m

Vi har testat Steelseries FPS-anpassade tangentbord

Färgglatt, mekaniskt och nischat

PC / Hårdvara

Steelseries Apex M800 har en tydlig nisch. Det är ett mekaniskt tangentbord fullproppat med konfigurerbara färgprofilmöjligheter anpassat för de som gillar att spela datorspel, och då främst First Person Shooters (FPS).

Efter några veckor med tangentbordet kan jag bara konstatera att beskrivningen stämmer. Det är kanske inte det mekaniska tangentbord du ska plocka upp om du bara ska ha det till vardags, om du nu inte gör det bara för de fina färgerna. Letar du däremot efter ett tangentbord som kan hjälpa dig när du spelar är det helt klart värt att kolla in.

Det är svårt att inte direkt förälska sig i Steelseries tangentbord när det kommer till utformningen och färgerna. Visserligen är det ganska stort vilket bland annat beror på en extra tjock spacebar och en extra rad till vänster med sex makrotangenter. Men personligen gör det mig inget. Det känns gediget och välbyggt med en väl genomtänkt design. Jag gillar också att lutningen går att justera, att nedersta kanten är låg vilket gör att ett handledsskydd inte känns nödvändigt och att det finns två USB-ingångar på baksidan.

Än mer tilldragande är de färgkombinationer som finns valbara i tangentbordets tillhörande programvara, Steelseries Engine 3, där individuella profiler kan sättas upp för olika spel eller program, antingen via förinställda mallar eller egna konfigurationer. I filmerna ovan kan ni själva se hur det ser ut.

Det finns exempelvis en mall som gör om tangentbordet till danska flaggan (Steelseries kommer från Danmark) och en annan som får tangenterna att pulsera i regnbågens alla färger. Flera av profilerna är perfekta som dekoration när tangentbordet bara ska användas i det dagliga arbetet eller när det inte används alls. Men det finns också mer användningsfokuserade mallar för exempelvis MOBA- och FPS-spel där de knappar som vanligtvis används är färgade för att vägleda spelaren. I FPS-mallen är till exempel WASD-tangenterna färgade i en egen färg medan andra knappar är helt svarta för att det ska vara lätt att hitta rätt fattning i mörkret.

Att skapa egna profiler är för övrigt väldigt enkelt. Programvaran är lätt att använda och att profilerna kan kopplas direkt till det aktuella spelet och sedan startas automatiskt känns riktigt smidigt. Så fort spelet kör igång byter tangentbordet färg till rätt profil och återgår sedan till defaultläge när spelet stängs ner.

Vill man ta det hela steget längre går det även att använda sig av mer avancerade profiler som exempelvis gör att vissa tangenter byter färg när hälsan är låg i spelet, indikerar när du gör en headshot eller visar när ditt vapen laddas om. Programvaran för tangentbordet levereras med tre färdiga profiler för Counter-Strike: Global Offensive, Dota 2 och Minecraft. Vill du skapa fler profiler till andra spel får du göra det själv, men då krävs också en del kunskap om kodning. Det lär däremot inte dröja innan det dyker upp moddar på nätet där andra redan gjort jobbet åt dig och jag skulle bli förvånad om Steelseries inte själva i framtiden släpper uppdateringar med stöd för fler profiler.

Vill du ha ännu fler valmöjligheter? Programvaran erbjuder även konfigurationer för makron som gör att du enkelt kan spela in knappkombinationer för snabbare åtkomst till kommandon i spel och program.

Steelseries säger själva att tangentbordet är det snabbaste mekaniska tangentbordet i världen och att deras egna brytare QS-1 är 25 procent snabbare än konkurrenternas. Den nya brytaren har en responstid på 1 ms och för att få kontakt behöver tangenterna bara tryckas ner 1,5 millimeter. Tangentbordet har också två processorer där den ena är dedikerad till själva knapptryckningen.

Det tar dock ett tag att vänja sig vid att använda tangentbordet och i början känns tangenterna förvånansvärt stumma. Innan jag vande mig misslyckades jag upprepade gånger att trycka ner tillräckligt hårt när jag skrev och missade lätt en bokstav här och där. Men det är en vanesak där det gäller att hitta rätt balans och när man väl gör det märks snabbheten.

Speciellt tydligt blir det när man spelar just FPS-spel och använder WASD. Responsen är riktigt snabb och det krävs minimala skiftningar på tangenterna vilket gör att känslan blir flytande, komfortabel och väldigt träffsäker. Däremot har jag märkt att spacetangenten, redan efter några veckor, har börjat gnissla vilket inte känns okej med tanke på att tangentbordet faktiskt kostar från 1600 kronor och uppåt.

För att sammanfatta är Steelseries Apex M800 ändå ett gediget och snabbt tangentbord med snygg och komfortabel design som visserligen kan ta ett tag att vänja sig vid men som samtidigt erbjuder enorma möjligheter för dig som gillar att ha ett personligt tillbehör till datorn.

Läs mer
Kille bygger gammal dator av nya komponenter
Eller ny dator av gamla komponenter? 
46.7°
+
Roger Åberg
0
Nathan Fillion är Nathan Drake i fangjord Uncharted-film
Äntligen! 
46.7°
+
André Stray
0
Eldrivna Polestar 2 får 56 mils räckvidd
Och upp till 400 hästar 
48.0°
+
Bobby Green
0
Get eller atlet?
Dagens bästa tidsfördriv 
42.0°
+
André Stray
0
Dålig AI i Aliens: Colonial Marines blir bättre med liten fix
Ett enda stavfel behöver fixas 
43.1°
+
André Stray
0
Vaga släppdatum förbjuds i Tyskland
Inget mer "Coming soon" 
72.0°
+
André Stray
0
Aston Martin visar självflygande Volante Vision Concept
Prototyp kan dyka upp 2020 
43.7°
+
Bobby Green
0
Porschen från Bron såld för 125.000 pund
Sofia Helin var på plats 
44.8°
+
Roger Åberg
0
Finsk tidning välkomnar presidenter
Till landet som har fri press 
65.5°
+
Roger Åberg
0
Elon Musk kallade grottexpert för pedo
Musks PR-trick får mothugg 
23.5°
+
Roger Åberg
0
En första titt på Who is America?
Hela avsnittet finns på HBO Nordic 
47.7°
+
André Stray
0
Nu kan du hämta ut paket från PostNord med BankID
Slipp visa leg 
58.9°
+
André Stray
0
Nya MacBook Pro har skydd mot smuts
Tangentbordet har ny design 
60.2°
+
Roger Åberg
0
Microsoft kanske flyttar en del av sin verksamhet från USA
På grund av tuffare immigrations-regler 
86.1°
+
Wille Wilhelmsson
0
Gameplay från DOOM Eternal visas upp 10 augusti
Peppen! 
43.5°
+
André Stray
0
Fullversion av Photoshop till iPad kommer nästa år
Trevliga nyheter! 
47.1°
+
André Stray
0
Elcyklar bör förses med promillegräns
Om svenskarna får säga sitt 
42.6°
+
Wille Wilhelmsson
0
Full spätta med Wankel-försedd Peugeot 205
Hej vad det går, och låter! 
44.9°
+
Bobby Green
0
PC-marknaden växer
Första gången på sex år den gör det 
53.2°
+
Wille Wilhelmsson
0
Blizzard förbereder World of Warcraft för nya expansionen
Battle for Azeroth släpps 14 augusti 
41.5°
+
André Stray
0
Här är världens första röntgenbild i färg på en människa
Ny teknik ger mer detaljerade röntgenbilder 
64.3°
+
Wille Wilhelmsson
0
Hadoro Paris säljer Samsung Galaxy S9+ med alligatorskinn
Kan bli din för 3600 euro 
21.0°
+
André Stray
0
William Gibsons kasserade manus till Alien 3 blir serietidning
Skulle egentligen blivit film på 80-talet 
43.6°
+
Wille Wilhelmsson
0
BlackFly är ytterligare en flygande "bil"
Eldriven och självkörande 
45.8°
+
Bobby Green
0
Netflix har fått fler Emmy-nomineringar än HBO
Första gången någon får fler nomineringar än HBO på 17 år  
43.6°
+
André Stray
0
Sri Lanka söker bödel
Landet ska börja avrätta fångar igen 
25.6°
+
Wille Wilhelmsson
0
Rage Against The Machine vill att politiker byter podcast-namn
Farage Against The Machine gick inte hem hos bandet 
52.7°
+
Wille Wilhelmsson
0
Swish-bedragare testar nya grejer
Försöker bluffa till sig parkeringspengar 
30.3°
+
Wille Wilhelmsson
0