XBMC 11 redo

PC / Mjukvara

Nästan exakt tre månader efter den första "public" betan så har XBMC 11 nått guld-status. Version 11 går under namnet Eden och är den första stora lanseringen på över ett år och finns nu tillgänlig för Windows, Linux, OS X och iOS, även om det kräver jailbreak för iOS-enheter.

Det finns också en fristående variant som kallas för XBMCbuntu som du kan köra från en boot-bar USB-sticka. Till skillnad från föregående versioner av den fristående versionen av operativsystemet så inkluderar XBMCbuntu en Linux skrivbordsmiljö med package manager och en Flash-kompatibel Chromium webbläsare. XBMC är fortfarande det program som startas som standard men man kommer nu alltså åt det underliggande operativsystemet.

Eden kommer med en hel del förbättringar jämfört med tidigare versioner av XBMC. Standardtemat har nu modifierats för att visa mer information på home-skärmen och addons kan nu enkelt återställas till en tidigare version genom ett knapptryck.

Fjärrkontroller ska fungera bättre i Windows och väderprognoser kommer nu från Weather Underground. VAAPI-stöd utlovar nu också förbättrad videoavkodning med stöd för AMDs GPU:er under Linux.

xbmc.org +

Galet koncept från Chevrolet

Bil / Chevrolet

Det är inte bara produktionsbilar och kopior på bilmässan i Shanhai utan självklart även ett par koncept. Chevrolet står nog för det allra mest vågade med FNR Concept - en självkörande sak som ser ut att komma från rymden.

Bilen är eldriven och tanken är alltså att du bara ska vara passagerare och att den ska köra dig dit du vill. På insidan finns fyra separata fåtöljer som går att rotera så att man sitter mot varandra om man exempelvis vill ha ett möte eller bara gillar att titta på sina medpassagerare.

Tyvärr får vi inte reda på så mycket mer om FNR för tillfället. Bilder från mässgolvet finns på länken nedan.

jalopnik.com +

League of Legends kommer att dominera MOBA nästa år

Spel / PC

Det är utan tvekan League of Legends som är det dominerande MOBA-spelet på marknaden idag. Och så lär det förbli även nästa år. Det har marknadsföretaget EEDAR kommit fram till.

Enligt deras analytiker Edward Zhou kommer League of Legends att inneha 66 procent av marknaden medan Dota 2 kommer att landa på en andraplats med 14 procent. Efter det lär Blizzards kommande spel Heroes of the Storm komma med 7 procent och sist Smite på 2,5 procent. Resterande 0,5 procent lär tillhöra mindre aktörer.

Enligt Zhou finns det dock absolut möjlighet för andra MOBA-spel att ta sig in på marknaden. Men då måste de komma med något nytt och inte bara upprepa det som andra redan har gjort.

www.pcgamer.com +

Astronauten Chris Hadfield släpper skiva

Vetenskap / Rymden

Den kanadensiske astronauten Chris Hadfield som befann sig ett halvår på den internationella rymdstationen ISS mellan 2012-2013 har meddelat att han kommer att släppa ett album med de låtar han spelade in där.

Hadfield har antagligen kommit att bli den mest kände av besättningen på ISS på grund av sitt flitiga användande av sociala medier samt alla klipp med både musik och annat som han laddat upp till YouTube. Han spelade bland annat in en version av David Bowies "Space Oddity" som ni kan se i klippet här ovan och den kallade Bowie själv för "kanske den mest gripande version av låten som någonsin skapats".

Förutom Hadfield själv kommer artister som Barenaked Ladies, Ron Sexsmith samt Buck 65 medverka på plattan som släpps senare i år.

www.rollingstone.com +

Ny glasgroda funnen i Costa Rica

OBS! Bilden är ett montage.
Vetenskap / Natur

I Costa Rica har ett gäng forskare hittat en ny sorts groda i Hyalinobatrachium-släktet i vid namn dianae. Det är en av 14 olika glasgrodor som bor runt om i landet och det som är speciellt med just dianae är att den är kalaslik grodan Kermit från Mupparna. Sedan är det den första nya glasgrodan som hittats i landet sedan 1973.

Brian Kubicki, Stanley Salazar, and Robert Puschendorf heter de som hittat grodan och dessa har skrivit ett abstrakt om grodan som ni hittar via länken här nere.

cramphibian.com +

Här är en film från det Alan Wake 2 vi aldrig får spela

Spel / Multiplattform

Remedy hade långtgående planer på ett Alan Wake 2. Men produktionen lades till slut ner eftersom tiden inte kändes rätt. Dock han de sätta ihop en prototyp som vi kan se ovan.

Själv gillade jag verkligen det första Alan Wake och hade inte alls haft något emot att spela en uppföljare. Och Remedy har inte helt uteslutit att det kan komma i framtiden. Det säger de till Polygon som har publicerat en lång intervju med Sam Lake, Creative Director, full med detaljer om produktionen och framtiden.

"The team and the work is very much focused on Quantum Break. We are living in Quantum Break land and enjoying ourselves, but at the same time we are in a place where we are starting to look into the future and starting to have discussions about what is next."

"Among other things. we are discussing the possibility of an Alan Wake sequel with multiple partners, but nothing has been decided."

www.polygon.com +
Redaktionen Annonsera Cookies
bloggportalen