Windows 8.2 kan komma redan i höst

PC / Mjukvara
Microsoft släppte ju nyligen en uppdatering till Windows 8.1 och nu säger ryktet att Windows 8.2 kan komma att släppas någon gång i höst. Det verkar som att Microsoft planerar att ha ett uppdateringsschema liknande det som Canonical kör med för Ubuntu och kommer släppa en version en gång i halvåret.

Windows 8.2 kommer att släppas som ett Service Pack till Windows 8.1 och kommer inkludera ett antal funktioner som det talades om under BUILD-konferensen tidigare i år. Det handlar då om funktioner som inte finns med i Windows 8.1 Update 1 och inkluderar bland annat en ny startmeny som ska kombinera Windows 7 och en Windows Phone-inspiererad Live Tile-bar.

Vi kommer antagligen också att få se en del av vad Windows 9 kommer att innehålla och Windows 8.2 väntas bli den sista stora uppdateringen till Windows 8-familjen. När Windows 9 släpps så kommer vi antagligen att få se en del stora ändringar i användargränssnittet Modern UI.

Windows 8.2 kommer att vara gratis för de som redan kör någon version av Windows 8. Det sägs även att Windows 9 kan bli gratis för de som kör Windows 8.2 men det är inte oklart i nuläget. Det kan bli så att de som uppgraderar från Windows 8 kommer få en kraftig rabatt om man gör det tidigt medan andra får betala mer.
www.fudzilla.com +

AMD håller APU 14 i Kina

PC / Övrigt
AMD kommer att hålla sitt APU 14-evenemang i Peking i år under maj månad och flera av AMDs höjdare kommer närvara och tala om olika delar av verksamheten. Företagets partners kommer också att visa upp en del av de senaste innovationerna.

Många menar på att Kina i dagsläget är den viktigaste marknaden för både PC och den mobila industrin vilket gör att både AMD och Intel investerar stora resurser i landet. Detta väntas också få en effekt på den taiwanesiska marknaden. Detta är antagligen också en stor anledning till varför AMD förlägger APU 14 till Kina i år.
www.digitimes.com +

Maxwell kanske inte blir 20 nm-baserad

PC / Hårdvara
Det har tidigare sagts att Nvidias kommande GPU:er baserade på Maxwell-arkitekturen ska basera sig på 20 nm-processen men så verkar nu inte vara fallet. Det rapporteras nämligen att GM204 och GM206 kommer basera sig på 28 nm-processen, precis som GM107 som sitter i GeForce GTX 750-serien som släpptes tidigare under året.

Anledningen som ligger bakom varför GM204 och GM206 kommer basera sig på 28 nm-processen är oklar men det kan röra sig om att det antingen uppstått problem hos TSMC, alltså det företag som tillverkar GPU:er åt både Nvidia och AMD, vilket gjort att Nvidia fått omdesigna Maxwell och köra med 28 nm istället för 20 nm.

Det kan också röra sig om att Nvidia känner sig säkra nog med 28 nm-processen då GeForce GTX 750-serien visat sig effektiv nog och sparar då in en hel del på att inte gå över till en ny tillverkningsprocess. Designerna för GM204 och GM206 kommer att färdigställas senare under den här månaden men produkter som innehåller de två GPU:erna väntas inte släppas förrän under sista kvartalet i år.

GM204 kommer ersätta GK104 i prestandasegmentet där vi hittar grafikkort mellan 250-500 dollar. GM206 kommer lägga sig i mainstream och ersätter GK106. Det talas också om GM200 som blir en ersättare till GK110, alltså den GPUn som sitter i GeForce GTX Titan. Den designen kommer att bli klar under juni i år och produkter baserade på GM200 kommer lanseras som tidigast under andra kvartalet nästa år.
www.techpowerup.com +

Alpine Ridge dubblar bandbredden i Thunderbolt

PC / Hårdvara
Intel lanserade nyligen en uppdatering till Thunderbolt-gränssnittet som har dubbla bandbredden mot tidigare. Nästa uppdatering kommer enligt en läckt bild att ytterligare dubbla banbredden, alltså totalt 40 Gbps.

Den nuvarande generationen heter Falcon Ridge och har som vi vet en hastighet på 20 Gbps. Den kommande generationen går under kodnamnet Alpine Ridge och kommer ge tillräckligt med prestanda för att driva dubbla 4K-skärmar via en kabel. PCI Express-enheter ska också få bättre prestanda då gränssnittets PCIe-länk ska uppgraderas från Gen 2 till Gen 3.

Enligt den läckta bilden så ska alla förbättringar i Thunderbolt-gränssnittet inte ha ökat strömförbrukningen av chipet och den ska till och med ha sänkts med 50 % jämfört med nuvarande Thunderbolt-chip. Det ska också finnas stöd för laddning av enheter med upp till 100 W, något som liknar USB Power Deliver specifikationen.

Ökningen i bandbredd och att det nu finns stöd för laddning av enheter kommer kräva en ny kontakt till Thunderbolt-gränssnittet. Den ska tydligen bara vara 3 mm tjock och vara bättre anpassad för tunna mobila enheter. Bakåtkompatibilitet kommer uppnås genom adaptrar till äldre Thunderbolt-enheter.

Någon tidsram för när Alpine Ridge ska släppas finns inte men det finns dock en referens till Skylake, alltså arkitekturen som ska komma efter Broadwell. eftersom Broadwell inte beräknas komma förrän till slutet på året så kanske vi kan dra slutsatsen att Skylake och Alpine Ridge kommer dyka upp någon gång tidigast i mitten på nästa år.
chinese.vr-zone.com +

Alphacool tillverkar vattenkylning för icke referensdesignprodukter

PC / Hårdvara
Alphacool har tillkännagett att de kommer använda sig av 3D-skanning för att tillverka vattenblock till grafikkort som inte följer referensdesignerna, något som kommer underlätta tillverkningen väldigt mycket.

Med 3D-skanning så mäts kretskortet för att snabbt kunna tillverka kylplattor som är kompatibla med en ny serie av vattenblock. Alphacool säger också att om du lånar dem ditt grafikkort så kan du få en gratis produkt då företaget kan göra en skanning som de sedan kan använda för att sälja produkter till andra kunder.

Tidigare har det varit svårt att använda vattenkylning till grafikkortsmodeller som inte varit baserade på referensdesignen. Att de inte är baserade på referensdesignen betyder att de kan ha vissa komponenter omflyttade eller tillagda på kretskortet. Tillverkare fann det då inte värt att tillverka kylningsprodukter som endast passade en handfull produkter på marknaden.

Vattenblocken kan användas till vilken produkt som helst men det är kylplattorna som måste specialtillverkas och det är alltså de som man kan tillverka lättare genom 3D-skanning. Kylplattorna kyler minnet och strömkretsen och kopplas sedan ihop med vattenblocket som direkt kyler GPUn.

De nya produkterna som ska tillverkas med hjälp av 3D-skanning kommer att fungera tillsammans med Nvidias GeForce 700-serie och AMDs Radeon 200-serie till en början.
www.bit-tech.net +

Fet dator fanns på plats under norska "The Gathering"

PC / Hårdvara
Under helgen fick vi ett tips från en av våra läsare angående en dator som fanns på plats under LANet "The Gathering" i Norge nyligen.

Datorn är ihopsatt av komplett.no och består egentligen av två stycken datorer. Chassit som används är "Cross Desk" och i det sitter två högpresterande datorer där den ena är en speldator med 4 stycken GeForce GTX 780 Ti och en hel del hårddiskar och den andra är en arbetsstation med dubbla processorer och 256 GB RAM.

Komponenterna, som vi kan se i listan nedan, kostar omkring 340 000 norska kronor och allting är kylt med vattenkylning.


Kabinett/Pult Red Harbinger Cross Desk

Skjerm Asus 31,5" LED 4K PQ321QE ­ 4K 32» PC monitors

LED Lys Akasa "Vegas" LED Strip Light Blue

Vifter Corsair AF120 Quiet Edt. 120mm Blue LED

Mus Logitech G502

Keyboard Logitech G710+ Mechanical

Headset Logitech Mouse G35

Audio Logitech Z­906 5.1


Speldator

Hovedkort ASUS Rampage IV Black Edition /AC4, LGA2011

CPU Intel Core i7­4960X Extreme Edition 6 kjerner

Minne Kingston DDR3 HyperX Beast 64GB

Hardisk Seagate® Desktop SSHD 16TB

SSD Samsung SSD 840 EVO 2TB BK OEM

Skjermkort MSI GeForce GTX 780Ti Gaming 3GB Quad

PSU Corsair AX 1200i, 1200W + Corsair AX 760i ­ 80 Plus Platinum

ODD ASUS BW­16D1HT, Blu­Ray Writer

Skjermkort kjøler EKWB EK­FC780 GTX Ti – Nickel VGA liquid cooling Block

CPU kjøler EKWB EK­Supremacy Clean CSQ – Nickel CPU liquid cooling Block

EKWB ASUS R4BE ­ PCH/VRM/MOSFET Block

Reservoarer EKWB EK­RES X3 250Reservoirs Liquid cooling

Radiatorer EKWB EK­CoolStream PE 360 Radiators Liquid cooling

Pumpe EKWB EK­D5 Vario X­TOP ­ Plexi Pumps Liquid cooling

Nipler EKWB EK­CSQ 10/13mm G1/4 – Nickel Fitting

Slanger EKWB EK­Tube Hoses ZMT Matte Black 16/10mm

Kjølevæske EKWB EK­Ekoolant ­ UV Blue


Arbetsstation

Hovedkort ASUS Z9PE­D8 WS, 2x Socket­2011

CPU Intel Xeon E5­2695 v2 24 kjerner

Minne Kingston DDR3 1333MHz 256GB ECC

Hardisk Seagate Constellation ES.3 16TB SAS

SSD Samsung SSD 840 PROSeries 512GB 2.5"

Skjermkort PNY Quadro® K5000D 2GB GDDR5

PSU Corsair AX 1200i, 1200W ­ 80 Plus Platinum

ODD ASUS BW­16D1HT, Blu­Ray Writer

Skjermkort kjøler EKWB K5000 EK­FCQK5000 Block for Quadro

CPU kjøler EKWB EK­Supremacy – Acetal CPU liquid cooling Block

EKWB EK­FB KIT ASUS Z9PE­D8 ­ Acetal+Nickel Chipset and

Mosfet liquid cooling Block

Reservoarer EKWB EK­RES X3 250 Reservoirs Liquid cooling

Radiatorer EKWB EK­CoolStream PE 360 Radiators Liquid cooling

Pumpe EKWB EK­D5 Vario X­TOP ­ Plexi Pumps Liquid cooling

Nipler EKWB EK­CSQ 10/13mm G1/4 – Nickel Fitting

Slanger EKWB EK­Tube Hoses ZMT Matte Black 16/10mm

Kjølevæske EKWB EK­Ekoolant ­ UV Blue

  tack Erik Järlestrand
bloggportalen