Inga förseningar för Windows 10

PC / Mjukvara

Det börjar närma sig release med stormsteg för Windows 10 och det märks inte minst på antalet nyheter som strömmar ut kring förändringar, optimeringar och uppdateringar av operativsystemets förhandsversion.

Även om Microsoft själva inte har kommenterat något exakt releasedatum har källor till The Verge meddelat att planen är att släppa Windows 10 i slutet av juli och enligt samma källor ligger tidsplanen fast. Med andra ord går allt enligt planerna.

Ett annat tydligt tecken på att releasen närmar sig är det faktum att nya enheter liksom datorer och plattor presenterats med Windows 10 som operativsystem och vi lär få se en hel del nya enheter landa på marknaden strax efter sommaren.

För de som sitter på en Xbox One kommer Windows 10 att släppas något senare än desktopversionen och de mobila versionerna. Men tanken är att operativsystemet även ska leta sig in där efter sommaren.

Ovan kan ni kolla in en lite äldre presentation av Windows Hello som är Microsofts nya system för igenkänning vid inloggning. Den har stöd för både ansiktsigenkänning och för fingeravtryck där flera avtryck kan registreras om det är fler personer som ska använda datorn.

Vilka tycker du är de mest intressanta nyheterna i Windows 10? Diskutera gärna nedan i kommentarerna.

www.theverge.com +

Acer presenterar nya allt-i-ett-datorer

PC / Hårdvara

Som en del i sin Aspire Z-serie lanserar nu Acer två nya allt-i-ett-datorer med chassin som mäter 36 millimeter i tjocklek. Aspire ZC-700 har en skärm på 19,5 tum medan skärmen hos Aspire Z3-710 mäter 23,8 tum, båda med full HD och med teknologi för reducering av blått ljus. Datorerna har också webbkameror med stöd för full HD (1080p), inbyggda mikrofoner och inbyggda högtalare utrustade med Acers teknologi TrueHarmony och Dolby Digital Plus Home Theater. Skärmarna kan i sin tur vinklas mellan fem och 25 grader.

Datorerna kommer att finnas med tre valbara processorer: Intel Core 3, Pentium eller Celeron. De kommer att ha upp till åtta gigabyte RAM och upp till två terabyte internminne samt valbar DVD-läsare. Datorerna har också en SD-kortläsare placerad på sidan tillsammans med vanliga portar så som USB.

De nya allt-i-ett-maskinerna beräknas anlända på marknaden under tredje kvartalet i år. Dock finns det inga konkreta priser ännu.

microsoft-news.com +

AMD släpper uppdaterade processorer

PC / Hårdvara

Via ett pressmeddelande meddelar AMD att de släpper uppdaterade processorer i sin A-serie "Kaveri". Flaggskeppet är A10-7870K som ska vara optimerat för esport och onlinespel samt designat för Windows 10 och DirectX 12.

Processorn drivs av tolv processorkärnor (fyra CPU och åtta GPU) och ska kunna kräma ur sig upp till 48 procent bättre framerate i de populäraste spelen som finns på marknaden. Klockfrekvensen är också högre än vid föregångaren A10-7850K och går upp till 4,1 GHz vid turbo.

Över lag märks det att AMD fokuserar väldigt mycket på datorspelare just nu och då främst inom onlinespel och esport. Det faktum att deras nya grafikkort i 300-serien ska presenteras under E3 är exempelvis ett tydligt tecken på det. Ovan kan ni också se en kort teaser för 300-serien som släpptes igår för att peppa konsumenterna.

youtube.com +

Oculus Rift och en PC lär kosta 1500 dollar

PC / Hårdvara

Är du sugen på en Oculus Rift och samtidigt behöver investera i en dator som har tillräckligt bra specifikationer får du räkna med en prislapp på 1500 dollar. Det meddelar Brendan Iribe som är CEO för Oculus VR.

"We are looking at an all-in price, if you have to go out and actually need to buy a new computer and you're going to buy the Rift... at most you should be in that $1,500 range."

Brendan meddelar också att han helst vill pressa prislappen så att den sjunker till under 1000 dollar. Just nu kostar själva utvecklingsversionen av Oculus Rift 350 dollar och tanken är att konsumentversionen ska släppas under början av 2016.

www.gamesindustry.biz +

Lenovo jobbar på en ny ThinkPad 10

PC / Hårdvara

Lenovo uppgraderar sin ThinkPad 10 till andra generationen och utlovar 25 procent bättre prestanda i den nya plattan.

När ThinkPad 10 lanserades var den främst riktad mot företagare som behövde något smidigt men kraftfullt att ha med sig på resan. Gen 2 är tänkt att vara mer konsumentinriktad men har samtidigt stora likheter med föregångaren. Den har utrustats med en 10,1 tum stor skärm med Gorilla Glass 3 samt samma upplösning som förut på 1900 x 1200 pixlar. Det går att väja mellan två fyrkärniga Intel Atom-processorer (Z8500 eller Z8700), mellan två eller fyra gigabyte RAM och mellan 64 eller 128 gigabyte lagringsutrymme. På baksidan sitter en kamera på fem megapixel medan framsidan är utrustad med en kamera på 1,2 megapixel. Den är också marginellt tyngre än föregångaren med 617 gram mot tidigare 598 gram. Batteritiden kommer liksom förut att vara runt 10 timmar.

Det kanske mest intressanta är dock att plattan släpps med Windows 10 vilket gör den till en av de första produkterna som direkt levereras med det nya operativsystemet. Därför har vi heller inte fått något konkret lanseringsdatum utan det är "någon gång senare i sommar" som gäller.

Priset har vi i alla fall fått och plattan kommer att kosta från 549 dollar.

www.anandtech.com +

Lenovo släpper nya konsumentdatorer

PC / Hårdvara

Fyra nya bärbara datorer är på väg från Lenovo som den här gången fokuserar på billiga och enkla konsumentdatorer.

De första datorerna har fått namnen Lenovo Z51 (15 tum) och Lenovo Z41 (14 tum) och har båda skärmar med upplösningen full HD vilket motsvarar 1080p.

Datorerna är väldigt flexibla när det kommer till kraft under huven och det ska finnas flera olika grafikkort från AMD och processorer från Intel att välja mellan. De kraftfullaste datorerna ska exempelvis ha en Intel Core i7-processor, 16 gigabyte RAM och ett lagringsutrymmet på en terabyte. Det går också att välja till en Intel RealSense 3D-kamera på Z51. Vikten för Z41 är 2,1 kilo medan Z52 väger 2,3 kilo.

De andra datorerna är två Ideapad 100 där konsumenten även här kan välja mellan 14 och 15 tum på skärmen med en upplösning på 1366 x 768 pixlar. Även här kommer olika processorer att finnas valbara där den starkaste är en Intel BayTrail-M N3540. De har också upp till 128 gigabyte lagringsutrymme och åtta gigabyte RAM. Vikten på fjortontummaren är 1,9 kilo medan femtontummaren väger 2,3 kilo.

Datorerna kommer att finnas tillgängliga från mitten av juli där Z51 har ett rekommenderat cirkapris på 5499 kronor och där Ideapad 100 kostar 2 999 kronor för 14-tummaren och 3 299 kronor för 15-tummaren. Men som sagt kan priserna variera beroende på specifikationer.

www.cnet.com +
Redaktionen Annonsera Cookies
bloggportalen