Microsoft ska hålla Windows evenemang den 30:e september

PC / Övrigt
Nu är det officiellt, Microsoft kommer att släppa en förhandstitt av nästa version av Windows den 30:e september. Företaget kommer att hålla ett "Windows evenemang" i San Francisco och de har redan börjat skicka ut inbjudan via email. Evenemanget kommer att fokusera på företag och power users.

Under evenemanget eller strax efter så väntas Microsoft avslöja ett "Windows Technical Preview" så att utvecklare och företagskunder kan utvärdera de ändringar som komma skall innan en lansering kommer ske någon gång under första halvan av nästa år.

Vi har även sett en del skärmdumpar och videor som läckt ut under den senaste veckan som avslöjat bland annat den kommande startmenyn och virtuella skrivbord. Ytterligare nya funktioner förväntas släppas senare till den Windows Technical Preview som ska lanseras under höstens gång fram tills att operativsystemet är färdigt nästa år.

Det kommer att ske vissa ändringar i det grafiska gränssnittet men de är inte färdiga ännu och kommer alltså inte finnas med i den Preview som nu ska släppas.
www.theverge.com +

Specifikationer av GeForce GTX 980 dyker upp

PC / Hårdvara
Specifikationerna av Nvidias kommande flaggskeppp, GeForce GTX 980, har läckt ut och grafikkortet kommer att ha 2048 CUDA-kärnor, något som tidigare trotts ska vara 1920 i antal.

De 2048 CUDA-kärnorna ligger fördelade mellan 16 Streaming Multiprocessor Maxwell (SMM)-enheter och i jämförelse så kommer GeForce GTX 970 att ha 1664 CUDA-kärnor fördelade över 13 SMMs.

TDPn av GeForce GTX 980 kommer att vara endast 175 W och för GTX 970 blir det 145 W. Ser vi till den tidigare generationen med GK104 så lägger sig GeForce GTX 770 på 230 W. Detta är en kraftig förbättring då både GK104 och GM204 baserar sig på samma tillverkningsprocess, 28 nm.

De båda grafikkort, GTX 970 och GTX 980, kommer att utrustas med två 6-pin PCIe strömkontakter och de väntas lanseras senare under veckan.
videocardz.com +

KTH får nordens snabbaste superdator i höst

PC / Hårdvara
En ny superdator ska under hösten levereras till Kungliga tekniska högskolan som kommer att bli nordens kraftfullaste maskin inom universiteten med en kraft av 1,973 PETAFLOPS.

Superdatorn kommer döpas efter författarinnan Elsa Beskow och får helt enkelt namnet Beskow. Datorn ska anlända under oktober månad och KTH förväntar sig att Beskow kommer ta plats som nummer 25 över världens snabbaste datorer.

Mer specifikt så handlar det om en superdator av modellen Cray XC30 och den kommer med totalt 1676 noder och sammanlagt 104,7 TB datorminne. Totalt går datorn på 170 miljoner kronor.

De områden som kommer att dra nytta av Beskow är bland annat strömningsmekanik, klimatmodellering, plasmafysik, neurovetenskap och materialforskning.
www.nyteknik.se +

Fler Windows 9-funktioner

PC / Mjukvara
Ett hett ämne nyligen är Windows 9 och mer och mer information om den nya versionen av operativsystemet börjar läcka ut. Två nya videor på Youtube visar funktioner i Windows 9, bland annat virtuella skrivbord och notification center.

De virtuella skrivborden ger ett gränssnitt där man kan se en överblick över individuella skrivbord med allt som de innehåller. Det kanske även kan bli så att man kan flytta fönster från ett skrivbord till ett annat, precis som mellan flera skärmar. Notification center verkar vara en förbättring av Windows 8.1s grå rektanglar.

Vi ska tänka på att det här handlar om en tidig version av Windows 9 men är antagligen så det kommer att se ut i det Tech Preview som ska släppas inom kort.
techreport.com +

Nu är DisplayPort 1.3 här

PC / Hårdvara
DisplayPort 1.3 må låta som en av de tristaste sakerna någonsin men det betyder att vi i framtiden kommer att köra skärmar med 5K-upplösning. I dag behöver man ha två stycken DisplayPort-sladdar för att klara det och det är knappast optimalt.

Som ni ser ovan är skillnaden i antalet pixlar rätt stor inte bara mellan FullHD (2 megapixlar) och 4K (8 megapixlar) utan steget upp till 5K är rätt massivt i pixlar räknat (15 megapixlar) vilket kräver att en hel del data kan åka genom porten och kabeln.

1.3 kan skyffla 32.4 GBPS mot 21.6 GBPS för föregående versionen 1.2. Den högre bandbredden betyder också att man kommer att kunna driva två stycken 4K-skärmar med en och samma kabel.

Nu kommer det så klart att dröja ett tag innan vi får se 1.3-standarden i datorer och skärmar men snart så!
www.displayport.org +

Kylare för Radeon R9 390X dyker upp

PC / Hårdvara
Det har redan avslöjats att Nvidia snart ska släppa GeForce GTX 970 och GTX 980 och nu ryktas det om att AMD planerar ett nytt flaggskepp för att kontra på grafikmarknaden.

Asetek har tidigare tagit fram en kyllösning baserad på vattenkylning och nu visar det sig att den kommer användas till Radeon R9 390X. Bilder har cirkulerat på kinesiska tech-forum som avslöjat något som liknar designen för Radeon R9 295X2 men som är riktat mot ett grafikkort med en GPU.

Placeringen för fläkten sitter där den brukar sitta när det gäller grafikkort med en GPU och vi kan se hål för PCIe strömkontakterna samt ett hål där tuberna för vattenkylningen kommer passera igenom. Vi ser också hur basplattan av kylaren kommer kyla VRM-delen och minnet med luftflödet från fläkten.

Den här designen visar att AMD helt klart vill ha tystare kort och överlämnar utveckling av "vanliga" kylare till sina tillverkningspartners. Det betyder också att de som vill använda CrossFire-uppsättningar kommer få det lite bökigt eller om man redan använder vattenkylning för processorn.

Vad gäller andra specifikationer av Radeon R9 390X så är inget känt i nuläget, eller när det kommer att lanseras. Det kan handla om ett grafikkort baserat på en GPU i "Pirate Islands" familjen, en familj där den nya GPUn, "Tonga", är medlem som används i Radeon R9 285 och "Fiji" är ett möjligt kodnamn som kan komma att användas.
videocardz.com +
Redaktionen Annonsera Cookies
bloggportalen