Apple beordras betala 440 miljoner dollar till patenttroll
Apple har dock inte gett upp ännu 
31.6°
+
Wille Wilhelmsson
0
Den här motorcykeln känner sin förare
Yamaha Motoroid presenteras snart 
41.7°
+
Roger Åberg
0
Laga mat med bara solen
Smart grej! 
83kg
+
Roger Åberg

Ultrabooks kommer ersätta vanliga bärbara datorer

IHS säger att segmentet kommer växa stadigt de kommande åren

Visa inte PC-artiklar
PC / Övrigt

Även om ultrabooks inte imponerat så mycket såhär i ett tidigt skede så spås de ha en lysande framtid, i alla fall om man ska tro marknadsundersökningsföretaget IHS.

Enligt firman så kommer ultrabooks att med tiden ersätta vanliga bärbara datorer precis på samma sätt som ultratunna bärbara har gjort i ett antal år nu. Fram till år 2015 kommer ultrabooks att ta upp omkring 40 % av marknaden, om prognosen stämmer.

2011, alltså i år, är det året då ultrabooks lanserades och de kommer nu endast att stå för 2 % då vi passerar in till 2012. Under nästa år kommer vi dock se en ökning upp till 13 %. Detta mer än fördubblas under 2013 till 28 % och ökar sedan till 38 % under 2014 för att sedan hamna på 43 % under 2015.

Som läget är nu så definieras ultrabooks som väldigt lätta och tunna bärbara datorer, under 2 cm och under 1,5 kg samt att de bör ligga på ett prisläge under 1000 dollar. Allt eftersom vi får framåt kommer vi se nya formfaktorer som Tablet-PC med touchscreen och allt längre och längre batteritid.

Den första målgruppen med ultrabooks är dock konsumenter men PC-tillverkare kommer att ta fram modeller som riktar sig mot företagsanvändare. Vissa tippar även på att ankomsten av ultrabooks kan vara det som sätter igång datorindustrin igen efter en tid av stadig nedgång.