ARM avslöjar Artemis och Maya

PC / Hårdvara
ARM avslöjade i tisdags att de nu utvecklar flera lösningar baserade på 64-bitar ARMv8 instruktionssetet. Företaget har redan börjat licensiera ut sin andra generation av 64-bit processorkärnor och kommer med ARMv8 arkitekturen att rikta sig mot nya marknader.

ARMs VD, Simon Segars, avslöjade detta under ett konferenssamtal med analytiker men nämnde självklart inga detaljer om två av de nya lösningarna som utvecklas, Artemis och Maya. Han sade dock att det kommer släppas många fler varianter än de två.

ARM inriktar sig först och främst på SoCs till mobila enheter som smartphones, tablets, gps:er och liknande så det är ganska troligt att Artemis och Maya kommer ersätta Cortex-A53 och Cortex-A57 arkitekturerna i framtiden. Om det stämmer så kommer ARM att fortsätta ha en "big" och en "little" kärna för högpresterande och budget-lösningar samt hybrider i big.LITTLE konfiguration.

I nuläget har ARM licensierat ut 50 stycken ARMv8-A licenser till 28 kunder.
www.xbitlabs.com +

Microsoft anklagas för illegalt monopol i Kina

PC / Övrigt
Microsoft har bekräftat att fyra av deras kontor i Kina har blivit genomsökta av den kinesiska regeringen efter anklagelser om monopol i regionen.

Kina är en stor marknad för många företag men Microsoft kämpar just nu för att behålla sitt fotfäste i regionen. De hade nyligen en stor vinst då de blev det första företaget som sålt spelkonsoler i 14 år i regionen men den kinesiska beslutade sig nyligen för att inte använda Windows 8.1 i nya datorer som ska köpas in.

Den lokala tidningen Shanghai China Morning Post har också bekräftat rapporter att Microsofts kinesiska avdelning är under utredning då de anklagas för illegalt monopol. Kontor i Peking, Shanghai, Guangzhou och Chengdu har genomsökts av State Administration for Industry and Commerce som en del i utredningen.

Microsoft har släppt ett uttalande som bekräftar det hela och säger att de tänker samarbeta med regeringen och deras utredning. I nuläget har dock varken Microsoft eller den kinesiska regeringen avslöjat några detaljer om det som Microsoft åtalas för.
www.bit-tech.net +

AMDs Seattle finns nu tillgängligt i utvecklingskit

PC / Hårdvara
AMDs första ARM-baserade processor, Seattle, finns nu tillgänglig i ett utvecklingskit som baserar sig på Opteron A1100-serien. Processorn är ett 64-bitars quadcore-chip med fyra Cortex-A57 kärnor.

Processorn sitter på ett micro ATX-moderkort som har dubbla minnesplatser för DDR3-minne, flera PCIe-kortplatser och åtta SATA-kontakter. Med moderkortet kommer en version av Fedora Linux med stöd för Red Hats ARM Partner Early Access Program. Utvecklare av mjukvara och hårdvara kan nu ansöka om att få köpa ett utvecklingskit genom AMDs hemsida och det kommer kosta 3000 dollar.

Opteron A1100-serien avslöjades av AMD under januari i år och ett demo visades upp under maj månad. Serien kommer innehålla processorer med fyra eller åtta kärnor och har en konfigurerbar minneskontroller som kan använda både DDR3 och DDR4-minne. Andra funktioner inkluderar stöd för PCIe Gen 3 med totalt 8 länkar, dubbla 10-gigabit Ethernet-portar och klockfrekvenser på åtminstone 2 GHz.

Färdiga produkter väntas släppas någon gång innan året är slut.
www.amd.com +

Tysk dator kyls med "kopparskum"

PC / Hårdvara
Tyska Silent Power PC har tagit fram ett nytt sätt att kyla en dator och gör det med något de kallar för "kopparskum". Som vi ser på bilden ovan så ser det ut som att det ligger en tvättsvamp gjord i koppar ovanpå datorn och företaget själva beskriver produkten på följande sätt:
The Silent Power uses as a heat sink copper metal foam. Copper conducts heat better than any other industrial metal. The structure of a foam, the heat can spread over an enormous area. To the very hot regions inside the metal foam, the air is heated more than in the outer regions. The air expands due to the heat in the inner stronger and is pressed automatically to the outside. This creates its own micro-circulation, which dissipates the heat more efficiently. A fan as cooling is no longer necessary.
Datorn kommer i tre konfigurationer och kostar 699 Euro, 769 Euro eller 1159 Euro. Baskonfigurationen består av en quadcore Core i7-4785T-processor, 8 GB RAM, ett GeForce GTX 760 och en 500 GB hårddisk. De dyrare modellerna kommer med mer RAM-minne och lagringsmedia.

Silent Power är ett a crowd-funded projekt och just nu har man nått ungefär hälften av de pengar man vill ha för att starta produktion.
www.silentpowerpc.de +

Internet kan snabbas upp om man ändrar på TCP/IP

PC / Hårdvara
Ett danskt forskarteam har kommit fram till att internet kan snabbas upp med upp till fem gånger om man ändrar något till TCP/IP. Forskarna som arbetar vid Aalborgs universitet säger att man måste kassera ganska många TCP/IP-system och istället införa något som kallas för "Random Linear Network Coding" (RLNC).

I stort så betyder detta att man använder en ny matematisk algoritm för routingproblem för att eliminera återsändning och dra ner på belastning. Experiment med den nya tekniken visar på en hastighetsökning av fem till tio gånger det normala.

RLNC skulle kunna tillåta att kodad data kan återskapas inom nätverket och den mottagande noden behöver inte behöver kolla om data försvunnit och begära den igen. Det betyder att dataströmmen innehåller tillräckligt med data för att återskapa det som kan ha försvunnit utan att det behöver skickas igen.

Data från både upstream och downstream används för att återskapa det som kan ha försvunnit med en matematisk algoritm. Det är i stort sett samma felkorrektion som TCP/IP försökte göra sig av med tidigare. Forskarteamet försöker nu sälja tekniken i Silicon Valley genom ett företag kallat Steinwurf.
www.fudzilla.com +

Intel och Microsoft släpper Sharks Cove

PC / Hårdvara
Det är fortfarande ingen som slår Intel när det gäller bärbara och stationära datorer men överallt annars så är det ARM som gäller. Intel försöker hårt för att ändra på det och gör ett nytt försök för att nå ut till hobbyister och utvecklare med Sharks Cove.

Sharks Cove är ett utvecklarkort som designats tillsammans med Microsoft. Det ska hjälpa utvecklare att bygga appar och drivrutiner för Windows och Android-enheter som använder Intels processorer. Vem som helst kan dock köpa ett kretskort så det kan bli ett alternativ till andra produkter som Raspberry Pi eller Arduino men det finns en hake och det är priset som lägger sig på 300 dollar.

Man ska dock inte se ner på Sharks Cove på grund av priset och för 300 dollar så får man en quadcore Atom-processor klockad till 1,33 GHz tillsammans med 1 GB RAM och lagringsutrymme på 16 GB som kan utökas via microSD. Skärm kan kopplas in via en MIPI-kontakt eller en vanlig HDMI-kontakt och internet kopplas in via Wi-Fi eller Ethernet.

Priset inkluderar också en licens för Windows 8.1, något som gör det hela lite mer prisvärt men produkten kommer nog ändå bara köpas av utvecklare.
www.engadget.com +
bloggportalen