Udoo X86 är en ny mikrodator

Säger sig vara 10 gånger kraftfullare än en Raspberry Pi 3

Udoo X86 är en ny mikrodator som dess utvecklare uppger är tio gånger kraftfullare än en Raspberry Pi 3.

Den Intelbaserade datorn kommer i lite olika konfigurationer och har möjlighet att köra Windows, Linux eller Android. Udoo X86 basic-konfiguration kommer med en Intel Brasswell-processor på 2Ghz och 2GB RAM, Advanced-modellen kör en Intel Braswell på 2,24Ghz och har 4GB RAM medan Ultra-konfigurationen har en Intel Pentium-processor på 2,56Ghz och kommer med 8GB RAM.

Samtliga konfigurationer har Bluetooth, Wifi och stöd för Gigabit ethernet. Gänget bakom UDOO X86 crowfundar nu sin dator på Kickstarter och med 14 dagar kvar av kampanjen har man redan dragit in över 550.000 dollar mer än de ursprungliga 100.000 dollar man ansåg sig behöva för att ro projektet i land.

En Udoo X86 Basic kommer att kosta 89 dollar, Advanced 109 dollar och Ultra 209 dollar. I videoklippet nedan kan ni kolla in lite mer av vad man tänker sig att datorn kan användas till.

kickstarter.com +

VivoStick finns nu att köpa i Norden

Minidator på fickan

Efter att ASUS släppt sin minidator VivoStick i Japan i april har de nu även smugit ut produkten på den nordiska marknaden. Minidatorn, som i Sverige fått ett rekommenderat pris på 1490 kronor, är utrustad med en Intel Atom x5-Z8350-processor, 32 GB lagring och 2 GB LPDDR3-minne. Den har även utgångar för USB 3.0, USB 2.0, micro-USB och hörlurar samt stöd för 802.11 a/b/g/n/ac och Bluetooth V4.1.

Det smidiga med en sådan här minidator är att den väldigt enkelt kan kopplas in till antingen en dator eller teve via HDMI och att den är så liten att den får plats i fickan. Just den här varianten levereras med Windows 10 och väger endast 75 gram.

Rykte Kretsen för nästa GTX Titan kan heta GP102

Verkar få 3840 CUDA-kärnor

Sweclockers har snappat upp ett rykte som gäller nästa version av Nvidia GTX Titan och GTX 1080 Ti som liksom de nyligen presenterade korten 1070 och 1080 är baserade på den nya arkitekturen Pascal.

Det handlar om grafikkretsen GP102 som ska ligga till grund för både Titan X och GTX 1080 Ti där kretsen i Titan X kommer att ha 3840 CUDA-kärnor och en minnesbuss på 384 bitar. I 1080 Ti kommer antalet CUDA-kärnor, enligt ryktena, vara något lägre. Liksom 1080 kommer de nya versionerna av Titan X och 1080 Ti även ha stöd för den nya minnestekniken GDDR5X där Titan kör 24 GB och 1080 Ti 12 GB.

Om specifikationerna stämmer innebär det att GP102 kommer att prestera 50 procent bättre än GP104 som ligger till grund för GTX 1080. Priserna då? Jo det finns indikationer på att priset för nästa version av Titan kommer att ligga på 999 dollar och att 1080 Ti hamnar på ungefär 799 dollar. När en eventuell presentation kan äga rum finns det dock inga uppgifter om ännu.

sweclockers.com +

Nu kan alla Windows 10-användare klaga på operativsystemet

Det är bara att ta fram motorsågen

Inte alla Windows 10-användare gillar det nya operativsystemet. Det är Microsoft säkerligen rätt medvetna om, men nu vill de ändå få in mer feedback från sina användare. Därför har de släppt en app som kallas Feedback Hub som användare kan ladda ner via Microsoftaffären. I appen kan de sedan klaga, rapportera buggar eller ge konstruktiv kritik direkt till Microsoft.

Förutom att användare kan lämna feedback kan de också se vilken feedback som är vanligast. Dessutom kan användare rösta upp andra användares feedback om de håller med om kritiken eller problemen. Letar man efter en speciell sorts feedback går det även att filtrera inläggen efter olika kategorier. Fördelen är med andra ord att det inte bara är en app där användare kan tycka till utan att det även på sikt byggs upp en databas där det går att se om fler dras med samma problem.

thenextweb.com +

Microsoft vill att vi ska ha bra hållning

Har riggat Kinectkamera i tunnelbanestation som granskar hållningen

Microsoft har dragit igång en kampanj där de riggat en Kinectkamera i en tunnelbanestation i centrala Stockholm, Hötorgetstationen för att vara mer specifik. Kameran är riggad till en dator som läser av folks kroppar och visar på en skärm om de har bra eller dålig hållning.

youtube.com +

Microsoft och Facebook vill göra datacenter mer miljövänliga

50 procent förnybar energi ska användas innan år 2018

Microsoft har tidigare visat att de tycker att det är viktigt med miljöfrågor. Bland annat har de tillsammans med andra stora techföretag liksom Google, Amazon och Apple ställt sig bakom Obamas lagförslag om hårdare miljökrav i USA.

Nu tittar Microsoft även på sina egna verksamheter och lovar att de ska göra sina datacenter mer miljövänliga. Närmare bestämt ska de innan år 2018 använda sig av 50 procent förnybar energi från källor som vind, sol och vatten. I dag ligger den förnybara energimängden på 44 procent. Innan nästa årtionde ska mängden vara uppe på 60 procent. Samtidigt försöker de också påverka andra delar av företaget där de olika affärsenheterna får betala en extra avgift för sitt kolanvändande i syfte att göra energianvändningen mer effektiv. Microsoft experimenterar även med undervattenbaserade datacenter för att minska behovet av nedkylning.

Ett annat företag som är inne på samma spår är Facebook som även de har ett mål på 50 procent förnybar energi i sina datacenter innan år 2018.

pcworld.com +