TSMC drar igång 16 nm FinFET-tillverkning tidigt nästa år

PC / Övrigt
TSMC kommer att börja tillverka 16 nm chip under första kvartalet nästa år och under andra kvartalet kommer de att öka produktionen till 50 000 wafers per månad.

Den nya FinFET-processen kommer användas för ARM-baserade SoCs men det finns fortfarande inte mycket information om 16 nm GPU:er. Det ryktas om att TSMC kommer tillverka chip åt Apple och kanske även större kunder men det finns även en chans att Samsung kommer tillverka chip åt apple med företagets 14 nm-tillverkning.

Andra kunder hos TSMC som är intresserade av 16 nm FinFET tillverkning är MediaTek och Qualcomm samt en handfull mindre chipdesignföretag. Det sägs också att TSMC kan gå över till 10 nm under 2016 men det är oklart exakt när det kommer att ske.
udn.com +

Windows Threshold kommer med uppgraderat Modern UI

PC / Mjukvara
Med Windows Threshold så verkar Microsoft försöka leta sig tillbaks till Windows 7 och ryktet säger att vi kommer få en startmeny som vi är vana vid och Modern UI kommer försvinna från stationära datorer.

När det gäller Modern UI för tablets däremot så kommer Microsoft att göra en del förbättringar i gränssnittet. WinBeta hävdar att Windows Threshold kommer få ett uppdaterat Modern UI när det lanseras under 2015.

En del nya funktioner som kommer inkluderas i gränssnittet är live tiles med interaktiva element, ett notification center, mappar, Microsofts Cortana digital assistant och en del inställningar som gör att man kan göra sin startskärm mer personlig.

WinBeta säger att ändringarna i Modern UI ska göra så att det bättre kan konkurrera med andra operativsystems om iOS och Android. Det är något som troligen kommer behövas då Microsoft ligger kraftigt under när det gäller tabletmarknaden.
www.winbeta.org +

Seagate börjar leverera 8 TB-hårddiskar

PC / Hårdvara
Det var inte längesedan vi hörde om Seagates 8 TB-hårddiskar men då var de i ett teststadium hos företagets kunder. Nu rapporterar företaget att de börjat leverera de första 8 TB produkterna och fördubblar därmed kapaciteten av de 4 TB-hårddiskar som verkade enorma för bara några år sedan.

De nya produkterna är dock inte riktade mot konsumentsektorn utan skeppas ut till datacenters och liknande företagskunder. Seagate nämner ingenting om pris av de nya diskarna men den här typen av lagring brukar sällan vara billig.

När exakt 8 TB-hårddiskar ska släppas i konsumentsektorn är oklart men det brukar inte dröja så länge efter att de släppts på företagsmarknaden. Det kan kanske vara dags att spara ihop lite pengar nu om man är i behov av extra utrymme inom en snar framtid.
www.engadget.com +

Holländsk försäljare avslöjar priset av Haswell-E

PC / Övrigt
Haswell-E är på väg och väntas komma ut senare under den här veckan. En holländsk onlineförsäljare har dock redan läckt priserna, något som upptäcktes av den tyska webbsidan Hardware.net.

I botten hittar vi Core i7-5820K som är en sexkärnig processor klockad till 3,3 GHz. Den har 15 MB L3-cache och en TDP på 140 W. För detta får man betala 376 Euro.

Nästa på listan är Core i7-5830K som även den har sex processorkärnor och en TDP på 140 W men är klockad till 3,5 GHz. Den har även 40 PCIe gen 3 länkar till skillnad från den föregående som endast har 28 länkar. Core i7-5830K kommer att kosta 562 Euro.

I toppen sitter Core i7-5960X som lägger sig på 999 Euro. Här får man åtta processorkärnor klockade till 3 GHz med 20 MB L3-cache och samma 40 PCIe gen 3 länkar. TDPn ligger fortfarande på 140 W.
www.hartware.de +

Sapphire Radeon R9 285 ITX Compact Edition

PC / Hårdvara
Som vi vet så introducerade AMD det nya Radeon R9 285 under helgen som gick och de flesta kommande varianter har normallängd. Sapphire har dock tagit fram en variant som de kallar för ITX Compact Edition som endast är 6,7" långt.

Det gör att grafikkortet är lika långt som ett mini-ITX moderkort och passar i diverse datorlådor som är byggda för att passa formfaktorn. Detta gör dock att kylaren tar upp två kortplatser så datorchassit måste ha plats för det.

Sapphire Radeon R9 285 ITX Compact Edition kommer i två konfigurationer, en med normala klockfrekvenser och en överklockad variant som ökar GPUns hastighet med 10 MHz. Grafikminnets klockfrekvens ändras inte. Båda korten har dubbla 6-pin PCIe strömkontakter och de kommer med en "8 pin to 6 pin x2 power adapter."

Det nämns ingenting om Sapphire Radeon R9 285 ITX Compact Edition kommer vara bland de första som släpps den 2:a september eller hur mycket de kommer att kosta.
www.techpowerup.com +

Surface 2 sjunker i pris

PC / Övrigt
Rapporter kom in under gårdagen att Microsoft nu sänker priset på Surface 2-generationen av tablets och för att inte skapa förvirring så gäller det alltså den Windors RT-baserade Surface 2.

Microsoft sänker priset med 100 dollar oavsett vilken konfiguration man väljer och det gör att en 32 GB Surface 2 med WiFi kostar 349 dollar och den dyraste modellen med 64 GB och LTE kostar 579 dollar.

Det ska dock sägas att Surface 2 är nästan ett år gammal och en prissänkning tyder på att den snart kommer sluta säljas eller kommer ersättas av en nyare produkt som snart ska släppas på marknaden.
www.engadget.com +
Redaktionen Annonsera Cookies
bloggportalen