Samsung vill blockera import av Nvidia-tillverkade GPU:er

PC / Övrigt

Nvidia och Samsung ligger i en dispyt som verkar trappas upp mer och mer. Nu rapporteras det att Samsung vill blockera import av GPU:er tillverkade av Nvidia från den amerikanska marknaden. Samsung har lämnat in en anmälan till amerikanska ITC där följande kan läsas:

Letter to Lisa R. Barton, Secretary, USITC; requesting that the Commission conduct an investigation under section 337 of the Tariff Act of 1930, as amended, regarding Certain Graphics Processing Chips, Systems on a Chip. and Products Containing the Same.

Förutom Nvidia så nämns även en del försäljare av grafikkort som Biostar, ECS, EVGA och Zotac som alla säljer grafikkort baserade på Nvidias GPU:er.

techreport.com +

ASRock X99 WS-E/10G har massiva nätverksfunktioner

PC / Hårdvara

ASRock har släppt ett nytt X99-baserat moderkort som riktar sig mot arbetsstationer, X99 WS-E/10G. Moderkortet kommer med dubbla Gigabit Ethernet som drivs av varsin Intel I210AT-kontroller. Dessutom så finns det dubbla 10-GigE kopplingar som drivs av ett Intel X540-chip. Man kan dessutom länka ihop alla portarna så att man får en 22 Gbps-uppkoppling.

Förutom de massiva nätverksfunktionerna så kommer X99 WS-E/10G med sju stycken expansionsplatser med stöd för 4-way CrossFire eller SLI. Det finns också en M.2 x4-port kopplad till CPUn och dubbla PLX-switchar som fördelar plattformens PCIe-länkar.

När det gäller lagring så finns det 12 SATA-portar, en SATA Express-kontakt och en "SATA DOM"-port ämnad för små disk-on-module enheter. Moderkortet har också stöd för Xeon E5 v3-processorer baserade på Haswell-EP arkitekturen samt att det kan monteras i 1U-chassin.

www.asrock.com +

Flow vill ersätta din mus

PC / Hårdvara

Många försök har gjorts för att ersätta musen och ett Indiegogo-projekt kallat Flow gör ett nytt försök.

Flow är en liten enhet som du kan använda tillsammans med din stationära eller bärbara dator och kan programmeras med shortcuts för det du använder mest. Flow ska ha stöd för mer än 30 applikationer vid lansering, något som bland annat inkluderar Final Cut Pro X, Photoshop, Premiere, SoundCloud, Spotify och YouTube.

Man kan till exempel i Spotify sätta upp Flow så att man hoppar till näst låt enbart genom att svepa över enheten.

Just nu inriktas utvecklingen för stationära och bärbara datorer men utvecklarna säger att det kan komma stöd för mobila applikationer i framtiden. Det verkar gå bra för Indiegogo-kampanjen såhär långt så det kanske kan komma att bli en verklig produkt i slutändan.

www.indiegogo.com +

Raspberry Pi får dig att uppleva Parkinsons

PC / Hårdvara

En teatergrupp som kallar sig för Analogue har tagit fram en interaktiv installation kallad "Transports" som drivs av Raspberry Pi. Installationen låter dig uppleva symptomen av Parkinsons.

En illusion gör så att man tror att är den hand som visas i en point-of-view video och en handske med sensorer ge användaren känslan av de skakningar som associeras med Parkinsons. Skakningarna ligger på 6 Hz, den övre gränsen för vad en Parkinsonspatient kan uppleva.

De som deltar i installationen ombeds att följa de instruktioner man får via hörlurar medan man har på sig handsken som skapar illusionen av en virtuell kroppsdel. Man ska följa de rörelser som visas på skärmen och använda bestick precis som personen i videon gör.

www.newscientist.com +

Kina toppar återigen superdatorligan

PC / Hårdvara

Tianhe-2, en superdator som utvecklats hos Kinas National University of Defence Technology, toppar återigen världslistan över superdatorer för fjärde gången.

Enligt TOP500-projektet så sänkte Tianhe-2 den amerikanska Titan till en andra plats med 33,86 petaflop i ett standardiserat test. IBMs Sequoia ligger trea på listan.

TOP500 drogs igång under 1993 och rankar världens superdatorer två gånger om året baserat på deras prestanda. Det har inte hänt mycket i topp 10 på listan och de enda nya tillägget är nummer 10, Cray CS-Storm, som utvecklas av Cray som även utvecklade Titan.

USA har 6 av de 10 översta på listan medan Kina, Japan, Schweiz och Tyskland står för de andra fyra. USA är också det land som är representerat mest på hela listan med 231 superdatorer.

www.fudzilla.com +

Intel slår ihop sin mobila division med PC-verksamheten

Foto: huangjiahui
PC / Övrigt

Under det senaste året så har Intel använt en strategi där vissa produkter sålts med förlust med flit för att vinna över marknadsandelar och ge en effektiv konkurrens. Detta har lett till en stor ökning i leveranser av tablets men Intels mobila division har gått med kraftig förlust.

Nu tillkännager Intel att de kommer att slå ihop mobila och konventionella processorer i en enhet. Detta gör att det mobila segmentet inte kommer uppvisa dåliga resultat på kort sikt men reflekterar också verkligheten att en "dator" i dagsläget kan se väldigt annorlunda ut och ha flera olika operativsystem.

Intel har ännu inte nått upp till de mål för den mobila sektorn som de satte upp för flera år sedan men en vinst i det långa loppet med bärbara datorer, tablets och smartphones är en viktig faktor i företagets strategi för framtiden.

www.bloomberg.com +
Redaktionen Annonsera Cookies
bloggportalen