Regeringen vill bygga nio nya städer och stadsdelar
Hotar biologiska mångfalden enligt kritiker 
32.0°
+
Emmy Zettergren
0
Nu släpper LEGO hyllning till framstående kvinnor på NASA
Kvinnorna som tog oss till rymden 
43.7°
+
Wille Wilhelmsson
0
En lite vuxnare chokladkalender
Från Chokladfabriken 
82kg
+
Roger Åberg

AMD släpper Radeon R9 290X

Priset slår Nvidia ordentligt på fingrarna

Visa inte PC-artiklar
PC / Övrigt

Som väntat så släppte AMD sitt nya flaggskepp, Radeon R9 290X, under gårdagen och prisinformationen som kom något tidigare visade sig stämma också. AMD planerar först och främst att konkurrera med GeForce GTX 780 men i vissa lägen kan det nya grafikkortet även konkurrera med GeForce GTX Titan.

Som vi vet så baserar sig Radeon R9 290X på den nya 28 nm "Hawaii" GPUn som kommer med 2816 stream-processorer, 176 texture memory units, 64 ROPs och ett 512-bitars GDDR5 minnesgränssnitt kopplat till 4 GB grafikminne.

GPUn har stöd i hårdvaran för DirectX 11.2, OpenGL 4.3 och är även redo att användas med AMDs nya API, Mantle. Radeon R9 290X finns tillgänglig nu från diverse tillverkningspartners och alla varianter håller sig till referensdesignen i nuläget.

Den stora nyheten med AMDs nya flaggskepp måste väl ändå vara priset då det lägger sig 100 dollar lägre än Nvidias GeForce GTX 780. Radeon R9 290X kommer som sagt med en imponerande prestanda för de pengar man får lägga ut och nu tror jag att Nvidia verkligen får tänka om lite när det gäller deras uppställning på marknaden.