Kevin Smith donerar pengar från Miramax-filmer till välgörenhet
Women in Film får all framtida kosing 
42.6°
+
André Stray
0
Baby hör sin mamma för första gången
Gölligt! 
52.4°
+
Roger Åberg
0
Animerat på nakna kroppar
Avtryck som ger intryck 
77kg
+
Bobby Green

ASML lägger ner utveckling av 450 mm wafers

Intel och Samsung kanske inte är så intresserade

Visa inte PC-artiklar
PC / Övrigt

ASML har beslutat sig för att sluta utveckla maskiner för en ny generation av datorchip. Företaget är en av världens största tillverkare som levererar produktionsutrustning till datorindustrin men tänker alltså inte fortsätta utveckling av en ny typ som skulle kunna hantera större wafers.

Datorindustrin kör i dagsläget med 300 mm wafers och de nya maskinerna skulle gett wafers med en storlek på 450 mm. Andra företag som är inblandade i utvecklingen är bland annat Intel, Samsung, Taiwan Semiconductor, GlobalFoundries och IBM och omkring 825 miljoner dollar har redan utlovats till utvecklingen. Den amerikanska delstaten New York har också lovat att bidra med 200 miljoner dollar.

Arbetet att bygga ett cleanroom vid NanoCollage, där utvecklingen sker, har redan påbörjats och det skulle ha kostat 365 miljoner dollar.

ASML säger nu dock att de 770 miljoner dollar som Intel skulle ge företaget kan komma att spenderas i andra teknologiska projekt istället. Beslutet har fått folk att undra hur mycket intresse det egentligen finns hos företagen som sponsrar utvecklingen och flera rapporter i media säger att bland annat Intel och Samsung tycker att det är för dyrt att gå över från 300 mm till 450 mm.