Apple beordras betala 440 miljoner dollar till patenttroll
Apple har dock inte gett upp ännu 
32.0°
+
Wille Wilhelmsson
0
Den här motorcykeln känner sin förare
Yamaha Motoroid presenteras snart 
41.2°
+
Roger Åberg
0
Laga mat med bara solen
Smart grej! 
83kg
+
Roger Åberg

AMD tar hjälp av IBM

Behöver större produktionsvolymer på processorer

Visa inte PC-artiklar
PC / Övrigt

Mycket information släpptes under förra veckans Analyst Day som AMD höll och en nyhet var bland annat att IBM kommer börja tillverka mikroprocessorer åt företaget och då mer specifikt den kommande APUn som går under kodnamnet Trinity.

För några år sedan så gjorde AMD sig av med företagets fabriker som separerades i ett enskilt företag kallat GlobalFoundries. Anledningen bakom detta var att det var fabrikerna som höll tillbaks företaget och gjorde det olönsamt.

AMD har dock sedan dess använt GlobalFoundries som en produktionspartner utöver TSMC för produktion av företagets processorer. Fram tills nu så är det GlobalFoundries som stått för merparten av tillverkningen av CPU:er och FM1 APU:er medan BGA APU:er och chipsets tillverkats av TSMC.

Något som nu gör det värt att nämna att IBM blir ytterligare en tillverkningspartner är att IBM kan hantera produktion av stora volymer och har även uppvisat en god förmåga i utvecklingen av tillverkningsprocesser. IBM har också många patent när det gäller halvledartillverkning som endast kan matchas av Intel.

Processorer tillverkade av IBM kommer inte ersätta några produktionsvolymer som ursprungligen skulle tillverkas av GlobalFoundries utan lägger endast till i produktionspoolen. Det är viktigt för AMD att ha förmågan att kunna leverera många enheter då det gör dem attraktivare för datortillverkare. Tillverkare som till exempel Lenovo vill vara helt säkra på att AMD kan leverera en stor mängd processorer innan de börjar designa produkter baserade på dem.