Internet of Things går bra för Intel

PC / Övrigt
Under den senaste tiden så har Intel fokuserat på "Internet of Things" och det är något som märkts ganska kraftigt under vissa teknikmässor nyligen. Där visar företaget bland annat det gamla vanliga med tablets och smartphones tillsammans med många ultrabooks men nyligen också produkter baserade på Quark.

Under gårdagen så tillkännagav Intel företagets finansiella resultat för första kvartalet i år. Där kan vi se att företagets största del av intäkterna fortfarande kommer från PC men det har gått ner med en procent sen förra året. Ser vi dock till Intels nya storsatsning i den mobila sektorn så gick intäkterna för mobila produkter riktade mot tablets och smartphones ned med hela 61 procent.

Går vi över till Internet of Things så verkar det se ganska ljust ut och där har försäljningen gått upp med 32 procent sen året innan. Mycket beror förstås på att det inte var ett stort segment under förra året men det tyder ändå på att det kan finnas en stor efterfrågan på sådan här produkter.

Produkter i Internet of Things-segmentet som Intel visat upp har varit till exempel kläder till bäbisar som är utrustade med sensorer, en smart kaffekopp eller till exempel hörlurar. Den här typen av produkter står i nuläget dock för bara 3,8 procent av Intels totala försäljning under förra kvartalet men det är säkert ett segment som kommer växa framöver.
www.intc.com +

Toshiba Satellite P55t

PC / Hårdvara
I dagsläget så handlar det mycket om upplösningar i skärmar, oavsett produkter, och nu har Toshiba tillkännagett en ny bärbar dator som kommer med 4K-upplösning, Satellite P55t.

Skärmen är av IPS-typ och upplösningen ligger på 3840x2160 pixlar vilket ger en pixeldensitet på 282 PPI. Ska vi jämföra med andra datorer och då kanske först och främst Apples Retina MacBook så är detta mer PPI. Toshiba säger också att skärmen är certifierad för Technicolor.

Satellite P55t drivs av en quadcore Haswell-processor och kan utrustas med upp till 16 GB RAM. För grafiken står ett dedikerat Radeon R9 M265X som har 2 GB GDDR5-minne. I övrigt så hittar vi en 1 TB hårddisk, 802.11ac, Harmon Kardon-högtalare och en blu-ray brännare.

Toshiba säger att datorn ska finnas tillgänglig från företagets webbsida från och med den 22:a april och den kommer att kosta 1499 dollar.
www.engadget.com +

BitTorrent Sync får nätverkslagringsstöd

PC / Mjukvara
BitTorrent Sync är ett trevligt verktyg som gör att man enkelt kan synkronisera ett större filer mellan olika datorer. Nu har tjänsten även fått stöd för lagring på NAS-enheter vilket ju är extremt praktiskt om man har ett sådant lagringssystem i hemmet.

För tillfället så är det endast NetGear-enheter som stöds men BitTorrent lovar att fler tillverkar kommer få stöd för detta i framtiden.
blog.bittorrent.com +

Microsoft avslöjar mer i Big Data Strategy

PC / Mjukvara
Microsofts VD, Satya Nadella, tillkännagav under gårdagen en del nya produkter som har att göra med företagets Big Data Strategy och innehöll följande tre nyheter.

SQL Server 2014 som kommer med in-memory funktion för alla arbetsbelastning, OLTP, Data Warehousing och Business Intelligence.

Analytics Platform System (APS) som kombinerar det bästa av Microsofts SQL Server databas och Hadoop-teknologi i något som kan kallas “big data in a box”.

Azure Intelligent Systems Service är en datamolnsbaserad tjänst för att koppla upp sig, hantera, fånga och transformera maskingenererad data oavsett vilket operativsystem eller plattform som körs. Detta hör till Microsofts "Internet of Things" datamolnstjänst och drar nu igång i en begränsad beta.

Det sades också att SQL Server drar in omkring 5 miljarder dollar i intäkter till Microsoft årligen.
techreport.com +

AMD ska lansera egna SSDs

PC / Övrigt
AMD har tidigare släppt RAM-minnen och planerar nu att släppa egen SSD tillsammans med Toshiba. Enheterna kommer använda Toshibas NAND-flash minnen och antagligen en Barefoot SSD-kontroller från OCZ.

Med egna SSDs så kommer AMD kunna erbjuda bra paket tillsammans med processor, moderkort, grafikkort och RAM-minne för att bygga en komplett dator. Det hjälper företaget att utveckla en bättre prisstrategi för OEM:er och systembyggare. Den mobila sektorn har haft ett kraftigt uppsving den senaste tiden men det finns fortfarande delar av marknaden som förlitar sig hårt på stationära datorer.

AMD kommer säkert inte tjäna mycket pengar på sina SSDs men hela grejen är som sagt att kunna erbjuda hela paket. Exakt vilka specifikationer enheterna kommer ha är inte känt ännu men vi kan antagligen förvänta oss storlekar omkring 120-240 GB baserade på SATA 6 Gbps-gränssnittet. Prestandan kommer säkert inte ligga i toppsegmentet där Samsung och Intel regerar och det verkar heller inte vettigt att slänga med sådana produkter i ett paket riktat mot OEM:er.
www.fudzilla.com +

Intel börjar leverera Haswell Refresh-processorer

PC / Övrigt
Intel har börjat skeppa ut de nya processorerna som går under kodnamnet Haswell Refresh men en officiell lansering kommer inte förrän nästa månad. Lanseringen kommer även att innehålla nya moderkort baserade på 9-seriens chipset till LGA1150-sockeln.

Totalt kommer Intel släppa 44 processorer där 27 stycken är för stationära datorer och resterande hör till den mobila sektorn. Vi vet sedan tidigare att processorerna inte för med sig några större nyheter eftersom de fortfarande baserar sig på samma arkitektur som Haswell och den största ändringen är en ökning i klockfrekvens, i de flesta fall handlar det om 100 MHz vid samma prisläge.

Det rapporterades tidigare också om att upplåsta "K"-varianter kommer dröja ett tag till så den nya toppmodellen i nuläget för stationära datorer kommer heta Core i7-4970 och lägger sig på 3,6 GHz. Utöver den kommer också 10 nya Core i5-processorer och ett antal Pentium och Celeron-modeller.

Den mobila sektorn får fem stycken quadcore-processorer på mellan 2,1-2,5 GHz samt flera Core, Pentium och Celeron-processorer. Alla modeller kan vi se i bilderna ovan.
www.techpowerup.com +
bloggportalen