Begagnade datorer kan innehålla privata filer

Användare verkar vara fortsatt dåliga på att radera information

Foto: Pexels

Redan för över tio år sedan skrev PC för alla om att det är lätt att återskapa raderade filer i datorer och att begagnade datorer ofta innehåller en hel del privat information när de säljs vidare. Det verkar också som om problemet fortfarande kvarstår där användare inte vet hur man på ett säkert sätt tar bort filer från datorerna. När Dagens Nyheter nyligen genomförde en egen undersökning visade det sig att 42 av 55 gamla datorer fortfarande innehöll känslig information om användarna. Fem av datorerna hade hämtats från ett skrotupplag där samtliga innehöll läsbar information. Resterande datorer hade DN köpt begagnat.

Efter att experter återskapat filerna på datorerna hittades så väl kontonummer som kreditkortsuppgifter och lösenord. I 33 av datorerna fanns så pass mycket data att det gick att identifiera användaren. I en av datorerna återfanns lösenord till IT-systemet på ett svenskt sjukhus.

Se med andra ord till att radera filerna på din dator ordentligt innan du slänger den eller säljer den vidare, exempelvis genom program som Eraser, CCleaner eller SDelete.

svd.se +

IFA2016 Razer visar upp Ornata

Nytt hybridtangentbord

Razer visade under IFA-mässan upp ett sprillans nytt tangentbord vid namn Ornata som gör att du slipper välja mellan den sköna taktila känslan som mekaniska switchar levererar med komforten av membrantangentbord.

Ornata kommer finnas med statisk bakgrundsbelysning för 90 euro och Chroma-versionen kommer kosta 110 euro. Ornata kommer börja skeppas 26 september och Razer skickar även med ett handledsstöd.

via engadget.com razerzone.com +

Dells tre nya bärbara Aliendatorer är redo för VR

Och utrustade med Tobii Eye Tracking

Under PAX West passade Dell på att visa upp tre nya Aliendatorer på 13, 15 och 17 tum som prestandamässigt är redo för att klara av virtuell verklighet. De är bland annat utrustade med Nvidias nya grafikkort i GTX 10-serien och de två större datorerna kan fås med antingen GTX 1060 eller GTX 1070. Processormässigt kan användare av femtontummaren välja mellan Intel Core i5 eller Intel Core i7 medan sjuttontummaren kommer med en överklockad Intel Core i7. Dells lite mindre notebook, Alienware 13, ska i sin tur enligt företaget själva vara en av de mest kompakta VR-förberedda datorerna på marknaden.

Förutom att de nya datorerna bjuder på trevlig prestanda är de också utrustade med eyetracking från svenska företaget Tobii. Det innebär att användare bland annat kan starta datorerna ut viloläge genom att titta på Alienware-loggan. Synen reglerar också ljuset på tangentbordet. När användaren tittar på skärmen slocknar tangentbordet eftersom användaren inte har behov av ljuset just då. När användaren sen väl tittar på tangentbordet tänds endast de delar som är i fokus.

Enligt ett pressmeddelande kommer också de första som köper versionen på 17 tum att få med Watch Dogs 2 från Ubisoft på köpet.

De 15 och 17 tum stora datorerna kommer att finnas tillgängliga för beställningen från och med 30 september medan den på 13 tum anländer i november.

via gamespot.com tobii.com +

IFA 2016 HP Pavillion Wave är en dator som ser ut som en högtalare

Smälter in i hemmets miljö

Igår skrev vi om HP:s modulära dator Elite Slice men HP visade även upp den högtalarliknande datorn Pavillion Wave på årets mässa.

Datorn levereras med sjätte generationens quacore-processorer från Intel, upp till i7, 8 till 16GB DDR4 RAM, upp till 2TB lagring och grafikkortet AMD Radeon R9 M470 finns som tillval. På framsidan finns ingångar för hörlurar samt USB och på datorns baksida hittas ingångar för bland annat USB Type-C, HDMI och microSD-kort. Datorn är även försedd med två mikrofoner så att man till exempel kan ropa kommandon till Windows 10:s digitala assistent Cortana om man inte befinner sig vid datorn. Datorns inbyggda högtalarsystem har HP tagit fram tillsammans med Bang & Olufsen och det strömmar ut det som spelar i 360 grader runt rummet.

HP Pavilion Wave förväntas vara tillgänglig i Norden i september och priserna startar på runt 7.000 kronor.

www8.hp.com +

IFA 2016 HP presenterar den modulära datorn Elite Slice

Bygg ihop ditt eget dator-torn

HP har presenterat en modulär dator som man kallar för Elite Slice vilken består av en basmodul som man sedan kan addera flera moduler (skivor/slices) till.

Elite Slice kommer med en Intel i5 eller i7-processor och går att få i lite olika konfigurationer gällande RAM- och lagringsminne. Det finns moduler för backup-lagring, ljud från Bang & Olufsen, optisk diskläsare, VESA-fäste samt en toppmodul som gör om datorns ovansida till en trådlös laddningsstation.

Elite Slice riktar sig till business-användare och det reflekteras i priset då priserna för startmodulen börjar på närmare 11.000 kronor. Vill man ha ljudmodulen kostar denna cirka 1.000 kronor och där startar även priserna för backup-modulen. För de övriga modulerna saknas än så länge ett pris.

Det kommer även en version av Elite Slice som HP kallar för Elite Slice Meeting Rooms (bilden ovan) och den är försedd med HP Collaboration Cover som gör att datorn även går att använda som en konferenstelefon.

www8.hp.com +

IFA 2016 Lenovo presenterar världens tunnaste laptop

Lenovo Yoga Book fungerar även som tablet

Lenovo har presenterat lite nya grejer nere på IFA-mässan i Berlin och bland annat så visade man upp Yoga Book som är en laptop/tablet som endast är 9,7 millimeter tunn ihopfälld.

För att åstadkomma detta är Yoga Books tangentbord en pekskärm med touchtangenter och detta har Lenovo valt att kalla för "Halo Keyboard". Med ett knapptryck släcks tangenterna ner och då fungerar Halo istället som en ritplatta a la Wacom. Yoga Books skärm är på 10,1 tum med en upplösning på 1980x1200 pixlar, den har en Intel Atom-processor, 64GB lagring som går att utöka via ett microSD-kort, 4G-stöd samt kameror på både fram och baksidan. Batteritiden uppges ligga på 13 timmar.

Lenovo Yoga Book släpps på marknaden i slutet av oktober och för android-versionen får man ge 500 dollar medan Windows-modellen kommer att kosta 550 dollar.

news.lenovo.com +

IFA 2016 Logitech M720 Triathlon är en mus för flera enheter

Kan växla mellan tre olika enheter

Logitech har presenterat musen M720 Triathlon med vilken man kan koppla till tre olika enheter och sedan växla mellan dessa när man vill använda musen på dem.

Musen har stöd för Windows, Mac OS, Chrome OS, Android samt Linux och kopplas ihop med de utvalda enheterna via Bluetooth eller den medföljande Logitech Unifying-mottagaren. Man växlar mellan de valda enheterna med hjälp av en knapp på musens vänstra sida. På ett AA-batteri ska man kunna köra musen i upp till två år enligt Logitech.

Logitech M720 Triathlon Multi-Device Mouse kostar cirka 750 kronor.

logitech.com +