RC-plan som flyger i 727 km/h
Hej! Hej då! Hej! Hej då! 
47.9°
+
Roger Åberg
0
Spotify större än Bonnier
Största mediabolaget i Sverige 
47.3°
+
Roger Åberg
0
En lite vuxnare chokladkalender
Från Chokladfabriken 
95kg
+
Roger Åberg

Analytiker tror också på ARM-processorer

En av tio PC-datorer har en ARM-processor vid 2015

Visa inte PC-artiklar
PC / Övrigt

Ett av de senaste områdena som diskuteras mycket inom PC-industrin är konkurrensen mellan processorer baserade på ARMs designer och de baserade på Intel och AMDs x86-arkitektur.

Traditionellt sett så har ARM-baserade processorer lägre prestanda men är bättre när det gäller strömförbrukning. Detta har gjort att de lämpar sig bra i enheter som kräver en lång batteritid som mobiltelefoner och nu nyligen också tablets och smartbooks.

Vissa analytiker tror nu dock att vid år 2015 så kommer ARM-baserade processorer att kunna konkurrera med x86-varianter och omkring var tionde PC kommer drivas av sådana chip.

Det anses allmänt att den kommande ARM Cortex-A15 arkitekturen ska kunna ge tillräckligt hög prestanda för att driva nästa generation av persondatorer. Den kommer dock inte ha stöd för 64 bitar vilket gör att ARM kommer behöva utöka arkitekturen eller utveckla ännu en för att verkligen kunna konkurrera med x86 för datorer som kräver mycket minne.

Både AMD och Intel tror dock att det är lättare för dem att sänka strömförbrukningen av x86-chip än det är för ARM att öka prestandan till en nivå lik som finns hos x86-processorer. Det förklaras också i de båda företagens strategier där de har en arkitektur för maximal prestanda och en för minimal strömförbrukning.