Haswell Refresh kan komma 10:e maj

PC / Övrigt
Intel planerar att släppa Haswell Refresh nu under våren och det sägs nu att processorerna kommer att komma ut innan Computex 2014. Computex hålls som vanligt i början på juni och det händer ibland att Intel lanserar nya produkter före eller under Computex.

Källor inom IT-handeln säger nu att Intel kan lansera Haswell Refresh den 10:e maj, något vi tidigare hört det ryktas om skulle kunna ske den 14:e maj. Moderkort baserade på det kommande Z97 Express-chipsetet kan också komma att dyka upp omkring samma tidpunkt, kanske en vecka innan.

Som vi vet sedan tidigare så kommer de nya Haswell-processorerna inte innebära någon större uppgradering när det gäller prestanda och de flesta kommer att få en ökning i klockfrekvens med 100 MHz men ligger då kvar på samma prisläge som tidigare. 9-seriens chipset däremot kommer ha stöd för M.2 SSDs och vi kan antagligen vänta oss en hel del sådana produkter under Computex. Det kommer antagligen innebära hastigheter upp mot 1000 MB/s.
www.gdm.or.jp +

Nvidia GeForce GTX 880 får GPUn GM204

PC / Hårdvara
Nvidia har redan börjat släppa grafikkort baserade på Maxwell-arkitekturen i och med GeForce GTX 750 och GTX 750 Ti. De GPU:erna använder dock samma tillverkningsprocess som resterande GeForce 700-serien.

Nu rapporteras det att nästa prestandakung, GeForce GTX 880, ska basera sig på GM204 GPUn som lägger sig på samma position som GK104 ligger på idag i Kepler-familjen. Det kommer tydligen inte vara den största GPUn baserad på Maxwell men ska ha bättre prestanda än GK110, i likhet med att GK104 är bättre än GF110.

GeForce GTX 800-serien kommer ju vara kompatibel med DirectX 12 och kommer ha en SMM (streaming multiprocessor Maxwell) SIMD-design, precis som den vi ser i GeForce GTX 750-grafikkorten. GPUn kommer att innehålla ännu fler SMMs som delas upp i flera graphics processing clusters (GPCs).

Listan nedan visar de förväntade specifikationerna av GM204 GPUn:

20 nm GM204
7,9 miljarder transistorer
3,200 CUDA kärnor
200 TMUs
32 ROPs
5,7 TFLOPS enkelprecisions beräkningsprestanda
256-bit GDDR5 minnesgränssnitt
4 GB GDDR5-minne
238 GB/s minnesbandbredd
Klockfrekvenser: 900 MHz GPUn, 950 MHz GPU Boost, 7,40 GHz grafikminnet
230 W TDP

pctuning.tyden.cz +

Frankrike avtalar bort jobbmail efter arbetstid

PC / Övrigt
Det verkar som att fransmännen inte vill bli störda av jobbet när de har klockat ut för dagen och är hemma då det nu rapporteras att ett avtal slutits mellan flera av fackförbunden och teknikindustrin.

Avtalet innebär att jobbrelaterade email inte får skickas ut till anställda efter att deras arbetsdag tagit slut. Många arbetargrupper välkomnar det nya avtalet men det är inte alla som är lika lyckliga då det finns en stor digital industri i Frankrike med jättar som Google, Facebook och andra.

Många kritiker tycker att Frankrike redan har för mycket byråkrati men det är ju förståeligt att ett sånt här avtal är välkomnat bland de anställda. Vem vill bli störd under fredagsölen med ett email från chefen, inte många skulle jag tro.
www.engadget.com +

Röstkommandon för Raspberry Pi

PC / Mjukvara
Det här med att man skall kontrollera saker med rösten har ju blivit populärt igen på sistone, mycket tack vare tjänster som Siri, Cortana och Google Now som faktiskt ibland kan förstå vad man säger. Nu har två stycken studenter från det amerikanska universitetet Princeton skapat ett open source-system för röstkommando för Raspberry Pi som de kallar för Jasper. Det enda man behöver är en Internetuppkoppling, ett litet chip samt en USB-mikrofon.

Sen är det bara till att sätta igång och anpassa mjukvaran för sina egna röstkommandobehov.
jasperproject.github.io +

Använd Google Maps i Outlook

PC / Mjukvara
En trevlig funktion i Microsoft Outlook är att man enkelt kan visa en kontakts adress via Bing Maps. Men en hel del människor föredrar ju använda Google Maps istället för Microsofts karttjänst. Så för folk som gör det kan göra det genom att ändra lite värden i registret.

Här följer en liten guide till hur man ändrar det.
1. Close Outlook, open up the start menu, and type regedit. Press Enter to open the Registry Editor.

2. If you're using Outlook 2010, go to:
HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Office\14.0\Outlook\Options\General If you're using Outlook 2013, go instead to: HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Office\15.0\Outlook\Options\General If the key does not exist, create it by clicking on its parent folder and going to New > Key.

3. In the right-hand pane, right-click on an empty space and go to New > String Value. Name it MapScriptURL.
Double-click on the MapScriptURL key and give it this value:
http://maps.google.com/?q=<0s>, <1s>, <2s>, <3s>, <4s>
4. Close the Registry Editor, re-open Outlook, and try to map a contact. If all goes well, it should use Google Maps.

Om man vill ändra tillbaka till Bing Maps igen så är det bara till att följa stegen ovan men istället skriva detta värde i steg 4:
http://www.bing.com/maps/?where1=<0s>, <1s>, <2s>, <3s>, <4s>
lifehacker.com +

Kabini nu ute i butik

PC / Övrigt
Sedan CES i januari har det varit känt att AMD skulle släppa en socklad variant av Kabini och under förra månaden så bekräftade företaget produkterna med en lansering. Under gårdagen så tillkännagav AMD också att Kabini nu officiellt finns ute i handeln.

Totalt så finns det fyra APU:er i plattformen som tillhör Athlon och Sempron-märket samt att AMD säger att ASRock, Asus, Biostar, ECS, Gigabyte och MSI alla har tillhörande moderkort. Moderkorten finns i mini-ITX och micro-ATX storlek mend et verkar vara dåligt med fullstora ATX-kort.

De fyra APU:erna, Athlon 5350, Athlon, 5150, Sempron 3850 och Sempron 2650m ligger alla på en TDP av 25 W och alla utom en kommer med fyra processorkärnor. Den snabbaste varianten ligger på en klockfrekvens av 2 GHz, alltså samma som den snabbaste mobila varianten av Kabini.

Till Kabini APU:erna finns det fyra PCIe 2.0-länar, två SATA 6 Gbps-portar, två USB 3.0-portar, åtta USB 2.0-portrar och tre videoutgångar, DisplayPort, HDMI och VGA.

Kabini ses som en konkurrent till intels Bay Trail-D i det stationära segmentet men där så finns det å andra sidan inga socklade varianter utan de kommer fastlödda på moderkorten. AMD säger att Athlon 5350 är snabbare än den snabbaste Bay Trail-D processorn i ett antal benchmarktester.
techreport.com +
bloggportalen