för. Men då enheten är utrustas med samma systemkrets som S9 så lär Note 9 vara lika rapp och kraftfull som sina syskon i S-familjen. Vi är dock lite nyfikna på hur upplevelsen kommer bli med 8GB ram, men det får vi undersöka när telefonen trillar in på kontoret.

Allt som allt så verkar Note 9 vara en riktigt trevlig pjäs trots att nyheterna är mer finjusteringar än något annat. Nya DeX-funktionaliteten verkar vara riktigt smidig och S-Pen-uppgraderingen känns verkligen som ett bra tillskott. Jag ser verkligen fram emot att göra ett ordentligt test av luren inom kort.

Samsung Galaxy Note 9 är tillgänglig att förboka precis nu och release kommer ske 24 augusti. Innan dess kommer vi få ta en lite mer ordentlig titt på luren. Som vanligt: har ni några frågor om luren så är det bara att skriva ner dem i kommentararena så svarar vi på dem till vår bästa förmåga.

Läs mer
Ännu en YouTube-ripper stänger ner
Inte okej att göra mp3:or av YouTube-videos 
33.6°
+
Wille Wilhelmsson
0
Google stämda för att de lagrade användares position
Även när användare trodde att detta var avstängt 
49.6°
+
Wille Wilhelmsson
0
NASA bekräftar att det finns is på månen
Dags att blanda mångrogg! 
44.5°
+
Wille Wilhelmsson
0
Batteri som går på rost kan driva elbilar i framtiden
Forskare har tagit fram en prototyp 
45.4°
+
Bobby Green
0
Bob Lutz tycker att Tesla borde sparka Elon Musk
Då skulle aktien kunna gå upp igen 
27.9°
+
Bobby Green
0
Facebooks smarta assistent Aloha läcker ut
Konkurrent till Siri och Google Assistant 
28.9°
+
Wille Wilhelmsson
0
Ubisoft visar upp The Settlers
Blast from the past! 
52.9°
+
André Stray
0
Ford Shelby GT500-prototyp hittad efter 50 år
Fanns i Texas 
42.8°
+
Bobby Green
0
Sony presenterar ett gäng nya DualShock 4-kontroller
Färgglatt! 
41.7°
+
André Stray
0
Reklam börjar visas för Twitch Prime-prenumeranter
Vafan? 
4.9°
+
André Stray
0
Huawei fejkar mobilbilder i reklamfilm
DSLR-bilder framställs som mobilkamera-bilder 
13.7°
+
Wille Wilhelmsson
0
Ett JAS-plan har störtat i Blekinge
Krockade med en fågel 
18.4°
+
Bobby Green
0
MKBHD tar en rundtur i Tesla-fabriken med Elon Musk
Lite förmiddagsnörderi 
44.1°
+
André Stray
0
Slottsskogsobservatoriet i Göteborg stängs
Ingen vill betala för verksamheten 
13.9°
+
Wille Wilhelmsson
0
Tinder-tjej trollar över 150 snubbar
Bjöd in dem alla till samma dejt 
4.3°
+
Wille Wilhelmsson
0
Apple ryktas släppa ny Macbook och Mac mini
Skulle faktiskt behövas 
41.4°
+
Wille Wilhelmsson
0
Jurist vill se registreringsskylt och hårdare straff för cyklister
Även förarprov och besiktning finns med i förslagen 
20.3°
+
Bobby Green
0
Adam Savage tittar på miniatyrvärld
Av skulptören Johnny Fraser-Allen 
43.9°
+
André Stray
0
Lite häng med tornado i Just Cause 4
Naturligt kaos! 
41.4°
+
André Stray
0