Tut i luren: Ubuntu fyller 10 år

PC / Mjukvara
Innan James Remnant började jobba med Chrome OS så var han utvecklare för Debian och det var så han kom in på spåret att börja arbeta med Ubuntu tillsammans med Mark Shuttleworth.

Ubuntu fyller nu 10 år då den första versionen, Ubuntu 4.10, släpptes i oktober månad 2004, även kallad Warty Warthog. Remnant har själv skrivit ihop en liten historia om hur det hela började och minnen från den tidiga tiden i utvecklingen.

Linux-distributionen har sedan dess blivit en av de mest inflytelserika när det gäller open-source och fri mjukvara.
netsplit.com +

Microsofts smarta klocka ska fungera med flera plattformar

PC / Hårdvara
Det har gått en del rykten att Microsoft har en smart klocka på gång och nu sägs det att det kanske inte dröjer länge innan företaget kommer släppa den.

Forbes rapporterar att Microsofts klocka ska, enligt anonyma källor, kunna passivt övervaka din hjärtrytm och ska fungera över flera mobila plattformar. Att klockan kommer fungera med flera mobila plattformar är viktigt för Microsoft då Windows Phone ligger långt efter både iPhone och Android.

Detta förklarar också varför Microsoft Research tagit fram ett analogt tangentbord för smarta klockor, något som visades upp under förra veckan.
www.forbes.com +

FreeSync kommer tidigare än man tidigare trott

PC / Övrigt
AMD vill få ut skärmar med stöd för FreeSync så snabbt som möjligt och tidigare har man trott att produkter kommer dyka upp först under första kvartalet nästa år. Nu säger AMD att vi kan komma att se skärmar kompatibla med FreeSync redan november månad i år.

AMD är noga med att trycka på att FreeSync inte kräver någon licensiering till skillnad från Nvidias G-Sync. Det kräver heller inte någon specialtillverkad hårdvara och har ingen overhead i kommunikationen.

FreeSync använder en standard i DisplayPort kallad Adaptive-Sync för att synka skärmens refresh rate med den output den får från grafikkortet. Detta ska förhindra tearing, något som många datorspelare lider av, så det känns bra att företagen gör något för att fixa problemen.

Skärmar med stöd för FreeSync bör bli billigare än de med G-Sync på grund av att det inte finns några licenskostnader för tillverkarna. AMD-grafikkort från Radeon HD 7000, HD 8000, R7 och R9-serierna kommer ha stöd för FreeSync för uppspelning av video men det är bara Radeon R9 295X2, 290X, R9 290, R9 285, R7 260X och R7 260 som får stöd för dynamisk refresh rate i spel.
www.fudzilla.com +

Samsung släpper Chromebook 2 XE500

PC / Hårdvara
Samsung har släppt en ny Chromebook och den drivs av en av Intels processorer från Bay Trail-plattformen. Datorn kallas för Samsung Chromebook 2 XE500.

Chromebook 2 XE500 är ganska lik originalet som släpptes för två år sedan men den här modellen drivs av en Celeron N2840-processor, vilket är en dualcore-processor klockad till 2,16 GHz med en turbo på 2,58 GHz.

I övrigt finns det 2 GB RAM, en 16 GB SSD, 802.11ac W-iFi och en USB 3.0-port. Samsung säger att datorn ska ha 9 timmars batteritid så man klarar sig nog utanför hemmet en bra stund. Priset lägger sig på 250 dollar.
www.samsung.com +

Anonbox läggs ner av kickstarter

PC / Övrigt
Anonbox är ett kickstarter-projekt som dragit in mer än 585 000 dollar på endast tre dagar och det handlar om en router baserad på Tor-tekniken.

Det är dock många som tvivlat på att skaparnas krav på att den routerlika enheten är helt open-source och kickstarter har lagt ner projektet.

Utvecklaren bakom projektet, August Germar, säger att arbetet med att få Tor att fungera på en router kräver mycket arbete samt att inte all hårdvara klarar av det då det kräver ganska stort lagringsutrymme i jämförelse med vad en vanlig router kommer med.

Kickstarter har inte lämnat någon kommentar om varför anonbox-projektet har lagts men säger att inga pengar har betalats in då backers inte betalar förrän ett projekt når slutpunkten och bara om det uppnått målet.

Uppdaterat:

En av våra läsare mailade in och här kommer följande förklaring:

"När August Germar drog i gång sitt projekt uppgav han att han byggt routern på egen hand, men enligt flera användare på Kickstarter säljs liknande hårdvara av flera kinesiska tekniktillverkare.

Det är nämligen så att den boxen ej får kickstarter stöd längre pga killen ( August Germar ) som gjorde den boxen erkände då att han använt sig av komponenter från kineiska tillverkare som han modifierat, något som inte är tillåtet på Kickstarter då alla produkter mer eller mindre måste vara tillverkade av upphovsmannen."

arstechnica.com +

APM-D01

PC / Hårdvara
För några år sedan så började dyka upp Android-stickor som gick att ansluta direkt till TVn och på så sätt skapa sig en egen smart-TV. Nu har det kinesiska företaget Shenzhen Apec Electronics tagit fram en variant som är baserad på Intels Atom-processor.

Stickan kallas för APM-D01 och har måtten 100 x 38 x 9,6 mm och väger 46 gram, något som är ganska mycket mindre än andra mini PC-datorer eller tablets vi sett baserade på Atom-processorn. Atom-modellen i fråga är quadcore Z3735F eller Z3735G som tillhör Bay Trail-plattformen. Båda är klockade till 1,33 GHz med en turbo på 1,83 GHz och det som skiljer dem åt är mängden RAM-minne där F är begränsad till 1 GB medan G kan ha 2 GB.

Den interna lagringen består av antingen 16 eller 32 GB men i övrigt så är specifikationerna lika med en HDMI-kontakt, en Micro SD-kortläsare, dubbla micro USB 2.0-portar och 802.11n Wi-Fi samt blåtand 4.0.

Atom-stickan kommer att kunna köra Android, Windows 8.1 eller Linux.
www.szapec.com +
Redaktionen Annonsera Cookies
bloggportalen