RC-plan som flyger i 727 km/h
Hej! Hej då! Hej! Hej då! 
48.9°
+
Roger Åberg
0
Spotify större än Bonnier
Största mediabolaget i Sverige 
48.1°
+
Roger Åberg
0
En lite vuxnare chokladkalender
Från Chokladfabriken 
95kg
+
Roger Åberg

Microsoft får patent på GPU-assisterad videokodning

Återstår att se vad effekterna blir

Visa inte PC-artiklar
PC / Övrigt

Under 2004 så lämnade Microsoft in en ansökan om ett patent som täcker videokodning på grafikprocessorer, vilket nu också beviljat. Patentet upptäcktes av webbsidan ConceivablyTech och det täcker grunderna i "accelerated video encoding using a graphics processing unit", något som var ganska sällsynt under 2004 men är ganska vanligt förekommande idag.

I abstraktet till patentet så står det att det täcker ett system som tillåter GPUn att utföra en "motion estimation process" parallellt med en videokodningsprocess som körs på CPUn, vilket i stort sett betyder att prestandan av videokodningen som kör metoden förbättras drastiskt jämfört med att endast använda CPUn.

Om det här känns bekant så är det för att det bör vara det också. Många professionella videokodningssystem med Nvidias CUDA eller OpenCL kör just den här mdetoden. Det börjar också komma fler och fler lösningar för konsumentmarknaden.

Det intressanta här är väl ändå att det är Microsoft som blir först med att ta patent på teknologin eftersom de inte själva tillverkar några grafikkort utan förlitar sig på tredjepart när det gäller den grejen. Det återstår dock att se om grafikkortstillverkarna nu måste skaffa licens från Microsoft. Dessutom är Microsoft patent enbart giltigt som försvar i juridiska strider, vilket säkert kommer att dyka upp snart.