Logitech återupplivar Trackball med MX Ergo

Första ergonomiska kulmusen på lång tid

Visa inte PC-artiklar
PC / Hårdvara

Det har gått ett par år sedan Logitech presenterade sin senaste mus med styrkula. Mer specifikt sju år sedan M570 lanserades. Nu har Logitech bestämt sig för att blåsa nytt liv i segmentet och presenterat nya MX Ergo.

Musen är kompatibel med Logitechs Flow-mjukvara, vilket betyder att du kan koppla musen till två datorer och skifta mellan dessa genom att dra pekaren mot skärmkanten.

Logitech MX Ergo finns tillgänglig nu via Logitechs hemsida och kommer dyka upp i utvalda butiker i september. Rekommenderat pris ligger på 1199 kronor.

Lenovo får betala skadestånd för Superfish

Förinställda mjukvaran med säkerhetshål

Visa inte PC-artiklar
PC / Mjukvara

Det var under 2015 som det uppdagades att Lenovos datorer kom förinstallerade med en annonsmjukvara vid namnet Superfish. Problemet med mjukvaran var att den öppnade upp för intrång från tredje part. Efter det att problemen uppmärksammats skickade FTC, den amerikanska myndigheten Federal Trade Commission, in en stämningsansökan mot Lenovo.

Nu, två år senare, har parterna kommit överens inkluderat FTC och 32 stater. En överenskommelse som innebär att Lenovo ska betala ett skadestånd på 3,5 miljoner dollar.

De måste även i framtiden vara väldigt tydliga mot konsumenterna i de fall de använder sig av något program som levererar reklam eller samlar in data. De måste också få godkännande från konsumenterna innan liknande program kan installeras. Lenovo har även gått med på att deras mjukvara under de kommande 20 åren måste granskas av tredje part.

Microsoft låter dig uppgradera Windows 10 S längre

Uppgradera till fullversion ända fram till mars

Visa inte PC-artiklar
PC / Mjukvara

När Windows 10 S presenterades tidigare i år meddelade Microsoft att de som köper en dator med det nedskalade operativsystemet kommer kunna uppgradera till fullversionen av Windows 10 utan extra kostnad ända fram till årsskiftet. Sedan dess har det hintats om att denna deadline kommer skjutas upp och nu har det hänt. Köper du en Microsoft Surface Laptop som skeppas med Windows 10 S har du alltså ända fram till mars 2018 på dig för att uppgradera.

Skillnaden mellan Windows 10 S och Windows 10 är praktiskt taget obefintlig. I Windows 10 S har Microsoft aktiverat en funktion som gör att du inte kan installera mjukvara som inte finns i Windows Store, vilket ska höja säkerheten hos användare. Vill du ha samma säkerhet och fortfarande ha flexibiliteten fullversionen av Windows 10 erbjuder så kan du aktivera ovan nämnda funktion även i Windows 10.

Efter mars så kommer uppgraderingskostnaden ligga på runt 500 kronor.

IFA 2017 Philips presenterar ny skärm med 8K

Anländer nästa år

Visa inte PC-artiklar
PC / Hårdvara

Varför nöja sig med 4K när man kan ha ännu högre upplösning? Under årets IFA presenterade Philips sin nya 8K-skärm 328P8K med upplösningen 7680x4230.

Skärmen är 31,5 tum stor och erbjuder en uppdateringsfrekvens på 60Hz. Främst är det grafiska designers som är målgruppen och inte gamers. Skärmen erbjuder också 100 procent Adobe RGB och sRGB.

Utgångsmässigt är 328P8K utrustad med två DisplayPort 1.3, en USB-A- och en USB-C-port, inbyggd kamera och 3W-högtalare.

Inget datum eller pris har presenterats ännu.

Gigabyte har tagit fram världens minsta GTX 1080

Tio centimeter kortare än den vanliga modellen

Visa inte PC-artiklar
PC / Hårdvara

Flera tillverkare har satsat på att ta fram kompakta versioner av Nvidias flaggskepp GTX 1080. Nu kommer ytterligare en variant och den här gången är det Gigabyte som står för designen. Deras modell är också den mest kompakta hitintills. Kortet mäter nämligen endast 169 mm på längden.

För att kunna leverera samma prestanda som i ett fullstort GTX 1080 har stort fokus lagts på kylningen där kortet kyls av en 90 mm-fläkt och har tre värmeledningsrör av koppar.

När kortet släpps och vad det kommer att kosta är ännu inte känt.

Galen trehjuling gör 0-100 km/h på en halv sekund
Drivs av vattentryck 
268kg
+
Bobby Green
Snart släpps Jolt Cola igen
Koffeindiggare - se hit! 
177kg
+
Bobby Green
Sjukt irriterande vardagsprylar
Gah! 
193kg
+
Roger Åberg