Stora kolkraftverk i Texas stängs ner
Motsvarar 4000MW kolenergi 
60.9°
+
Emmy Zettergren
0
Feber har blivit snabbare även med annonser
Och bättre ska det bli! 
42.1°
+
Roger Åberg
0
Laga mat med bara solen
Smart grej! 
84kg
+
Roger Åberg

Samsung och TSMC intresserade av att köpa delar i ASML

Ska hjälpa till med utvecklingen av 450 mm wafers

Visa inte PC-artiklar
PC / Övrigt

ASML Holding NV, en ledande tillverkare av produktionsmaskiner för halvledare, är nu i samtal med Samsung Electronics och Taiwan Semiconductor Manufacturing Co om att sälja av 10 % andelar till de ledande halvledartillverkarna.

Det som Samsung och TSMC är intresserade av är att investera i ASML för att accelerera utvecklingen av utrustning för att börja tillverka 450 mm wafers.

ASML tillkännagav tidigare under veckan att de planerar att sälja av 25 % av företaget för att snabba upp utvecklingen av sin 450 mm litografiutrustning. Intel har också tillkännagett planer på att köpa 15 % av ASML för samma ändamål och nu vill alltså Samsung och TSMC vara med på ett hörn.

ASML förväntar sig att dra in 1,38 miljarder Euro till forskning och 4,19 miljarder Euro genom att sälja av aktier i företget, om allt går som planerat.

Det är fortfarande oklart om Samsung och TSMC faktiskt kommer investera i ASML då samtalen fortfarande pågår. Det kan tänkas att andra partners som IBM eller GlobaFoundris är intresserade av att köpa aktier i ASML.