m

Microsoft ryktas lägga ner Windows 10 S

Ska ersättas av S Mode

Visa inte PC-artiklar
PC / Mjukvara

Förra året presenterade Microsoft Windows 10 S, vilket var en variant av Windows 10 där du endast kunde installera mjukvara via Microsoft Store. Den första enheten med operativsystemet var Surface Laptop, men Microsoft har varit snälla och låtit användare uppgradera till vanliga Windows 10 utan extra kostnad. Erbjudandet gäller för nya kunder fram till mars och därefter planerar Microsoft att ta ut en avgift på runt 500 kronor för en uppgradering.

Nu har det dock dykt upp information som pekar på att Windows 10 S inte längre kommer att existera i sin nuvarande form. Enligt Neowin ska operativsystemet ersättas med ett läge vid namn S Mode, som kommer begränsa användaren till att endast kunna köra appar från Microsoft Store. Microsoft kommer satsa hårdare på S Mode och kan köra läget som standard på nya Windows 10 Home-enheter, men du ska kunna stänga av S Mode utan extra kostnad. Windows 10 Pro-användare som köper med S Mode kommer vara tvungna att betala 49 dollar för att låsa upp fullversionen av operativsystemet.

Varför Microsoft kanske kommer att göra denna ändring kan möjligtvis tekniksidan Thurrott svara på. 60 procent av användarna som köpte enheter med Windows 10 S har stannat kvar med S-versionen i stället för att ha uppgraderat till fullversionen.

Microsoft börjar sälja Surface Laptop med M3-propp

Lite klenare, lite billigare

Visa inte PC-artiklar
PC / Hårdvara

Microsoft har under dagen lanserat en ny variant av Surface Laptop. Tidigare har enheten varit tillgänglig med antingen Intel Core i5 eller i7-processor, men enheten kommer även bli tillgänglig med den lite klenare processorn Intel Core M3. Utöver den nya processorn så är den nya versionen även utrustad med 4GB ram och 128GB lagring.

Priset kommer ligga på 799 dollar, vilket är samma prisnivå som Surface Pro med M3-processor ligger på. Huruvida den nya versionen av Surface Laptop kommer säljas i Sverige är för tillfället oklart, men om den börjar säljas här så landar priset troligtvis på samma nivå som Surface Pro med M3-propp, vilket är 9.499 kronor.

Windows 10 är nu det mest använda operativsystemet

Har gått om Windows 7

Visa inte PC-artiklar
PC / Mjukvara

Windows 10 släpptes under sommaren 2015 och sedan dess har antalet användare växt relativt stabilt, men det har tagit 29 månader för operativsystemet att få fler användare än Windows 7. Andelen Windows 10-användare har enligt StatCounter nått 42,78 procent medan Windows 7 ligger på 41,86 procent.

Kryptovalutor fortsätter leda till höjda priser på grafikkort

Won't somebody think of the gamers?!

Visa inte Internet-artiklar
Internet / Kryptovalutor

Under 2017 ökade kryptovalutors popularitet explosionsartat och många flockade sig till köpsajter för att lägga vantarna på bland annat Bitcoin, Ethereum, Ripple och Litecoin. Detta ledde även till att fler och fler började köpa på sig kraftfulla grafikkort för att peta in i sina grävmaskiner för att kunna lägga vantarna på fler digitala mynt. Detta har lett till att butikspriset på grafikkort i USA har rusat iväg rätt rejält. Till exempel har priset på GTX 1070 ökat med 80 procent till 700 dollar från 380 dollar som det brukar kosta vanligtvis.

Detta har gått så pass långt att Nvidia ber sina samarbetspartners att prioritera spelare över digitala gruvarbetare, men då butikerna tjänar mer när de säljer saker för mer pengar så lär prioriteringen inte bli av. Vissa butiker har dock gjort att du endast kan köpa en viss mängd grafikkort samtidigt och andra har lagt till reducerade kostnader för folk som köper grafikkort tillsammans med annan PC-hårdvara.

Vi i Sverige har som tur nog ännu inte sett skymten av några prishöjningar på grafikkort. Även i Sverige har vi fått se en liten prisändring på grafikkort. Förra året låg prislappen på ett GTX 1080 på runt 5500 kronor, men vissa ligger nu på 6800 kronor.

Microsoft släpper nöduppdatering för buggig Spectre-fix

Intels patch hjälpte inte allt för mycket

Visa inte PC-artiklar
PC / Mjukvara

Intel levererade nyligen en patch som var tänkt att lösa den andra varianten av Spectre-buggen, men uppdateringen stjälpte mer än den hjälpte. Intels uppdatering kunde bland annat göra att din dator startas om och se till att din data går förlorad i processen. Detta är förstås en rätt trist grej, men Microsoft har nu kommit till undsättning och levererat en nöduppdatering till Windows 7, Windows 8.1 och Windows 10 som motverkar Intels buggiga fix och ser till att din dator endast startas om när du vill.

Microsoft har ännu inte börjat pusha ut uppdateringen till samtliga användare, utan endast lagt upp den i uppdateringskatalogen. Vill du hålla din dator säker så kan du ladda ner uppdateringen och installera den manuellt. Länk hittar du här: Windows-uppdatering via Microsoft Update Catalog.

3 miljoner prickar blev till porträtt
Tog 300 timmar att göra 
136kg
+
Bobby Green
Happy Meal ska bli mer hälsosam
McDonald's förändrar barnmenyn 
172kg
+
Bobby Green
Bre olivolja på mackan
Nytt från Zeta 
189kg
+
Bobby Green
Krama varandra i kommentarsfältet!
Vanligt, hederligt hyfs regerar 
103.4°
+
Roger Åberg
0