Stora kolkraftverk i Texas stängs ner
Motsvarar 4000MW kolenergi 
59.5°
+
Emmy Zettergren
0
Feber har blivit snabbare även med annonser
Och bättre ska det bli! 
41.7°
+
Roger Åberg
0
Laga mat med bara solen
Smart grej! 
84kg
+
Roger Åberg

AMD planerar snabb övergång till ny processorarkitektur

Även ny tillverkningsprocess

Visa inte PC-artiklar
PC / Övrigt

Det ser ut som att AMD planerar en snabb övergång i det stationära segmentet av processorer till 32 nm silicon-on-insulator tillverkningsprocessen, enligt en person väl bekant med företagets verksamhet.

Det är sidan Xbit Labs som rapporterar detta och sidan säger att vid andra kvartalet nästa år kommer i stort sett alla processorer hos AMD tillverkas med 32 nm SOI-teknologi och ska vara baserade på nya designer.

I dagsläget så består merparten av företagets produktion av Athlon II och Phenom II-chip i AM3 formfaktor. 32 nm processen har dock redan börjat användas i och med lanseringen av Brazos-plattformen tidigare i år men kommer att fortsätta i Bulldozer och Llano.

Ungefär 20 % av AMDs processorer i det stationära segmentet under andra kvartalet 2012 kommer ha AM3+ formfaktorn och kommer tillhöra FX-familjen. FX-chipen kommer att vara baserade på Bulldozer-arkitekturen. Omkring 10 % kommer utgöras av Brazos och resterande 70 % kommer att vara Llano-chip med två till fyra kärnor och integrerad Radeon 6000-grafik.

I jämförelse så brukar det tar flera år för Intel att gå över från en mikroarkitektur till en annan och även från en processtillverkningsteknologi till en annan. Då ska man också lägga till att Intel är ett mycket större företag än AMD.