Rykte Microsoft ryktas visa upp en massa hårdvara i oktober

Microsoft Surface 3
Foto: Roger Åberg
PC / Hårdvara

Det verkar som att Microsoft kommer både rocka och regera i oktober. I alla fall om man ska tro The Verge:s källa som säger att mjukvarujätten kommer hålla låda i oktober och visa upp nya Surface Pro 4, fitnessbandet Band 2 och de nya Lumialurarna 950 och 950 XL.

Det ingen mer information om dessa nya enheter, men enligt ryktet så kommer Surface Pro 4 vara snäppet smalare än föregångaren.

Utöver detta så verkar det också som att Microsoft kommer visa upp en smalare variant av Xbox One under samma event.

Som det ryktats om tidigare så verkar det som att Microsoft inte kommer att visa upp några flaggskepp i Lumia-familjen under IFA-mässan, utan kommer vänta med det till detta oktober-event.

www.theverge.com +

Dell släpper en uppdaterad Alienware 18

PC / Hårdvara

Alienwares speldator på 18 tum är tillbaka med uppdaterad prestanda.

Totalt ska det finnas fyra varianter av datorn med olika specifikationer där den billigaste börjar på 2500 dollar. Då levereras den med en 3,5 gigahertz Intel Core-processor i7-4710MQ, dubbla GeForce GTX 970M-kort, 12 gigabyte GDDR5-minne och hårddisk på en terabyte.

Två andra varianter med ännu bättre prestanda och möjlighet att uppgradera hårdvaran finns också tillgängliga för 2900 respektive 3650 dollar.

Den dyraste varianten går på hela 4650 dollar och skeppas med processorn Core i7-4940QX, 32 gigabyte DDR3L-minne, en hårddisk på en terabyte samt en SSD på 512 gigabyte samt två grafikkort av typen GTX 980m.

Samtliga modeller har en skärm på 18,4 tum i full HD samt LED-lampor placerade i tio olika zoner av 20 konfigurerbara färger. Den stora skärmen påverkar dock både vikten och storleken på datorn och vi snackar ingen lättviktare. Datorerna är runt 45 centimeter breda, 33 centimeter djupa och väger närmare 5,5 kilo. För den som vill uppgradera finns att beställa nu på Dells hemsida.

via Toms Hardware www.dell.com +

Cortana ska kunna väcka din PC i framtiden

PC / Hårdvara

Cortana kan i framtiden komma att bli mer än bara en hjälpreda vid datorn som svarar på dina frågor. Intel arbetar nämligen på en ny teknik som gör att Cortana kan väcka en dator i standbyläge med hjälp av röststyrning.

Det var under utvecklarkonferensen Intel Developer Forum som de presenterade två nya tekniker som ska ligga till grund för den nya funktionen.

Det handlar om Intel Ready Mode som kan köra processorn i ett lågenergiläge och Intel Smart Sound Technology som är kopplat till själva röstregistreringen. Tillsammans ska de båda teknikerna kunna låta Cortana starta datorn när du exempelvis säger "Hej Cortana".

Tekniken för Intel Smart Sound kommer att introduceras i och med Intels Skylakeprocessorer medan tekniken Intel Ready Mode redan finns inbyggt i Haswell, Broadwell och kommande Skylake.

Än så länge verkar det hela också vara för just Inteldatorer. Vi får med andra ord vänta och se om AMD hakar på utvecklingen.

pcforalla.idg.se +

iBookGuy förklarar hur grafik fungerade förr i tiden

PC / Övrigt

Nu för tiden kan man göra det mesta med datorgrafik men förr i tiden fick folk komma på smarta lösningar för att bara kunna dra ett par linjer på skärmen.

YouTube-kanalen The iBookGuy har startat en serie där man tänkt förklara hur äldre datorer lyckades visa grafik på skärmarna. I den första delen försöker han förklara de olika färgbegränsningarna de äldre datorer och spelkonsoler hade samt hur man lyckades komma runt dessa begränsningar.

AMD tappar marknadsandelar till Nvidia

PC / Hårdvara

Trots att det nya grafikkortet Fury X har släppts på marknaden fortsätter AMD att tappa marknadsandelar till konkurrenten Nvidia.

I den senaste mätningen från fjärde kvartalet år 2014, då Nvidias bästa grafikkort var GTX 980, hade Nvidia 76 procent av marknaden. Sedan dess har de släppt Titan X och GTX 980 Ti medan AMD bland annat har släppt R9 Fury X och flera uppdaterade kort i 300-serien. Nu under andra kvartalet 2015 har Nvidia ökat sin marknadsandel till 82 procent medan AMD ramlat ner till 18 procent.

Ett av problemen för AMD är att de haft strul med produktionen av Fury X som visserligen säljer bra men som endast kommer att släppas i 30 000 exemplar i år. Dessutom har 980 Ti slagit Fury X på fingrarna i en del jämförelsetester vilket det inte borde ha gjort.

Med andra ord ser det tungt ut för AMD just nu. En ljuspunkt är dock att deras kort enligt nya tester presterar väldigt bra med kommande DirectX 12 för Windows 10.

Nya rapporter säger också att antalet skeppade grafikprocessorer minskat kraftigt det senaste kvartalet, nämligen med 11 procent, på grund av ökningen av centralprocessorer med integrerade grafikkort. Främst beror det på ökningen av surfplattor samtidigt som det idag främst är datorspelande kunder som vill ha grafikprocessorer. Även här är det främst AMD som tappar i antalet skeppade enheter medan Nvidia ligger på andra plats och Intel på tredje.

www.fudzilla.com +

Första uppdateringen för nya Windows 10 redo för test

PC / Mjukvara

En av de största nyheterna för Windows 10 är det faktum att operativsystemet inte kommer att ersättas med något nytt system. Istället kommer det att få kontinuerliga uppdateringar.

Nu är också den första uppdateringen, build 10525, redo för test och tillgänglig för alla som skrivit upp sig för previewprogrammet. Kör man testversionen av Windows 10 kommer uppdateringen automatiskt.

En av de största förändringarna i den nya uppdateringen är minneshanteringen där operativsystemet nu komprimerar webbsidor när de inte används, om minnet håller på att ta slut. Det här gör att mängden minne per process minskar och att det ska gå att köra ännu fler processer samtidigt utan att minnet påverkas nämnvärt samt att operativsystemet blir snabbare än i dag.

En annan funktion är möjligheten att ändra färg på menylisterna så att de inte längre är vita. Fritt fram att matcha och förändra med andra ord.

Den senaste testversionen har dock också en del kända buggar som kan vara värda att känna till. Bland annat funkar inte mobila hotspots. Dessutom saknas en del språkpaket som kommer att adderas senare i veckan samtidigt som en uppdatering av film- och teve-appen behövs genomföras innan den fungerar optimalt.

blogs.windows.com +
Redaktionen Annonsera Cookies
bloggportalen