Internet kan snabbas upp om man ändrar på TCP/IP

PC / Hårdvara
Ett danskt forskarteam har kommit fram till att internet kan snabbas upp med upp till fem gånger om man ändrar något till TCP/IP. Forskarna som arbetar vid Aalborgs universitet säger att man måste kassera ganska många TCP/IP-system och istället införa något som kallas för "Random Linear Network Coding" (RLNC).

I stort så betyder detta att man använder en ny matematisk algoritm för routingproblem för att eliminera återsändning och dra ner på belastning. Experiment med den nya tekniken visar på en hastighetsökning av fem till tio gånger det normala.

RLNC skulle kunna tillåta att kodad data kan återskapas inom nätverket och den mottagande noden behöver inte behöver kolla om data försvunnit och begära den igen. Det betyder att dataströmmen innehåller tillräckligt med data för att återskapa det som kan ha försvunnit utan att det behöver skickas igen.

Data från både upstream och downstream används för att återskapa det som kan ha försvunnit med en matematisk algoritm. Det är i stort sett samma felkorrektion som TCP/IP försökte göra sig av med tidigare. Forskarteamet försöker nu sälja tekniken i Silicon Valley genom ett företag kallat Steinwurf.
www.fudzilla.com +

Intel och Microsoft släpper Sharks Cove

PC / Hårdvara
Det är fortfarande ingen som slår Intel när det gäller bärbara och stationära datorer men överallt annars så är det ARM som gäller. Intel försöker hårt för att ändra på det och gör ett nytt försök för att nå ut till hobbyister och utvecklare med Sharks Cove.

Sharks Cove är ett utvecklarkort som designats tillsammans med Microsoft. Det ska hjälpa utvecklare att bygga appar och drivrutiner för Windows och Android-enheter som använder Intels processorer. Vem som helst kan dock köpa ett kretskort så det kan bli ett alternativ till andra produkter som Raspberry Pi eller Arduino men det finns en hake och det är priset som lägger sig på 300 dollar.

Man ska dock inte se ner på Sharks Cove på grund av priset och för 300 dollar så får man en quadcore Atom-processor klockad till 1,33 GHz tillsammans med 1 GB RAM och lagringsutrymme på 16 GB som kan utökas via microSD. Skärm kan kopplas in via en MIPI-kontakt eller en vanlig HDMI-kontakt och internet kopplas in via Wi-Fi eller Ethernet.

Priset inkluderar också en licens för Windows 8.1, något som gör det hela lite mer prisvärt men produkten kommer nog ändå bara köpas av utvecklare.
www.engadget.com +

Broadwell får ny grafikkärna

PC / Hårdvara
Under gårdagen kunde vi se hur Intel planerar det mobila segmentet med 5:e generationens Core-processorer i Broadwell-plattformen. Den kommer att innehålla processorer med en TDP från 4,5 W upp till 47 W.

De nya processorerna kommer att få en ny grafikkärna men den kommer inte att finnas med i Y-serien som ska släppas senare i år utan kommer då bestå av Intel HD Graphics 5300. Den nya Intel HD Graphics 6000-serien ska släppas först i och med U-serien.

U-serien får två olika nya varianter, Intel Iris Graphics 6100 och Intel HD Graphics 6000. Det kommer även finnas en gammal variant i form av Intel HD Graphics 5500 och de här processorerna kommer under första kvartalet nästa år.

H-seriens processorer kommer att få den snabbaste grafiken i form av Intel Iris Pro Graphics 6200 men där kommer även Intel HD Graphics 5600 att finnas tillgänglig. Det nämns dock ingenting om specifikationer utan endast namn och ungefärliga lanseringsdatum.
www.fudzilla.com +

Nvidia tar fram "cascaded display"

PC / Hårdvara
Att skärmars upplösning ska vara så hög som möjligt är ju något alla önskar men vi vill ju samtidigt att våra tekniska prylar ska vara så billiga som möjligt, något som inte går ihop riktigt. Nvidia har nu dock tagit fram ett sett för att öka upplösningen på ett lite billigare sätt än tidigare och gör det genom att kombinera flera skärmar med låg upplösning.

Det kan kanske låta lite konstigt med ett forskarteam tog två stycken skärmar med 1280x800 upplösning och parade ihop dem med lite offset samt att man lade till ett filter för att få bort polarisationskonflikter och körde specialskriven mjukvara för att få skärmarna att synka rätt. Nvidia kallar tekniken för "cascaded display" och i tester så har det fyrdubblat den spatiala upplösningen av ursprungsskärmen.

Bilder som visas med "cascaded display" är inte fullt så bra som ursprungsbilden men det är ändå mycket bättre än vad en 1280x800-skärm klarar av. Det är också ett sätt att skapa billigare skärmar med högre upplösning för till exempel VR-skärmar som Oculus Rift.

"Cascaded display" är inte lika ljusstark och har sämre betrakningsvinkel men kan leda till ett sätt att bygga billigare prylar med högre upplösning.
www.engadget.com +

Intel beskriver det mobila segmentet i Broadwell-plattformen

PC / Övrigt
Intels nästa generation av processorer, Broadwell, kommer att lanseras i tre produktlinjer i det mobila segmentet, något som skiljer sig från Haswell som släppts i fyra produktlinjer.

Broadwell blir femte generationens Core-processorer och det mobila segmentet kommer att bestå av Y, U och H-produktlinjerna. Vi har redan hört om Core 5Y70 som tillhör Y-serien och de kommer att ha en TDP på 4,5 W vilket är betydligt lägre än Haswell som har en TDP på 11,5 W.

Den andra produktlinjen som ska släppas blir U-serien och här talar vi om en TDP på 15-28 W. Vi ska även komma ihåg att detta inkluderar en grafikkärna så allt som allt är det ganska bra siffror. De nya processorerna ersätter Haswell som också ligger på 15-28 W TDP.

Den sista produktlinjen är H-serien och här lägger sig TDPn på hela 48 W. De här processorerna är dock tänkta att användas i högpresterande system och ersätter Haswell-processorer från U-serien som tidigare låg på maximalt 37 W. Intel nämner ingenting om M-serien som finns till nuvarande Haswell-generationen.

Broadwells U-serie ska släppas under första kvartalet nästa år och H-serien kommer under andra kvartalet. Y-serien ska redan släppas under årets sista kvartal och datorer kommer nog finnas ute i handeln lagom till jul. Intel ska också släppa en ersättare till Bay Trail-M, Braswell, under första kvartalet nästa år.
www.fudzilla.com +

Intel återgår till fastlödda värmesköldar i Haswell-E

PC / Hårdvara
I och med lanseringen av Haswell-E processorerna så väntas Intel återgå till fastlödda värmesköldar istället för som i vissa tidigare generationer där de använt en form av kylpasta.

De flesta moderna processorer i stationära datorer har ett metallock som sitter ovanför processorkapseln och skyddar den samt att den även erbjuder en större yta att fästa en kylare på. Prestandan blir dock endast bättre om locket ansluter bättre till processorkapseln än kylaren och det kan ibland bero helt på hur de två fästs samman.

Intel körde från början med en fastlödd värmesköld som skapade en riktigt bra kontakt men i och med Ivy Bridge gick de över till att använda en kylpasta, något som senare visade sig ha sämre prestanda. Detta medförde dock ett ökat intresse att pilla upp värmeskölden hos entusiaster och verktyg inom det området.

Många hävdade att övergången till kylpasta från Intels sida var ett sätt att öka vinsten men det finns också tekniska orsaker då processorkapseln kan skadas i tillverkningsprocessen. Nu verkar Intel dock ha löst de problemen och tänker återgå till fastlödda värmesköldar i Haswell-E.

Bilden ovan visar ett Haswell-E engineering sample med avtaget lock. Vi kan se att processorkapseln gått sönder i avtagningsprocessen och halva följde med locket. Intel har inte lämnat någon kommentar då Haswell-E inte är lanserad ännu. De nya processorerna väntas komma någon gång under september månad i år.
www.ocdrift.com +
bloggportalen