m
r
Nästa Battlefield-spel ryktas bli Bad Company 3
Bästa EA-nyheten på år! 
44.0°
+
André Stray
0
Ökade nykterhetskontroller under vecka 50
Kör inte bil från julfesten 
55.8°
+
Roger Åberg
0
McDonald's lanserar McVegan i Sverige
Kommer innan årsskiftet 
81kg
+
Bobby Green

Migration till IPv6 i full gång

Rotservrar uppgraderas

Visa inte PC-artiklar
PC / Övrigt

Sex av världens totalt 13 rotservrar har nu tilldelats IPv6-adresser, enligt Internet Corporation for Assigned Names and Numbers. I all enkelhet är det dessa som ser till att våra inknappade webbadresser tar oss till de sidor vi vill. (utförligare utbildning om hur rotservrarna fungerar finns t.ex. här)

Eftersom IPv4-protokollet använder 32-bitars adressering är antalet möjliga adresser "bara" 4,29 miljarder, och enligt ICANN börjar antalet tillgängliga adresser vara starkt begränsade. IPv6 använder däremot 128-bitars adressering vilket ger ett i princip obegränsat antal adresser. I alla fall borde de inte ta slut i första taget.

RSS 11 kommentarer till artikeln
jonasn
Yes! Det tog en stund..
av jonasn, torsdag 07 februari 2008 kl 10:35
Pontus
äntligen
av Pontus, torsdag 07 februari 2008 kl 11:48
Alcr
Soft, då kanske internet till slut blir som det var tänkt med ett gäng ip-adresser till varje hem/företag osv.
av Alcr, torsdag 07 februari 2008 kl 12:52
invisigoth@com
Det här är så fruktansvärt kul...

"enligt ICANN börjar antalet tillgängliga adresser vara starkt begränsade." Ge mig gärna ett riktigt citat där. Bara Telia har fortfarande ett hundratusental IP-adresser kvar att dela ut (Källa: Telia Registry/ISOC).

De flesta tror att de kommer få hur många IP-adresser som helst, men så är inte fallet. Det kommer faktiskt bli så att enbart Tier 1-operatörer kommer att få dela ut adresser (sorry, Bredbandsbolaget), eftersom RIPE vill ha bättre koll på adressblocken.
Privatpersoner kommer att få hålla tillgodo med dynamiska adresser även i framtiden, eftersom det är en omöjlighet att administrera fasta IP-adresser om alla ska ha det.

Visst finns det fördelar med IPv6, som att IPSec är inbakat i det redan från början.

Att IPv6 löser all världens problem är skrämselpropagande från ett gäng nördar...
av invisigoth@com, torsdag 07 februari 2008 kl 19:14
Anders Magnusson
invisigoth@com: Citatet finns efter länken här under. 14% av adresserna återstår, så även om runt 600 miljoner adresser fortfarande är lediga dröjer det inte många år innan det börjar bli trångt.

Sen underlättar ju IPv6 framförallt prioriteringen av telefoni- och videopaket betydligt bättre än IPv4, vilket behövs när både TV och IP-telefoni ska rymmas på nätet också.
av Anders Magnusson, torsdag 07 februari 2008 kl 19:52
invisigoth@com
Anders: Vad sägs om SIP-signalering? Gärna i kombination med den QoS som fungerar mer än väl i IPv4 (RFC 2990)?

Som jag ser det hela (efter 8 år som IP-nätsdesigner i telekom-branschen) så är det som vanligt "jakten efter nästa heta grej" som gäller, precis som när MPLS skulle vara en världsfrälsare. Vad sägs om de befintliga ATM-nät som redan fanns tillgängliga? Eller de väl utbyggda Frame Relay-näten? Samtliga är switchade nät som kan transportera IP (eller nåt annat nivå 3-protokoll för den delen). Nämn tio företagsslutkunder (world wide) som har kunnat dra nytta av MPLS sen det infördes...

Som vanligt är det de stora aktörerna bakom hårdvarutillverkningen (Cisco, Nortel, Ericsson et al) som förespråkar ett byte till denna "Nästa Heta Grej", då de får byta ut hela stamnät och tjäna en rejäl hacka på det.
av invisigoth@com, torsdag 07 februari 2008 kl 23:05
Alcr
Tittar man på utvecklingen av bredband och datorer i Kina och Indien så ser man snabbt att 14% (som bbc källan säger att det är kvar) inte kommer räcka alls länge, 2 år~?
av Alcr, torsdag 07 februari 2008 kl 23:09
invisigoth@com
Amar Andersson (Telia Registry/Svenska Operatörs Föreningen/ISOC-SE) och Patrik Fältström (ISOC/regeringens IT-råd) så kommer IP-adresserna räcka i upp till 4 år. Innan dess _kommer_ de stora Europeiska operatörerna ha migrerat över till IPv6.

Och nej, utvecklingen av bredband och datorer i Kina och Indien behöver inte nödvändigtvis betyda att IP-adresserna kommer ta slut inom två år, eftersom många operatörer levererar RFC 1918-adresser (privata IP-adresser) till sina privatkunder.

BTW så sattes världens första IPv6-nät upp i Sverige (test-nät, men ändå)... ;)
av invisigoth@com, torsdag 07 februari 2008 kl 23:20
Press play on tape
Om vi tvingade en uppdelning av alla A-nät till B- eller C-nät så skulle vi klara oss i 50 år till. Det finns inte en chans att Xerox eller Microsoft använt upp alla sina IP. Det är 16,8 miljoner IP per A-nät.
av Press play on tape, fredag 08 februari 2008 kl 00:45
Anders Magnusson
Men även om det säkert till stor del handlar om hype och jakt på nästa stora grej (och teknikfrosseri i allmänhet för den delen), tror jag ändå på att övergången är bra i förebyggande syfte. Personligen är jag är mest orolig över vad den explosiva ökningen av bandbreddsanvändningen kommer att innebära. Ett flexibelt och bra stamnät borde ju underlätta för mellanled och slutanvändare också.

Vi ska nog bara vara glada över att det inte är lika hysteriskt som innan millennieskiftet. Eller det kanske det är? Jobbar inte inom nätverksbrasnchen själv så.. :)
av Anders Magnusson, fredag 08 februari 2008 kl 08:29
invisigoth@com
Ett annat problem som uppstått är hanteringen av DNSSec.

Enkelt sett är det ett nytt DNS-system med signerade DNS-servrar för att motverka "URL-hijacking", dvs. att någon går in och skriver om zon-filerna och på så sätt styr om en URL-förfrågan till en annan IP-adress än standard.

I dagsläget finns de root-DNS-servrarna under organisationer som VeriSign, ICANN, RIPE och USAs försvar, men det finns ingen koncensus i frågan om vem som ska driva rootservern i DNSSec-systemet. De flesta Internet-organisationerna vill att WSIS (World Summit on the Information Society, ett FN-organ), medan USA givetvis vill att någon av deras egna organisationer (NSA, CIA etc.) ska driva den. Och inga vill backa i frågan...
av invisigoth@com, fredag 08 februari 2008 kl 10:01
Kommentera artikelnNästa Battlefield-spel ryktas bli Bad Company 3
Bästa EA-nyheten på år! 
44.0°
+
André Stray
0
Ökade nykterhetskontroller under vecka 50
Kör inte bil från julfesten 
55.9°
+
Roger Åberg
0
Dåliga batterier gör iPhones långsamma
Apple verkar använda trick från sina datorer 
28.4°
+
Roger Åberg
0
Leveranserna av Tesla Model 3 till vanliga kunder drar igång
Parkeringen utanför fabriken i Fremont är full 
41.4°
+
Bobby Green
0
Ares Design gör en modern version av De Tomaso Pantera
Det här är Project Panther 
43.4°
+
Bobby Green
0
Ataris Speakerhat har nu börjat säljas
99 dollar för en ny lyssningsupplevelse 
31.7°
+
André Stray
0
Swish fyller fem år i dag!
Tut i luren! 
46.0°
+
Roger Åberg
0
Två familjer börjar använda Volvos självkörande bilar
I dag drar Drive Me-projektet igång på allvar 
42.9°
+
Bobby Green
0
Ny teknik för supersnabba 3D-utskrifter
Volymetriska 3D-utskrifter använder sig av laser 
41.1°
+
Wille Wilhelmsson
0
Besiege får multiplayerstöd
Oväntat! 
42.3°
+
André Stray
0
Apple drar GeniusPay till Tingsrätten
Efter att man förlorat namnstrid hos PRV 
4.2°
+
Wille Wilhelmsson
0
iPhone X är den bästa telefonen just nu!
Trots dyr prislapp vinner den 
34.7°
+
Roger Åberg
0