Sony Vaio T13 och T11

PC / Hårdvara

Efter en lång väntan sedan CES så avslöjar nu äntligen Sony företagets första ultrabooks, Vaio T13 och T11.

De båda datorerna ska släppas någon gång under nästa månad och tillhör första generationen av ultrabooks, vilket betyder att de baseras på Sandy Bridge-plattformen med en Core i3-2367M processor. Utöver detta hittar vi också hybridlagring som består av en 320 GB hårddiska samt en 32 GB SSD och det finns även 4 GB DDR3-minne.

Skärmstorlekarna ligger på 13,3" respektive 11,6" men upplösningen ligger tyvärr bara på 1366x768 pixlar. Det nämns bara ett set av mått och jag antar att det är för 13"-varianten. Där ligger tjockleken på 17,8 mm och vikten ligger på 1,6 kg inklusive batteriet.

Anslutningsmöjligheter finns bland annat genom Blåtand 4.0, HDMI, USB 3.0 och 2.0 samt Wi-Fi 802.11 b/g/n.

Det ser ut som att de här modellerna är speciellt riktade mot den europeiska marknaden. Priset får vi dock vänta på.

www.engadget.com +

Skoföretag återskapar misslyckad Las Vegas-film

Video / Kul

Kommer ni ihåg mannen som fick låna sin sons GoPro och råkade filma hela sin Las Vegas-resa med kameran vänd bak och fram? Filmen blev en viral succé och ledde till att ett Las Vegas-baserad skoföretag spelade in filmen igen utifrån vart mannen varit för att återskapa den film som borde ha blivit.

petapixel.com +

Ny trailer för Disney Infinity 3.0: The Force Awakens

Spel / Multiplattform

Den 18 december får Disney Infinity 3.0 tillskott i form av flera karaktärer från den kommande Star Wars-filmen The Force Awakens. Bland annat får vi se BB-8, Rey och Kylo Ren.

Disney har också släppt en ny trailer inför releasen som ni kan se ovan.

www.thesixthaxis.com +

Snubbe gripen för överbelastningsattacker mot banker

Webb / Övrigt

IDG rapporterar att polisen nu har gripit en underårig pojke som misstänks för att ha utfört de överbelastningsattacker som har drabbat de båda två svenska storbankerna Nordea och Swedbanks webbplatser till och från under hösten.

Pojken greps igår kväll i Växjö och kammaråklagare Mats Ljungqvist säger till IDG.se:
"Ddos-attackerna har genomförts genom användning av ett botnät med 20 000 datorer. Det resulterade i att man inte kunde gå in på bankernas hemsidor. Det har också framställts ett lösenkrav, att mot pengar avsluta attacken."
Vid gripandet skedde även en husrannsakan i pojkens hem i Växjö där polisen tog med sig ett gäng datorer. Pojken är nu misstänkt för grovt dataintrång och försök till utpressning. Enligt åklagaren ska inga pengar ha betalats ut i samband med utpressningsförsöket mot bankerna.

www.idg.se +

World Press Photo inför etiska regler

Foto / Bransch

Nästa års upplaga av World Press Photo kommer att ställa högre krav på de deltagande fotograferna i form av etik och moral. Nya regler har nämligen införts samtidigt som reglerna reviderats och riktlinjerna för tävlingen förtydligats.

En av anledningarna är kontroversen kring att årets förstapristagare diskvalificerades för att fotots skildring var missledande. Dessutom diskvalificerades hela 20 procent av deltagarna.

Det viktigaste i de nya etiska reglerna är med andra ord att bilden inte får vara missledande och deltagarna påminns om att deras närvaro när fotot tas kan påverkar scenen och situationen.

Managing Director Lars Boering har själv varit delaktig i framtagandet av de nya riktlinjerna och i ett uttalande säger han att åskådarna måste kunna lita på fotot.

“As one of the foundation’s long established activities, we want the photo contest to reward the skills of the photographer to make the best single-exposure, single-frame pictures – either individually or as a story or long-term project – that are great contributions to visual journalism. All the creative elements of photography can be used, but they have to serve the purpose of reliable journalism.

We want the audience to have trust in the accuracy of the pictures that win awards and are shown in our exhibition, so, for the first time, the contest has a code of ethics that sets out what we expect from entrants."

Reglerna kan ni läsa via länken nedan. Ovan kan ni också se en reklamfilm från World Press Photo som visar en del av årens bidrag.

via Petapixel www.worldpressphoto.org +

Nu är det lagligt att driva gruvor på asteroider

Vetenskap / Rymden

I framtiden siktar många länder och företag på att utvinna råvaror från asteroider och även om ingen ens är i närheten att dra igång ett sådan projekt än så länge så har USA nu juridiskt reglerat gruvdrift i rymden.

Detta framgår av US Commercial Space Launch Competitiveness Act (CSLCA) som USA:s president Obama undertecknade igår. Den innebär nu att det finns ett regelverk runt när länder och företag vill "annektera" en del av en himlakropp för kommersiella eller andra intressen. Det går fortsatt inte att ta en hel planet, asteroid eller annan himlakropp i besittning för ett land eller företag men CSLCA ger, åtminstone amerikanska, företag rätt att utnyttja delar av himlakroppar för kommersiella intressen.

Hur det ser ut för företag från länder utanför USA framgår inte.

fortune.com +
Redaktionen Annonsera Cookies
bloggportalen