Ny version av doftljuset som luktar som en ny Mac
Om man inte kan få nog av det 
33.0°
+
Wille Wilhelmsson
0
Google Calendar har fått nytt utseende
På webben 
41.6°
+
Roger Åberg
0
Laga mat med bara solen
Smart grej! 
85kg
+
Roger Åberg

Dator som läser på läpparna

Inte ännu, men om två år

Visa inte PC-artiklar
PC / Övrigt

Att läsa på läppar är svårt, även för folk som tränat i åratal. Trots detta finns (så klart) planer för att datorisera det hela. Ett engelskt utvecklarteam på University of East Anglia har nyligen fått en halv miljon engelska pund i bidrag för att ta fram en prototyp där datorn just läser på läppar. Tekniken ska användas i olika enheter för att direkt översätta läpprörelser till text.

Än så länge har man fixat tekniken där kameran följer ansikts- och läpprörelser. Nu ska en databas byggas upp som kombinerar exakta läpprörelser och ansiktsuttryck till bokstäver och fraser. Smidigt för handikappade, men förmodligen för en hel hög andra prylar också.

På tal om något nästan helt annat har ungerska forskare utvecklat en teknik som med hyggligt bra säkerhet (43 procent) kan tolka hundskall..

RSS 3 kommentarer till artikeln
Oh my Simon
University of East Angelina... Var en rolig felskrivning när det kommer till just läppar! Anglia heter universitetet, dock.
av Oh my Simon, onsdag 23 januari 2008 kl 10:10
Anders Magnusson
Oj. Ibland klantar man till det snyggt helt omedvetet. Tack för påpekandet :)
av Anders Magnusson, onsdag 23 januari 2008 kl 12:45
Roger Aaaaaberg
Blir ju suveränt att kombinera ett sånt program med alla de tusentals kameror som finns uppsatta. Thoughtpolice kommer och tar dig!
av Roger Aaaaaberg, onsdag 23 januari 2008 kl 23:15
Kommentera artikeln