m
Vi har kollat in nya Volvo V60!
Vi säger bara en sak: Wow! 
81.6°
+
Roger Åberg
0
Donald Trump skyller skolskjutning på film och spel
Party like it's 2000! 
-1.7°
+
André Stray
0
Cern ska flytta antimateria
Blir första gången man testar det 
42.7°
+
Wille Wilhelmsson
0
Så här känner du igen en Stanley Kubrick-film
Alla regissörer har sin stil 
82kg
+
Bobby Green

Vi har testat Steelseries FPS-anpassade tangentbord

Färgglatt, mekaniskt och nischat

Visa inte PC-artiklar
PC / Hårdvara

Steelseries Apex M800 har en tydlig nisch. Det är ett mekaniskt tangentbord fullproppat med konfigurerbara färgprofilmöjligheter anpassat för de som gillar att spela datorspel, och då främst First Person Shooters (FPS).

Efter några veckor med tangentbordet kan jag bara konstatera att beskrivningen stämmer. Det är kanske inte det mekaniska tangentbord du ska plocka upp om du bara ska ha det till vardags, om du nu inte gör det bara för de fina färgerna. Letar du däremot efter ett tangentbord som kan hjälpa dig när du spelar är det helt klart värt att kolla in.

Det är svårt att inte direkt förälska sig i Steelseries tangentbord när det kommer till utformningen och färgerna. Visserligen är det ganska stort vilket bland annat beror på en extra tjock spacebar och en extra rad till vänster med sex makrotangenter. Men personligen gör det mig inget. Det känns gediget och välbyggt med en väl genomtänkt design. Jag gillar också att lutningen går att justera, att nedersta kanten är låg vilket gör att ett handledsskydd inte känns nödvändigt och att det finns två USB-ingångar på baksidan.

Än mer tilldragande är de färgkombinationer som finns valbara i tangentbordets tillhörande programvara, Steelseries Engine 3, där individuella profiler kan sättas upp för olika spel eller program, antingen via förinställda mallar eller egna konfigurationer. I filmerna ovan kan ni själva se hur det ser ut.

Det finns exempelvis en mall som gör om tangentbordet till danska flaggan (Steelseries kommer från Danmark) och en annan som får tangenterna att pulsera i regnbågens alla färger. Flera av profilerna är perfekta som dekoration när tangentbordet bara ska användas i det dagliga arbetet eller när det inte används alls. Men det finns också mer användningsfokuserade mallar för exempelvis MOBA- och FPS-spel där de knappar som vanligtvis används är färgade för att vägleda spelaren. I FPS-mallen är till exempel WASD-tangenterna färgade i en egen färg medan andra knappar är helt svarta för att det ska vara lätt att hitta rätt fattning i mörkret.Att skapa egna profiler är för övrigt väldigt enkelt. Programvaran är lätt att använda och att profilerna kan kopplas direkt till det aktuella spelet och sedan startas automatiskt känns riktigt smidigt. Så fort spelet kör igång byter tangentbordet färg till rätt profil och återgår sedan till defaultläge när spelet stängs ner.

Vill man ta det hela steget längre går det även att använda sig av mer avancerade profiler som exempelvis gör att vissa tangenter byter färg när hälsan är låg i spelet, indikerar när du gör en headshot eller visar när ditt vapen laddas om. Programvaran för tangentbordet levereras med tre färdiga profiler för Counter-Strike: Global Offensive, Dota 2 och Minecraft. Vill du skapa fler profiler till andra spel får du göra det själv, men då krävs också en del kunskap om kodning. Det lär däremot inte dröja innan det dyker upp moddar på nätet där andra redan gjort jobbet åt dig och jag skulle bli förvånad om Steelseries inte själva i framtiden släpper uppdateringar med stöd för fler profiler.

Vill du ha ännu fler valmöjligheter? Programvaran erbjuder även konfigurationer för makron som gör att du enkelt kan spela in knappkombinationer för snabbare åtkomst till kommandon i spel och program.

Steelseries säger själva att tangentbordet är det snabbaste mekaniska tangentbordet i världen och att deras egna brytare QS-1 är 25 procent snabbare än konkurrenternas. Den nya brytaren har en responstid på 1 ms och för att få kontakt behöver tangenterna bara tryckas ner 1,5 millimeter. Tangentbordet har också två processorer där den ena är dedikerad till själva knapptryckningen.

Det tar dock ett tag att vänja sig vid att använda tangentbordet och i början känns tangenterna förvånansvärt stumma. Innan jag vande mig misslyckades jag upprepade gånger att trycka ner tillräckligt hårt när jag skrev och missade lätt en bokstav här och där. Men det är en vanesak där det gäller att hitta rätt balans och när man väl gör det märks snabbheten.

Speciellt tydligt blir det när man spelar just FPS-spel och använder WASD. Responsen är riktigt snabb och det krävs minimala skiftningar på tangenterna vilket gör att känslan blir flytande, komfortabel och väldigt träffsäker. Däremot har jag märkt att spacetangenten, redan efter några veckor, har börjat gnissla vilket inte känns okej med tanke på att tangentbordet faktiskt kostar från 1600 kronor och uppåt.

För att sammanfatta är Steelseries Apex M800 ändå ett gediget och snabbt tangentbord med snygg och komfortabel design som visserligen kan ta ett tag att vänja sig vid men som samtidigt erbjuder enorma möjligheter för dig som gillar att ha ett personligt tillbehör till datorn.

Läs mer
Donald Trump skyller skolskjutning på film och spel
Party like it's 2000! 
-2.2°
+
André Stray
0
Cern ska flytta antimateria
Blir första gången man testar det 
42.7°
+
Wille Wilhelmsson
0
Android One även till dyrare telefoner
Garanterade uppdateringar och rent gränssnitt åt alla! 
41.5°
+
Roger Åberg
0
En till karaktär i Metal Gear Survive?
Det blir 10 dollar, tack! 
16.5°
+
André Stray
0
The Ring goes augmented reality
Det här kan nog vara lite otäckt 
42.3°
+
Wille Wilhelmsson
0
Vyn från cockpit när flygplan lyfter från hangarfartyg
Mäktigt! 
45.5°
+
Roger Åberg
0
Det här är Jon Olssons nya Audi RS6
Bröööööööööööööööööööööl 
41.6°
+
Roger Åberg
0
Pris och högupplösta bilder på Samsung Galaxy S9
Nästan 10 lax! 
29.3°
+
Roger Åberg
0
ARM vill bygga in SIM-kort i processorer
iSIM är tänkt att användas av IoT-grejer 
46.6°
+
Wille Wilhelmsson
0
Nästa år kommer laptops med 5G
Intel gör som Qualcomm 
42.6°
+
Wille Wilhelmsson
0
Blizzard överraskar med uppdatering till Warcraft III
Balansfix, widescreen-stöd och stöd för 24 spelare 
61.7°
+
André Stray
0
Kurzgesagt pratar om homeopatiska mediciner
Funkar det, egentligen? 
41.7°
+
André Stray
0
Mitsuoka uppdaterar modellen Himiko
En Mazda Miata med klassiskt utseende 
41.4°
+
Bobby Green
0
Trailer för The Outsider
Har premiär på Netflix 9 mars 
44.4°
+
André Stray
0
Uppdaterat Lyckad Falcon 9-uppskjutning
Nu börjar rymdinternets tidsålder 
52.5°
+
Wille Wilhelmsson
0
AirPods ryktas få bättre röststyrning
Kommer kanske även att bli vattentäta 
43.1°
+
Wille Wilhelmsson
0
Färre mikrotransaktioner i PUBG med nytt lådsystem
Högre chans att få gratislådor 
43.1°
+
André Stray
0
Många svenskar planerar att utnyttja sina GDPR-rättigheter
Snart är ny lag på plats 
53.0°
+
Wille Wilhelmsson
0
Lego-maskin som bygger halfpipes i snö
Och en snöslunga! 
41.8°
+
Bobby Green
0
CAT visar upp S61
Med värmekamera och avståndsmätare 
48.7°
+
André Stray
0
Krama varandra i kommentarsfältet!
Vanligt, hederligt hyfs regerar 
104.9°
+
Roger Åberg
0