RC-plan som flyger i 727 km/h
Hej! Hej då! Hej! Hej då! 
56.9°
+
Roger Åberg
0
#MeToo har fått stort genomslag i sociala medier
Hashtaggen som används för att belysa sexuella trakasserier 
41.2°
+
Wille Wilhelmsson
0
En lite vuxnare chokladkalender
Från Chokladfabriken 
106kg
+
Roger Åberg

Minix NEO Z64

Konkurrent till Zotac Zbox Pico

Visa inte PC-artiklar
PC / Hårdvara

Zotac släppte nyligen en väldigt liten modell av Zbox kallad Pico och nu följer Minix efter med en modell som de kallar för NEO Z64 som också kör Windows 8.1.

Minix är ganska kända för att tillverka små PC-datorer som kör Android som Minix NEO X8 men nu tar företaget steget in i x86-marknaden med NEO Z64 som baserar sig på Intels Atom Bay Trail 22 nm-processor.

Minix NEO Z64 är som namnet antyder en 64-bit PC som kan köra antingen Android eller Windows 8.1. Som standard så levereras den med Android 4.4.4 men det finns en möjlighet att installera Windows 8.1. Processorn som driver datorn är alltså en Atom-processor, i det här fallet Z3735F, som har 2 MB cache och kan nå upp till 1,83 GHz med turbo. Den integrerade grafiken ska klara av videouppspelning i Full HD 1080p.

I övrigt så sitter NEO Z64 på 2 GB DDR3L-minne och 32 GB eMMC-lagring. Behöver man mer utrymme så kan man utöka detta via MicroSD, precis som med Zbox Pico. Vi hittar också en HDMI 1.4-port, 100 Mbit LAN, hörlursportar och strömkontakt på baksidan. Andra portar består bland annat av två USB 2.0-portar och anledningen till att det inte finns någon USB 3.0 är att processorn inte har stöd för det. Det finns dock inbyggd IR-mottagare och datorn levereras med en fjärrkontroll. Trådlöst nätverk hanteras av 802.11n Wi-Fi.

Den här datorn lämpar sig väldigt bra som HTPC då den kommer med stöd för XMBC, eller Kodi som det nu heter. Den är inte så dyr heller då priset lägger sig på 129 dollar och bör komma ut på marknaden inom några veckor.