Stora kolkraftverk i Texas stängs ner
Motsvarar 4000MW kolenergi 
66.7°
+
Emmy Zettergren
0
Feber har blivit snabbare även med annonser
Och bättre ska det bli! 
42.8°
+
Roger Åberg
0
Laga mat med bara solen
Smart grej! 
85kg
+
Roger Åberg

AMD planerar ny högpresterande processorarkitektur

Går under kodnamnet Zen

Visa inte PC-artiklar
PC / Övrigt

AMD har erkänt att processorarkitekturen Bulldozer var ett snedsteg som i stort sett överlämnade marknaden till Intel i det högpresterande segmentet. Nu utlovar företaget dock förbättringar med en ny arkitektur som går under kodnamnet Zen.

AMDs VD, Rory Read, talade under Deustche Bank 2014 Technology Conference förra veckan, där han talade ärligt om Bulldozer-arkitekturen och att den inte levt upp till sina förväntningar. Read sade också att det är något som AMD kommer att få leva med i fyra år.

Det sägs dock att AMD förbereder någonting stort med Zen då företaget rekryterat flera stora namn som Jim Keller, Raja Koduri, Mark Papermaster och Lisa Su som alla är specialister inom industrin. De kommer att hjälpa till att utveckla Zen och K12.

Det här markerar första gången som AMD talar om nästa generation av x86 mikroarkitektur och nu har kodnamnet bekräftats. Den ska släppas samtidigt som K12 ARM-arkitekturen för stationära datorer, ett steg i företagets plan att ta sig in på en marknad innan den skapats.

Read talade inte om några tekniska specifikationer av Zen eller hur arkitekturen skiljer sig från Bulldozer. Det sades dock att tillverkningsprocessen ska förbättrats och bland annat ska man använda FinFET och 10-14 nm produktion. De första FinFET-produkterna ska tydligen släppas under 2016.