Bergsala avtäckte sin nya Mario-staty i dag
Fin rackare 
49.2°
+
Frode Wikesjö
0
Ingen vet varför detta batteri har fungerat i 176 år
Batteriet som driver Oxford Electric Bell är ett mysterium 
44.1°
+
Frode Wikesjö
0
Hydraulisk press vs kolfiber
Pressat läge 
43.5°
+
Frode Wikesjö
0
15 år sedan Aaliyah dog
 
78kg
+
Roger Åberg
Sponsrat inlägg
Det här händer med Xbox One!
Se Phil Spencer prata framtid 
Annons
+
Whatsapp börjar dela användarinfo med Facebook
Kul 
-0.1°
+
André Stray
0
Apple jobbar på Snapchatliknande funktion
Enligt Bloomberg 
28.6°
+
André Stray
0
Artisterna klara för Apple Music Festival
Britney, Alicia, Elton och Chance the Rapper 
59kg
+
Roger Åberg

Linux fyller 25 år

Tut i luren!

Idag är det 25 år sedan Linus Torvalds vände sig till en usenet-grupp för att be om hjälp med sitt operativsystem Linux. Sedan dess har det hänt en hel del och majoriteten av våra tekniska prylar har baserats, eller i alla fall påverkats, av Linus Torvalds "hobbyprojekt".

Hello everybody out there using minix -
I'm doing a (free) operating system (just a hobby, won't be big and professional like gnu) for 386(486) AT clones. This has been brewing since april, and is starting to get ready. I'd like any feedback on things people like/dislike in minix, as my OS resembles it somewhat (same physical layout of the file-system (due to practical reasons) among other things).

I've currently ported bash(1.08) and gcc(1.40), and things seem to work. This implies that I'll get something practical within a few months, and I'd like to know what features most people would want. Any suggestions are welcome, but I won't promise I'll implement them :-)

techcrunch.com +

HP låter dig vara lite mer privat på datorn

Slipp nyfikna ögon

Att sitta och jobba på tåg eller caféer kan vara väldigt smidigt och trevligt, men ibland måste man ta upp saker på skärmen som man kanske inte vill att de omkring en ska ta del av. Tidigare har det funnits lösningar där man klistrar på en film på skärmen som gör att man bara kan se innehållet på skärmen om man tittar på den rakt framifrån. Men dessa har helt ärligt varit usla eftersom färger och ljusstyrka på skärmen påverkas kraftigt negativt.

Nu släpper HP, tillsammans med 3M, ett alternativ där filtret ligger inbyggt i skärm och går att stänga av. Engadget har tittat på det och det ska fungera men om det även fungerar för folk som har höga krav på färgåtergivning etcetera är oklart.

Sure View, som lösningen heter, kommer först till Elitebook 840 och 1040 nu i september.

För övrigt hoppas jag att ingen av er har så creepy kollegor som mannen på bilden ovan.

via engadget.com engadget.com +

Microsoft köper upp Genee

Ska göra Office 365 smartare

Microsoft meddelar idag att de köpt upp appen Genee som gör det lättare för användare att boka in möten med varandra utan att samtliga parter ska behöva hitta en lucka i sina kalendrar. Tjänsten fungerar som sådan att du slänger in Genee i din mailkonversation och Genee granskar användarnas kalendrar och preferenser och skickar tillbaka olika alternativ där ett möte kan passa.

Microsoft skriver att Genee-utvecklarna kommer byta lokaler och flytta in hos Office 365-gänget för att jobba på att göra Office-apparna smartare.

I och med detta kommer Genee läggas ner 1 september och kommer då sluta skicka påminnelser till sina användare. Alla inlägg Genee gjort i din kalender kommer dock finnas kvar.

via The Next Web blogs.microsoft.com +

Microsoft ska fixa batteribekymmer i Surface 3

Mjukvaruuppdatering är på ingång

Foto: Roger Åberg

Microsofts hybridplatta Surface 3 har haft en hel del bekymmer med att batteritiden har blivit betydligt sämre med tiden. Microsoft har undersökt problemet en tid och har nu uteslutit att det är enhetens hårdvara som är problemet och jobbar för tillfället på en mjukvaruuppdatering som ska lösa problemet och se till att plattan åter igen fungerar som den ska.

Förhoppningsvis kommer det endast dröja några veckor innan Microsoft släpper lös uppdateringen.

engadget.com +

Intel visar upp mikrodatorn Joule

Bra om du behöver en mer kraftfull mikrodator

Känner du att du behöver ha en mikrodator, men behöver mer kräm än vad senaste Raspberry Pi levererar? Då kanske Intels nya Joule är någonting för dig. Enkortsdatorn är utrustad med en fyrkärnig Atom-processor från Broxton-M-familjen, upp till 4GB LPDDR4-minne, upp till 16GB eMMC-lagring och har 802.11ac-nätverk, bluetooth 4.1 samt USB 3.0. I mikrodatorn finns det ett gäng sensorer som bygger på Intels RealSense-teknik, vilket kan göra Joule rätt användbar om den sköter mjukvara för drönare och robotar. Joule kan för övrigt köra både Linux och Windows 10 IoT Core

Pris och releaseinfo har Intel ännu inte avslöjat, men företaget siktar på att börja att fixa certifiering så att datorn får användas i 100 olika länder innan årets slut. Troligtvis lär Joule gå att köpa runt årsskiftet.

via The Verge newsroom.intel.com +

Asus uppdaterar ROG-laptops med Nvidia GTX 10-kort

Från GX800 med GTX 1080 SLI till Strix GL502VS med GTX 1080

Nyligen meddelade Nvidia att deras GTX 10-grafikkretsar kommer få mobila versioner som är ungefär lika kraftfulla som desktopversionerna. Asus är snabba på pucken och har nu presenterat ett gäng nya gaminglaptops som utrustats med de nya korten.

På värstingfronten har vi nya GX800 som utrustats med två stycken GTX 1080 i SLI varav ena kortet kyls med en extern vattenkylningsenhet. Utöver det har datorn en Intel Core i7 6820HK-processor, upp till 64GB DDR4-ram samt är utrustad med en 18 tum stor 4K-display med G-Sync och ett mekaniskt tangentbord med RGB-leds.

Om du kan nöja dig med ett GTX 1080 så har kan du välja G800 som utöver det extra vattenkylda GTX1080 har samma specifikationer som sitt syskon. Och är betydligt mer bärbar.

Nya G752 finns i modellerna VS och VM. Båda enheterna är utrustade med Intel Core i7-processor, 17 tum stor skärm med 120Hz refresh rate och upp till 64GB ram. Skillnaden mellan enheterna är att VS är utrustad med GTX 1070 medan VM kör GTX 1060.

Behöver du en snäppet mer kompakt laptop så kan du välja ROG Strix GL502VS eller GL502VM. Datorerna är utrustade med en 15 tum stor skärm, sjätte generationens Intel Core i7-processor. Precis som 17-tumssyskonet är VS utrustad med GTX 1070 och VM har ett GTX 1060.

G752VS går att köpa i välsorterade elektronikbutiker och priset ligger på mellan 25 000 och 28 000 kronor beroende på vilken processor du vill ha. GL502 kommer börja säljas i september och priset ligger på runt 16 000 kronor. G800 och GX800 verkar ännu inte ha fått något svenskt releasedatum eller pris, men GX800 kommer i alla fall att börja säljas i USA i november för 6 999 dollar.

rog.asus.com +

Nästa års Windows 10-datorer kommer ha Hololens-stöd

Mixed Reality-appar kommer kunna köras av alla

Det verkar som att Microsoft vill att AR och VR ska bli mer vardagsmat. Under Intels utvecklarkonferens meddelade Windows-chefen Terry Myerson att Microsoft kommer samarbeta med Intel för att göra att samtliga Windows 10-datorer som börjar säljas nästa år kommer kunna köra Hololens och ska i alla fall kunna köra Mixed Reality-appar med headsetet.

Myerson berättade att samtliga Windows 10-datorer kommer köra Holographic Shell, vilket är operativsystemet i Hololens som låter användaren köra 3D- och 2D-applikationer samtidigt.

thenextweb.com +