WhatsApp blockerat i Kina
I samband med kommunistpartiets kongress 
30.5°
+
Frode Wikesjö
0
Facebook köper rättigheterna till Skam
Den amerikanska versionen lär bli lättillgänglig 
28.3°
+
André Stray
0
Liten igelkott ska väl också få campa
Skön kampanj 
81kg
+
Roger Åberg

Bristen på hårddiskar kommer vara kvartalet ut

Priset ökar drastiskt

Visa inte PC-artiklar
PC / Övrigt

Under förra veckan stod det klart att översvämningskatastrofen i Thailand kommer ha en stor effekt på hårddiskindustrin men läget är oklart exakt hur stor effekten kommer att bli i slutändan. Flera datortillverkare rapporterar nu dock att de inte har stora lager av hårddiskar och bristen på tillgång driver upp priserna på marknaden.

Översvämningen i Thailand är den värsta på 50 år och har medfört stora svårigheter för lokalbefolkningen men också för de företag som har industrier i området. Både Seagate och Western Digital, de två stora inom hårddisktillverkning har drabbats hårt och det börjar nu märkas på priserna.

Flera datortillverkare vänder sig nu till gråa marknader, vilket innebär att de söker produkter från icke officiella källor eller återförsäljare.

Vissa hårddiskmodeller drabbas hårdare än andra men trenden överlag är klar. Prisökningen på hårddiskar ligger i nuläget på 80-190% och ökningen började redan i mitten på förra månaden. Resultaten på bilden här till höger visar bara 3,5"-hårddiskar men situationen är liknande för 2,5"-hårddiskar.

Bristen på hårddiskar väntas vara genom hela det här kvartalet och kan mycket väl fortsätta in på nästa kvartal. Det innebär säkert också att priset på hårddiskar kan stiga ännu högre ju mer brist det blir.