RC-plan som flyger i 727 km/h
Hej! Hej då! Hej! Hej då! 
53.1°
+
Roger Åberg
0
Spotify större än Bonnier
Största mediabolaget i Sverige 
49.9°
+
Roger Åberg
0
En lite vuxnare chokladkalender
Från Chokladfabriken 
97kg
+
Roger Åberg

Intel och Nvidia kommer överens

1,5 miljarder dollar och licensavtal

Visa inte PC-artiklar
PC / Övrigt

Intel och Nvidia har länge legat i luven på varandra, ända sedan det att Intel lanserade de första Core i-processorerna och Nvidia inte längre hade licens för att kunna tillverka chipsets för den plattformen.

Efter långa strider så har nu dock de båda företagen kommit överens vilket bland annat innebär att Intel kommer att betala Nvidia 1,5 miljarder dollar för ett femårskontrakt där de licensierar teknologi, med början från 18 januari i år.

I och med det nya avtalet så kommer Intel att få full tillgång till alla Nvidias patent. Nvidia å sin sida får alltså en ganska stor summa pengar men kommer även att få fortsatt tillgång till Intels patent. Det gäller dock inte Intels x86-arkitektur, flash-minnen och vissa chipsets för Intels plattformar. De två företagen har också kommit överens om att avsluta alla dispyter i rätten sinsemellan.

Det faktum att Intel väljer att licensiera Nvidias patent tyder på att företaget tycker att GPGPU är någonting som är viktigt för framtiden. Det står dock också klart att Intel inte vill ha några chipsets tillverkade av tredje part för sina processorer och tänker heller inte licensiera x86-teknologi till någon annan.