Ett nytt alternativ för data på iPad
Men det är inte speciellt bra det heller 
29.8°
+
Roger Åberg
0
Burger King gör reklamfilm mot mobbning
Ingen ska mobbas, varken burgare eller människor 
44.0°
+
Roger Åberg
0
Öl brygd på färsk ananas
Nytt från Brutal Brewing 
80kg
+
Bobby Green

Datamolnsstad byggs i Kina

Kommer bli bland de största komplexen i världen

Visa inte PC-artiklar
PC / Övrigt

IBM har i samarbete med Kina börjat att bygga upp ett massivt kontorskomplex i Hebei-provinsen som ska inrikta sig på datamoln. Hur stort är det kan man fråga sig? Jo, lika stort som en hel stad.

Det nya centret för datamoln beräknas ta upp omkring 650 000 kvadratmeter där själva datacentret kommer ta ligga på omkring 70 000 kvadratmeter. För att ha någonting att jämföra med så ska den totala ytan vara lika stort som pentagon, men det kommer vara utspritt över ett större område då alla byggnader inte sitter ihop.

IBM kommer att stå för designen av datatjänsterna i projektet men kommer också att ha hjälp av företaget Range Technology Development Co. När bygget är färdigt kommer det att vara bland de största i världen.

Den kinesiska regeringen har börjat spendera stort inom IT-sektorn de senaste åren. Enligt marknadsundersökningsfirman IDC ligger landets budget för IT på 112 miljarder dollar det här året, vilket kan jämförast med USAs 97 miljarder dollar förra året.

En ingenjör vid USAs energidepartement, Dale Sartor, säger att det inte är så förvånande att den kinesiska regeringen satsar på datamoln. Det kommer antagligen ge dem ännu mer kontroll över nätet om allt ligger i molnet och regeringen äger det.