m
Linus Torvalds lackar på Intels Spectre-patch
What the fuck is going on? 
48.2°
+
André Stray
0
Elon Musk får från och med nu ingen garanterad lön
Allt kommer att vara prestationsbaserat 
47.9°
+
Bobby Green
0
Jasbir Dhillon visar upp sin häftiga Jaguar XJR-15
En av 27 stycken för gatan 
90kg
+
Bobby Green

Testat SteelSeries Rival 700 levererar med råge

Vi har testat den gaminganpassade musen

Foto: Emmy Zettergren
Visa inte PC-artiklar
PC / Hårdvara

Tidigare i år släppte SteelSeries sin nya gamingmus Rival 700, bland annat utrustad med utbytbar sensor och OLED-skärm. Nu har den som sagt ganska många månader på nacken, men jag har ändå testat den och vill dela med mig av mina synpunkter ifall någon går i köptankar. Främst är jag imponerad över hur responsiv sensorn är.

Men om vi börjar med utformningen. För mig är det minst lika viktigt att musen faktiskt ligger bra i handen som att den fungerar som den ska. Når jag inte knapparna eller känner att den inte fungerar ergonomiskt för min hand använder jag den inte, hur bra den än är rent tekniskt. Här är Rival 700 näst intill optimal för min hand. Den är lagom smal vilket gör att handen vilar skönt på den utan att jag känner någon belastning i handleden. De knottrade gummisidorna gör också att den känns stabil och erbjuder ett bra grepp.

Den enda nackdelen jag kan finna med utformningen är att jag, som har ganska små händer, inte riktigt når en av de tre tumknapparna på vänster sida av musen eftersom den ligger för långt bort från tummen. Med andra ord kan det vara bra att känna på musen innan man köper den om man liksom jag har små händer och verkligen vill använda samtliga knappar. För extra knappar är ju rätt trevligt och kommer för min del väl till pass när jag spelar MMORPG. De två knapparna på ovansidan och CPI-knappen sitter dock perfekt tillsammans med scrollhjulet. Knapparna är dessutom bra utformade med ett skönt motstånd och tydligt men icke enerverande klickljud.

Fler intryck hittar ni efter hoppet.En tydlig tanke med Rival 700 är att den på flera sätt ska kunna anpassas efter användarnas egna önskemål. Förutom möjligheten att leka med RGB-färger är den utrustad med en OLED-skärm där den som spelar kan välja att lägga in en logotyp eller animation. Men än mer intressant är att det även går att få information från spel presenterad på OLED-skärmen. Dock fungerar det just nu bara med de tre förinställda spelen CS:GO, Dota 2 och Minecraft.

Musen kan också ge varningar eller göra dig uppmärksam på saker när du spelar, som när du håller på att få låg hälsa eller har en aktiv cooldown. Det finns 13 olika effekter att välja mellan där musen exempelvis kan vibrera snabbt, vibrera pulserande eller ge ifrån sig olika ljud. Smart och väldigt användbart för den som har svårt att hålla koll på mycket information på skärmen samtidigt.

Längst bak på musen sitter också en avtagbar gummiplatta som är utbytbar och tanken är att användare ska kunna 3D-printa en egen variant, exempelvis utrustad med logga. Även höljet på ovansidan är utbytbart där det ska gå att köpa till olika varianter för den som ytterligare vill anpassa sin mus.

På undersidan sitter en av de mest intressanta delarna, nämligen den utbytbara sensorn som presterar riktigt bra och känns både snabb och responsiv. Det gör att den bland annat passar perfekt för FPS-lir men är givetvis uppskattad även i andra typer av spel. Sensorn sitter fast med fyra skruvar och kan därför lätt plockas ut och ersättas när den börjar ta slut eller när en nyare modell presenteras. Det är toppen för användare som använder musen rikligt och sliter på den. Även USB-kabeln är utbytbar vilket var tur eftersom de första enheternas kablar hade ett konstruktionsfel som gjorde att de kunde tappa kontakten med musen. Jag har dock inte haft några problem med min modell.

För att sammanfatta tycker jag att Rival 700 är en riktigt trevlig mus som faktiskt är värd prislappen som just nu ligger på mellan 750 och 1000 kronor. I alla fall om man är intresserad av att använda de extra funktionerna för alarm i spel. Men också för den riktigt väl presterande sensorn. Är man ute efter en mus med många knappar får man dock leta vidare eftersom det är det enda jag kan känna saknas. Men det är å andra sidan en smaksak.

Läs mer
Linus Torvalds lackar på Intels Spectre-patch
What the fuck is going on? 
48.3°
+
André Stray
0
Elon Musk får från och med nu ingen garanterad lön
Allt kommer att vara prestationsbaserat 
48.0°
+
Bobby Green
0
Så blev hans fejkrestaurang nummer 1 på TripAdvisor
Tro inte på allt ni läser 
47.5°
+
Bobby Green
0
Elektrisk lastbil från Volvo börjar säljas nästa år
Men kommer i trafik redan i år 
53.7°
+
Roger Åberg
0
Trafiken ökar trots höjd trängselskatt
3300 fler resor per dag i Stockholm 
21.5°
+
Roger Åberg
0
Nu kan du se filmen med ryska dashcam-klipp
The Road movie 
41.7°
+
Bobby Green
0
Är det här kameran till Samsung Galaxy S9?
I sånt fall får vi riktigt trevlig slow motion 
41.0°
+
Roger Åberg
0
Postnord levererade färre brev snabbt i december
På grund av förseningar i tåg- och flygtrafik 
22.9°
+
André Stray
0
Så här kan det se ut om man håller på andra laget
Sorgliga människor 
16.8°
+
Bobby Green
0
Trailer för Last Week Tonight with John Oliver
Snart dags för femte säsongen 
44.9°
+
André Stray
0
Android 8.1 visar wifi-hastighet innan uppkoppling
Smart! 
48.6°
+
André Stray
0
Teasers för ny Crocodile Dundee-film
Om sonen ingen visste han hade 
27.9°
+
Bobby Green
0
Snart kan man köpa microSD-kort med 512 GB till mobilen
Bra om man filmar mycket 
44.2°
+
Roger Åberg
0
Oculus hittar på en egen tidsenhet
Säg hej till flick 
47.6°
+
Roger Åberg
0
NordicHardware utsatt för inbrott
Håll ett öga på andrahandsmarknaden 
-7.7°
+
André Stray
0
Teslas lastbil susar förbi på vägen
Framtiden är snart här 
57.4°
+
Bobby Green
0
Personliga skyltar gav åtta miljoner under 2017
Som gick till en rad trafiksäkerhetsprojekt 
54.5°
+
Roger Åberg
0
DJI Mavic Air läcker innan presentation
Nya drönaren ser ut att vara liten och hopvikbar  
41.2°
+
André Stray
0
iPhone X är den bästa telefonen just nu!
Trots dyr prislapp vinner den 
19.6°
+
Roger Åberg
0