Den här datorn kostar bara nio dollar

PC / Hårdvara

Next thing är företaget som presenterar sin dator Chip som bär priset 80 kronor (9 USD). Förutom Chip kan man köpa tillägg med olika typer av portar för att sammanlänka den med tvn eller en passande skärm. Vad exakt man kan göra med en så billig dator framgår i klippet ovan. Låter det som en bra deal så hittar ni chip på kickstarter.

youtube.com +

AMD släpper nya grafikkort i sommar

PC / Hårdvara

Nu är det offentligt. Efter en lång tid av rykten har AMD bekräftat Radeon 300-serien och släpper i slutet av juni fyra nya grafikkort. Tre av korten är Radeon R9 380, 370 och 360 som är uppdateringar av motsvarigheterna i 200-serien.

Intressantast är dock det fjärde kortet Radeon R9 390x med nya snabbare minnen som ska vara anpassade för DirectX12 och spelande i 4K. Kortet ska också vara bättre anpassat för vr-applikationer.

Fram tills nu har den snabbaste typen av minnen varit gddr5. De nya korten i 300-serien kommer dock att använda sig av minnestekniken hbm (High-Bandwidth Memory) som innebär att minneskretsarna är staplade och att det går att nå mycket högre bandbredd än tidigare.

wccftech.com +

Windows 10 blir den sista Windowsversionen

PC / Mjukvara

Vi kommer inte att få se något Windows 11, eller 12, eller 13. Microsoft meddelar att Windows 10 är den sista versionen som kommer att göras och efter det kommer framtida förändringar att bestå av stora uppdateringar. Det spekuleras fortfarande en hel del om varför Microsoft valde att hoppa över Windows 9 och gå direkt på 10. Kan det vara så att 10 känns som en jämnare och bättre slutsumma? Eller var det faktiskt något tekniskt relaterat till Windows 95 eller Windows 98 som låg bakom? I vilket fall så är det en helt ny strategi som tagit över i företaget.

Microsoft meddelar också att de slopar Patch Tuesday, den traditionella dagen för säkerhetsuppdateringar som infaller en gång i månaden. Istället kommer säkerhetsuppdateringar framöver att släppas när de är färdiga för att säkerställa att användarnas datorer är ständigt uppdaterade.

www.fudzilla.com +

Vi har testat Microsoft Surface 3

PC / Hårdvara

Microsoft Surface 3 är den första Surface-plattan utan Pro-suffix som kör en fullversion av Windows 8.1. Plattan är lite utav en lightversion av Surface Pro 3 och det som har bantats ner är processorn, lagringen, ramminnet och stativet. Sedan har har Microsoft gjort den mindre jämfört med Pro 3. Skärmstorleken ligger på 10,8 tum och har upplösningen 1920x1280 pixlar. I datorn sitter det en fyrkärnig Atom X7-processor med klockhastigheten 1,6 GHz, som kan åka upp till 2,4 GHz vid behov under korta perioder. Sedan finns det två versioner av Surface 3: en med 128GB lagring och 4GB ram samt en med 64GB lagring och 2GB ram.

Vi fick in 128GB-versionen av plattan för drygt två veckor sedan och efter att ha använt hybridplattan nästan dagligen sedan dess så känner jag mig redo att skriva ner såna där åsikter.

Till en början var jag lite skeptisk till plattan. Jämfört med Pro 3 så var Surface 3 rätt mycket klenare på pappret och jag fick för mig att allt skulle vara segt och det skulle knappt gå att surfa på den. Men ack så fel jag hade. Plattan håller verkligen måttet när det kommer till användning. Det enda problem jag stött på var när jag började köra Photoshop, vilket var en lite småseg upplevelse. Men med lite tålamod så fungerade det. Även mindre grafiskt tunga spel flöt på riktigt bra.

Storleksmässigt är plattan en dröm. Den är någon centimeter bredare och högre än en iPad Air 2 vilket gör att den lätt kan stuvas undan i väskan vid behov. Sedan ligger vikten på endast 622 gram vilket gör att plattan går att hålla med en hand medan du skriver med den andra. Det faktum är att du får en fullfjädrad dator i iPadstorlek är någonting som jag verkligen uppskattar. Livet blir helt enkelt lättare när man endast behöver släpa med sig en liten surfplatta i stället för en laptop.

Det största problem jag har med Surface 3 är inte plattan i sig, utan prislappen. Versionen vi fick testa, 128-gigaren alltså, kostar 6800 kronor. För endast plattan. För 2000 extra får man Type Case och penna och då är man uppe i samma nivå som en Surface Pro 3. Det känns inte riktigt ekonomiskt försvarbart att köra på en Surface 3 i så fall.

Plattan är helt enkelt en dröm att använda och om det inte vore för priset så hade jag gett den två massiva tummar upp. Nu tänker jag att det kanske är bäst att vänta tills prislappen på Surface 3 droppar ett snäpp.

Svaren på frågorna ni slängde in i den tidigare artikeln hittar ni om ni klickar på Läs Mer.


Läs mer...
OS: Windows 8.1
Mått: 267 x 187 x 8,7 millimeter
Vikt: 622 gram
Hölje: Magnesium
Färg: Silver
Fysiska knappar: Volume, Power, Home
Lagring: 64 GB, 128 GB
Display:: 10.8” ClearType Full HD Plus Display
Upplösning: 1920 x 1280
Sidförhållande : 3:2
Touch: 10-point multi-touch
Penna: Surface Pen
Processor: Quad-core Intel® Atom™ x7-Z8700 processor
(2MB cache, 1.6 GHz med Intel Burst™ teknologi upp till 2.4 GHz)
Nätverk: Wi-Fi (802.11 a/b/g/n/ac)
Bluetooth: 4.0 low energy
Batteritid: Up to 10 hours of video-playback battery life
Kamera front: 3.5 megapixel 1080p
Kamera bak: 8.0 megapixel 1080p med autofokus
Ljud: Stereohögtalaremed Dolby® Audio
Portar: USB 3.0, Mini DisplayPort, microSD™, Micro USB-laddningsport/dataöverföring, hörlursjack

Meego utmanar Intel med billigare dator på sticka

PC / Hårdvara

Förra månaden öppnade svenska återförsäljare upp för försäljning av den lilla minidatorn på sticka från Intel, Intel Compute Stick. Nu kommer företaget Meego med en utmanare och passar på att pressa priset något.

MeeGoPad T02 har processorn Intel Atom Z3735F Bay Trail på 1.33GHz, Intel HD Gen 7 graphics, 2GB RAM-minne och ett lagringsutrymme på 32GB. Den har också plats för två USB 2.0-portar, ljuduttag och plats för ett MicroSD för den som vill ha mer utrymme. Den här varianten kör Windows 8.1 och kostar 105 dollar vilket kan jämföras med 150 dollar för Intels Windows-variant.

Det finns även en Linuxvariant av MeeGoPad som kör Ubuntu till ett pris av 90 dollar där Intels Linuxversion kostar motsvarande 110 dollar.

www.fudzilla.com +

Toshiba Chromebook 2 släpps idag

PC / Hårdvara

Toshiba släpper idag inte mindre än två stycken Chromebook 2. I de Chrome OS-körande datorerna sitter det en dubbelkärnig Intel Celeron-processor med klockhastigheten 2,16GHz, 16GB eMMC och antingen 4 eller 2GB beroende på vilken modell du köper. Båda versionerna har en displaystorlek på 13.3 tum, men upplösningen skiljer mellan de två. Ena kör upplösningen 1920 x 1080 pixlar, och den 1366x768. Full hd-versionen har också 4GB ramminne, i stället för 2GB. Enligt Toshiba ligger batteritiden på 11,5 timmar för hd-versionen och 9 timmar kan du få ut på den vassare versionen.

Som vanligt när det kommer till Chromebooks så är priset rätt lågt. Den billigare varianten med hd-display kommer att kosta 2 995 kronor och versionen med full hd-upplösning kommer gå lös för 3 795 kronor. Båda datorerna släpps idag.

www.toshiba.se +
Redaktionen Annonsera Cookies
bloggportalen