SandForce SSDs får mer kapacitet

PC / Hårdvara

Enheter baserade på LSIs nya firmware för SandForce-kontrollers till SSDs kan nu utnyttja 7 % mer utrymme av de flash-chip som enheterna innehåller.

LSI har äntligen bekräftat att de kommer tillåta kunder att slå av den extra ”over-provisioning” som normalt används. Over-provisioning i SSDs använder en del av det interna utrymmet av flash-chipen och gör det osynligt för användaren. Det används fortfarande men kan inte användas som generellt lagringsutrymme.

Alla SSDs använder den här funktionen mer eller mindre och standard ligger på 7 % men SandForce-kontrollers kräver mer än så. I konsumentinriktade enheter kräver de 14 % och i företagsinriktade enheter reserveras ännu mer än så.

Det är ganska enkelt att se vilka enheter som är SandForce-baserade då de ligger på kapaciteter av 60, 120, 240 GB osv medan konkurrenterna ligger på 64, 128, 256 GB vid samma prisläge. Genom att sänka den andel som enheterna kräver i over-provisioning så kan LSI nu tillåta tillverkare som använder SandForce-kontrollers att släppa enheter med samma kapaciteter som konkurrenterna.

Detta medför dock att prestandan kanske kommer sänkas då tillverkare kanske behöver lägga till cache bestående av DRAM istället. LSI hävdar dock att det inte ska ha stor påverkan på vare sig prestandan eller livslängden av enheterna.

De första enheterna som kommer använda det nya firmwaret är ADATAs XPG SX900-serie som snart kommer att finnas tillgängliga i 64, 128, 256 och 512 GB kapaciteter. ADATA säger också att uppgraderingen ska finnas tillgänglig för enheter som redan finns på marknaden.

www.bit-tech.net +

Vad är de vita fläckarna på dvärgplaneten Ceres?

Vetenskap / Rymden

Här är en bild på dvärgplaneten Ceres som NASA:s rymdfarkost Dawn har fotograferat på 46.000 kilometers avstånd.

Något som nu förbryllar forskarna är två stycken väldigt ljusstarka punkter på planetens yta som man inte riktigt vet vad det är. För att ta reda på det så måste planeten fotograferas på närmare håll. Andreas Nathues på Max Planck Institute for Solar System Research säger:
"The brightest spot continues to be too small to resolve with our camera, but despite its size it is brighter than anything else on Ceres. This is truly unexpected and still a mystery to us."
En teori är att det kan handla om någon slags vulkanisk aktivitet på Ceres yta men innan man har kunnat fotografera det hela på närmare håll så håller man alla dörrar öppna.

Ceres är det största objektet i asteroidbältet mellan Mars och Jupiter. Dvärgplaneten består av sten samt is och den har en diameter på cirka 95 mil.

www.nasa.gov +

Affisch för femte säsongen av Game of Thrones

Film / TV-serier

Snart drar femte säsongen av fantasypeposet Game of Thrones igång igen och här är den första affischen för årets säsong. Nedanstående text innehåller spoilers för er som inte har sett säsong av Game of Thrones.

På affischen syns Tyrion Lannister på den båt han steg ombord på efter det att han tvingats fly Kings Landing på grund av att han mördat sin far och älskarinna. Ovanför båten syns Daenerys Targaryen drake Drogon som nu har växt sig ordentligt stor och det låter ju som ett spännande möte.

Nedan hittar ni ett kort teaserklipp från GoT S05 där vi får se Brienne och Podrick diskutera. Den femte säsongen av Game of Thrones drar igång den 12:e april på HBO i USA och dagen efter dyker det även upp här i Sverige på HBO Nordic.

www.cinemablend.com +

Polisen köper in drönare

Pryl / Drönare

Polisens utvecklingscentrum ska köpa in tre till fyra stycken drönare som man ska testa för att se om det är något som polisen anses behöva i sin arsenal i framtiden.

Per Engström, gruppchef på Polisens utvecklingscentrum i Stockholm, säger att man kan tänka sig att använda drönarna i exempelvis fjällräddningstjänsten med att det även finns andra användningsområden:
"Kriminaltekniker vill ta översiktsbilder, kanske med hjälp av mindre modeller. Man kan använda dem till spaningsverksamhet till viss del och även i så kallad insatsverksamhet - i stället för att skicka in en person i farligt område så skickar man in en sådan här."
Exakt vilken typ av drönare man har tänkt att införskaffa framgår inte men man säger sig att det rör sig om lite kraftfullare doningar än de som traditionellt används för hobbybruk som till exempel den på bilden ovan.

www.di.se +

Ny telefon från Lenovo ser ut som en kamera

Mobil / Hårdvara

Vibe Shot är en ny mobiltelefon från Lenovo som har designats för att den ska likna en kamera. Utseendet är bland annat väldigt minimalistiskt och fyrkantigt. Den är endast 7,3 mm tjock och har en full HD-display på 5 tum. Den ska inte heller bara se ut som en kamera utan också kunna prestera rätt bra bilder. Kameran är på 16 megapixel och har utrustats med optisk stabilisering samt en trefärgad led-blixt vilket ska ge bilderna en lite jämnare ton.

Tittar vi på insidan har telefonen fått en 64-bitars Snapdragon och ett internminne på 3GB med lagringskapacitet på 32 GB. Den har även stöd för minneskort som kan öka på lagringen upp till 128GB.

www.engadget.com +

Eurogamer.se slår upp portarna, igen

OBS: Bilden är ett montage
Spel / Övrigt

För nästan fem år sedan öppnade en av världens bästa spelsidor, eurogamer.net, upp en svensk filial i samarbete med PS3bloggen. Den svenska motsvarigheten levde tyvärr inte upp mot kvalitén som modersidan erbjöd och för ett drygt år sedan stängde man ner sidan.

Nu gör man ett nytt försök med ny redaktion och en helt färsk inriktning. Sidan hoppas på att etablera sig som en mainstream-sida och hitta ny mark bland hängivna spelfans samt folk som inte ens spelar särskilt mycket.

Feberläsare kan säkert hitta minst två kända ansikten på sidan, nämligen André Stray och Peter Tjärndal.

www.eurogamer.se +
Redaktionen Annonsera Cookies
bloggportalen