Windows 10 för insiders uppdaterat idag

PC / Mjukvara

Idag släppte Microsoft en uppdatering till den testversion av Windows 10 som finns tillgänglig för de som skrivit upp sig för Windows Insider Program. Bland annat finns nu stöd för svenska tillsammans med en ett gäng andra språk.

Om du är sugen på att testa operativsystemet har microsoft-news.com satt ihop en bra guide för hur du går till väga.

microsoft-news.com +

Fujitsu hänger på trenden med Broadwellprocessorer

PC / Hårdvara

Fyra nya enheter från Fujitsu har presenterats och de får alla femte generationens Intel Core Broadwellprocessorer.

Först ut är fjortontummaren Lifebook U745 Ultrabook som ska finnas med Intel i3, i5 eller i7 som tillval. Den ska vara 1,9 cm tjock och vara en lättviktare med sina 1,14 kilo. Den har mellan 4GB och 12 GB minne och en hårddisk med utrymme på upp till 512GB. Skärmen ska klara 1600x900 i upplösning där touchscreen finns som tillval.

Fujitsu presenterade också två nya varianter i sin Lifebook T-serie med touchskärmar som kan vridas 180 grader. T935 som är den största har en skärm på 13,3 tum som lanseras med upplösningsalternativen 2460x1440px (WQHD) eller 1920x1080px (full HD) och med en batteritid på 13 timmar och 20 minuter. T725 är något mindre med en skärm på 12,5 tum och upplösning på 1366x768. Batteritiden ska ligga på 10,5 timmar men den har också stöd för extra internt batteri som kan öka batteritiden till 16 timmar.

Sist ut har vi Stylistic Q775 som är en kombinerad surfplatta och dator med löstagbart tangentbord. Den ska finnas med i5 och i7-processor, 8GB RAM och upp till 512 GB SSD-hårddisk. Tangentbordet får köpas separat och batteritiden ska ligga på nio timmar.

De tre Lifebookdatorerna kommer att släppas på marknaden i februari medan Stylistic ska anlända i mars. Dock finns inga priser presenterade ännu.

www.maximumpc.com +

Intel presenterar ny NUC med i7-processor

PC / Hårdvara

Redan tidigare har det ryktats om att Intel skulle släppa en NUC med i7-processor och nu har den presenterats officiellt.

Den nya NUC-modellen har fått samma design som de modeller Intel visade upp på CES nu i början av året och den baseras på femte generationens Intel Core i7 Browadwell. Dessutom får den grafikkortet Intel Iris 6100.

Den kommer att släppas i två modeller där den lite större versionen har plats för en hårddisk på 2,5 tum medan den mindre har plats för en M.2-disk. Båda modellerna är utrustade med fyra USB-portar, Mini-Displayport och har stöd för HDMI.

Än så länge finns inga uppgifter om lanseringsdatum eller pris.

liliputing.com +

Nvidia GTX 970 verkar ha en del minnesproblem

PC / Hårdvara

Det verkar som om Nvidias Grafikkort GTX 970 inte riktigt presterar som utlovat. Enligt rapporter från olika användare når användningen av minnet oftast endast upp till 3,5 GB istället för 4 GB och när kortets sista 500 megabyte används så verkar det vara med sämre prestanda.

Efter att problemet uppenbarats har Nvidia via sajten PC Perspective gått ut med en förklaring. Det ska, till skillnad från vad många trodde, inte bero på någon bugg utan på en begränsning i hårdvaran. Grafikkretsen ska likna den som finns i GTX 980 (som inte har några problem med minnet) men där antalet aktiva SMM-enheter inkopplade till minnesbussen är färre. Det har lett till att minneshanteringen delats upp i två där den ena är på 3,5 GB och den andra på 500MB där den största prioriteras vid användning. Enligt Nvidia ska dock förlusten av prestanda när man jämför GTX 980 och GTX 970 vara försumbar med skillnader på mellan en och tre procent i prestandatapp. Dock har informationen om uppdelningen inte kommunicerats till kund vilket givetvis kan leda till en del irritation om man tror sig ha köpt ett grafikkort som ska klara 4GB med full prestanda.

"The GeForce GTX 970 is equipped with 4GB of dedicated graphics memory. However the 970 has a different configuration of SMs than the 980, and fewer crossbar resources to the memory system. To optimally manage memory traffic in this configuration, we segment graphics memory into a 3.5GB section and a 0.5GB section. The GPU has higher priority access to the 3.5GB section. When a game needs less than 3.5GB of video memory per draw command then it will only access the first partition, and 3rd party applications that measure memory usage will report 3.5GB of memory in use on GTX 970, but may report more for GTX 980 if there is more memory used by other commands. When a game requires more than 3.5GB of memory then we use both segments."

"We understand there have been some questions about how the GTX 970 will perform when it accesses the 0.5GB memory segment. The best way to test that is to look at game performance. Compare a GTX 980 to a 970 on a game that uses less than 3.5GB. Then turn up the settings so the game needs more than 3.5GB and compare 980 and 970 performance again."

Det har än så länge gjorts ganska få tester gällande vad de egentliga skillnaderna blir i olika spel med olika inställningar och det kan mycket väl vara så att skillnader i vissa fall är större och i vissa fall ännu mer försumbara. Nvidias prestandasiffror kan ni se via länken nedan.

www.pcper.com +

Librem är Linuxdatorn som baseras på öppen källkod

PC / Hårdvara

Företaget Purism säger att de är trötta på att alla datorer alltid kommer med förinstallerad programvara som användaren sedan inte har kontroll över. Att datorn egentligen ägs av företagen bakom operativsystemen och programmen som sedan kan hämta in en massa information om dig som användare.

Därför vill de släppa en ny dator som har fått namnet Librem 15. Den ska fokusera på dig som användare och din integritet där varenda chip och program ska vara baserat på öppen källkod. Allt för att du ska ha full kontroll över varenda komponent i datorn. De beskriver datorn som en produkt som respekterar din frihet och ditt privatliv.

Deras Filiosofi är:
Purism will only use free/libre software for the kernel, OS, and all software.
Purism will design and manufacture hardware that only uses free/libre software for the kernel, OS, and all software.
Purism will prioritize free/libre software for our users.
Purism will not discriminate against persons nor groups nor fields of endeavor.
Purism will source and manufacture the highest quality hardware.

Datorn är främst anpassad för Linuxprogram och ska inte ha testats med exempelvis Windowsprodukter. Den ska ha en 15 tum stor skärm med stöd för upplösningen 3840x2160 pixlar, upp till 1TB SSD-hårdisk, upp till 32 GB minne, en 3.4GHz Intel i7-4770HQ som processor och ett Intel Iris Pro Graphics 5200 grafikkort. Vikten ligger på två kilo.

Alla specifkationer tillsammans med en video hittar ni nedan. Just nu ligger datorn upplagd som ett crowdfundingprojekt på crowdsupply.com och har med några dagar kvar redan dragit den summa som efterfrågas. Priset för den enklaste varianten ligger just nu på 1649 dollar plus frakt från USA.

www.crowdsupply.com +

Kotaku har testat nya grafikkortet GTX 960

PC / Hårdvara

De har varit mycket snack om Nvidias nya grafikkort GTX 960 och frågan har varit hur bra det kommer att prestera. Det har också av Nvidia lanserats som ett billigare alternativ för gamers men med relativt bra prestanda. Med tanke på att flaggskeppet GTX 980 kostar en rejäl slant och att även det populära GTX 970 tär på plånboken så lär ett billigare kort helt klart kännas lockande för många.

Nu har Kotaku testat grafikkortet och dessutom jämfört det med flera andra alternativ på marknaden. Den når enligt testet inte riktigt upp till GTX 770 vars prestanda ansetts likvärdig och presterar i snitt hela 31 procent sämre i hastighet än GTX 970. Kolla in hela jämförelsen nedan.

kotaku.com +
Redaktionen Annonsera Cookies
bloggportalen