master

HP Pavilion 10z kommer med AMDs Mullins

PC / Hårdvara
AMDs nylanserade Mullins APU kommer snart att släppas i en bärbar dator från HP, Pavilion 10z. Datorn, som kör Windows 8.1, kan mest liknas vid en netbook och den kommer kosta 250 dollar.

Specifikationerna består av en E1 Micro-6200T APU som har två kärnor klockade till 1,4 GHz och är alltså inte det bästa chipet i Mullins-familjen som även har en quadcore-variant klockad till 2,2 GHz. De snabbare varianterna av Mullins har också snabbare GPU och högre klockfrekvenser för minnet.

HP kombinerar APUn med 2 GB lågströms DDR3-minne och en 500 GB hårddisk på 5400 rpm. Skärmen ligger på 10,1" med en upplösning av 1366x768 pixlar men har i alla fall touch-funktion. Andra funktioner i datorn inkluderar USB 3.0 och 2.0-portar, en Ethernet-port, en SD-kortläsare samt en trådlös uppkoppling kompatibel med Miracast.

HP säger att batteriet, som ligger på 24 Wh, ska kunna driva datorn i upp till 4 timmar för uppspelning av video, trots att APUn endast drar 4 W. Tjockleken av datorn ligger på 22,6 mm och den väger strax över 1,1 kg.

Självklart kan man inte få allt man önskar sig i en sån här liten dator och det är ändå rätt så bra för det priset.
techreport.com +

Intel tar fram referensdesigner för Android-tablets

PC / Hårdvara
När det gäller Android-baserade tablets så drivs de flesta idag av hårdvara från ARM men Intel tar sig nu också in på den marknaden med Atom-processorer riktade mot billiga paddor.

Det sägs nu också att Intel tar fram en referensdesign för större Android-tablets och riktar in sig på ett pris på mellan 299-499 dollar. Skärmstorlekarna ska ligga på mellan 9,6"-12,5" och ett löstagbart skrivbord ska även finnas med i referensdesignen.

Designen har vissa riktlinjer och paddorna ska ha en batteritid på minimum 8 timmar samt en skärmupplösning på minst 1920x1080 pixlar. Tjockleken måste ligga under 10 mm men det nämns ingenting om hur mycket de får väga eller om ett löstagbart tangentbord är ett måste. Processorn som ska användas i de här paddorna sägs vara Atom.

Det finns också information som tyder på att Intel planerar dyrare tablets baserade på Broadwell-processorer där skärmstorleken ökas något till mellan 10,6"-13,3" och skärmens upplösning ska ligga på 2560x1440 pixlar. Priset för sådana modeller ska ligga på mellan 499-799 dollar.
www.fudzilla.com +

Microsoft förklarar quantum computing

PC / Övrigt
Quanum computing är en term som blev stor då företaget D-Wave släppte sin dator under förra året men det kanske inte är helt lätt att förstå vad det hela handla om. Microsoft har nu släppt en liten video där de försöker förklara det på ett enkelt sätt.

Microsoft investerar ganska kraftigt i quantum computing och deras forskningslabb Station Q i Santa Barbara har som mål att ta fram en ny kraftfullare ersättare till dagens datorer som ska använda sig av quantum computing.

Videon som företaget nu har släppt förklarar många termer och vi får en genomgång av både kvantfysik och datateknik. Vill man läsa ännu mer och fördjupa sig i ämnet kan man följa den här länken som tar dig till Station Qs hemsida
www.engadget.com +

AMD drar igång project Fastforward

PC / Hårdvara
För inte så längesedan ryktades det att AMDs APU:er snart kommer att innehålla något som kallas för stacked DRAM, eller high bandwidth memory (HBM), och nu bekräftar en läckt presentationsbild från företaget detta.

AMD kallar projektet för "Fastforward" och det handlar om att öka minnesbandbredden i kommande APU:er. Det nämns dock ingenting om specifika produkter så det är fortfarande oklart när HBM kommer implementeras och om det kommer finnas med i de kommande Carrizo-APU:erna.

Med två staplar av HBM så kan AMD öka minnesbandbredden rejält och det borde resultera i ett 1024-bitars minnesgränssnitt som kan ge upp till 128 Gbps. Detta kan jämföras med GDDR5 som maximalt klarar av 32 bitar och 28 Gbps.

AMD säger att de funderar på att köra med 1,2 V+ DRAM med 2 Gb i varje stapel och 4 DRAM-moduler per stapel. Presentationsbilden indikerar dock att AMD i nuläget utvärderar olika arkitekturer så det kan dröja ett tag innan vi ser en slutgiltig produkt.

HBM är bara en del i AMDs Fastforward-projekt och syftet med projektet är även att utforska processor och minnesteknologier för exascale-system baserade på öppna standarder och högvolymsarkitekturer. Listan över teknologier som är med i Fastforward är ganska lång och vi hittar bland annat HSA, stacked DRAM (HBM), nya API:er, icke-flyktigt minne och processing-in-memory.
www.fudzilla.com +

3DMark FireStrike benchmark kan vara från GeForce GTX 880

PC / Hårdvara
Det har tidigare talats om GeForce GTX 880 och att Nvidia ska basera grafikkortet på den nya Maxwell-arkitekturen men med en 28 nm GPU. Nu har ny information kommit från ett 3DMark FireStrike benchmarktest som kan vara GTX 880.

Grafikkortet kan komma att lanseras under Gamescon, ett evenemang som hålls varje år i Köln i mitten på augusti. Det är dock inte så troligt då de tidigare ryktena säger att det ska släppas sent under tredje kvartalet eller till och med under fjärde kvartalet men Nvidia kan ändå komma att visa upp en prototyp.

GeForce GTX 880 väntas baseras på GM204 GPUn som alltså bygger på Maxwell-arkitekturen och kommer bli det kraftfullaste grafikkortet med en GPU.
videocardz.com +

Microsoft släpper udda reklamfilm för Surface Pro 3

PC / Övrigt
Nu kanske inte Microsoft är kända för att göra speciellt bra reklamfilmer utan de är nog mer kända för ganska absurda små påhitt som detta och varför inte detta. Här har vi den senaste i raden filmer från företaget och ja, ni får avgöra själva om den är galen eller galet bra.
youtube.com +
bloggportalen