Stora kolkraftverk i Texas stängs ner
Motsvarar 4000MW kolenergi 
62.1°
+
Emmy Zettergren
0
Feber har blivit snabbare även med annonser
Och bättre ska det bli! 
42.1°
+
Roger Åberg
0
Laga mat med bara solen
Smart grej! 
84kg
+
Roger Åberg

Femåring har blivit Microsoft-certifierad

Här snackar vi datortalang

Foto: Louish Pixel
Visa inte PC-artiklar
PC / Övrigt

Microsoft har ett speciellt certifieringssystem som kallas Microsoft Certified Professional (MCP). Genom att ta ett avancerat test kan exempelvis en programmerare få en certifiering som garanterar att hen har en viss expertis. Certifieringen kan till exempel göra att det blir enklare att få jobb eftersom arbetsgivaren direkt kan se att personen har en vissa kunskap. Som certifierad får man också tillgång till ett speciellt community för MCP-personer.

Och nu till det roliga. För ett tag sedan blev en femåring från Coventry i England den yngsta i världen att klara testet och därmed bli MCP-certifierad. Det svåraste med provet, förklarar pappan, var att beskriva språket för femåriga Ayan Qureshi som ändå verkade plockade upp alla termer väldigt snabbt.

Pappan beskriver att Ayan redan vid tre års ålder uppvisade stort intresse för datorer och teknik. Han började tidigt förstå kopplingen mellan hårddiskar, grafikkort och moderkort och eftersom pappan upptäckte att Ayan la allt han sa på minnet fortsatte han att lära upp sonen. Nu har killen hunnit fylla sex år och har byggt ett eget datornätverk hemma i huset. Han spenderar också två timmar om dagen med att lära sig mer om olika operativsystem, om att installera program och driver dessutom en egen hemsida. Ayan säger nu själv att han vill starta ett UK-baserat datorcentrum, likt det i Silicon Valley, som han ska kalla E-Valley. Här snackar vi talang och entreprenörskap.