Mobil / Microsoft

I dag anlände en ny version av Windows 10 Mobile Insider Preview till de som kör testversionen av Windows 10 till mobiltelefoner och i och med den släpptes också en rolig funktion, nämligen möjligheten att använda sin dator för att skicka och ta emot textmeddelanden. Funktionen kallas Messaging Everywhere och för att använda den krävs en kompatibel telefon liksom Lumia 650 eller 950.

Förutom den nya SMS-funktionen har också Cortana fått stöd för fler språk samtidigt som Windowsaffären nu skickar notifieringar om när installerade program behöver uppdateras.

  tack Christian J www.engadget.com +
PC / Hårdvara

Arduino-datorer är små som de är men svenske Johan Kanflo verkar inte ha varit nöjd med det och han har därför på sin fritid spikat ihop en Arduino-dator som inte är större än ett AA-batteri.

Kanflo kallar sin skapelse för AAduino och den är baserad på Arduino-klonen Tiny328. Som synes på bilden nedan har Kanflo byggt in det hela i ett batteriskal vilket gör att man får en självförsjande liten dator.

Har man någorlunda kunskap om sådana här saker så går det även att göra en själv då Kanflo har släppt ritningar och vad som krävs på GitHub.

via TechCrunch johan.kanflo.com +
Intels huvudkontor i Santa Clara, Kalifornien
PC / Bransch

Intel presenterade sin kvartalsrapport för första kvartalet 2016 och trots att vinsten låg något över det analytikerna förutspådde så meddelade Intel att man kommer att göra sig av med hela 11 procent av sin personalstyrka.

Det handlar om totalt cirka 12.000 av de cirka 107.300 som idag arbetar på Intel. Orsaken till detta anses främst bero på den fallande pc-försäljningen, en bransch som Intel i högsta grad varit beroende av och som man väl även kan säga varit med och byggt upp. Pc-försäljningen föll med 11,5 procent under årets första kvartal jämfört med kvartal ett 2015.

Intel kommer framöver att satsa hårdare på mikrochip till större serverlösningar och chip till det så kallade internet of things.

www.reuters.com +
PC / Hårdvara

Razer Turret är ett nytt gamingfokuserat tangentbord från Razer som levereras tillsammans med en gamingmus. Medan knapparna sitter till vänster på tangentbordet är den högra sidan tom med utrymme för musen och med andra ord känns det som en smidig lösning för de som vill ha ett tangentbord i knät i soffan. Musen hålls i sin tur på plats med en magnet så att den inte ska riskera att ramla av tangentbordet.

Inte helt oväntat är tangentbordet trådlöst och Razer utlovar en batteritid på upp till fyra månader medan batteritiden för musen ska klara upp till 40 timmar. Musen är också utrustad med en sensor på 3500 DPI.

Razer Turret presenterades redan på CES 2015 men har nu med andra ord släppts med en prislapp på 159 dollar.

mspoweruser.com +
Webb / Verktyg

Från och med i dag kommer Microsoft att börja rulla ut nya Mojis, en sorts animerade emojis, till Skype med Angry Birds-tema och de släpps till Windows, Mac, Android, iOS och webbversionen av Skype. Anledningen till temat är den kommande Angry Birds-filmen och Microsoft meddelar att Skype kommer att få fler överraskningar kopplade till filmen under de kommande veckorna.

Angry Birds-filmen har i Sverige premiär den 13 maj.

mspoweruser.com +
PC / Hårdvara

Vad är det här?
Under hösten 2015 visade Acer upp den modulära minidatorn Revo Build som består av olika moduler som staplas på varandra där användaren själv väljer vilka delar som ska finnas med. Den billigaste basstationen, som i sig är en fungerande dator, kostar 1990 kronor och är bland annat utrustad med en tvåkärnig Intel Celeron N3050-processor samt 2GB DDR3L SDRAM och 32 GB flashminne. Dessutom finns det ytterligare två varianter med en högre prislapp utrustade med de kraftfullare processorerna Intel Core i3-4170 och Intel Core i5-6200U. Utöver basstationen kan sedan moduler liksom hårddiskar, högtalare och mobila laddningsstationer adderas. Laddningsstationen kan även användas separat och fungerar exempelvis som ett extrabatteri för din telefon när du är på resande fot.

Vad är vårt första intryck?
Acer överdriver inte när de säger att det ska vara enkelt att sätta ihop datorn. De olika modulerna staplas helt enkelt på varandra som byggklossar och får fäste via magneter. Datorn är dessutom liten, 12x12 centimeter, och känns smidig och väldigt portabel. Hur den presterar och hur de olika delarna fungerar tillsammans återstår att se.

Vad ser vi mest fram mot att testa?
Det ska bli intressant att se vilken prestanda datorn kan erbjuda och hur den reagerar när moduler adderas eller tas bort under användning. Jag ser också fram emot att testa den mobila laddningsstationen för att se om den känns användbar även när den inte används tillsammans med datorn.

www.acer.com +
Redaktionen Annonsera Cookies