master

Intel vill utrusta tablets med 3D-skanner

PC / Hårdvara
Intel arbetar med en 3D-skanner som är tillräckligt liten för att passa i tablets eller smartphones. Företagets VD, Brian Krzanich, säger att han hoppas att tekniken ska finnas ut i produkter under 2015.

Tekniken kallas för "RealSense" och ett demo visades upp där en modell av en människa skannades med hjälp av en tablet. Man var dock tvungen att manuellt cirkulera objektet för att skapa en komplett 3D-modell som sedan renderades på skärmen efter några minuter. Modellen av objektet kunde sedan manipuleras i mjukvara och skickas till en 3D-skrivare.

Krzanich säger att idén med det hela är att om man stöter på något man gillar så ska man kunna skanna av det och fånga det. Intel arbetar också med att få in tekniken i drönare.
www.fudzilla.com +

Notion Ink lanserar Cain

PC / Hårdvara
När Notion Ink höll på att utveckla tableten Adam så var det många som var hoppfulla då den utlovade att uppfylla många tekniknördars drömmar med många funktioner som saknades i tablets vid den tidpunkten. När den senare lanserades så blev det en stor flopp och blev ganska snabbt ett minne blott samt att dess efterträdare, Adam II, knappt fick någon notis alls.

Nu har Notion Ink tagit fram en uppföljare till Adam-paddorna som företaget kallar för Cain. Det handlar om en 10,1"-modell driven av en 1,8 GHz Atom-processor med 2 GB RAM och 32 GB internt lagringsutrymme som kör Windows 8.1. Cain kommer också med ett tangentbord som fäst med magneter.

Paddan innehåller inga speciella appar, användargränssnitt eller liknande utan verkar ha en ren implementation av Windows 8. Konstigt nog så finns Cain inte med på Notion Inks hemsida men den finns att beställa hos den indiska försäljaren Snapdeal för 20 000 rupees vilket blir omkring 2350 kr.
www.wpcentral.com +

Android-appar körs på de flesta större operativsystem

PC / Mjukvara
Att köra Android-appar på andra operativsystem är något som många arbetar med och det har kommit diverse lösningar som till exempel Bluestacks för Windows och nyligen så gjorde Google det möjligt att köra appar i Chrome OS.

Nu har en utvecklare som går under namnet Vladikoff modifierat Googles App Runtime for Chrome (ARC) så att Android-appar ska kunna köras på alla större operativsystem och inte bara under Chrome OS som tillkännagavs under förra veckan. Den modifierade versionen av ARC gjordes med ARChon.

Installationen verkar dock inte vara så enkel och du måste ställa in "developer mode" i Chrome men det finns dock ett supportforum på reddit. Detta ska fungera på alla operativsystem som kör skrivbordsvarianten av Chrome 37 och uppåt så länge man installerar chromeos-apk som omvandlar Androids installationspaket till Chrome.

Det sägs dock att appar som körs på det här sättet är ganska buggiga och kraschar ofta men det ska bli intressant att se när Google öppnar upp Play Store för alla större operativsystem och i stort sett alla plattformar.
arstechnica.com +

AMDs FreeSync börjar ta fäste i industrin

PC / Övrigt
AMD samarbetar med skärmtillverkare för att få igång sin ny teknik kallad "FreeSync" som dynamisk ändrar refresh rate för att passa den input som kommer från grafikkorten.

Enligt AMDs officiella pressmeddelande så är företagen MStar, Novatek och Realtek med i samarbetet med att tillverka chip som är kompatibla med Adaptive-Sync funktionen i DisplayPort-specifikationen. FreeSync baserar sig på Adaptive-Sync och varje tillverkare håller nu på att ta fram en rad olika lösningar som bör komma ut innan året är slut. Skärmar dyker nog inte upp förrän under första kvartalet nästa år dock.

FreeSync baserar sig på en royalty fri standard men den fungerar bara med de senaste Radeon-grafikkorten. det verkar också finnas lite begränsningar i bandbredden då FHD och QHD-skärmar går upp till 144 Hz samt UHD-skärmar når 60 Hz.

Det betyder alltså att 4K-skärmar maximalt får 60 Hz refresh rate till en början men eftersom det inte slagit igenom ännu så räcker det säkert med 144 Hz för skärmar med upplösningar som 2560x1440 och 1920x1080.

Alla skärmar baserade på DisplayPort 1.2a når säkert heller inte så hög refresh rate med 4K eftersom bandbredden inte räcker till. Det kommer krävas DP 1.3 för detta istället och det får vi vänta på ett tag till.
www.marketwired.com +

GeForce GTX 980 och GeForce GTX 970 lanseras

PC / Övrigt
Nvidia lanserade GeForce GTX 970 och GTX 980 som väntat men i och med lanseringen så slutar företaget även att sälja tre av sina högpresterande grafikkort, nämligen GeForce GTX 780 Ti, GeForce GTX 780 och GeForce GTX 770.

Detta kommer sig av att de nya grafikkorten lanseras vid ett pris som gör att de äldre inte längre är värda att köpa. GeForce GTX 980 kostar 549 dollar och GeForce GTX 970 lägger sig på 349 dollar, alltså något mindre än det som rapporterades tidigare.

Det gör att GTX 980 gör både GeForce GTX 780 Ti och GeForce GTX 780 mindre attraktiva i jämförelse och GTX 970 ersätter GeForce GTX 770. Förutom detta så sänker även Nvidia priset av GeForce GTX 760 som nu lägger sig på 219 dollar. GTX 760 väntas dock ersättas i oktober av GeForce GTX 960.
www.techpowerup.com +

Rykte: Larry Ellison slutar som VD för Oracle

PC / Övrigt
Flera källor uppger nu att medgrundaren av databasföretaget Oracle kommer att lämna VD-posten för företaget inom kort.

Ellison som fyllde 70 år förra månaden kommer dock att sitta kvar i styrelsen och fortsätta som CTO (Chief Technology Officer). De båda Oracle-cheferna Mark Hurd och Safra Katz ska enligt Re/Code tillsvidare dela på VD-skapet efter Ellisons avgång.

Oracle hade en intäkt på 37,18 miljarder 2013 och genom årens gång har Oracle gjort Larry Ellison till världens femte rikaste person och han sägs vara god för runt 52 miljarder dollar.
recode.net +
Redaktionen Annonsera Cookies
bloggportalen