Fiskare hittar simmande leguan
Sex kilometer från land! 
44.3°
+
Roger Åberg
0
Skön Gremlins-affisch
Med massvis med populärkulturreferenser 
41.4°
+
Frode Wikesjö
0
Animerat på nakna kroppar
Avtryck som ger intryck 
79kg
+
Bobby Green

Piratkopiering är ett resultat av global prissättning

Ny rapport ger ny vinkling på debatten

Visa inte PC-artiklar
PC / Övrigt

Snacket om pirater på nätet har minskat lite på sista tiden och det känns som att rättegången mot grundarna av The Pirate Bay är ganska långt bak i tiden. Debatten fortsätter dock och en ny rapport från Social Science Research Council ger ett nytt perspektiv på problemet.

Rapporten som släppts hävdar nämligen att problemet med piratkopiering av media och mjukvara beror på den globala prissättningen. Folket bakom rapporten har spenderat tre år med att undersöka ekonomierna i bland annat Brasilien, Ryssland, Indien och Mexiko för att komma fram till sina resultat som ska avslöja vad som ligger till grund för piratkopiering.

Temat i rapporten är att en stark upphovsrättslagstiftning och ett aktivt utövande av den har varit ineffektivt att slå ner piratkopiering av mjukvara och media och istället så är det den globala prissättningen som ska ses över först.

Utgivare av media och mjukvara har ofta argumenterat att man vill behålla existerande prissättningsstrukturer i de länder som genererar mest pengar, det vill säga västra Europa och Nordamerika, vilket inför väldigt höga priser i till exempel Östeuropa och Sydamerika om man ser till köpkraften i landet. Det har då lett till en ökning av piratkopiering på de marknaderna då folk inte har råd.

Förutom att peka på problemet så ger rapporten även en del förslag på hur detta kan lösas. Den som är intresserad av att läsa mer kan hitta rapporten via länken nedan.