Oregistrerad McLaren F1 till salu
Har gått knappt 40 mil 
41.1°
+
Roger Åberg
0
Alla Playstations byggda i Lego
I små, små versioner 
42.5°
+
Roger Åberg
0
Soffan som blir en våningssäng
Dagens kombo! 
80kg
+
Roger Åberg

Det kan bli ont om grafikchip för AMD under andra halvan av året

TSMC har inte kapacitet att producera åt både Nvidia och AMD

Visa inte PC-artiklar
PC / Övrigt

Vi har tidigare under året hört om att det är brist på vissa komponenter hos AMD och det gäller bland annat chipset för moderkort. Nu när Nvidia börjar öka sin produktion av grafikkort kan det även bli brist på grafikprocessorer för AMD till den senaste Radeon HD 5000-serien under andra halvan av, vilka baserar sig på samma tillverkningsprocess som Nvidias senaste GeForce 400-grafikkort.

Både Nvidia och AMD beställer merparten av sina grafikchip från TSMC, den stora tillverkaren i Taiwan. Företaget har tidigare haft problem med produktion av chip som baserar sig på 40 nm-processorn men det ska nu vara ordnat. Det verkar dock som att det ändå inte är tillräckligt att producera chip till både Nvidia och AMD och eftersom Nvidia har bokat upp en stor mängd kan det alltså bli brist på grafikprocessorer för AMD.

Anledningen till att Nvidia lägger stora ordrar på grafikchip är att de tänker lansera nya modeller under juli och augusti månad, vilket också betyder att de chipen är i produktion redan nu. När efterfrågan på de korten ökar kommer Nvidia också att behöva öka produktionen och eftersom företaget är en större kund hos TSMC än AMD kan det ge förtur i produktionen.