SandForce SSDs får mer kapacitet

PC / Hårdvara

Enheter baserade på LSIs nya firmware för SandForce-kontrollers till SSDs kan nu utnyttja 7 % mer utrymme av de flash-chip som enheterna innehåller.

LSI har äntligen bekräftat att de kommer tillåta kunder att slå av den extra ”over-provisioning” som normalt används. Over-provisioning i SSDs använder en del av det interna utrymmet av flash-chipen och gör det osynligt för användaren. Det används fortfarande men kan inte användas som generellt lagringsutrymme.

Alla SSDs använder den här funktionen mer eller mindre och standard ligger på 7 % men SandForce-kontrollers kräver mer än så. I konsumentinriktade enheter kräver de 14 % och i företagsinriktade enheter reserveras ännu mer än så.

Det är ganska enkelt att se vilka enheter som är SandForce-baserade då de ligger på kapaciteter av 60, 120, 240 GB osv medan konkurrenterna ligger på 64, 128, 256 GB vid samma prisläge. Genom att sänka den andel som enheterna kräver i over-provisioning så kan LSI nu tillåta tillverkare som använder SandForce-kontrollers att släppa enheter med samma kapaciteter som konkurrenterna.

Detta medför dock att prestandan kanske kommer sänkas då tillverkare kanske behöver lägga till cache bestående av DRAM istället. LSI hävdar dock att det inte ska ha stor påverkan på vare sig prestandan eller livslängden av enheterna.

De första enheterna som kommer använda det nya firmwaret är ADATAs XPG SX900-serie som snart kommer att finnas tillgängliga i 64, 128, 256 och 512 GB kapaciteter. ADATA säger också att uppgraderingen ska finnas tillgänglig för enheter som redan finns på marknaden.

www.bit-tech.net +

Här är rymdfarkosterna som ska utforska Merkurius

Vetenskap / Rymden

Den europeiska rymdstyrelsen ESA har släppt en ny bild på de tre farkosterna som ska bege sig till vårt solsystems innersta planet Merkurius och utforska denna.

Man kallar uppdraget för BepiColombo och från höger till vänster ser ni ESA:s Mercury Planetary Orbiter som ska undersöka planetens yta och sammansättning, i mitten syns Mercury Transfer Module som ska ta de två andra farkosterna till Merkurius och till höger syns JAXA:s Mercury Magnetospheric Orbiter som ska undersöka planetens magnetfält.

BepiColombo kommer att bli ESA:s första uppdrag på Merkurius någonsin och går allt enligt plan kommer de tre farkosterna att lämna jorden 2017.

www.esa.int +

Vimeo till iOS uppdateras med bild-i-bild-stöd

iOS / Appar

En av nyheterna i iOS 9 är att du kan använda vissa appar i ett bild-i-bild-läge, det vill säga att du kan titta på en video samtidigt som du gör andra saker på plattan.

YouTube har haft denna smidiga funktion ett tag och nu har även Vimeo fått stöd för hovrande fönster, men nu har alltså även Vimeo fått en sådan funktion.

Utöver det är det möjligt att söka på Vimeo-videor direkt i Spotlight.

Så om du använder Vimeo på din iPad så kan du uppdatera appen och avnjuta de nya funktionerna. Vimeo kan du ladda ner här: Vimeo på App Store.

thenextweb.com +

Wii U-emulatorn Cemu når 1.0

Spel / Nintendo

Wii U-emulatorn nådde nyligen version 1.0 så om man går igång på emulatorer och sådana grejer kan man ju spana in denna. Cemu är inte alls optimerat ännu så det innebär kass framerate och långa laddningstider. Något ljud eller ordentligt kontrollstöd finns inte heller just nu.

Om man själv vill rota runt i koden så kan man hitta källkoden för Cemu på Github här.

gbatemp.net +

Google Street View får stöd för VR

Webb / Google

Ända sedan Google lanserade Google Street View på Google Maps för åtta år sedan har jag sett fram emot den dagen man kunnat navigera runt i världen med hjälp av VR och nu verkar det som om den dagen är här.

Google har meddelat att man har implementerat stöd för Google Cardboard-kompatibila VR-brillor i Street View vilket gör att man kan kika runt på världen i 360 grader med hjälp av ett par VR-glasögon.

Har du ett par Google Cardboard-kompatibla VR-brillor är det bara att ladda ner den senaste appen till iOS eller Android och börja utforska världen. Appen hittas gratis till iOS på App Store här och till Android på Google Play här. Google Cardboard finns tillgängligt på 39 stycken olika språk i över 100 stycken länder.

googledevelopers.blogspot.se +

Polisen kommer köpa drönare av Saab

OBS! Bilden är ett montage.
Pryl / Drönare

Tidigare skrev vi om att polisens drönarsatsning har lagts på is på grund av att ingen drönartillverkare uppfyllde polisens krav, men nu verkar man blåst liv i projektet igen då man bestämt att Saab kommer att leverera obemannade flygfarkoster. Enligt polisen kommer man skriva avtal tidigast 20 oktober.

Polisen kommer att använda de obemannade flygfarkosterna för att övervaka demonstrationer, undersöka brottsplatser och hitta människor.

www.nyteknik.se +
Redaktionen Annonsera Cookies
bloggportalen