Ruskigt snabbt WiFi på gång

PC / Hårdvara
Quantenna Communications har sagt att man jobbar på ett nytt WiFi-chip som kommer kunna sända data med upp till 10 Gbps. Det är ju väldigt mycket snabbare än de upp till 1.7 Gbps som dagens hårdvara kan erbjuda. För att uppnå denna hastighet använder sig denna nya teknik av multipla Multiple Input Multiple Output-sändare.

It's based on MU-MIMO technology (multi-user MIMO). MIMO technology sends and receives data streams using multiple antennas on one transmitter and multiple antennas on one receiver. Multi-user MIMO can transmit to a number of devices at once, leveraging the antennas on a host of independent access points. The chipset will also deliver adaptive beam forming, in which the transmitter and receiver analyze the signals they exchange in order to ascertain the optimal path and to reject spurious signals.
Detta nya chip kommer även vara kompatibelt med äldre standarder som 802.11ac/a/b/g och n. Någon gång nästa år så hoppas Quantenna lansera chipet i proffs och konsument hårdvara. Några chip för mobila enheter eller USB-stickor är dock inte planerade.
www.pcworld.com +

Kroppsvärme kan driva dina prylar framöver

PC / Hårdvara
En stor sak som kommer inom datavärlden och som många hoppas på är "wearables" men då dyker det upp en fråga hur de ska drivas. Visst finns det batterier men de måste ju laddas på något sätt och fram tills nu har solceller varit ett acceptabelt alternativ.

Ett forskarteam vid Korean Advanced Institute of Science and Technology håller dock på att ta fram en lösning som gör att man kan driva wearables med kroppsvärme. Teamets design är en lätt och flexibel generator med termoelektriska egenskaper. Generatorer har tidigare ofta varit stora och stela så detta är definitivt ett framsteg.

Just den här varianten använder sig av icke organiskt material och kan generera mer ström än de som tillverkas med organiskt material. De varianterna har tidigare som sagt varit större men sättet som den här tillverkas på minimerar värmeförlusten och maximerar output.

Som vanligt med nya uppfinningar så kommer det dröja innan det kommer ut i form av en verklig produkt, om det gör det överhuvudtaget. Teamet tror dock att generatorn kan användas till mycket mer än bara wearables som till exempel bilar, fabriker, flygplan och annat.
www.engadget.com +

Prova Tails

Bilden är ett montage
PC / Mjukvara
NSA-visselblåsaren Edward Snowden vill, av förklarliga skäl, hålla sig så anonym som möjligt vilket ju inte är allt för lätt i dagens uppkopplade samhälle. Som vi tidigare rapporterat så använder han sig av väldigt säkra eposttjänster men för att hålla sin datoraktivitet anonym använder han sig tydligen av ett operativsystemet Tails. Tails är en väldig säker Linux-variant som man kan köra från en USB-sticka på vilken dator som helst utan att lämna några spår. Fokuset för Tails ligger på att hålla användaren så anonym som möjligt.

Tails is a live system that aims to preserve your privacy and anonymity. It helps you to use the Internet anonymously and circumvent censorship almost anywhere you go and on any computer but leaving no trace unless you ask it to explicitly. It is a complete operating system designed to be used from a DVD, USB stick, or SD card independently of the computer's original operating system.
De få gångerna som Tails lagrar något på värddatorn så gör den det till RAM-minnet som bekant automatiskt rensas när datorn stängs av. Detta gör ju att inga som helst spår lämnas på datorn efter man är färdig.

Tails är gratis och kan hittas via länken nedan.
via Wired

tails.boum.org +

Microsoft bekräftar upphörd support för Windows 8.1

PC / Mjukvara
I ett inlägg på TechNet-bloggen så bekräftar Microsoft att det inte kommer att komma några fler uppdateringar till Windows 8.1 och att supporten nu läggs ner då Update 1 har släppts. Användare måste alltså uppdatera till den senaste versionen om de vill försäkra sig om att hålla sitt system så säkert som möjligt.

Steve Thomas skriver att uppdateringen till Windows 8.1 ses som en ny baslinje och den gamla versionen av Windows 8.1 kommer inte få några mer uppdateringar från och med början på maj månad. För att få tillgång till de nya uppdateringarna så måste man alltså ha Update 1 installerat i sitt system framöver.

Ett problem med detta är dock att Update 1 skapat flera problem för användare som försöker installera uppdateringen. Vi såg under gårdagen också att Microsoft tagit bort Update 1 från WSUS-plattformen som riktar sig mot företag. I Microsofts forum så finns det flera poster med frågor om hur man ska lösa installationen men ännu finns inget svar.

En annan sak som är lite konstigt är att medan Windows 8.1 blir utan säkerhetsuppdateringar så fortsätter Windows 8 att få tillgång till dem. Vi får se vad som händer under de kommande 3 veckorna fram tills att Windows 8.1 blir utan support, om Microsoft kommer ändra sitt beslut eller om de är nära att lösa många av de problem som uppstått.
blogs.technet.com +

Vaio Fit 11A har problem med batteriet

PC / Hårdvara
Sonys senaste Vaio-datorer har haft problem med batterier som överhettar och det kan vara så allvarligt att det leder till att de börjar brinna.

Enligt Wall Street Journal så ber nu Sony sina kunder att sluta använda Vaio Fit 11A då rapporter har kommit in om tre batterier som överhettat och till och med bränt vissa delar av datorerna. Den första incidenten var den 19:e mar i Japan, den andra 30:e mars i Hong Kong och den tredje den 8:e april i Kina.

Batteriet till Sonys Vaio Fit 11A tillverkas av Panasonic och Panasonic säger att de i sin tur outsourcat tillverkningen men att de inte hört några rapporter om problem med produkter som kommit från den källan. Panasonic säger dock att batterierna har specialtillverkats enligt specifikationer från sina kunder.

Vaio Fit 11A började säljas under februari månad i år och fram tills nu så har drygt 26 000 datorer sålts världen över. Sony slutade sälja datorn i början på den här månaden och de säger nu att de kommer reparera eller ersätta de berörda Vaio-datorerna. Det väntas komma mer information om detta inom de kommande två veckorna.

Det var även under februari månad som Sony bestämde sig för att sälja sin PC-avdelning och Vaio Fit 11A är den sista modellen i serien. Detta är del av en ny företagsstrategi som också inkluderar att flytta sin TV-avdelning till ett separat företag då TV och persondatorer är de två avdelningar som Sony har störst problem med i nuläget.
online.wsj.com +

Microsoft tar bort Windows 8.1 Update 1 från WSUS

PC / Mjukvara
Windows 8.1 fick nyligen en uppdatering men Microsoft har dragit tillbaks den från sin Windows Server Update Services (WSUS)-plattform eftersom det kommit in rapporter att klientsystem ignorerar patchar.

Update 1 till Windows 8.1 lägger till en hel del förbättringar till operativsystemet för de som inte har en touch-baserad funktion i datorn, då först och främst stationära datorer som fortfarande körs med mus och tangentbord.

Microsoft säger också att de datorer som inte installerat uppdateringen och som kör Windows 8.1 kommer inte få några fler uppdateringar efter den här månaden, inklusive kritiska säkerhetsuppdateringar. Det gör alltså att man måste uppgradera om man vill fortsätta hålla sin dator skyddad.

Nu har dock Microsoft tagit bort uppdateringen för företagskunder i WSUS-plattformen då ett säkerhetshål upptäckts. Efter att Windows 8.1 Update 1 installerats så förlorar systemet möjligheten att kolla WSUS-servern för framtida uppdateringar.

Felet drabbar bara servrar som kör krypterad HTTPS-kopplingar, något som inte är default, men med den senaste TLS 1.2-funktionen avstängd, något som däremot är default. Felet är allvarligt nog att Microsoft tagit bort uppdateringen men kommer fortfarande att finnas tillgänglig för hemanvändare. De som redan installerat uppdateringen kan antingen aktivera TLS 1.2 om man kör WSUS på Windows Server 2008 R2 eller stänga av HTTPS helt och hållet om man kör någon annan plattform.

Microsoft meddelare dock inte när en fixad version av Windows 8.1 Update 1 kommer släppas för WSUS.
www.bit-tech.net +
bloggportalen