USA vann över Japan i världens första jätterobot-fajt
MegaBots besegrade Suidobashi  
30.7°
+
Wille Wilhelmsson
0
EA stänger Visceral Games
Studion bakom Dead Space finns snart inte mer 
30.5°
+
Frode Wikesjö
0
Jim Jefferies till Sverige!
Biljetterna tar slut snabbt 
80kg
+
Roger Åberg

Varför är muspekaren vinklad i 22,5 grader?

Så har den varit sedan Xerox uppfann det grafiska gränssnittet

Visa inte PC-artiklar
PC / Övrigt

Troligen så har du aldrig funderat över varför muspekaren på de flesta operativsystem är vinklad i 22,5 grader? Här kommer dock anledningen som man kom på för 33 år sedan och som har hängt med sedan dess.

Bilden ni ser är föreställer ett dokument från 1981 då Xerox utvecklade det grafiska gränssnitt som Steve Jobs sedan snodde och gjorde till Mac OS. Där kan man se en helt vertikal muspekare, något som man snabbt insåg var illa då man hade problem att lokalisera den bland alla andra vertikala och horisontala linjer.

Redan då kom man fram till att om man vinklade den blev allt mycket bättre. Därför vickade Apple på pilen och det genom att följa ett par enkla regler. Den enklaste diagonla linjen att rita ut på en lågupplöst skärm är en 45-graderslinje. Dock ville man att pilen skulle vara just en pil så att vinkla hela pilen 45 grader skulle bli fel då man antingen fick göra en jättetjock pil eller som bäst rita ut pilen med en 22,5 graders-linje och en 67,5 graderslinje vilka i och för sig är de näst simplaste linjerna att rita ut.

Man vinklade därför pilen i just 22,5 grader för då fick man en sida som var helt vertikal vilket är enkelt att rita ut, och så en sida som blev 45 grader, den enklaste diagonala linjen. Detta gav även skaftet till pilen linjer som hade en vinkel på just 22,5 grader vilket som sagt är det näst bästa och så har det varit sedan dess.