Gravitationsvågor från kolliderande neutronstjärnor upptäckta
Första gången det sker 
43.8°
+
Wille Wilhelmsson
0
Microsoft har redan fixat KRACK på sina enheter
Uppdatera om du vill vara säker 
47.4°
+
André Stray
0
Repetition i musik
Därför gillar vi det 
90kg
+
Bobby Green

Både AMD och Nvidia förlorar marknadsandelar

Intel tar 60 % av GPU-marknaden

Visa inte PC-artiklar
PC / Övrigt

Grafikkortsmarknaden uppförde sig på ett ganska ovanligt sätt under andra kvartalet i år och både AMD och Nvidia hade lägre antal leveranser trots ökad tillväxt. Intel lyckades dock skeppa fler grafikadaptrar än tidigare och tog över 60 % av marknaden enligt JPR.

Leveranser under andra kvartalet i år var inte i linje med tidigare år. Normalt är andra kvartalet en slö säsong men i år så ökade leveranserna med 22 miljoner enheter upp till 140 miljoner enheter jämfört med samma kvartal förra året.

Intel var dock den enda tillverkaren som kunde öka försäljningen av grafikadaptrar och därmed steg också företagets marknadsandelar. Tittar vi dock på hur många GPU:er det finns i datorer i snitt så ligger det på 1,6, vilket betyder att inte alla av Intels GPU:er faktiskt används av konsumenter.

Intels leveranser av grafikadaptrar steg med 19,6 % från förra kvartalet då försäljningen av CPU:er med integrerad grafik steg med 41 % under samma period. AMDs leveranser gick ner med 7,3 % trots det faktum att företagets försäljning av APU:er steg. Nvidia tappade 5,3 % men ökade försäljningen med 30 %.