Microsoft utannonserar Surface 3

PC / Hårdvara

Förra hösten lanserade Microsoft sin surfplattedator Surface Pro 3 men till skillnad från tidigare Surface-lanseringar fick vi bara se en ny enhet, inte två. Nu, drygt ett halvår senare, har Microsoft släppt den andra 3:an i Surface-familjen som kort och gott kallas för Surface 3.

I Surface 3 kommer det inte sitta någon flådig Intel Core-processor som det gör i Pro-versionen utan en ny 64-bitars Atom X7 som, enligt Microsoft, ska vara riktigt batterisnål men ändå ha krut nog att göra datorn användbar. Det är en fyrkärnig historia med 1,6 GHz klockhastighet, men som klockas upp till 2,4 GHz vid behov under korta perioder. Skärmstorleken har krympt från 12 tum till 10,8 tum, men har fortfarande en aspect ratio på 3:2 och har upplösningen 1 920 x 1 280 pixlar. I och med den mindre skärmen har Microsoft lyckats banta ner plattan till 622 gram och gjort den endast 8,7 mm tjock.

På plattans sidor hittar vi knappar för att aktivera Surface 3 samt höja och sänka volymen. Sen sitter det också en läsare för micro sd-kort, usb 3.0-port, mini displayport och en micro usb-ingång som används vid laddning.

Till skillnader från tidigare Pro-lösa Surface-plattor kommer Surface 3 att köra en fullversion av Windows 8.1, alltså ingen RT-version. Sedan kommer det vara möjligt att uppgradera denna till Windows 10 när tiden är inne.

Surface 3 kommer att släppas i två olika modeller. En med 64 GB lagring och 2 GB ram och en med 128 GB lagring och 4 GB ram. Den mindre modellen kommer kosta 5 690 kr och den större 6 790 kr. Surface 3 kommer att säljas utan tangentbord, men du kan antingen använda ett annat bluetooth-tangentbord eller köpa det tillhörande tangentbordet för 1 429 kr. Det finns också en dockningsstation du kan köpa till plattan för 2179 kr. Du kommer kunna förboka ett exemplar nu, men Surface 3 kommer inte börja skeppas förrän 5 maj.

Spontant så känner jag att Surface 3 är intressant då det är en mindre version av Surface Pro 3 som kör fullfjädrat Windows 8.1. Men rent prestandamässigt är den betydligt klenare än sitt äldre syskon. Trots det är prislappen fortfarande rätt hög. Köper du 128GB-versionen tillsammans med tangentbordet så åker prislappen upp 8 700 kr och vill du ha pennan så blir det 550 kr till. Då känns det mer vettigt att lägga ut ytterligare en 500-lapp och köpa en ordentlig Surface Pro 3.

www.microsoft.com +
OS: Windows 8.1
Mått: 267 x 187 x 8,7 millimeter
Vikt: 622 gram
Hölje: Magnesium
Färg: Silver
Fysiska knappar: Volume, Power, Home
Lagring: 64 GB, 128 GB
Display:: 10.8” ClearType Full HD Plus Display
Upplösning: 1920 x 1280
Sidförhållande : 3:2
Touch: 10-point multi-touch
Penna: Surface Pen
Processor: Quad-core Intel® Atom™ x7-Z8700 processor
(2MB cache, 1.6 GHz med Intel Burst™ teknologi upp till 2.4 GHz)
Nätverk: Wi-Fi (802.11 a/b/g/n/ac)
Bluetooth: 4.0 low energy
Batteritid: Up to 10 hours of video-playback battery life
Kamera front: 3.5 megapixel 1080p
Kamera bak: 8.0 megapixel 1080p med autofokus
Ljud: Stereohögtalaremed Dolby® Audio
Portar: USB 3.0, Mini DisplayPort, microSD™, Micro USB-laddningsport/dataöverföring, hörlursjack

Microsoft släpper lös Project Spartan

PC / Mjukvara

Microsofts nya webbläsare Project Spartan som kommer släppas i samband med Windows 10, men redan nu kan du testa den nya webbläsaren i preview-versionen av det nya operativsystemet. Laddar du ner den senaste testversionen av Windows 10 så kommer Project Spartan att följa med. Och om du redan kör Windows 10 är det bara att ladda ner en uppdatering och så kommer Spartan att ligga på din desktop.

När Project Spartan visades upp för första gången i början av året så presenterades ett gäng olika funktioner som Cortana, möjligheten att använda en penna för att kladda på hemsidor och reading view. Dessa funktioner kommer finnas tillgängliga i Project Spartan redan idag.

via The Verge blogs.windows.com +

Rykte Microsoft jobbar på uppföljare till Surface 2

PC / Hårdvara

Det verkar som om en uppdaterad modell av Surface 2 är på gång från Microsoft med den stora skillnaden att den kommer att köra fullfjädrat Windows 8.1 istället för Windows RT som den tidigare modellen kör. Det innebär med andra ord att den kommer att kunna uppgraderas till Windows 10 när operativsystemet släpps i sommar.

Microsoft har sedan tidigare meddelat att de inte längre producerar Surface RT och Surface 2 eftersom de framöver endast kommer att köra RT på enheter mindre än åtta tum.

Den nya versionen av Surface 2 kommer enligt rykten att ha en Intel Core M-processor och ska visas upp på Microsofts BUILD developer Conference i slutet av april.

microsoft-news.com +

Samsung släpper ett gäng välvda skärmar

PC / Hårdvara

En ny serie skärmar är på gång fram Samsung och de lanserar nu fem välvda modeller i storlekar från 23,5 tum upp till 31,5 tum.

Skärmarna har utrustats med Vertical Alignment (VA)-teknologi för att maximera kontrast- och färgåtergivning och minimera ljusläckor. Dessutom ska de ha en funktion för att reducera det blåa ljuset från skärmen och en annan för att minska skärmflimmer. Ytterligare en funktion, Game Mode, ska justera kontrasten mellan färgerna och samt minimera eftersläpningar.

Skärmarna lanseras i mitten av april med priser från 2800 kronor upp till 6500 kronor.

SE790C: 6 500 SEK
SE590C: 5 500 SEK
SE591C: 3 500 SEK
SE510C: 2 800 SEK (24”) och 3 300 SEK (27”)

Windows 10 får stöd för 8K

PC / Mjukvara

Upplösningen i Windows 10 kommer att vara imponerande. Det nya operativsystemet får nämligen stöd för 8K (7680x4320). Och även om det kan kännas som överdrivet mycket så går utvecklingen snabbt framåt och det lär inte dröja många år innan 8K är en vanligt förekommande upplösning på konsumenternas skärmar.

Upplösningarna kommer dock att se lite olika ut på olika enheter. För telefoner och tablets med skärmar på åtta tum kommer upplösningen att vara upp till 4K. Samma sak med skärmar från åtta tum och uppåt medan skärmar på 27 tum och uppåt får stöd för 8K.

www.fudzilla.com +

Nu kan utvecklare skapa appar för Windows 10

PC / Mjukvara

I sommar kommer Windows 10 att släppas och därmed öppnar nu Microsoft upp dörrarna för de utvecklare som vill skapa applikationer för det nya operativsystemet.

Det hela handlar om en förhandsversion av det utvecklingssystem som kommer att släppas officiellt tillsammans med operativsystemet. Men systemet kan alltså redan nu användas för att utveckla nya appar.

Många hade väntat sig att utvecklare skulle få vänta med att få tillgång till verktygen tills efter Microsofts Build developers conference som äger rum i april. Men ärligt talat så är det bara bra att verktyget släpps så tidigt som möjligt. Det innebär fler och förhoppningsvis bättre program vid lansering.

www.theverge.com +
Redaktionen Annonsera Cookies
bloggportalen