Stora kolkraftverk i Texas stängs ner
Motsvarar 4000MW kolenergi 
61.8°
+
Emmy Zettergren
0
Feber har blivit snabbare även med annonser
Och bättre ska det bli! 
42.1°
+
Roger Åberg
0
Laga mat med bara solen
Smart grej! 
84kg
+
Roger Åberg

Texas Instruments satsar på bärbart med Windows 8

Ultratunna och tablets

Visa inte PC-artiklar
PC / Övrigt

Nu när Windows 8 kommer få stöd för ARM-processorer så finns det en del tillverkare av just de processorerna som intresserar sig för att ta sig in på den bärbara datormarknaden.

En av dem är Texas Instruments som säger att de nu tänker tillverka ultratunna bärbara datorer med Windows 8 men även med Android. Företaget nämner ingenting om specifikationer men bekräftar att de arbetar med utveckling av Windows 8 för OMAP-processorer med fokus på tablets och ultratunna datorer.

Det ser ut som att OMAP 4 kan köra Windows 8 och det demonstrerades under CES 2011. Då är det ingen tvekan om att OMAP 5 med 2+2 processorkärnor klarar av att göra det snabbare. OMAP 5 beräknas att hamna på upp till 2 GHz, vilket kan jämföras med dagens OMAP 4 4430 som har två kärnor klockade till 1 GHz.

OMAP 5 kommer nog inte lanseras innan det att Windows 8 släpps då OMAP 4 4470 inte är planerad förrän under första halvan av nästa år. OMAP 4 4470 kommer dock ha två kärnor klockade 1,8 GHz så prestandan bör vara fullt tillräcklig för Windows 8.

ARM-processorerna kan bli riktiga konkurrenter till Atom då de kostar omkring 20 dollar för dualcore-varianter. Det är ungefär hälften av vad Atom-processorerna kostar och jämför man med "riktiga" ultrabook-processorer så är det mindre än en tiondel av priset då de kostar mer än 200 dollar.