Snart släpps nya OS/2 Warp

Klassiskt operativsystem återuppstår

Visa inte PC-artiklar
PC / Mjukvara

Företaget Arca Noae har under några år arbetat på att ta fram en modern version av IBM:s klassiska operativsystem OS/2 Warp och detta verkar man snart släppa offentligt.

Det ska handla om en modern version av OS/2 som ska vara kompatibelt med med program till tidigare versioner av OS/2, DOS samt Windows 3.1. Det är oklart huruvida det kommer att gå att köra moderna Windows-program på Blue Lione/ArcaOS.

För tillfället går den nya OS/2-versionen under kodnamnet Blue Lion men kommer antagligen att heta ArcaOS 5.0 när det lämnar betastadiet. Operativsystemet kommer att levereras med webbläsaren Firefox, mailklienten Thunderbird, Apache OpenOffice samt lite andra program.

Den 31 mars är det sagt att Blue Lion/ArcaOS kommer att släppas. Vad det kommer att kosta finns för tillfället inga uppgifter om.

arcanoae.com +

Corsair visar upp Corsair One

Företagets första egna dator

Visa inte PC-artiklar
PC / Hårdvara

Corsair teasade en ny dator i februari och nu har gänget visat upp One officiellt. Till skillnad från andra speldatorer på marknaden har Corsair kört en relativt sparsmakad design och gänget har skippat RGB-belysning helt och kör endast en ljusremsa som lyser ljusblått. Utöver det kör Corsair på en tubliknande design och enheten placeras på skrivbordet på högkant.

Design i all ära, men det är insidan som räknas. Värstingversionen av Corsair One är utrustad med Intel Core i7-7700K, GTX 1080 med 8GB VRAM, 16GB ram, 480GB SSD samt 1TB lagring. Instegsvarianten kör Intel Core i7 7700, GTX 1070 med 8GB VRAM, 16GB ram, 240GB SSD samt 1TB HDD. Corsair kommer vid ett senare tillfälle släppa One med samma specs som värstingmodellen fast med GTX 1080 Ti i stället för vanliga GTX 1080.

Corsair kommer börja sälja One nu i slutet av mars. Instegsmodellen kommer kosta 1 799 dollar och värstingmodellen 2 199 dollar.

Här nere hittar en video från LinusTechTips som har testat Corsair One.

corsair.com +

Hundratals switchar från Cisco öppna för dataintrång

Avslöjade efter CIA-läcka

Visa inte PC-artiklar
PC / Övrigt

Cisco har meddelat att runt trehundra av deras switch-produkter är sårbara för dataintrång. Detta har företaget kunnat konstatera i samband med det att WikiLeaks publicerade läckta dokument som dokumenterade ett gäng olika säkerhetsluckor i diverse produkter som CIA har utnyttjat för att kunna övervaka misstänkta personer.

Säkerhetshålet i Ciscos routrar ska bestå av en bugg i Ciscos IOS samt IOS XE-mjukvara som låtit obehöriga skicka telnet-kommandon till switcharna som gjort att de har kunnat ta över och kontrollera enheten.

I dagsläget finns det ingen fix för buggen men Cisco säger att man kan begränsa risken genom att stänga av telnet-access till switcharna. Cisco arbetar på att ta fram en buggfix som ska täppa till säkerhetshålet men det är oklart när denna är klar.

via zdnet.com tools.cisco.com +

Överföringsverktyg för Mac-emigranter läcker

Microsoft har tagit fram Mac to Surface Assistant

Foto: André Stray
Visa inte PC-artiklar
PC / Hårdvara

Microsoft verkar jobba på ett verktyg som gör flytten från Mac till PC lite lättare. Verktyget heter Mac to Surface Assistant och är egentligen ett rätt grundläggande överföringsverktyg, men kan ändå vara smidigt för ovana användare. När du startar verktyget så får du välja vilka filer du skulle vilja föra över till din nya datapc och därefter lägger programmet en zip-fil med samtliga filer på skrivbordet som du i sin tur lätt kan föra över till nya datorn.

Tyvärr verkar det som att verktyget släpptes lite tidigare än vad Microsoft ville. Mjukvarujätten har nu plockat bort Mac to Surface Assistant från sin hemsida, men kommer troligtvis presentera det ordentligt inom kort.

theverge.com +

Intel visar upp ny SSD för servrar

Inte precis för hemmabruk

Visa inte PC-artiklar
PC / Hårdvara

Känner du att du inte får tillgång till din data på servern tillräckligt snabbt? Då kanske Intels nya Optane SSD DC P4800X är någonting för dig. Lagringsutrymmet ligger bara på 375GB men latenstiden ligger oftast under 10 mikrosekunder och genomströmninghastigheten ligger på 2GB/, vilket betyder att du antingen kan använda SSD:n för lagring eller minnescache. Vill du köra den som minnescache så ska enheten hålla väldigt länge och Intel lovar att den ska kunna skriva upp till 12,3 petabyte innan den behöver ersättas.

Intel meddelar att fler Optane SSD-enheter kommer släppas under året med mer lagringsutrymme, mer specifikt med 750GB eller 1,5TB. Priset för 375GB-versionen kommer ligga på 1 520 dollar. Om du är ute efter en ny SSD så är det lättare, och betydligt billigare, att köpa en vanligt SSD.

via engadget.com newsroom.intel.com +
Nördiga tiki-muggar
Exotiska drinkar i snygg förpackning 
151kg
+
Roger Åberg
Snygga hjälmar från Hedon
Ser mycket sköna ut också! 
122kg
+
Roger Åberg
Gorillaz släpper ny fantastisk video!
Här var det tecknat! 
164kg
+
Roger Åberg