master

Soft Machines presenterar VISC-processorer

PC / Hårdvara
Ett nytt företag i Silicon Valley som kallar sig för Soft Machines har just presenterat en CPU-arkitektur kallad VISC. I pressmeddelandet beskrivs VISC som en arkitektur med 3-4 ggr fler instruktioner per cykel vilket ska ge 2-4 ggr högre prestanda per watt än dagens CISC och RISC-processorer.

Det förklaras inte direkt hur VISC fungerar men beskriver på följande sett lite om vad som sker:

"The VISC architecture is based on the concept of "virtual cores" and "virtual hardware threads." This new approach enables dynamic allocation and sharing of resources across cores. Microprocessors based on CISC and RISC architectures make use of "physical cores" and "software threads," an approach that has been technologically and economically hamstrung by transistor utilization, frequency and power-scaling limitations".

VISC förlitar sig på ett "light-weight 'virtual software layer'" och det gör att existerande mjukvara bör vara kompatibel med VISC-baserade processorer. Soft Machines har visat ett demo med en "dual virtual core VISC" SoC prototyp som proof of concept.

Soft Machines företagsmodell är "licensing and co-developing" VISC-produkter för en rad olika marknader och har redan dragit in över 125 miljoner dollar för utveckling från bland andra Samsung Ventures, AMD och Mubadala. Det senare är företaget som äger GlobalFoundries.
techreport.com +

Universal Media Server strömmar allt till allt

Mac / Mjukvara
Förr i tiden använde jag ett program på datorn som hette PS3 Media Server. Det var en fantastisk app som på ett enkelt sätt lät mig streama videofiler från datorn till TV:n via min spelmaskin. Var det filer som PS3:an inte kunde spela upp så kodade programmet om dessa on the fly och det hela fungerade utmärkt.

Programmet är dock i dag föråldrat men istället så har vi Universal Media Server som är baserat på just PS3 Media server och nu så har appen nått version 5.0.

Det är inte massor som har hänt mellan version 4 och version 5 men jag tar tillfället i akt bara för att tipsa om detta trevliga program. Det finns att ladda ned till Mac, Windows samt Linux och det kan streama video med mera till i princip allt du kan tänka dig.
www.universalmediaserver.com +

Lian Li PC-Q26

PC / Hårdvara
Igår såg vi ett nytt GeForce GTX 970 i mini-ITX format och idag så kommer nyheten om en av Lian Lis nya datorlådor för samma formfaktor.

Mini-ITX är ganska idealt för filservrar i hemmet men det brukar inte gå att klämma in så många hårddiskar i dem. Lian Lis nya låda, PC-Q26, kommer dock med plats för upp till 11 hårddiskar.

Hårddiskarna staplas vertikalt i fronten av lådan och det finns plats för 10 hårddiskar i 3,5"-format och en 2,5"-enhet i botten. Montering av enheterna kräver inga verktyg och platserna har utrustats med gummiploppar för att dämpa vibrationer. De två översta platserna har stöd för hot-swap.

I fronten sitter tre stycken 120 mm-fläktar som borde räcka för att kyla de installerade hårddiskarna och upptill sitter en 120 mm-fläkt. I sidan kan man lägga till en extra 120 mm-fläkt samt att det baktill kan installeras en 80 mm-fläkt.

Måtten på själva lådan ligger på 15,6" x 16,1" x 7,9" och har mer storleken av en microATX-låda istället för en mini-ITX. Det ger dock utrymme åt processorkylare på upp till 5,9" och nätaggregat som är 7,5" långa.

PC-Q26 kommer att kosta 189 dollar när den släpps inom kort.
www.lian-li.com +

Microsoft lanserar Garage apps

PC / Mjukvara
Microsoft har lanserat en ny sektion på sin webbsida som de kallar för Microsoft Garage där de tänker ge användare tillgång till mjukvara som ännu inte lanserats.

Microsoft Garage har tidigare funnits tillgängligt internt och beskrivs som en community bestående av interner, anställda och teams inom företaget som förvandlar galna idéer till riktiga projekt.

Det är dock inte alla projekt som blir till riktiga produkter men de existerande projekten är intressanta nog att ta emot feedback utanför företaget.

Mjukvara som finns tillgänglig vid lansering inkluderar Voice Commander, en shooter för åtta spelare till Xbox One som använder röstigenkänning i Kinect v2, samt Tourqe, en Bing-app för smarta klockor som kör Googles Android Wear.

Android har också en ganska stark närvaro i Microsoft Garage och två av de fyra demon som visas är för Android. Ett av dem kan vi se i videon ovan kallad Next Lock Screen.
www.bit-tech.net +

Satya presenterar ett bra kvartal för Microsoft

PC / Övrigt
Även om Microsoft kanske inte är medias gullungar längre så går det bra för bolaget i Redmond. När man presenterade resultatet för det senaste kvartalet fanns det många ljuspunkter, även om vinsten dalat lite.

Omsättningen har ökat rejält, 25%, men det beror nog främst på att man köpt ett litet bolag som hette Nokia. Omsättningen ökade från 18.5 miljarder dollar till 23.3 miljarder dollar, men då stod telefonförsäljningen för 2.6 miljarder så ökningen för "gamla" Microsoft låg på nästan 12%.

På tal om telefoner förresten, man sålde 9.3 miljoner Lumia-telefoner.

Försäljningen av Surface 3 går riktigt bra, försäljningen ökade rejält från förra kvartalet och man sålde för 908 miljoner dollar. Om varje Surface såldes för 999 dollar betyder det att de sålde 900 000 stycken. Jämför man det med 12 miljoner sålda iPads är det inte så mycket men jämför man det med 5.5 miljoner sålda Macar är det en riktigt, riktigt bra siffra - och det är ju det man borde göra.

Överlag går Devices and Consumer-delen som tåget och ökade med 47%, mycket på grund av Nokia så klart men även tack vare Surface-ökningen och tack vare att Xbox-försäljningen ökade med över 100% när man började sälja den på fler ställen i världen. Man sålde 2.4 miljoner Xboxar under kvartalet, hur många av dessa som var Xbox One är dock oklart.

Försäljningen till företag ökade med 10% och det verkar gå prima där, försäljningen av SQL-server och Windows Server ökade båda med över 10% och man tjänar mer pengar på Office mycket tack vare att man fått över 7 miljoner kunder till Office 365.

Vinsten dalade som sagt lite, men räknar man bort de kostnader som Microsoft har haft för köpet av Nokia så landar de på ungefär samma peng som förra året.
via Engadget

www.microsoft.com +

Gigabyte ger gratis uppgradering för de som köper Black Edition-moderkort

PC / Övrigt
Gigabyte kommer etbjuda de som köpte Z97 Black Edition-moderkort gratis uppgraderingar till framtida generationer när produkterna släpps på marknaden.

Erbjudandet kallas för "take one, get 2" och gäller alla som köpt moderkort som stresstestats i Gigabytes 168 timmars serverbenchmark.

Avtalet ger köparen möjlighet att byta ut till en ny produkt som kommer släppas i framtiden inom tre år av köpet. Det utökar också garantin till fem år och gäller även för det moderkort man sedan väljer att uppgradera till.

De modeller som finns ute i nuläget där erbjudandet gäller är GA-Z97X-G1 Gaming WIFI-BK, GA-Z97X-UD5H-BK och GA-Z97X-UD3H-BK.
www.bit-tech.net +
Redaktionen Annonsera Cookies
bloggportalen