Gravitationsvågor från kolliderande neutronstjärnor upptäckta
Första gången det sker 
42.9°
+
Wille Wilhelmsson
0
Microsoft har redan fixat KRACK på sina enheter
Uppdatera om du vill vara säker 
47.0°
+
André Stray
0
Repetition i musik
Därför gillar vi det 
89kg
+
Bobby Green

SSD-marknaden kommer fördubblas i år

Kommer utgöra 40 % av lagringsmarknaden vid 2016

Visa inte PC-artiklar
PC / Övrigt

Marknaden för SSDs har växt snabbt under de senaste åren och den väntas fortsätta växa kraftigt under det kommande året.

Marknadsundersökningsfirman IHS iSuppli säger att leveranser av SSDs kommer uppgå till 83 miljoner enheter under 2013 vilket är mer än en fördubbling av förra årets 39 miljoner enheter. Under 2016 beräknas antalet leveranser ligga upp mot 239 miljoner enheter och utgöra omkring 40 % av lagringsmarknaden.

iSupplis siffror inkluderar både fristående SSDs och de som används som cache i datorsystem men räknar inte med hybriddiskar som består av traditionella mekaniska plattor med inbyggt flashminne som Seagates Momentus XT. Detta på grund av att cachen endast är read only vilket gör att de blir mycket mer begränsade än kombinationen mellan vanliga hårddiskar och fristående SSD-cache.

Analytikern Ryan Chien säger att SSDs öde ligger tätt knutet till marknaden för ultrabooks och andra ultratunna PC-datorer som använder cache-diskar. Han grundar detta på att målet för SSD-marknaden under 2012 faktiskt inte uppnådes, trots att marknaden ändå växte med 124 %, och det berodde på dålig försäljning av ultrabooks.

En annan sak som också har en inverkan är ju det fallande priset på NAND-flash minne och det har säkert större inverkan än försäljningen av ultrabooks. Ett lägre pris får både konsumenter att uppgradera sina system såsom PC-tillverkare att slänga in SSDs istället för hårddiskar.