HGST visar hårddisk på 10 terabyte

PC / Hårdvara

Under Linux Foundation Vault Tradeshow i Boston visades en hårddisk med 10 terabyte utrymme upp. En sådan skulle det inte vara helt fel att ha i datorn. Tyvärr är den än så länge endast designad för att fungera på servrar och kräver specialanpassad mjukvara.

Men ändå. Utvecklingen går snabbt framåt och om några år kommer vi att sitta och skratta åt att det krävdes specialprogram för att driva en disk på 10TB.

Den nya hårddisken, som presenterats av Hitachi Global Storage Technologies (HGST), använder sig av HelioSeal-teknologi som innebär att hårddisken helt enkelt innehåller en massa helium vilket har till syfte att minska friktionen mellan läs- och skrivhuvudet och själva plattan. Dessutom använder den sig av en teknologi som kallas för SMR (Shingled Magnetic Recording) som gör att datan kan skrivas till plattan på ett mer effektiv sätt. I dagens hårddiskar skrivs informationen ned i tunna linjer som separeras med lite mellanrum för att datan inte ska bli korrupt. SMR-tekniken kan istället överlappa datan vilket innebär att mer information kan lagras på varje platta.

gizmodo.com +

Asus släpper nya ROG G501

PC / Hårdvara

Asus har nyligen visat upp sin nya spellaptop ROG G501 med 15 tumsskärm och senaste Nvidia GTX 960M. Datorn kommer finnas tillgänglig med 4k-upplösning, fyrkärning Intel Core i7-processor, 4 GB ram och 512 GB ssd-lagring. Datorn är drygt 2 cm tunn och väger 2 kg.

Datorn är en uppföljare till G500 som visades upp förra året och Asus har gjort den nya G501 tunnare, lättare, och snabbare, samtidigt som den är tystare och blir inte lika varm.

Asus ROG G501 kommer att släppas i april och det amerikanska priset för monstermodellen ligger på 1 999 dollar. Sedan kommer datorn släppas med en full hd-display och annan hårdvara för lite mindre pengar.

4k-versionen kommer dock inte säljas i Sverige. Vi kommer få full hd-versionen med GTX 960M, i7-processor, 16 GB ram, 128 GB ssd, och 1 TB hdd. Priset på den kommer vara 14 999 kr.

via Engadget rog.asus.com +

Nvidia släpper två nya grafikkort

PC / Hårdvara

Nya grafikkort anpassade för tunna bärbara speldatorer har presenterats av Nvidia. Det första är Maxwellbaserade GeForce GTX 960M med 640 Cuda-kärnor, 128-bit minnesbuss och en klockningshastighet på 1096MHz. Det andra är GeForce GTX 950M som även det är baserad på Maxwellarkitekturen, har samma minnesbuss och antal Cuda-kärnor som 960M men med en klockningshastighet på 914MHz.

Det finns idag redan andra alternativ på marknaden, liksom GTX 860M, som har väldigt snarlika specifikationer. Nvidia menar dock att de lyckats göra de här nya korten ännu kraftfullare och att de kommer att prestera bättre i bärbara datorer. Tydligen ska flera tillverkare liksom Alienware, HP, Lenovo och Razer redan ha uppdaterat sina speldatorer med de nya grafikkorten medan Acer, MSI, Clevo och Gigabyte säger att de har uppgraderingar på gång.

www.pcworld.com +

Färre kommer att köpa nya datorer i år

PC / Hårdvara

Antalet datorer som skeppas till marknaden kommer enligt en ny rapport från IDC att minska med nästan fem procent under 2015 jämfört med förra året. Tidigare låg prognosen på en minskning med 3,3 procent medan IDC nu räknar med en minskning på 4,9 procent. Totalt beräknar man att 293,1 miljoner datorer kommer att skeppas under 2015.

microsoft-news.com +

PC-aktörer retas med Apple och deras nya MacBook

PC / Hårdvara

Kriget mellan PC-användare och Mac-användare lär aldrig ta slut. Antingen gillar du det ena eller så gillar du det andra. Några få gilla båda och en del konverterar.

Kanske är det därför inte så konstigt att ett par av marknadens största PC-tillverkare via Twitter gjort narr av Apples nya MacBook. Främst går de hårt åt det faktum att den nya datorn endast har en USB-C-port och dessutom försöker de visa att det även finns väldigt tunna alternativ på PC-sidan.

Lenovo var först ut och kallade Apples nya MacBook för "so last year" och passade på att meddela att deras Yoga 3 är tunnare med sina 12,8 mm, jämfört med 13,1 på MacBook samt att den har högre upplösning på skärmen. Däremot är Lenovos dator tyngre.

Även Dell och ASUS passade på att lyfta fram sina datorers bra egenskaper i jämförelse med MacBook. Dell meddelade att deras XPS 13 har två miljoner mer pixlar på skärmen och ASUS framhävde sin ZenBook UX305 som endast är 12,3 mm tjock. Dock har den endast 1280x1030 i upplösning på skärmen.

Med andra ord, alla datorer har sina fördelar och nackdelar. Och vilken man trivs bäst med är högst personligt. Vad tycker ni om Apples nya MacBook?


www.theverge.com +

Skaffa en ninjakatt till din dator

PC / Övrigt

Har du sett den här ninjakatten som rider på en eldsprutande enhörning? Det är ett klistermärke som cirkulerat ett tag bland anställda på Microsoft som haft märket på sina datorer.
Klistermärket har sedan uppmärksammats av flera Microsoftfans som gillar den lite personliga idén och som själva vill ha en på sin dator.

Och nu finns den att köpa på Redbubble. Tyvärr är det endast en icke officiell variant, men ändå. Den är 7,5 x 10 cm stor och kostar 2,66 dollar. För vem vill inte ha en ninjakatt ridandes på en eldsprutande enhörning!

Under en kort period sålde även Microsoft klistermärket i två storlekar. Men båda varianterna har plockats bort från Windowsaffären igen. Det är oklart om det beror på att de var i begränsad upplaga eller om det inte var meningen att de skulle säljas alls. Det kan också ha med upphovsrätt att göra med tanke på att bilden inte är skapad av Microsoft från början. Den började cirkulera på nätet runt år 2012 och går att köpa både som tröja och som affisch.

www.theverge.com +
Redaktionen Annonsera Cookies
bloggportalen