Google Calendar har fått nytt utseende
På webben 
41.5°
+
Roger Åberg
0
Stora kolkraftverk i Texas stängs ner
Motsvarar 4000MW kolenergi 
68.2°
+
Emmy Zettergren
0
Laga mat med bara solen
Smart grej! 
85kg
+
Roger Åberg

Microsoft pressar taiwanesiska tillverkare på royalties

Vill inte se Android och Chrome OS i netbooks

Visa inte PC-artiklar
PC / Övrigt

Digitimes rapporterade under gårdagen om ett rykte från Taiwan, vilket säger att Microsoft kommer försöka trycka ut Android och Chrome OS från netbooks som Asus och Acer tänker släppa i framtiden.

En av Digitimes källor säger att Microsoft tänker kräva ut royalties från de två taiwanesiska tillverkarna som använder Googles operativsystem då email, multimedia och andra funktioner tydligen ska inkräkta på patent som Microsoft tidigare ansökt om.

Dessutom så rapporteras det om att telefontillverkaren HTC redan skrivit avtal om licens för att använda Microsofts patent och Microsoft kräver ut omkring 10-15 dollar per telefon i royalties från HTC. Skulle Microsoft göra likadant för Asus och Acer skulle de inte tjäna mycket på det, då de två företagen inte säljer många telefoner. Microsoft inriktar sig då istället på netbooks där de kan tjäna mer.

Detta är liknande uttalanden som gjordes i augusti då Digitimes rapporterade att flera tillverkare inte ville satsa på tablets baserade på Atom och Windows 7, men skulle göra det i alla fall för bibehålla en bra relation med Intel och Microsoft.