Microsoft presenterar Surface Book 2
Kommer i 13,5" och 15" 
44.2°
+
André Stray
0
Hejdå John Dunsworth
Trailer Park Boys-skådespelare död vid 71 års ålder 
30.7°
+
Wille Wilhelmsson
0
Laga mat med bara solen
Smart grej! 
79kg
+
Roger Åberg

Forskare gör framsteg med magnetisk-elektrisk lagring

Kan skapa SSD på 50 petabyte

Visa inte PC-artiklar
PC / Övrigt

Vid Karlsruhe Institute of Technology (KIT) har man nyligen gjort framsteg när det gäller lagring i minnen där man lyckats lagra en bit i en molekyl.

Det internationella forskarteamet som arbetar vid KIT genomförde detta genom att lägga in en magnetiserad järnatom i en molekyl som består av 51 andra atomer. Sedan drog de nytta av de memristiva och spintroniska funktionerna av molekylen.

Genom att köra en ström genom molekylen så ändrades atomens laddning och därmed ändrades resistansen som sedan kunde mätas och motsvarade en bit. En normal magnetisk hårddisk behöver omkring 3 miljoner atomer för att lagra en bit så en ny disk med den här tekniken skulle teoretiskt sett kunna öka kapaciteten 50 000 gånger, samtidigt som det skulle bli en helt elektrisk produkt.

Om forskningen för detta går så långt så skulle en hårddisk som idag ligger på 1 TB kunna förvandlas till 50 petabyte SSD. Jag tror nog dock att man hellre förminskar enheterna då man nog inte behöver så mycket lagringsutrymme än på ett tag.