RC-plan som flyger i 727 km/h
Hej! Hej då! Hej! Hej då! 
42.9°
+
Roger Åberg
0
Spotify större än Bonnier
Största mediabolaget i Sverige 
44.8°
+
Roger Åberg
0
En lite vuxnare chokladkalender
Från Chokladfabriken 
91kg
+
Roger Åberg

Hårddiskindustrin har hämtat sig efter översvämningen

Priserna är dock fortfarande höga

Visa inte PC-artiklar
PC / Övrigt

Översvämningen i Thailand som händer under oktober månad förra året börjar kännas allt mer avlägsen men effekterna som den hade på hårddiskindustrin har tagit en lång tid att reparera.

Ars Techinica rapporterar nu dock att produktionsnivån och inventarier är tillbaks på samma nivå som före översvämningen förra året men trots detta så har priserna inte sjunkit ner till samma nivå som förut. I snitt så ligger priserna på en nivå som är 75 % högre än tidigare i detaljhandeln och tillverkarna rapporterar väldigt bra finansiella resultat för de kvartal som gått.

Enligt IHS iSuppli så sjönk leveranser av hårddiskar kraftigt under sista kvartalet av 2011 och låg 29,1 % än kvartalet innan. Första kvartalet under 2012 var dock bara 16,6 % lägre jämförelsevis men priset låg på en nivå av 28 % högre under båda kvartalen efter översvämningen.

PC-tillverkare fick ett lägre pris en detaljhandeln eftersom de tecknar långa kontrakt med hårddisktillverkarna men i detaljhandeln steg priset med upp till 300 % till en början på vissa produkter.

Vi ska även tänka på att ovanpå detta så sänkte både Seagate och Western Digital garantitiderna på hårddiskar för att ytterligare minska kostnader i framtiden.