USA vann över Japan i världens första jätterobot-fajt
MegaBots besegrade Suidobashi  
30.5°
+
Wille Wilhelmsson
0
EA stänger Visceral Games
Studion bakom Dead Space finns snart inte mer 
30.5°
+
Frode Wikesjö
0
Jim Jefferies till Sverige!
Biljetterna tar slut snabbt 
80kg
+
Roger Åberg

No-IP.com har fått tillbaks de flesta domännamnen från Microsoft

18 av 23 har återställts

Visa inte PC-artiklar
PC / Övrigt

Det var inte längesedan som dyndns.com stängde ner sin gratis tjänst för dynamiska IP-adresser vilket gjorde att användare fick leta på annat håll efter en praktisk tjänst som man inte behöver betala för. Många migrerade säkert precis som jag till No-IP.com, ett alternativ som känns likvärdigt.

De senaste dagarna har dock No-IP.com drabbats av en "attack" från Microsoft som lagt beslag på ett antal domännamn, totalt 23 stycken, vilket gjort att miljontals användare blivit utan sin tjänst.

No-IP.com har kämpat för att få tillbaks sina domännamn och det verkar ha gått ganska bra då de flesta har aktiverats igen. De domännamn som inte förlitar sig på .org ska redan vara igång så länge de har uppdaterats. Har man fortfarande problem kan man pröva att använda DNS-tjänster från Google eller OpenDNS som båda uppdaterats.

Microsoft lade beslag på No-IP domäner sent under juni månad genom en rättslig processs som No-IP.com inte hade tid att svara på. Microsoft gjorde detta för att ta ner två malware-nätverk som infekterat Windows-datorer och genom att använda sig av No-IPs tjänst försökte de undvika att bli nedtagna. Microsofts advokater hävdade att No-IP.com inte hade gjort allt man kunnat för att hålla en hög säkerhet och ville därmed ta ner domänerna.

I måndags sade Microsoft att man planerade att använda sin Azure datamolnsplattform för att blockera No-IP subdomäner som användes av malware-nätverken medan andra skulle kunna fungera normalt. Detta resulterade dock i att alla blev utan sin tjänst och mer än 4 miljoner användare drabbades.

Vissa som försvarar Microsofts handling säger att de administratörer som drabbades och förlitar sig på på en dynamisk DNS-tjänst borde veta bättre och borde använda andra tjänster för att hålla sina nätverk uppe. Det är dock många fler som använder sig av dynamisk DNS som videoövervakning och routrar i hemmen som ändrar IP ofta. De som spelar Minecraft eller andra spel använder också ofta dynamisk DNS för att lägga upp servrar så folk kan spela i realtid.

Microsofts handling gjorde dock ändå så att man kunde ta ner ett av de värsta botnets som funnits på internet så man borde inte se ner på det hela totalt. Självklart är det här något som endast borde användas som en sista utväg.