Librem är Linuxdatorn som baseras på öppen källkod

PC / Hårdvara

Företaget Purism säger att de är trötta på att alla datorer alltid kommer med förinstallerad programvara som användaren sedan inte har kontroll över. Att datorn egentligen ägs av företagen bakom operativsystemen och programmen som sedan kan hämta in en massa information om dig som användare.

Därför vill de släppa en ny dator som har fått namnet Librem 15. Den ska fokusera på dig som användare och din integritet där varenda chip och program ska vara baserat på öppen källkod. Allt för att du ska ha full kontroll över varenda komponent i datorn. De beskriver datorn som en produkt som respekterar din frihet och ditt privatliv.

Deras Filiosofi är:
Purism will only use free/libre software for the kernel, OS, and all software.
Purism will design and manufacture hardware that only uses free/libre software for the kernel, OS, and all software.
Purism will prioritize free/libre software for our users.
Purism will not discriminate against persons nor groups nor fields of endeavor.
Purism will source and manufacture the highest quality hardware.

Datorn är främst anpassad för Linuxprogram och ska inte ha testats med exempelvis Windowsprodukter. Den ska ha en 15 tum stor skärm med stöd för upplösningen 3840x2160 pixlar, upp till 1TB SSD-hårdisk, upp till 32 GB minne, en 3.4GHz Intel i7-4770HQ som processor och ett Intel Iris Pro Graphics 5200 grafikkort. Vikten ligger på två kilo.

Alla specifkationer tillsammans med en video hittar ni nedan. Just nu ligger datorn upplagd som ett crowdfundingprojekt på crowdsupply.com och har med några dagar kvar redan dragit den summa som efterfrågas. Priset för den enklaste varianten ligger just nu på 1649 dollar plus frakt från USA.

www.crowdsupply.com +

Kotaku har testat nya grafikkortet GTX 960

PC / Hårdvara

De har varit mycket snack om Nvidias nya grafikkort GTX 960 och frågan har varit hur bra det kommer att prestera. Det har också av Nvidia lanserats som ett billigare alternativ för gamers men med relativt bra prestanda. Med tanke på att flaggskeppet GTX 980 kostar en rejäl slant och att även det populära GTX 970 tär på plånboken så lär ett billigare kort helt klart kännas lockande för många.

Nu har Kotaku testat grafikkortet och dessutom jämfört det med flera andra alternativ på marknaden. Den når enligt testet inte riktigt upp till GTX 770 vars prestanda ansetts likvärdig och presterar i snitt hela 31 procent sämre i hastighet än GTX 970. Kolla in hela jämförelsen nedan.

kotaku.com +

Microsoft lovar snabbare uppdateringar till Windows 10

PC / Mjukvara

Det tog nästan två månader för Microsoft att få ut sina nya build 9926 (sin uppdatering) till Windows 10 efter att den förra med namn 9879 släppts i november. Men Microsoft meddelar nu via Gabriel Aul att kommande uppdateringar för det nya operativsystemet kommer att släppas snabbare än så och att de kommer att leverera minst en i månaden. Nästa uppdatering ska också vara på väg inom kort.


Just nu påverkar uppdateringarna endast de som testar Windows 10 som en del av Windows Insider, men det är viktigt att de fortsätter att ramla ut med jämn takt efter att operativsystemet släppts på marknaden för att undvika säkerhetsproblem och för att förbättra och addera funktioner.

microsoft-news.com +

Över 170 000 nya personer har skrivit upp sig för Windows Insider

PC / Mjukvara

Det verkar som om många blev sugna på att testa Windows 10 efter presentationen av operativsystemet i onsdags. Sedan Microsofts pressevent har över 170 000 personer skrivit upp sig för Windows Insider som är ett testsystem för det nya operativsystemet där användare direkt kan lämna feedback på operativsystemets funktioner. I oktober var det totala antalet inskrivna personer över en miljon.


Har någon av er testat Windows 10 och vad är i så fall era intryck? Är ni inte uppskrivna men är sugna på att testa kan ni anmäla er på Windows Insiders hemsida.

www.1800pocketpc.com +

Avid släpper gratisversion av Pro Tools

Mac / Mjukvara

Ett av världens mest kända och klassiska program för musikskapande, i alla fall om man pratar större studios, är Pro Tools. Nu så släpper Avid som ligger bakom programmet en ny version som de valt att döpa till Pro Tools First.

Pro Tools First är en gratisverison av programmet och som det ser ut så är det faktiskt en ganska funktionssmetad sådan. Visst får du inte tillgång till lika mycket som om du köper Pro Tools men First har inga begränsningar som gör att det ej går att använda. du kan spela in, lägga på effekter, programmet har mjukvarusynthar med mera. Det har kanske inte alla effekter och synthar du vill ha men för det så finns det en inbyggd butik för dig att köpa plugins och det är här Avid drar in sina pengar även om det går att använda utan att köpa något.

Programmet är bara presenterat så länge så man kan ännu inte ladda hem det, istället så får man skriva upp sig på ett nyhetsbrev som meddelar när programmet går att ladda hem.

apps.avid.com +

Internet Explorer hänger med i Windows 10

PC / Mjukvara

Microsoft har nyligen presenterat sin nya webbläsare som går under arbetsnamnet Project Spartan. Men bara för att Windows 10 får en ny webbläsare innebär det inte att Microsoft skrotar Internet Explorer. Den nuvarande webbläsaren IE11 kommer att flytta med till Windows 10 och leva vidare vid sidan av Spartan.

Anledningen är att det kommer att finnas en del webbsidor som inte fungerar optimalt med Spartan, exempelvis hemsidor med ActiveX, meddelar Grooup Manager Jason Weber.

“Powered by a new rendering engine, Spartan is designed for interoperability with the modern web. Weve deliberately moved away from the versioned document modes historically used in Internet Explorer, and now use the same markup as other modern browsers.”

"We recognize some enterprises have legacy web sites that use older technologies designed only for Internet Explorer, such as custom ActiveX controls and Browser Helper Objects. For these users, Internet Explorer will also be available on Windows 10. Internet Explorer will use the same dual rendering engines as Spartan, ensuring web developers can consistently target the latest web standards."

De flesta webbsidorna kommer dock att fungera i Spartan som kommer att kunna växla mellan kompabilitet för nyare hemsidor byggda i HTML5 och äldre sidor som inte är lika moderna.

via PC World blogs.msdn.com +
Redaktionen Annonsera Cookies
bloggportalen