master
master

FreeSync kommer tidigare än man tidigare trott

PC / Övrigt
AMD vill få ut skärmar med stöd för FreeSync så snabbt som möjligt och tidigare har man trott att produkter kommer dyka upp först under första kvartalet nästa år. Nu säger AMD att vi kan komma att se skärmar kompatibla med FreeSync redan november månad i år.

AMD är noga med att trycka på att FreeSync inte kräver någon licensiering till skillnad från Nvidias G-Sync. Det kräver heller inte någon specialtillverkad hårdvara och har ingen overhead i kommunikationen.

FreeSync använder en standard i DisplayPort kallad Adaptive-Sync för att synka skärmens refresh rate med den output den får från grafikkortet. Detta ska förhindra tearing, något som många datorspelare lider av, så det känns bra att företagen gör något för att fixa problemen.

Skärmar med stöd för FreeSync bör bli billigare än de med G-Sync på grund av att det inte finns några licenskostnader för tillverkarna. AMD-grafikkort från Radeon HD 7000, HD 8000, R7 och R9-serierna kommer ha stöd för FreeSync för uppspelning av video men det är bara Radeon R9 295X2, 290X, R9 290, R9 285, R7 260X och R7 260 som får stöd för dynamisk refresh rate i spel.
www.fudzilla.com +

Samsung släpper Chromebook 2 XE500

PC / Hårdvara
Samsung har släppt en ny Chromebook och den drivs av en av Intels processorer från Bay Trail-plattformen. Datorn kallas för Samsung Chromebook 2 XE500.

Chromebook 2 XE500 är ganska lik originalet som släpptes för två år sedan men den här modellen drivs av en Celeron N2840-processor, vilket är en dualcore-processor klockad till 2,16 GHz med en turbo på 2,58 GHz.

I övrigt finns det 2 GB RAM, en 16 GB SSD, 802.11ac W-iFi och en USB 3.0-port. Samsung säger att datorn ska ha 9 timmars batteritid så man klarar sig nog utanför hemmet en bra stund. Priset lägger sig på 250 dollar.
www.samsung.com +

Anonbox läggs ner av kickstarter

PC / Övrigt
Anonbox är ett kickstarter-projekt som dragit in mer än 585 000 dollar på endast tre dagar och det handlar om en router baserad på Tor-tekniken.

Det är dock många som tvivlat på att skaparnas krav på att den routerlika enheten är helt open-source och kickstarter har lagt ner projektet.

Utvecklaren bakom projektet, August Germar, säger att arbetet med att få Tor att fungera på en router kräver mycket arbete samt att inte all hårdvara klarar av det då det kräver ganska stort lagringsutrymme i jämförelse med vad en vanlig router kommer med.

Kickstarter har inte lämnat någon kommentar om varför anonbox-projektet har lagts men säger att inga pengar har betalats in då backers inte betalar förrän ett projekt når slutpunkten och bara om det uppnått målet.

Uppdaterat:

En av våra läsare mailade in och här kommer följande förklaring:

"När August Germar drog i gång sitt projekt uppgav han att han byggt routern på egen hand, men enligt flera användare på Kickstarter säljs liknande hårdvara av flera kinesiska tekniktillverkare.

Det är nämligen så att den boxen ej får kickstarter stöd längre pga killen ( August Germar ) som gjorde den boxen erkände då att han använt sig av komponenter från kineiska tillverkare som han modifierat, något som inte är tillåtet på Kickstarter då alla produkter mer eller mindre måste vara tillverkade av upphovsmannen."

arstechnica.com +

APM-D01

PC / Hårdvara
För några år sedan så började dyka upp Android-stickor som gick att ansluta direkt till TVn och på så sätt skapa sig en egen smart-TV. Nu har det kinesiska företaget Shenzhen Apec Electronics tagit fram en variant som är baserad på Intels Atom-processor.

Stickan kallas för APM-D01 och har måtten 100 x 38 x 9,6 mm och väger 46 gram, något som är ganska mycket mindre än andra mini PC-datorer eller tablets vi sett baserade på Atom-processorn. Atom-modellen i fråga är quadcore Z3735F eller Z3735G som tillhör Bay Trail-plattformen. Båda är klockade till 1,33 GHz med en turbo på 1,83 GHz och det som skiljer dem åt är mängden RAM-minne där F är begränsad till 1 GB medan G kan ha 2 GB.

Den interna lagringen består av antingen 16 eller 32 GB men i övrigt så är specifikationerna lika med en HDMI-kontakt, en Micro SD-kortläsare, dubbla micro USB 2.0-portar och 802.11n Wi-Fi samt blåtand 4.0.

Atom-stickan kommer att kunna köra Android, Windows 8.1 eller Linux.
www.szapec.com +

Sveriges första TV-show för datorbyggare

PC / Övrigt
Den 23:e oktober klockan 20:00 så har Intel's kitchen premiär på dreamhack.se och swelockers.com . Det är en tv-show där skolade ingenjörer möter hemmabyggare för att göra upp om titeln Intels Mästerbyggare 2014. En intressant och rätt otippad idé för en tv-show, eller vad tycker ni?

intelskitchen.com +

Sharp visar demo på 8K-skärm

PC / Hårdvara
4K, Ultra HD eller 3840 x 2160, vilket man nu än vill kalla det börjar först nu sakta men säkert ta sig in i mainstream då TV-apparater och datorskärmar börjar sjunka i pris. Japanska Sharp arbetar dock på en prototyp för 8K vilket innebär en upplösning av 7680 x 4320 pixlar som de visade upp under CETAC-mässan nyligen.

De två företag som tillverkare GPU:er, AMD och Nvidia, sade båda att de ser 8K som en stor utmaning eftersom inget av företagen i nuläget har något grafikkort som klarar av 8K.

8K innebär fyra gånger så många pixlar som 4K och för att driva Ultra HD över DVI kräver två TMDS-länkar medan DisplayPort 1.2 och HDMI 2.0 har precis tillräckligt med bandbredd för formatet i 60 Hz.

För att driva 8K så tror både AMD och Nvidia att man behöver mer än ett grafikkort från den nuvarande generationen som måste anslutas till båda korten med separata kablar för att sedan behandla skärmen som fyra 4K-skärmar.

Sharps demo kördes antagligen med en väldigt låg refresh rate för att kompensera begränsningen i bandbredden.
www.expreview.com +
Redaktionen Annonsera Cookies
bloggportalen